Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

03 июня 2022, вопрос №65949 150₴

Выезд за границу в качестве волонтёра

Добрый день. При выезде за границу в качестве волонтёра или водителя приводятся сроки пребывания до 30 дней.

Какая предусмотрена ответственность если не соблюсти этот срок и вернуться в Украину через несколько месяцев?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Андрей!

    Какая-то ответственность пока за это не предусмотрена, нет нормы Уголовного кодекса Украины, которая прямо предусматривает за это ответственность.

    Ответственность может быть только при умышленной систематической неявке при вызове по повестке в ТЦКСП (военкомат), что у Вас не имеет место.

    Вы можете ещё подстраховаться, обратившись за границей в больницу, пройти медицинское обследование и лечение, о чём получить медицинские документы, которые можно будет перевести у присяжного переводчика, что подтвердит уважительность причины Вашего отсутствия.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Можлива кримінальна відповідальність!

    Стаття 409, 336 кримінального кодексу України!

    Може бути будь-яка

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Добрый день Андрей.

    Ответственность предусмотрена в виде лишения лицензированного перевозчика права доступа к Единому комплексу информационных систем на 3 месяца, а волонтер не сможет больше выезжать за границу поскольку разрешения будут отменены.

    Постановлением Кабинета Министров Украины от 20 мая 2022 г. (№615) изменены правила пересечения государственной границы для водителей-волонтеров и водителей перевозчиков, имеющих лицензии на международные перевозки.

    Водители – волонтеры (нелицензированные перевозчики)

    Водители нелицензированных перевозчиков (водители-волонтеры) смогут пересекать границу при перевозке следующей номенклатуры товаров:

    гуманитарная помощь;

    медицинские грузы;

    грузы для нужд ВСУ или других образованных в соответствии с законами Украины военных формирований, населением Украины.

    Для пересечения границы такие перевозчики должны предоставить обоснование объемов грузов и количества транспортных средств необходимых для их перевозки в письмах от:

    военных, правоохранительных органов;

    военных администраций;

    медицинских учреждений;

    отправителей или получателей гуманитарной помощи.

    Обращение на пересечение границы подается в Министерство инфраструктуры по электронному адресу zmiu98916@gmail.com, или в областные, Киевские городские, военные администрации.

    Такие лица-перевозчики могут находиться за границей не более 30-ти календарных дней.

    Лицензированные перевозчики

    Такие перевозчики могут сделать заявку на пересечение границы для лиц в возрасте 18-60 лет в кабинете системы «ПУТЬ» при условии, что полная масса транспортного средства (ТС), являющегося средством хозяйственной деятельности лицензиата, не менее 3 500 кг.

    На одном таком ТС государственную границу могут одновременно пересекать:

    один водитель на грузовом транспортном средстве лицензиата;

    два водителя на пассажирском транспортном средстве (автобусе) лицензиата.

    Лица могут находиться за границей не более 45 календарных дней.

    В случае невозврата водителя по истечении 45-дневного срока пребывания за границей «Укртрансбезопасность» может прекратить доступ лицензиата к Единому комплексу информационных систем на 3 месяца.

    В случае неподтверждения цели поездки Государственная пограничная служба Украины может отказать перевозчикам (лицензированным и нелицензированным) в пересечении границы.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андріє!

    Оскільки Ви виїзжали з України на законних підставах та за умови, що за ці кілька місяців перебування за кордоном Ви не отримаєте виклик до військомату, жодної відповідальності, передбаченої в таких випадках - наприклад, ст. 336 ККУ ухилення від мобілізації - Вам не загрожує. Як хочете, можете стати на облік в українському консульстві в країні перебування. Це в згаданому контексті буде до міри легалізацією Вашого добросовісного перебування за кордоном у статусі військовозобов1язаного.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись".

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА пеетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-8. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України, через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

    Рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

    військових, правоохоронних органів;

    військових адміністрацій;

    медичних закладів;

    відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

    Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк не більше шести місяців.

    Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України зазначених в абзаці першому цього пункту осіб для врахування під час їх виїзду за межі України.

    Особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

    У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, що встановлені цим пунктом, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень. ...".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації...

    6. Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті.".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    "Додаток 1 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:...

    не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;...

    5. Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.".

    КУпАП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...".

    ---

    Доброго дня, Андрію! У випадку неповернення з закордону у визначений 30-денний термін, по-перше, особа не отримає, як вбачається, дозволу на виїзд з України наступного разу (взагалі більше не отримає); по-друге, будуть мати місце підстави для притягнення до адміністративної відповідальності за залишення місця проживання без дозволу керівника РТЦК та СП. Складу кримінального злочину, правопорушення я не вбачаю, якщо не було інших порушень законодавства.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Кримінального переслідування не буде , бо немає норми ,КК України, а ось власника транспортної компанії позбавлять доступу до системи ШЛЯХ і водії на машинах такої компанії не зможуть перетинати кордон, як заброньовані компанією.

    Для вас відповідальність настане лише ,якщо систематично підписуватимете повістки ,але жодного разу не прийдете до тцк сп(воєнкомат), спочатку адмін штраф ,далі кримінального характеру.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України