Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 июня 2022, вопрос №67518

Мобілізація під час Академ відпустки

Зараз навчаюсь на магістратурі, закінчую 2 семестр, залишився ще один і моє навчання закінчується в грудні цього року. Питання в чому, чи мобілізують мене у разі отримання академічної відпустки? Право на відстрочку не втрачав, також проходив військову кафедру і на osvita.ua пишуть, що

" Оскільки академвідпустка, згідно статті 46 ЗУ «Про вищу освіту», є перериванням навчання, а не відрахуванням, то студент може бути мобілізований лише за власним бажанням. Окрім того, під мобілізацію підпадають лише ті, хто має військову спеціальність. Це студенти, які раніше служили в армії, завершили військову кафедру або яким спеціальність була присвоєна по досягненню 27 років при видачі військового квитка."

Мене турбує речення про військову кафедру.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олеже!

    Вам правильно відповіли. Я дотримуюсь тої самої думки. У відповідності із згаданою статтею Закону Про вищу освіту:

    "2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу у зв’язку з оголошенням мобілізації, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти."

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Олег Клиент год назад

    Я зрозумів, що на час академічної відпустки не мобілізують. А нюанс, що я проходив військову кафедру і маю звання офіцеру запасу на це не впливає?

    Олег Клиент год назад

    Так, це переривання навчання, я розумію, і за мною зберігається відсрочка. Питання в чому. Чи працює ця відсрочка під час академічної відпустки, чи тільки коли я поновлюсь у навчанні?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Так про те була і мова весь час.

    • Олег Клиент год назад

      Ще раз, щоб уточнити. Відстрочка працює під час академічної відпустки, чи тільки коли я поновлюсь у навчанні?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України