Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 20 июня 2022, вопрос №67288

Нужно ли разрешение ребёнку 16 лет если он едет сам при въезде в Украину?


Нужно ли разрешение ребёнку 16 лет если он едет сам при въезде в Украину? Или нужно писать отдельное уже разрешение на выезд и въезд с 16 лет ?

Ответы юристов (4)

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Тобто після досягнення відповідного віку непотрібно просити дозволу батьків, щоб виїхати закордон чи вїхати.

    Права дитини з 16 років:

    • право укладати трудовий договір;
    • право навчання водінню автомобілем;
    • право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я);
    • право на вільний самостійний виїзд за межі України;
    • право взяти шлюб за рішенням суду, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
    Сердюк  Владислава  Андріївна

    Доброго дня!

    Відповідно до законодавства України неповнолітні віком від 16 до 18 років можуть перетнути кордон без супроводжуючих осіб, якщо наявний біометричний закордонний паспорт чи небіометричний закордонний паспорт чи внутрішнього паспорта-пластикова картка. Дозвіл батьків також не потрібен.

    У випадку питань, звертайтесь особисто, гарного дня!

    • Александра Клиент год назад

      Хотела бы ещё узнать нужно ли разрешение на въезд в Украину детям возрасте одной 12 другой 15 лет,чтобы они сами въехали в Украину или нужно писать доверенность на сопровождающего ?

      • Сердюк  Владислава  Андріївна

        Самостійно вони перетнути кордон не зможуть.

        Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою одним з батьків, за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України