Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 червня 2022, питання №66839 400₴

Пересечение границы несовершеннолетним военнобязаным

Добрый день! Такая ситуация, мой друг, 17 лет, учился и учится в военном институте, принимал присягу. В данный момент ему все так же 17 лет, и он хочет пересечь границу. Является ли это возможным?
Так же он входит в состав многодетной семьи, если это может как-то помочь.

Відповіді юристів (8)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Добрый день.

    Запрещено выезд от 18 и до 60 лет. Можно законно пересечь границу.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Так, звичайно маєте повне право на перетин кордону до виповнення 18 років!

    Після 18 років, виїзд можливий за наявності підстав.

    За загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Михайло!

    В 17 років неповнолітній має такі права:

    право укладати трудовий договір;

    право навчання водінню автомобілем;

    право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я);

    право на вільний самостійний виїзд за межі України;

    право взяти шлюб за рішенням суду, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Для виїзду другу потрібен тільки паспорт (закордонний чи внутришній).

    Будуть уточнення, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Михайло!

    ДО ДОСЯГНЕННЯ 18 РОКІВ ВІН МАЄ ПРАВО НА БЕЗПЕРЕШКОДНИЙ ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ЗАБОРОНА НА ВИЇЗД ВСТАНОВЛЕНА ДЛЯ ОСІБ 18-60 РОКІВ.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 313. Право на свободу пересування

    1. Фізична особа має право на свободу пересування.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

    Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    3. Фізична особа, яка є громадянином України, має право на безперешкодне повернення в Україну.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Михаил.

    Статьей 313 Гражданского кодекса Украины предусмотрено, что физическое лицо, достигшее 16 лет имеет право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины.

    Ограничения на пересечение границы в связи с оглашением общей мобилизации касаются военнообязанных в возрасте от 18 до 60 лет.

    Но в связи с тем, что Ваш друг уже является военнослужащим, а именно курсантом высшего военного учебного заведения, то выехать он сможет только в случае увольнения с военной службы и досрочного расторжения контракта.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Формально ваш друг может пересечь границу, так как ему не исполнилось 18 лет, однако учитывая его статус курсанта (фактически военнослужащего), для него могут быть негативные последствия.

    Так как ваш друг является учащимся военного института, то он по закону является военнослужащим.

    Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі

    6. Види військової служби:

    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів).

    Стаття 25. Підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу

    5. З громадянами України - курсантами вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти укладається контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону. Контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення навчання укладається між громадянином та державою, від імені якої виступає уповноважений орган військового управління Збройних Сил України або іншого військового формування, для потреб якого він проходить підготовку, на строк, передбачений абзацами третім і шостим частини другої статті 23 цього Закону.

    Если ваш друг пересечет границу Украины, то фактически нарушит условия контракта, который он заключал, в связи с чем учебное заведение может обратиться в суд по взысканию стоимости контракта.

    Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 25. Підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу

    10. Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення закладу вищої освіти, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п'яти років (десяти років - для осіб офіцерського складу, які оволоділи спеціальностями льотного складу авіації) після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти відповідно до підпунктів "д", "е", "є", "з", "и" пункту 1 та підпунктів "д", "е", "є", "ж", "з" пункту 2 частини п’ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, витрати, пов'язані з їх утриманням у закладі вищої освіти, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

    Кроме того, если учащийся не отучился два года, его могут призвать для прохождения срочной службы.

    Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 25. Підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу

    11. Курсанти чоловічої статі, відраховані з вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (за винятком випадків, передбачених підпунктами "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1 та підпунктами "б", "г" чи "ґ" пункту 2 частини п’ятої статті 26 цього Закону), направляються у військові частини для подальшого проходження військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби. При цьому у строк військової служби військовослужбовцям зараховується тривалість:

    {Абзац перший частини одинадцятої статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 161-IX від 03.10.2019}

    строкової військової служби до вступу у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;

    військової служби за контрактом до вступу у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;

    військової служби під час навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти із розрахунку два місяці служби (навчання) за контрактом - за один місяць строкової військової служби.

    Кроме того, самовольный выезд вашего друга из страны может иметь признаки уголовного правонарушения.

    Кримінальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Стаття 407. Самовільне залишення військової частини або місця служби

    1. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, але не більше місяця, -

    караються триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року, -

    караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, -

    караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    4. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    5. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    Стаття 408. Дезертирство

    1. Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу -

    караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    2. Дезертирство із зброєю або за попередньою змовою групою осіб -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    3. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    4. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

    Учитывая все вышеперечисленное, не рекомендую вашему другу ДО РАСТОРЖЕНИЯ КОНТРАКТА С УНИВЕРСИТЕТОМ покидать страну.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі...

    6. Види військової служби:...

    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);...

    12. Кожен громадянин України, вперше вступаючи на військову службу до Збройних Сил України, інших військових формувань, особисто складає Військову присягу на вірність Українському народу і скріплює її власноручним підписом. Іноземець або особа без громадянства, який (яка) вперше приймається на військову службу до Збройних Сил України, бере офіційне зобов’язання неухильно додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати обов’язки військової служби...".

    Указ Президента України " Про загальну мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65/2022#Text):

    "4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...".

    ---

    Доброго дня, Михайле! Як я вважаю, Ваш друг є військовозобов'язаним і на нього поширюється Указ Президента України "Про загальну мобілізацію" та Закон про мобілізацію. інша справа, що друг на даний час не підпадає під категоріії військовозобов'язаних, як можуть призвані під час мобілізації. Щодо члена багатодітної сім'ї, то ст.23 Закону про мобілізацію не передбачає такої підстави для звільнення від призову під час мобілізації. Як я вважаю, у друга не має підстав для перетинання кордону.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Закон України Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2

    Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі

    6. Види військової служби:

    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);

    12. Кожен громадянин України, вперше вступаючи на військову службу до Збройних Сил України, інших військових формувань, особисто складає Військову присягу на вірність Українському народу і скріплює її власноручним підписом. Іноземець або особа без громадянства, який (яка) вперше приймається на військову службу до Збройних Сил України, бере офіційне зобов’язання неухильно додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати обов’язки військової служби.

    ПРИЙНЯВШИ ПРИСЯГУ ВАШ ДРУГ СТАВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЕМ, ТОМУ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ ВІН НЕ МОЖЕ ЗАЛИШИТИ МІСЦЕ СЛУЖБИ. ЗА ЦЕ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    УказПрезидента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

    69. Курсантам, які не мали військового звання до вступу у вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, після зарахування на навчання присвоюється військове звання рекрута, а після складання ними Військової присяги - військове звання солдата (матроса). За іншими курсантами, а також слухачами зберігаються військові звання, присвоєні їм до вступу в такі навчальні заклади.

    ххх

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    Стаття 408. Дезертирство

    1. Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу -

    караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    2. Дезертирство із зброєю або за попередньою змовою групою осіб -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    3. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    4. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України