Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 июня 2022, вопрос №67923 550₴

Виїзд чоловіків за кордон

Чи випускають зараз чоловіків, що вступили в європейські вузи, наприклад на магістратуру.
Зрозуміло , що в законі написано , що так.
Але. Чи є реальні кейси, що дають дозвіл у центрах комплектування , і чи випускають на кордоні.
Юристи 50/50 - одні кажуть , за так, інші кажуть навіть не намагайтесь , що тільки витратите гроші на навчальний рік, а виїхати не зможете.
Як наразі з цим ситуація ? На червень 2022

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9.1%

    Вітаю!

    ОКСАНО, ЗВИЧАЙНО, ЩО КЕЙСИ Є. ОСОБИ ВИЇЖДЖАЮТЬ НА НАВЧАННЯ.

    СТУДЕНТИ ЗАКОРДОННИХ ВУЗІВ ПРАВО НА ВИЇЗД МАЮТЬ, ГОЛОВНЕ ЦЕ ПРАВО ВІДСТОЮВАТИ ТА ЙОГО ДОБИВАТИСЬ

    НА БУДЬ-ЯКУ НЕЗАКОННУ ВІДМОВУ ЦЕНТРУ КОМПЛЕКТУВАННЯ ОДРАЗУ ПОДАВАТИ ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ ТА СКАРГИ НА ГАРЯЧІ ЛІНІЇ.

    НА КОРДОНІ ПРОПУСКАЮТЬ ВИКЛЮЧНО ЗА УМОВИ ПРЕД'ЯВЛЕННЯ ТИХ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ВИЗНАЧИЛА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА

    «….03 травня 2022 07:28

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 03 травня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    ...

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном

    (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    МОЖУ ПРОКОНСУЛЬТУВАТИ БІЛЬШ ДЕТАЛЬНО З ЦЬОГО ПИТАННЯ!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    18.2%

    Добрий день!

    Громадяни України, які зараховуються на навчання за кордоном, у тому числі на магістратуру, станом на зараз отримують необхідні документи у центрах комлектування та виїжджають за кордон незалежно від віку, яка це за кількістю освіта тощо.

    Алгоритм отримання відстрочки від мобілізації та перетину кордону студентам іноземних навчальних закладів наступний:

    1. Після зарахування до іноземного ВУЗу потрібно отримати, перекласти на українську та посвідчити переклад: довідки про статус студента або наказ про зарахування (обов'язково), студентський квиток (для військкомату необов’язковий, обов’язковий для перетину кордону), контракт про навчання (бажано).

    2. Звертаєтесь до військомату з вашими документами, та вимагаєте надати документ у формі довідки про відстрочку від мобілізації на підставі навчання за кордоном та проставити відмітку про відстрочку у вашому тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного. У довідці має бути зазначено про дозвіл на виїзд за кордон.

    Відповідно статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text ) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову. Закон не визначає чи повинна особа навчатися саме в українських ЗВО чи іноземних.

    3. З вашими документами та довідкою з військомату перетинаєте кордон.

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

    Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Правила перетинання державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )».

    Якщо військомат не буде виконуванувати ваші законні вимоги рекомендую наступний порядок дій:

    1. Заздалегідь підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військомату про надання відстрочки від мобілізації. До заяви долучити копії ваших документів. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    3. Звернення на гарячу лінію Мініреінтеграції, яке надало таке роз'яснення

    Військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчається в іноземних вишах.

    Для цього студенту необхідно мати такі документи:

    - відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки з вишу, де навчається студент

    - дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки; його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документів, що підтверджують навчання в іноземному університеті.

    Якщо у Вас виникають проблемні питання із зазначеної тематики – необхідно звертатися на «Гарячу лінію» Мінреінтеграції за номером телефона: +38 044 355 1478 та 0 800 355 1478 – цілодобово.

    Проходження медичної комісії можливо, але не потрібно цього боятися. Це є формальною процедурою, особливо якщо ви давно не проходили мед. комісію (1 раз на 5 років). Якщо з документами все в порядку, спроб вас мобілізувати не буде (серед моїх клієнтів таких випадків не було).

    Якщо виникнуть проблеми при перетині кордону, рекомендую такий алгоритм.

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби України, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    2. Скарга до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    3. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    9.1%

    Доброго дня Оксана.

    Звичайно, що військкомати неохоче надають відстрочки від призову, але у них немає вибору, бо право на відстрочку передбачено в законі. Держприкордонслужба офіційно визнає, що виїхати за кордон мають право військовозобов"язані, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти). За наявності підтверджуючих навчання документів, перекладених на українську мову проблем з відстрочкою не має виникнути. Відмова буде незаконною і її можна буде оскаржити в суді який зобов"яже військкомат надати відстрочку, а рішення суду обов"язкове до виконання. За невиконання рішення суду в Україні передбачена кримінальна відповідальність, але до того не дійде бо Вам нададуть відстрочку. Отже Ви в будь-якому разі даремно не витратите гроші на навчання, але певний час це може зайняти.

    Комаса Александр Владимирович
    9.1%

    Доброго дня. Однозначно студенти закордонних вузів мають право на віхзд за кордон, проте необхідно ретельно підготуватися та мати всі необхідні документи на руках.

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном:

    - студентський квиток або студентська віза;

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    - військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Перелік документів, яуі можуть бути подані центру комплуктування та соціальної підтримки для отримання дозволу на виїзд приблизно такий в залежності від Вашої ситуації:

    - заява про надання відстрочки та дозволу на виїзд.

    - документи що підтверджують навчання з перекладом на українську мову, посвідчений нотаріально:

    - довідка із закладу про зарахування на денну форму навчання.

    - контракт про проходження навчання.

    - квитанція про оплату за навчання.

    - запрошення на курси.

    Звертаю увагу, що кожна сторінка Кдокумента має бути переклалена на укр. мову та посвідчена нотаріально.

    Зробіть 2 екземпляри документів один в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки , а 2-й для пред'явлення на кордоні.

    За необхідності отримання додаткової консультації, звертайтесь особисто, буду радий надати консультацію та відповісти на додаткові питання за наявності.

    Бажаю успіів!

    Гончаренко Константин
    9.1%

    Доброго дня!

    Зможете ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ТА виїхати , але довідку з іноземного ВНЗ , треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням( на кордоні треба довідка з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.) Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні.(внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • -водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • -залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • -спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • -тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    Нові правила перетину з 03.05.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Оксана!

    ЯКЩО ВІН ПРИЗОВНИК - ЙОГО ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У НЬОГО Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ВІН ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У НЬОГО Є ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК):

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    ЯКЩО, ВІН ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У НЬОГО Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІН СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану (dpsu.gov.ua)

    "03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);…».

    ТАК, ТЕ ЩО ВІН СТУДЕНТ ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ЦЕ НАДАЄ ЙОМУ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ПРИ ОТРИМАННІ З ВНЗ ТА ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ:

    1) студентський квиток або студентська віза;

    2) перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    3) військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    4) довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ РЕАГУВАННЯ НА ВАШІ ЗВЕРНЕННЯ, ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так, чоловіки, які зараховані до іноземних Вузів можуть перетнути кордон.

    Документами для перетину кордону для чоловіків є студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович
    13.6%

    Вітаю!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ :

    Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    ххх

    ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про оборону України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

    особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

    воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

    ххх

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    ххх

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (

    • студентський квиток або студентська віза;
    • перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;
    • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),
    • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

    ххх

    Але цих вимог немає в жодному НОРМАТИВНОМУ АКТІ.

    У статті 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію. Проте, таке право не є абсолютним і може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану (стаття 64 Конституції України).

    Так, указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» визначено, що на період дії правового режиму воєнного стану, конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі статтею 33 Конституції України, можуть бути обмежені.

    З 24 лютого 2022 року і по даний час, працівники Держприкордонслужби обмежують чоловікам віком від 18 до 60 років право виїзду за кордон. Хоча, немає жодного нормативного акту, який забороняв би таким особам перетинати державний кордон України. Багато відкритих джерел посилаються на указ Президента, яким було введено воєнний стан, як на підставу заборони чоловікам від 18 до 60 перетинати кордон, проте це не так.

    По факту, на даний час маємо в законодавстві перелік осіб, яким дозволено перетинати державний кордон, проте не маємо чіткого переліку, кому заборонено це робити.

    Нормативними документами, які визначають порядок перетину державного кордону України, є Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (далі - Правила перетинання державного кордону).

    Саме до правил, починаючи з 24 лютого 2022 року, Кабінетом Міністрів України періодично вносилися зміни.

    У певних випадках, Правила перетинання державного кордону містять посилання на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та на постанову Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» (далі - Постанова КМУ від 03.03.2022 № 194).

    Також, в мережі Інтернет можна знайти листи голови Адміністрації Державної прикордонної служби України з так званими роз'ясненнями щодо порядку виїзду за кордон під час дії воєнного стану.

    Приклад одного з таких листів : https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Проте, мені не вдалося знайти такі листи ні на офіційному сайті Держприкордонслужби, ні на будь-яких інших офіційних вебсайтах.

    Іноді роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо категорій громадян, яким дозволено перетинати кордон в умовах воєнного стану, не співпадають з переліком категорій, що визначені у Правилах перетинання державного кордону.

    Наприклад, у листі йдеться про осіб, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, проте у Правилах перетинання державного кордону про таких осіб нічого не сказано.

    Звертаю увагу, що голова Адміністрації Держприкордонслужби не наділений повноваженнями видавати листи з роз'ясненнями нормативних актів Кабінету Міністрів України, оскільки Положенням про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 533, це не передбачено.

    Ви можете на кордоні отримати відмову в перетині кордону, а потім його оскаржити.

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

    ПРАВИЛА

    перетинання державного кордону громадянами України

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

    державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

    2.

    Останнім часом в військоматах вимагають підтвердження від Міносвіти що це навчання в рамках міжнародних договорів України про навчання у навчальних закладах інших держав.

    Згідно ст.17 ЗУ «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» ця вимога стосується осіб, котрі призиваються на строкову службу, а зараз йде призов по мобілізації.

    Призов на строкову службу в квітні-червні 2022 року був скасований, а на жовтень-грудень 2022 року лишився.

    По інформації з 01.10.2022 року почнуть діяти в військоматах призовні комісії на строкову службу.

    УКАЗИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ:

    https://www.president.gov.ua/documents/6872021-410...

    https://www.president.gov.ua/documents/2302022-420...

    ЯКЩО ВАС ПОЧНУТЬ В ЖОВТНІ ПРИЗИВАТИ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ, ТО ВИ НЕ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Як бачимо Вам для виїзду за кордон на навчання треба мати військово-облікові документи з записом щодо надання Вашому сину відстрочки від призову (призову за мобілізацією) та довідку видану територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Послідовність дій (без цього ніяк):

    • Звернутися в ТЦКСП (військомат).
    • Надати приписне та підтверджуючи документи про навчання за кордоном.
    • Пройти військово-лікарську комісію.
    • Отримати військово-обліковий документ із запис про відстрочку.
    • Отримати дозвільні документи на перетин кордону.

    ВАЖЛИВО! ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ ВІД ІНОЗЕМНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ПОВИННІ БУТИ АПОСТІЛІРОВАНИ В КРАЇНІ НАХОДЖЕННЯ ВУЗ ТА ПЕРЕВЕДЕНІ ОФІЦІЙНЕ В УКРАЇНІ. ПЕРЕЛАД ПОВИНЕН БУТИ ЗАВІРЕНИЙ НОТАРІУСОМ.

    Апости́ль[1] (фр. apostille) — международная стандартизированная форма заполнения сведений о законности документа для предъявления на территории стран, признающих такую форму легализации. Штамп «Апостиль» ставится на оригиналы и копии документов.

    Основная статья: Гаагская конвенция 1961 года.

    Якщо у відстрочки відмовлять - треба це оскаржувати в адміністративному або в судовому порядку.

    Відстрочка Вам буде надана на строк навчання.

    Виїхати зможете, як отримаєте дозвіл з військомата.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.6%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оксана!

    Ваше питання доволі риторичне. Оскільки, якщо визначено законом, то обов'язково запроваджено і в реальному житті! Юристи, які заперечують цей очевидний факт є або некомпетентним, або не тими, за кого себе видають!

    В данному випадку адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають практично всі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ОТЖЕ ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза,

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки у зв'язку з навчанням,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де чоловік тимчасово перебуває) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військомату пройти медичну комісію та за потреби отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання для Держапогранслужби.

    ДОРЕЧИ (ЯК ЧАСТКОВА ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ПИТАННЯ), ФАКТИ ОТРИМАННЯ КЛІЄНТАМИ ВІДСТРОЧКИ НА ЦІЙ ПІДСТАВІ НЕОДНОРАЗОВО ПІДТВЕРДЖЕНІ У МОЇЙ АДВОКАТСЬКІЙ ПРАКТИЦІ!

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь лякається звертатися до територіального центру комплектування, але ніякого ризику в тому для чоловіка не існує! Нічого складного в цій процедурі також не має. Якщо у чоловіка відсутній ВК (чи приписне), то працівники ТЦКСП повинні його чоловіку оформити.

    ПРО ВСЯК ВИПАДОК!

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Савченко Олександр
    18.2%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оксано!

    Насправді ситуація з виїздом студентів іноземних вузів за кордон досить складна. Складність ситуації полягає в тому, що ніде у законодавстві немає норми, за якою студент іноземного вишу має право на виїзд за кордон. Він, як і студент українського вишу, має право лише на відстрочку від мобілізації.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    (часть третья данной статьи - прим. авт.)

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; (абзац второй этой части третьей - прим. авт.)...".

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    { Правила доповнено пунктом 2-6 згідно з Постановою КМ N 383 ( 383-2022-п ) від 29.03.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 399 ( 399-2022-п ) від 01.04.2022 }...

    Тобто, згідно з нормами чинного законодавства права на виїзд за кордон не мають усі студенти (і українських, і іноземних вишів).
    Однак, на практиці прикордонники пропускають студентів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формою навчання.

    Так інформація (щодо можливості виїзду за кордон) є у роз'ясненнях ДПС України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/), якими керуються прикордонники під час перетину військовозобов'язаними особами українського кордону:

    "Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    Крім того, 11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз'яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kord... разом з формою довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0...

    Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

    ОТЖЕ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ БУДУТЬ ПОТРІБНІ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) військово-обліковий документ із записом про надання відстрочки від мобілізації;

    3) дозвіл керівника ТЦКСП (військкомату) на перетин державного кордону;

    4) студентський квиток або студентська віза;

    5) перекладені та нотаріально завірені документи про навчання особи у закордонному вузі;

    Умовами для отримання відстрочки від мобілізації є лише рівень (тобто професійна (професійна-технічна), професійна передвища чи вища) та форма здобуття освіти (денна чи дуальна). Інших критеріїв законом не передбачено. Працівники ТЦКСП (військкомату) не мають права тлумачити закон на власний розсуд.

    Таким чином навчання у ВНЗ за кордоном за денною або дуальною формою навчання буде підставою для отримання відстрочки від мобілізації та дозволу на виїзд за кордон (незалежно від кількості отриманих попередньо освіт чи кваліфікаційних рівнів, і незалежно в Україні чи за кордоном).

    У документах про навчання (контракт, довідка на бланку вишу тощо) має бути зазначено назву ВНЗ, рівень освіти (тобто, вища), форма освіти (тобто, денна), а також ступінь вищої освіти (бакалавр, магістр тощо).

    Після отримання документів Вам необхідно звернутися до ТЦКСП (військкомату) з заявою про надання відстрочки та видачу дозволу на виїзд за межі України (за кордон).

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12?find=1...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    Окрім заяви, будуть потрібна наступні документи:

    - паспорт (внутрішній та для виїзду за кордон);

    - ідентифікаційний код;

    - військово-обліковий документ (військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного).

    - студентський квиток або студентська віза;

    - перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    Заяву краще підготувати в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату та реєстраційний номер.

    Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    У разі порушення ваших прав Ви можете:

    1) Подати письмову скаргу начальнику місцевого військкомату;

    2) Подати письмову скаргу начальнику обласного військкомату;

    3) Звернутися в Міністерство оборони України (контакти - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

    4) На телефони гарячих ліній

    0-800-500-410

    0-800-500-442

    044-454-44-99

    5) Також можна зателефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545

    ПЕРЕД ВИЇЗДОМ ЗА КОРДОН РАДЖУ ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ ДО ДПС УКРАЇНИ.

    Так, прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.
    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    У разі відмови в перетину кордону раджу відразу викликати начальника пункта пропуску, а в разі подальшої відмови - телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Крім того, Ви маєте право вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення і яку можна буде оскаржити начальнику загону Державної прикордонної служби України та до суду. Так як люди не вимагають фактичної юридично оформленої відмови, то вони відповідно не числяться по базі пункту пропуску і вважається те, що вони начебто і не перебували в пункті пропуску. Сама вимога про надання офіційного рішення про відмову в перетині кордону може "злякати" співробітників Державної прикордонної служби України та змусити їх дотримуватися норм законодавства.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Оксана!

    Станом як на червень, так і на липень, це цілком можливо та законно.

    Головне мати релевантні документи від іноземного ВНЗ, в тому числі студентський або повідомлення про дату його видачі.

    Переклад документів, підтверджуючих вступ, або ж легалізація цього документа (в залежності від того, яка країна вступу).

    Звертайтесь.

    Костромина Виктория

    студенти іноземних вузів - мають право на відстрочку та на виїзд

    багато хто виїзджає без проблем при наявності документів

    але давати гаранті на100 % - мабуть жоден юрист не дасть


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України