Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 июля 2022, вопрос №68230

Чи можуть звільнити держслужбовця, який виїхав за кордон?

Мій чоловік - держслужбовець (працює у Пенсійному фонді), виїхав за кордон, оскільки є інвалідом 3 групи.
На роботі бере відпістку за свій рахунок (сподівається, що після війни зможе повернутись до роботи).
Сьогодні йому написали з роботи таке: "Вирішуйте свої питання за кордоном, та повертайтесь до України і повертайтесь до роботи. З 15.07 бідь-які відпустки погоджуватись не будуть"

Чи можуть його звільнити? Чи має значення для звільнення, що він інвалід?

Ответы юристов (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня. Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки". В звязку з цим, необхідно знати з якою формуліровкою була подана заява про надання відпустки. Якщо було зазначено "До кінця військового стану", без зазначення конкретної дати і про це був виданий наказ, то підстав для хвилювання не має, але в цьому питанні є нюанси.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Анна Клиент год назад

    Дякую за вашу відповідь.

    Ні, він писав кожні 15 днів (так сказали на роботі) з формуліровкою "у зв язку з воєнним станом".

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Чи знайомили його з наказами на выдпустку?

    • Анна Клиент год назад

      Так, після кожної його заяви - знайомили.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    В такому випадку, керівництво може відмовити в наданні відпустки без збереження заробітної плати.

    Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    Надання відпустки є в данному випадку є правом а не обов'язком,

    Можливо є інші обставини, які мають значення в цій ситуації

    Анна Клиент год назад

    Дякую.

    Все зрозуміла(

    Обставина тільки одна- він інвалід. Але я бачу, що це зараз не грає ролі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України