Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 июня 2022, вопрос №67818 250₴

Як поновити розгляд справи про розлучення і подати заяву, щоб розглядали без моєї присутності?

В грудні я подала позовну заяву на розлучення. Спільних дітей у нас з чоловіком немає, майнових спорів теж немає. Він давно знаходиться за кордоном, тому не було можливості просто прийти в РАГС і розлучитись
Перше судове засідання було призначене на 28.02, але в зв'язку з війною я виїхала за кордон, де перебувала три місяці. Суд переносили на квітень, потім на 8 червня. Зараз справа залишена без розгляду, так як як не з'являлась на засідання. Як поновити розгляд справи і додати заяву, щоб розглядали без мене, оскільки я знаходжусь в Одесі, а суд проходить в Кривому Розі?

Ответы юристов (12)

    Промський Євгеній Сергійович
    12%

    Добрий день! Так я справа ВЖЕ залишена без розгляду, то потрібно подавати новий позов про розірвання шлюбу.

    Цивільний процесуальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Стаття 257. Залишення позову без розгляду

    1. Суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо:

    3) належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає розгляду справи;

    2. Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

    Рекомендую вам подати позов через систему Електронний суд https://id.court.gov.ua/, до якого долучити клопотання щодо розгляду справи без вашої участі. Так справа пройде повністю без вашої участі.

    Якщо необхідна допомога у супроводженні розгляду справи - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Ангеліна
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Вам необхідно повторно подати до суду позов про розірвання шлюбу. Відповідно до ст. 257 Цивільного процесуального кодексу України особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Далі, після відкриття провадження у справі у Вас є декілька варіантів дій:

    1) Після того, як суд визначить дату засідання, до суду необхідно направити клопотання про проведення засідання за Вашої відсутності.

    2) Ви можете подати заяву про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Таким чином, знаходячись в Одесі, Ви зможете онлайн брати участь в судовому засіданні.

    3) Ви можете знайти адвоката, який знаходиться в Кривому Розі, укласти з ним договір про надання правової допомоги. Тоді в судовому засіданні візьме участь адвокат в якості Вашого представника.

    Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Чесно кажучи, я не зовсім розумію, чому Ви вирішили ролучитися саме через суд, але прийдеться подавати нову заяву Але менше з тим...

    Варіанти подачі заяви на розлучення передбачені статею 11 Сімейного кодексу:

    подружжя, що не мають в цьому шлюбі дітей, спільно подають до органу реєстрації актів цивільного стану;

    подає один з подружжя, якщо другий з поважних причин не може бути присутнім при цьому. Таку заяву повинен засвідчити нотаріус. Або знадобиться надати прирівняний до нотаріально посвідченою заявою документ;

    суду надається подружжям, які мають дітей, спільну заяву разом з попередньо складеним аліментних договором;

    позовну заяву розірвати шлюб подає один з подружжя;

    позовну заяву подає опікун чоловіка, якого визнали недієздатним.

    Через РАЦС розводять бездітні пари, через суд - ті, що спільно нажили неповнолітніх дітей.

    Захищаючи інтереси сім'ї, дитинства та материнства, процедура розлучення передбачає:

    Відвести місячний термін на роздуми в РАЦСі або більш тривалий (до півроку) - в суді. Можливо, що заява була спонтанна або подружжя помирилися і вирішили продовжити і далі жити разом. Тоді вони відкличуть заяву.

    Що позов не буде прийнятий судом, якщо дружина носить дитину або йому ще виповнилося і року. Виняток з цього правила - доведене батьківство іншої особи.

    Розлучення через РАЦС можливе у двох випадках :

    У подружжя немає спільних малолітніх або неповнолітніх дітей

    Подружжя виявило взаємне бажання припинити свій шлюб

    Для реєстрації розлучення через РАЦС чоловік та дружина мають подати відповідну заяву в орган реєстрації актів громадянського стану за місцем прописки одного з них. З дня подачі заяви до реєстрації розлучення має пройти місяць. Якщо за цей період ніхто з подружжя не передумав та не відкликав заяву, обоє з пари мають з’явитися в РАЦС в зазначений день та час для отримання свідоцтва про розлучення.

    Проте бувають випадки, коли один з подружжя, з поважних причин, не має змоги особисто подати заяву та з’явитися в РАЦС для завершення процедури розлучення – в таких ситуаціях припинення шлюбу можливе без участі чоловіка/дружини.

    Порядок розлучення без присутності одного з подружжя такий:

    Для того щоб розлучитися без присутності одного з подружжя, необхідно подати в орган РАЦСу нотаріально завірену заяву на розірвання шлюбу. Таку заяву, від імені того з подружжя, хто не має змоги особисто її подати, може подати інший з подружжя.

    Якщо один з подружжя не може з’явитися в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу, він має завчасно про це повідомити співробітників РАЦСу та направити в орган відповідну заяву.

    Важливо! Розлучитися на основі довіреності неможливо. Довіреність, видана іншій особі та уповноважує таку особу розірвати шлюб від імені одного з подружжя являється недійсною.

    Тепер з приводу онлайн послуг щодо цієї категоріїактів цивільного стану:

    Станом на сьогодні функціонує державний сервіс ВЕБ-портал “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану” (https://dracs.minjust.gov.ua/).

    Ви можете скористатись ним для Вашої зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану записатися через Інтернет на прийом до відділів ДРАЦС. Через цей сервіс також можна подати заяву онлайн на реєстрацію шлюбу.

    На порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» Ви можете записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для Вас час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану. Знаючи порядок розлучення без наявності спільних дітей, можна обрати найоптимальніший варіант для розірвання шлюбу. На сьогоднішній день порядок укладення шлюбу дозволяє подати заяву на реєстрацію шлюбу онлайн.

    8 кроків, щоб скористатись сервісом та подати заяву в РАЦС онлайн:

    Вам необхідно зайти на сайт https://dracs.minjust.gov.ua/;

    Зареєструйтесь на порталі;

    Оберіть вид послуги;

    Підтвердити свою особу за допомогою цифрового підпису (або BankID);

    Обрати відділ РАЦС (пам’ятайте, що орган ДРАЦС потрібно обирати за місцем прописки одного з подружжя);

    Записатись на прийом;

    Прикріпити копії документів;

    Підтвердити подання заяви.

    Тепер залишається один раз відвідати орган реєстрації актів цивільного стану вже для отримання результатів по Вашій заяві. Таким чином, ви отримаєте результат без зайвих очікувань, нервів та черг.

    Процедура розлучення через суд

    Розривати подружні стосунки в суді доводиться, якщо:

    пара має спільних неповнолітніх дітей;

    одним з подружжя виражається незгоду розлучатися. Або він не може прибути в РАГС.

    Процедура розлучення через суд має невелику перевагу - можна відправити документи поштою. Необхідно надання:

    позовної заяви;

    шлюбного свідоцтва;

    при наявності спільних неповнолітніх дітей - їх свідоцтв про народження;

    квитанції, яка підтверджує, що сплачено судовий збір.

    Процедура розлучення в Україні через суд більш тривала. Це пов'язано з необхідністю:

    захистити права, інтереси дітей;

    вирішити суперечки, що виникають із-за наявності загального майна.

    Тому до звернення в суд подружжю знадобиться підписання аліментного договору. Допомога юриста тут виявиться до речі і дозволить швидше пройти процедуру розірвання шлюбу.

    Є ще таке поняття, як розлучення чере суд за спільною заявою подружжя. Процедура при цьому спрощена, і все відбувається буквально за 1 місяць.

    У випадку, коли, і чоловік, і дружина розуміють, що їх сімейні стосунки себе вичерпали але ніхто з подружжя не хоче бути ініціатором припинення шлюбу, можливий варіант розлучення через суд за спільним рішенням. Таке рішення дозволить захистити сторони від майбутніх непорозумінь, які можуть виникнути після припинення шлюбу.

    Однак разом зі спільною заявою до суду слід подати інші документи, а саме:

    договір щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини;

    нотаріально завірений договір щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини про розмір аліментів на дитину.

    Обидва договори можна об’єднати в один, прописавши всі необхідні пункти – законодавство це не забороняє. Договір обов’язково має бути нотаріально засвідчений.

    Порядок розгляду справи про розлучення за спільним рішенням подружжя

    Судова справа, у випадку, коли подружня пара подає спільну заяву про розлучення разом з угодою про виховання та утримання дитини, розглядається в порядку окремого провадження.

    Розглядаючи справу суд перевіряє зміст договору, та, якщо його умови не порушують прав дитини – виносить рішення про розлучення. Таке рішення виноситься судом не раніше, чим через 30 днів після подання заяви.

    Справи окремого провадження, згідно з законодавством, розглядаються за участю заявника та усіх зацікавлених осіб. Суд зобов’язаний пояснити учасникам процесу їх права та обов’язки. Для захисту інтересів дитини суд має право залучити до процесу орган опіки та піклування, в якості зацікавленої особи.

    Договір про утримання та виховання дитини – зміст та умови

    Договір про здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, який подається разом з заявою про розлучення, має бути складений відповідно до вимог Сімейного кодексу України, інакше суд може відмовити в прийнятті заяви до розгляду в порядку окремого провадження.

    В договорі обов’язково має бути вказано:

    з ким із батьків буде жити дитина після розлучення

    яку участь братиме у забезпеченні умов її життя, той з батьків, який буде проживати окремо;

    умови здійснення права на виховання дитини того з подружжя, який проживатиме окремо;

    аліменти на дитину у твердій грошовій сумі або у частці від доходу.

    Спільна заява на розлучення – як подати

    Заява про розірвання шлюбу за спільним рішенням подружжя подається у суд за зареєстрованим місцем проживання чоловіка або дружини.

    Позовна заява про розірвання шлюбу за спільним рішенням подружжя має містити наступну інформацію:

    найменування суду, в який подається позов;

    персональні дані позивачів або їхніх представників (якщо заява подається через представників), а саме: прізвище, ім’я, по батькові, адреса проживання або перебування, номера телефонів, якщо такі відомі;

    інформацію про дату та час реєстрації шлюбу, наявність дітей, рішення про розірвання шлюбу (причини та мотиви рішення вказувати не обов’язково).

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    оригінал свідоцтво про шлюб;

    копія свідоцтва про народження;

    копія паспорту та ідентифікаційного коду заявників;

    довідка про склад сім’ї з місця прописки заявників;

    копія нотаріально-засвідченого договору про участь у вихованні та утриманні спільної дитини;

    доказ сплати судового збору у вигляді квитанції;

    копія заяви та всіх прикріплених до неї документів для зацікавленої особи.

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія!

    ТОЧНО ПРИЙНЯТО УХВАЛУ ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВУ БЕЗ РОЗГЛЯДУ? ЧИ МОЖЛИВО ПРО ВІДКЛАДЕННЯ/ПЕРЕНЕСЕННЯ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ?

    ВАМ ПОТРІБНО ПОДАТИ ЗАЯВУ ДО СУДУ ПРО РОЗГЛЯД СПРАВИ БЕЗ ВАШОЇ ПРИСУТНОСТІ, ІНАКШЕ НАСТУПНОГО РАЗУ СУД ПОСТАНОВИТЬ УХВАЛУ ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВУ БЕЗ РОЗГЛЯДУ.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Стаття 257. Залишення позову без розгляду

    1. Суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо:

    ...

    3) належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає розгляду справи.

    ПОДАЙТЕ ЧЕРЕЗ ПОШТУ ЗАЯВУ ПРО РОЗГЛЯД СПРАВИ БЕЗ ВАС. АРГУМЕНТУЙТЕ НЕМОЖЛИВІСТЬ ПРИЇЗДУ ТА ТЕ, ЩО ВАША ВІДСУТНІСТЬ НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

    ГОТОВИЙ ДОПОМОГТИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    14%

    Доброго дня Юлія.

    Поновити справу не вийде.

    Вам необхідно знову звертатися до суду із позовною заявою. Ви можете взяти довідку у лікаря про те, що Вам протипоказані тривалі поїздки і тоді подати позов до Одеси за місцем фактичного проживання в Одесі (але потрібна реєстрація в Одесі).

    Або ж після того, як суд у м. Кривий Ріг відкриє провадження, написати туди заяву, що просите справу розглянути без вашої участі. Таке клопотання можна відразу вказати у позовній заяві. Але суд має повноваження все-таки викликати Вас до суду, якщо вважатиме, що ваша присутність є обов'язковою.

    Також Ви можете просити суд взяти участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Зверніться повторно до суду з заявою про розлучення та одночасно додайте клопотання про розгляд справи без Вас, Або зверніться до

    Відділи державної реєстрації актів цивільного стану

    Центр надання адміністративних послуг

    Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://dracs.minjust.gov.ua/.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України

    Заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду, постановленого до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Заява про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України

    Документ, що підтверджує сплату державного мита за державну реєстрацію розірвання шлюбу, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита

    Копія рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним

    Паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства)

    Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Свідоцтво про шлюб (у разі його відсутності - наявність в паспортах або паспортних документах відмітки (штампа) про шлюб)

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    18%

    Добрий день, Юля!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВАША ПОЗОВНА ЗАЯВА ЗАЛИШЕНА БЕЗ РОЗГЛЯДУ, ТО ЦЕ РІШЕННЯ У СПРАВІ ВЖЕ ПРИЙНЯТО, АЛЕ ЦЕ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ВАС ПРАВА НА ПОДАННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ЗНОВУ.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 257. Залишення позову без розгляду

    1. Суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо:

    1) позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності;

    2) позовну заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи;

    3) належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає розгляду справи;

    4) у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

    5) позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду;

    6) між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, і від відповідача не пізніше початку розгляду справи по суті, але до подання ним першої заяви щодо суті спору надійшли заперечення проти вирішення спору в суді, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана;

    7) дієздатна особа, в інтересах якої у встановлених законом випадках відкрито провадження у справі за заявою іншої особи, не підтримує заявлених вимог і від неї надійшла відповідна заява;

    8) провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк;

    9) позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору;

    10) позивач у визначений судом строк не вніс кошти для забезпечення судових витрат відповідача і відповідач подав заяву про залишення позову без розгляду;

    11) після відкриття провадження судом встановлено, що позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду;

    12) між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення суду іншої держави, якщо право укласти таку угоду передбачене законом або міжнародним договором України, за винятком випадків, якщо суд визнає, що така угода суперечить закону або міжнародному договору України, є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

    2. Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

    3. В ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з державного бюджету".

    ВАМ ТРЕБА ПОДАВАТИ НОВУ ПОЗОВНУ ЗАЯВУ ПРО РОЗЛУЧЕННЯ. РАЗОМ З ЗАЯВОЮ ПРО ТЕ, ЩО РОГЛЯД СПРАВИ ВИ ПРОСИТЕ СУД ПРОВОДИТИ БЕЗ ВАШОЇ УЧАСТІ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    вам нужно подать иск по - новому и доплатить суд сбор

    и подать ходатайство чтоб рассматривали без ВАС

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты

    С уважением Виктория Костромина

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Подайте позовну заяву заново через систему електронний суд, завантажте окремо заяву ,щоб справу розглянули без Вас.

    Вкажіть всі відомі контакти сторін ,бажано з електронними поштами для листування суду , провадження відкриє суд нове ,як тільки призначать склад суду.

    Відстежувати можна стадії процесу через особистий кабінет електронного суду. Зробіть ЕЦП у приват 24 і зареєструйте там позов.

    Враховуючи воєнний стан це можливо тільки таким форматом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    14%

    Вам потрібно подати тіж самі документи.

    2) Позовну заяву можна подати як в друкованому вигляді так і через електронний суд.Для цього вам необхідно подати до суду:1) два примірники позовної заяви про розірвання шлюбу2) оригінал квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік.3) оригінал свідоцтва про шлюб та копію свідоцтва про шлюб.4) копію вашого паспорта.На всіх копіях, які ви будете подавати до суду ви маєте зазначити "Згідно з оригіналом, потім ваш підпис, ваші прізвище ініціали та дата посвідчення". Тобто якщо ви подаєте позов 20.04, то пишете дату посвідчення 20.04.2022Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.Після того як ви подасте позов, вам прийде зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно.Проте потрібно буде прийти в суд за рішенням суду ( суди рідко відправляють або з великою затримкою). Або дзвоніть в канцелярію і питайте.На рішенні обов'язково має бути відмітка про те, що рішення набрало законної сили.Рішення суду набирає законної сили через 30 днів після винесення такого рішення.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n6210):

    "Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача

    1. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    2. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них...".

    Закон України " Про судовий збір" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3674-17#n228):

    "Стаття 7. Повернення судового збору

    1. Сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:...

    4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);..".

    ---

    Доброго дня, Юліє! По-перше, Ви маєте право подати позов про розлучення за місцем перебування, тобто в Одесі. Для цього у позовній заяві окремим пунктом обгрунтувати неможливість подання позову за місцем проживання відповідача (чоловіка, його знаходження за кордоном) або у Кривому Розі (Вашим переміщенням у зв'язку з війною в Україні). По-друге, щодо повернення судового збору у попередній справі. Складіть та направте на ім'я судді у цій справі (із зазначенням номера справи та судового провадження - вказані в ухвалі про залишення позову без розгляду) заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення; складіть свій екземпляр заяви, до якого прикріпіть поштовий фіскальний чек) про повернення судового збору (про що винести ухвалу суду) з поясненням Вашої неявки у судові засідання з поважних причин - виїзд за межі України у зв'язку з війною в Україні. Після отримання ухвали суду направити її до відповідного управління Держказначейства, до якого було сплачено судовий збір - але то вже потім.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    12%

    Доброго дня, Юля!

    Ви подаєте новий позов, повністю новий пакет документів та судовий збір сплачуєте.

    До заяви додаєте клопотання про розгляд за вашої відсутності.

    Якщо таку ж заяву ви зможете оформити і від чоловіка, то результат справи буде скоріше.

    За умови підтвердження вашого перебування за новою адресою, ви можете змінити підсудність.

    При появі питань, звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України