Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 27 июня 2022, вопрос №67795 650₴

Как продать или подарить недвижимость, которая в Украине, когда собственник не в Украине ?

Есть квартира в Украине. Собственник не в Украине, и не поедет туда. Можно ли продать или подарить квартиру будучи не в Украине ? Например в консульстве\посольстве любой страны (ОАЕ, Турция) - если там будет собственник и будущий собственник (на кого дарственная) ? Как я понял из этого закона то нет (в консульстве) https://ips.ligazakon.net/document/RE10248. А может как-то и можно? Глобальная потребность - продать квартиру в Украине.... но сейчас по доверенности этого сделать нельзя, потому ищу другие варианты.

Ответы юристов (21)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Павло!

    В ПРАВОВОМУ ПОЛІ - НІЯК, ПОТРІБНА ТІЛЬКИ ОСОБИСТА ПРИСУТНІСТЬ ПРОДАВЦЯ В УКРАЇНІ.

    НА ПІДСТАВІ ПОСТАНОВИ КМУ ВІД 19.04.2022 № 480 ПРОДАЖ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ НЕМОЖЛИВИЙ!

    Залишаються варіанти тільки щодо продажу нерухомості поза правовим полем.

    Всього доброго! Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Денисов Олександр Сергійович
    Адвокат Денисов Олександр Сергійович год назад

    Адвокат, г. Першотравенск, 12 лет опыта

    Доброго дня! Нажаль, відчужити квартиру , не знаходячись в Україні наразі Ви не зможете.

    Ангеліна
    7.7%
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня! Відповідно до підпункту 18 постанови КМУ від 19.04.2022 №480 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування забороняється нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи - на підставі довіреності.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2022-%D0%B...

    Таким чином, без особистої присутності власника в Україні при укладенні договору відчуження квартири у нотаріуса квартиру продати неможливо.

    Успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.3%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    1. ПРОДАЖ НЕРУХОМОСТІ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ПО ДОРУЧЕННЮ ЗАБОРОНЕНА.

    НА ЖАЛЬ, ОФОРМИТИ ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ АБО ДОГОВІР ДАРУВАННЯ В ПОСОЛЬСТВІ УКРАЇНИ НЕМОЖЛИВО.

    З метою відновлення функціонування ринку нерухомості та державної реєстрації прав на неї Кабмін прийняв постанову № 480, яка вже оприлюднена в "Голосі України" і набрала чинності.

    Постанова № 480 встановлює, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його скасування нотаріальні дії можуть вчинятися, але з низкою особливостей та заборон.

    Так, вчиняти нотаріальні дії з нерухомістю можуть тільки нотаріуси зі списку Мін'юсту. Це зареєстровані в Україні громадяни, які раніше не заплямували репутацію недобросовісними діями.

    Протягом зазначеного часу нерухомість не можна буде передавати як внесок до статутного капіталу юридичної особи, отримувати у зв'язку з виходом зі складу учасників.

    Вчиняти дії з нерухомістю за дорученням від імені фізичних осіб забороняється.

    Нотаріальне посвідчення договору з відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності можливо оформити в межах області, де нерухомість розташована. Виключення становлять тільки дії з нерухомістю в Києві та Київській області.

    Дії з нерухомістю в Києві та Київській області можуть здійснюватися виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташоване в місті Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї зі сторін відповідного договору.

    Щоб запобігти махінаціям з житлом, його можна буде відчужувати тільки через місяць після придбання або пізніше.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    6.2%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Павле!

    У відповідності із постановою № 480 від 19 квітня 2022 року заборонено продавати нерухомість на підставі довіреності. Тобто, потрібна обов’язкова присутність власника (продавця). Покупець при цьому може видати довіреність іншій особі, яка буде діяти в його інтересах під час укладення відповідної угоди. Також продати нерухомість можна лише там, де немає активних бойових дій або не окупована територія. Перелік територій визначений наказом Міністерства юстиції України.

    Отже, необхідно бути присутнім при укладанні угоди купівлі-продажу нерухомості. Або ж проадвати її іншим способом, не передбаченим законом. Чого б я Вам не радив би категорично!

    Крім того в українських дипустановах не оформлюють такі правочини.

    Будуть питання, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Вдачи Вам!

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрый день.

    Вариант лишь с доверенностями на обе стороны, но лишь после начала работы реестра недвижимости и оконч. военного положения.

    Промський Євгеній Сергійович
    10.8%
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Постанова Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2022-%D0%B...

    2. Постановляючу частину постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану” - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 209, викласти в такій редакції:

    “1. Установити, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей (заборон):

    18) забороняється нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи - відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності.

    Таким чином, повноцінний договір купівлі-продажу без особистої присутності продавця та покупця укласти не вийде. Слід або чекати внесення змін до законодаства/закінчення воєнного стану, або повертатись до України для оформлення угоди.

    Адвокат Евгений Александрович
    7.7%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Павел!

    "Есть квартира в Украине. Собственник не в Украине, и не поедет туда. Можно ли продать или подарить квартиру будучи не в Украине ? Например в консульстве\посольстве любой страны (ОАЕ, Турция) - если там будет собственник и будущий собственник (на кого дарственная) ? Как я понял из этого закона то нет (в консульстве) https://ips.ligazakon.net/document/RE10248. А может как-то и можно? Глобальная потребность - продать квартиру в Украине... но сейчас по доверенности этого сделать нельзя, потому ищу другие варианты."?

    - НЕТ ОДНОЗНАЧНО, КОНСУЛ ВЫПОЛНЯЕТ ФУНКЦИИ НОТАРИУСА И МОЖЕТ УДОСТОВЕРИТЬ ОПРЕДЕЛЕННЫЕ ДОКУМЕНТЫ (ДОВЕРЕННОСТЬ), НО В КОНСУЛЬСКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ВАШЕГО ПРЕБЫВАНИЯ, НЕТ ДОСТУПА К ГОСУДАРСТВЕННОМУ РЕЕСТРУ РЕЧОВИХ ПРАВ, РЕЕСТРУ ЗАПИСЕЙ ПРОВЕДЕННЫЙ ОПЕРАЦИЙ С НЕДВИЖИМОСТЬЮ И ВОЗМОЖНОСТИ ПРОВОДИТЬ ОПЕРАТАЦИИ.

    ТАК, ПРОЦЕДУРА ДАРЕНИЯ ИЛИ КУПЛИ-ПРОДАЖИ НЕДВИЖИМОСТИ ПРОИСХОДИТ У НОТАРИУСА В УКРАИНЕ.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    9.2%

    Добрый день Павел.

    В пункте 1.3. указанного вами Положения предусмотрено, что консулами удостоверяются сделки (договоры, завещания, доверенности и др.), кроме ипотечных договоров, договоров об отчуждении и залоге жилых домов, квартир, дач, садовых домов, гаражей, земельных участков, другого недвижимого имущества, расположенного в Украине, а также кроме договоров аренды , субаренды, эмфитевзиса земельных участков сельскохозяйственного назначения.

    Пунктом 18 постановления КМУ от 28.02.2022 № 164 "Некоторые вопросы нотариата в условиях военного положения" запрещается нотариальное удостоверение договоров об отчуждении недвижимого имущества, ценных бумаг, корпоративных прав, ипотеки, об удовлетворении требований ипотекодержателя, установлении доверительной собственности на недвижимое имущество (в том числе договоров о внесении изменений в такие договоры или их расторжении (прекращении), а также нотариальном удостоверении подлинности подписи на актах приемки-передачи доли (части доли) в уставном (составленном) капитале (уставном фонде) юридического лица, которые заключаются (подписываются) от имени физического лица - отчуждателя (ипотекодателя, доверительного учредителя) на основании доверенности.

    В связи с изложенным, на данный момент, оформить сделку по отчуждению недвижимого имущества, находящегося в Украине, как в консульстве за границей так и представителем по доверенности в Украине не предстовляется возможным.

    Адвокат Евгений Александрович
    4.6%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Павло!

    Нові правила купівлі-продажу нерухомості під час воєнного стану:

    Нотаріуси отримали право проводити такі реєстраційні дії, пов'язані з нерухомістю:

    • відчуження, поділ (виділення частини) нерухомого майна;
    • реєстрація спадкових договорів;
    • реєстрація договорів іпотеки, про заміну кредитора (відступлення прав вимоги) за кредитним договором та/або договором іпотеки, задоволення вимог іпотекоотримувача;
    • встановлення довірчої власності на нерухоме майно;
    • визначення розміру часток у праві спільної власності;
    • реєстрацію договорів поділу загального майна подружжя (виділення частини з нього);
    • реєстрацію позички, найму (оренди), лізингу будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) терміном не менше трьох років;
    • реєстрацію довіреності на право розпорядження нерухомим майном;
    • реєстрацію свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (електронних аукціонів), у тому числі тих, що не відбулися.

    Є також обмеження:

    1. Нотаріальні дії можуть здійснюватися нотаріусами, які географічно працюють у тому регіоні, де і зареєстрована нерухомість. Виняток зроблено лише для Києва та Київської області. Операції з нерухомістю в столичному регіоні можуть проводити нотаріуси з робочим місцем в Києві та області, або за місцем знаходження нерухомості, або за місцем реєстрації однієї зі сторін договору.
    2. Заборонено нотаріальне засвідчення підписів на актах про передачу нерухомості до статутних капіталів юридичних осіб.
    3. Заборонено нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу предмета іпотеки для фізосіб, крім випадків, коли продаж відбувається за згодою іпотекодавця.
    4. Заборонено договори щодо відчуження нерухомості, якщо право власності на неї було зареєстроване менше ніж 1 місяць тому. Винятком щодо цього пункту є об'єкти нерухомості, отримані у спадок.
    5. Заборонено нотаріальні дії з нерухомістю, що виробляються на основі довіреності на фізичних осіб. Тобто. відчуження нерухомості за довіреністю, виданою раніше фізичною особою, наразі неможливе.

    До нотаріусів, які отримали право на роботу з Держреєстром речових прав на нерухоме майно, Мін'юст висунув суворі вимоги. Всі вони стосуються можливих порушень, які нотаріуси могли вчинити за останні півтора року. Для того, щоб укладати угоди з нерухомістю, у воєнний час нотаріуси повинні подати відповідні заяви до Нотаріальної палати, а та, своєю чергою, повинна погодити ці заяви з регіональним управлінням Мін'юсту.

    Так, до кінця військового стану в Україні не рекомендую Вам укладати договори поза Держреєстру: продавати нерухомість за довіреністю, підписувати попередні договори, тощо через незахищеність таких операцій.

    Продаж квартири сьогодні із дотриманням усіх юридичних вимог з юридичної сторони є неможливою.

    Насамперед через те, що будь-яка угода, відповідно до ст. 233 Цивільного кодексу України, може бути визнана недійсною у зв’язку з наявністю важкої для покупця обставини, незалежно від того, хто був ініціатором такого правочину, а війна є, напевно, найважчою обставиною.

    При цьому, оформлення договору купівлі-продажу об’єкту нерухомості на тимчасово окупованій території України, не визнається Україною, не має юридичної сили та є незаконним.

    Перелік документів для оформлення договору купівлі-продажу нерухомості:

    Документи для продавця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.

    • Якщо власників є декілька: у такому випадку, потрібна присутність усіх власників при підписанні договору купівлі-продажу у нотаріуса. У випадку відсутності когось із них – нотаріально засвідчена довіреність;
    • Свідоцтво про зміну прізвища, імені, по- батькові (якщо мало місце)

    2. Свідоцтво про шлюб.

    • Якщо квартира набувалась/набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на продаж/купівлю даної квартири;

    3. Правовстановлюючі документи.

    • В залежності від способу придбання бувають:

    4. Технічний паспорт на квартиру.

    5. Експертна оцінка нерухомості.

    6. Довідка про к-сть зареєстрованих осіб у квартирі, що відчужується, видається у ЖЕКу або ОСББ;

    7. Довідка про відсутність заборгованості.

    • Видається у ЖЕКу, ДТЕК, інші комунальні підприємства.

    Документи для покупця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер покупця.

    2. Паспорт та ідентифікаційний номер дружини/чоловіка покупця (якщо таке має місце).

    3. Свідоцтво про шлюб (якщо таке має місце).

    • Якщо квартира набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на купівлю даної квартири.

    4. Свідоцтво про зміну прізвища, імені, по- батькові (якщо таке має місце).

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    10.8%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Постановою Кабінету Міністрів від 19 квітня 2022 року № 480 (набрала чинності 28 квітня 2022 року) викладено у новій редакції урядову постанову від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі - постанова).

    Згідно з пп. 8 п. 1 постанови нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження, поділу (виділу) нерухомого майна, спадкових договорів, договорів іпотеки, про заміну кредитора (відступлення прав вимоги) за кредитним договором та/або договором іпотеки, задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно, визначення розміру часток у праві спільної власності, договорів поділу спільного майна подружжя (виділу з нього), позички, найму (оренди), лізингу будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) на строк не менш як три роки, відчуження цінних паперів, корпоративних прав, у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа, засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, а також видача свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя (колишнього з подружжя) на підставі їх спільної заяви, свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (електронних аукціонів), у тому числі тих, які не відбулися, здійснюється виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (далі - перелік).

    Для включення до переліку нотаріус, який відповідає критеріям, визначеним підпунктом 9 пункту 1 постанови, подає (надсилає) до відділення Нотаріальної палати України (для приватних нотаріусів) та територіального органу Міністерства юстиції заяву про включення до переліку (далі - заява) у паперовій або електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі, в якій підтверджує таку відповідність.

    Подання нотаріусом заяви, що містить недостовірну інформацію, є грубим порушенням правил професійної етики. Протягом 2-х робочих днів з дня отримання заяви приватного нотаріуса відділення Нотаріальної палати України повідомляє відповідному територіальному органу Міністерства юстиції щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці.

    Враховуючи вищевикладені норми законодавства, у тому числі встановлений підпунктом 11 пункту 1 постанови обов'язок відділення Нотаріальної палати України повідомити відповідному територіальному органу Міністерства юстиції щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці, Рада Нотаріальної палати України встановила такий алгоритм дій.

    АЛГОРИТМ ДІЙ НОТАРІУСА

    1. Подання нотаріусом заяви про включення до переліку голові відповідного відділення Нотаріальної палати України або визначеним відділенням відповідальним особам - нотаріусам відповідного відділення.

    Форма та спосіб подання заяви:

    - шляхом особистого подання заяви (зразок заяви завантажити за посиланням) про включення до переліку у письмовій формі, що скріплена підписом та печаткою приватного нотаріуса;

    - шляхом надсилання заяви (зразок заяви завантажити за посиланням) про включення до переліку в електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі з долученням до електронного листа фото (у форматі jpeg) нотаріуса на фоні інформаційної вивіски біля входу у приміщення, що ідентифікує робоче місце (контору) приватного нотаріуса, або фото (у форматі jpeg) нотаріуса в приміщенні, в якому розміщене робоче місце нотаріуса, з реєстром для реєстрації нотаріальних дій на 2022 рік, відкритим на сторінці, де заповнюється номер справи згідно з номенклатурою (додаток 23 до Правил ведення нотаріального діловодства) для підтвердження фактичного здійснення приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці. Заява, підписана КЕП нотаріуса, та відповідне фото надсилаються на відповідну електронну пошту, вказану відділенням НПУ.

    Заява в електронній формі створюється шляхом роздруковування в паперовій формі заяви, її підписанням нотаріусом, проставлянням печатки, сканування та накладання кваліфікованого електронного підпису нотаріуса.

    2. Відділення НПУ протягом 2-х робочих днів з дня отримання заяви направляє відповідне повідомлення (зразок за посиланням) до територіального органу Міністерства юстиції України щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці.

    НПУ звернула увагу, що оперативніше її відділення зможуть опрацьовувати заяви, подані нотаріусами особисто в паперовій формі.

    Наразі за довіреністю процедура не працює.

    С начала полномасштабного вторжения рф на территорию Украины перестал работать Государственный реестр прав на недвижимое имущество. В связи с этим, продавцы и покупатели не могут заключать сделки по покупке или продаже недвижимого имущества.

    Министр юстиции Денис Малюська заявил, что во время войны проверить, кто является владельцем квартиры или дома, невозможно.

    По причине невозможности заключить сделку во время войны покупатели покупают квартиры по доверенности, заключают предварительные договора или покупают квартиру полученную по наследству, объясняет. Такие сделки полностью незащищены юридически,

    Рассмотрим более подробно данные схемы.

    Покупка квартир по доверенности. Аферисты делают себе доверенность на право полного распоряжения недвижимостью, и получать плату. Чаще мошенники используют аферу, что владелец квартиры находится за пределами страны и не может вернуться для заключения сделки.

    Для защиты от такого рода схем нужно требовать от доверенного лица немедленного разговора с владельцем по видео связи. Необходимо задавать такие вопросы, ответы на которые мошенники не могли заранее подготовить (вопросы о соседях, квартире, оплате коммунальных услуг). Однако, аферисты могут быть очень хорошо подготовлены и их ответы могут звучать достаточно уверенно. Оплату в таком случае нужно производить только на банковский счет собственника квартиры. Ни при каких обстоятельствах нельзя производить оплату наличными у нотариуса.

    Заключение предварительных договоров. Предварительный договор - это договор, стороны которого обязуются в течение определенного срока (в срок) заключить договор в будущем (основной) на условиях, установленных предыдущим договором. Предварительный договор не является правоустанавливающим документом, предоставляющим какие-либо права на недвижимость, которая будет построена в будущем.

    При заключении предварительных договоров покупатель несет риски, которые при недобросовестности застройщик могут иметь неисправимые последствия для покупателя, а именно:

    • застройщик может изменить объект покупки-продажи;
    • застройщик может заключить несколько предварительных договоров купли-продажи по одной квартире с несколькими покупателями;
    • отсутствие гарантийной функции «обеспечительного платежа»;
    • нарушение сроков строительства;
    • застройщик может самостоятельно изменить проект строительства.

    Покупка приобретенного наследия. Очень часто, если наследство получено недавно, завещание о нем может быть фальсифицированным или на наследство могут претендовать лица, непосредственно при подписании договора купли-продажи отстаивают свое право на наследство в суде. Если в дальнейшем право наследника на наследство или его часть будет устранено в судебном порядке, договор, заключенный им в отношении такого недвижимого имущества, будет считаться недействительным.

    Для безопасной покупки квартиры по завещанию важно, чтобы после получения наследником наследства прошло несколько месяцев. Обязательно проверить наличие судебных исков к наследнику или искам о признании недействительным, однако в военное состояние это проверить невозможно из-за заблокированного доступа к реестрам.

    Важно! Согласно ст. 233 Гражданского Кодекса Украины сделка, совершенная лицом под влиянием тяжелого для нее обстоятельства и на крайне невыгодных условиях, может быть признана судом недействительным независимо от того, кто был инициатором такой сделки.

    Частью 2 ст. 233 ГК Украины предусмотрено, что при признании такой сделки недействительной применяются последствия, установленные статьей 216 настоящего Кодекса. Сторона, воспользовавшаяся тяжким обстоятельством, обязана возместить другой стороне ущерб и моральный ущерб, причиненный ей в связи с совершением этой сделки.

    По информации Министерства финансов Украины, планируется возобновить доступ в Госреестр в районах, где нет военных действий. Однако функционал некоторых услуг, среди которых договора покупки/продажи квартир, вероятно, будут недоступны.

    "Теоретически, юридически можно пробовать заключать сделки покупки-продажи. Единственное - проверить владельца в реестре нотариус не сможет. Соответственно, нормально заключить полноценное соглашение купли-продажи сейчас невозможно",

    В НЕКОТОРЫХ ГОРОДАХ НОТАРИУСЫ УЖЕ НАЧАЛИ ПОЛУЧАТЬ ДОСТУП К РЕЕСТРУ майнових прав на нерухоме майно, Вам необходимо найти нотариуса который точно сможет получить доступ к реестру в границах нотариального округа где расположен обьект недвижимости и совершить стандартную процедуру купли- продажи.

    Если же данные не зарегистрируют в реестре нотариусом , потом в суде угода будет признана фиктивной.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Артем Олександрович
    9.2%
    Артем Олександрович год назад

    Юрист, г. Киев, 23 года опыта

    Добрый день, Павел.

    Вы правы, сейчас действительно нельзя провести отчуждение недвижимости по доверенности.

    Это также создает неудобства и в работе нотариусов, риелторов и поэтому Нотариальная палата Украины обратилась к правительству с предложением урегулировать этот вопрос.

    Сегодня появились сообщения в социальных сетях от народного депутата

    Ігор Фріс :

    Тепер точно.

    Внесені зміни до постанов які регулюють діяльність нотаріату під час війни

    Це стосується:

    Посвідчення правочинів за довіреністю (посвідчуємо але є питання та процедура по іі підтвердженню).

    Знято заборону вчинення ряду нотаріальних дій по довіреності, але за умови дотримання певних вимог:

    - з дня видачі довіреності сплинуло не більше місяця (не більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави);

    - у випадку, якщо з дня видачі сплинуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави. Справжність підпису на такій заяві має бути засвідчено нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта);

    - якщо така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    Исходя из этого сообщения в ближайшее время будет доступна новая редакция постановления https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2022-%D0%BF#Text

    И будем надеяться с вступлением в силу изменений Ваш вопрос решиться

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Кабмін заборонив купівлю-продаж житла за довіреністю. Це позбаляє можливості продати нерухомість, які виїхали за кордон.

    У Мін'юсті повідомили, що є ще кілька особливостей функціонування ринку нерухомості у воєнний час, а саме нотаріальне посвідчення договору про відчуження нерухомого майна, іпотеки про встановлення довірчої власності:

    здійснюватиметься виключно за місцем перебування нерухомого майна (крім того, що розташоване в Києві або Київській області);

    здійснюватиметься тільки нотаріусом, робоче місце (контора), за місцем перебування такого майна, або місцем перебування юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи – однієї зі сторін відповідного договору.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    2 варианта - или собственник или ждать когда разрешат по доверке

    Крикун Сергій  Павлович
    6.2%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n2893):

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;...".

    Закон України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#n43):

    " Стаття 27. Підстави для державної реєстрації прав...

    9) судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно;...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15?find=1...):

    "Стаття 177. Документи, що додаються до позовної заяви

    1. Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

    У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов’язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.".

    ---

    Доброго дня, Павле! Вважаю за можливе та правомірне подання ймовірним покупцем квартири позову до суду про визнання права власності на Вашу квартиру, визнання Вами позову, винесення рішення суду про задоволення позову, подальша реєстрація позивачем права власності на квартиру в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на підставі рішення суду.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Павел!

    Подтверджу информацию от коллег. На время военного положения в Украине это осуществить не возможно. Только личное присутствие.

    Даже более того, в Украине сейчас действуют не все нотариусы, которые действовали до войны. Работу каждого нотариуса на время войны отдельно подтверждает Минюст, и ограничивает его работу строго в рамках.

    При всем желании для вас, сейчас это можно сделать только на территории страны и при личном присутствии собственника.

    Или дожидаться окончания военного положения.

    В случае вопросов, набирайте.

    Ангеліна
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Павло, доброго дня!

    Сьогодні набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 719, яка встановлює, що нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, які укладаються від імені фізичної особи — відчужувача на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі, коли така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, — також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта). Справжність підпису на такій заяві повинно бути засвідчено нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави — не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-...

    Успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    Разрешили продавать по доверенности.

    https://minjust.gov.ua/news/ministry/zmini-schodo-...

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Павло!

    У даному випадку найпростіший варіант продати квартиру, перебуваючи за кордоном, - видати в консульській установі України довіреність з повними повноваженнями на продаж квартири, передати її в Україну та доручити продаж родичу або особі, якій ви повністю довіряєте. Така довіреність буде діяти два місяці без необхідності підтвердження її чинності. Але й тут є моменти. Так, зразок такої довіреності варто взяти в українського нотаріуса за місцем розташування квартири. Бажано, щоб це був саме той нотаріус, який посвідчуватиме угоду. Саме він і внесе іноземну довіреність в український реєстр довіреностей.

    В довіреності варто одразу передбачити максимальну кількість повноважень для довіреної особи: комунальні служби, БТІ, банківські установи, податкові органи, ЦНАП, архіви, суди, виконавчі служби тощо.

    Ніхто заздалегідь не може передбачити, які обставини можуть виникнути під час підготовки правочину. Перед тим, як починати продаж та пошук покупців, дуже раджу перевірити себе та саму квартиру у нотаріуса або в адвоката на предмет наявних арештів, заборон чи інших проблем. Дистанційно розв'язувати несподівану проблему набагато важче, ніж дізнатися про неї до початку продажу і в штатному режимі підготуватися до угоди.

    Після посвідчення довіреності за кордоном, а також і згоди чоловіка/дружини на продаж житла, їх оригінали разом зі всіма оригіналами документів на житло передаються через волонтерів на територію України, а вже потім кур’єрською службою до місця посвідчення договору.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    15.4%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Павло!

    Згідно статті 657 ЦК України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

    При посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна нотаріус обов’язково:

    • встановлює особи сторін по договору, перевіряє їх дієздатність та правоздатність, з’ясовує дійсність намірів сторін договору;
    • перевіряє законність наданих для посвідчення договору купівлі-продажу документів;
    • перевіряє відсутність податкових застав, арештів, заборон та будь-яких інших обтяжень щодо сторін та відчужуваного нерухомого майна.
    Нотаріусом, який посвідчив договір купівлі-продажу, реєструється перехід права власності від продавця на покупця в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Така договір має відповідати нижченаведеним вимогам:

    • укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню;
    • посвідчується нотаріусом за місцем знаходження майна або за юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї зі сторін договору;
    • посвідчується за умови подання документів, що підтверджують право власності, або за наявності державної реєстрації права власності на таке майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;
    • коли квартира є спільним майном подружжя, а документ, що посвідчує право власності, оформлений на ім'я одного з подружжя, нотаріус вимагає письмову згоду іншого з подружжя, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена;
    • якщо подані документи не містять усіх передбачених законодавством відомостей або в таких документах міститься суперечлива інформація, нотаріус може запитувати від відповідних суб'єктів (органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які видавали такі документи) інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для вчинення нотаріальної дії;
    • у разі виявлення з поданих документів, що право власності або право користування відчужуваною квартирою або її частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у продавця дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину;
    • посвідчується за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна;
    • посвідчується за наявності документа про сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб, обчисленого з ціни, зазначеної в договорі, але не нижче вартості такого нерухомого майна, визначеної суб'єктом оціночної діяльності - у випадку продажу об'єкта нерухомості, що перебуває у власності менше трьох років (крім майна, отриманого у спадщину), або продажу протягом податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості;
    • перед посвідченням договору нотаріусом перевіряється відсутність податкової застави, заборони відчуження або арешту майна.

    Перелік документів для вчинення правочину

    Для продавця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер (документ про реєстрацію місця проживання (у випадку ID-картки);
    2. Свідоцтво про шлюб (якщо квартира набувалась/набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на продаж/купівлю даної квартири;
    3. Правовстановлюючі документи;
    4. Технічний паспорт на житло;
    5. Експертна оцінка нерухомості;
    6. Довідка про склад сім᾽ї;
    7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг;
    8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    8.1. Особа віком до 14 років:

    • Свідоцтво про народження.
    • Ідентифікаційний код.
    • Дозвіл органу опіки та піклування (витяг з рішення відповідної міської, районної чи сільської адміністрації).

    8.2. Особа віком від 14 до 18 років:

    • Паспорт.
    • Довідка про реєстрацію місця проживання (у випадку ID-картки).
    • Письмова згода батьків на здійснення угоди.
    • Дозвіл органу опіки та піклування (витяг з рішення відповідної міської, районної чи сільської адміністрації).

    Для законного представника:

    1. Довіреність, яка дає право представляти інтереси фізичної особи;
    2. Паспорт чи інший документ посвідчення особистості;
    3. Довідка про реєстрацію (у випадку ID-картки).;
    4. Ідентифікаційний код.

    Для покупця:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер (документ про реєстрацію місця проживання (у випадку ID-картки);
    2. Паспорт та ідентифікаційний номер дружини/чоловіка покупця (якщо таке має місце);
    3. Свідоцтво про шлюб (якщо квартира набувається у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на купівлю даної квартири);
    4. Свідоцтво про зміну прізвища, ім’я, по-батькові (якщо таке має місце).
    5. У разі продажу земельної ділянки Витяг ДЗК.

    ХХХ

    2) Які податки та збори потрібно буде заплатити при продажі. - якщо укладається договір купівлі-продажу квартири, витрати при цьому будуть складатися з податку при продажу нерухомості, державного мита, збору до Пенсійного фонду, послуг нотаріуса. А тепер розмір кожного, враховуючи ставки, встановлені нормативно:

    • податок з доходів фізичних осіб (коротко «ПДФО») – 5%;
    • військовий збір – 1,5%;
    • держмито – 1%;
    • збір до Пенсійного фонду – 1%;
    • послуги нотаріуса – за домовленістю.

    Порядок оподаткування угоди купівлі-продажу будинку регламентується ст.172 Податкового кодексу України. У випадку здійснення подібних операцій особи повинні декларувати свої доходи, отримані в результаті угоди.

    ПДФО, військовий збір сплачує продавець, держмито – за домовленістю між покупцем і продавцем, покупець – збір до Пенсійного фонду та оплата реєстрації майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Хто за що платить при укладенні договору – це «внутрішня» домовленість сторін. Але здійснюються такі оплати все одно від вищевказаних платників, визначених законом. Важливо! Сума, від якої сплачується податок – це сума доходу, отриманого від продажу. Дохід визначається з огляду на ціну, яка зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості. Оціночну вартість визначає експерт. Тобто, ще одна стаття витрат – це послуги експерта. Увага! Не обкладається податком сума, якщо протягом року особа здійснює лише одну угоду з об’єктом нерухомості, яким володіє понад три роки. Якщо особа отримала об’єкт нерухомості у спадок, умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна сміливо продавати одразу: податок при продажу нерухомості не сплачується.

    Те ж саме стосується і оподаткування при продажу будинку.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України