Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 04 июля 2022, вопрос №68341 550₴

Перевезення валюти з-за кордону в Україну

Доброго дня,
Прохання проконсультувати стосовно ввозу валюти з-за кордону в Україну.

1) Яку сумму валюти (дол/євро) може ввезти одна особа без декларування?

2) Сумма без декларування розраховується тільки на повнолітніх осіб, чи на осіб будь-якого віку?
Наприклад, відповідь до пункту 1 - сумма Х;
в країну в'їзджає доросла людина і дитина 5 років - ми можемо без декларації провезти Х чи Х*2 ?

3) Чи подання декларації тягне за собою сплату якихось відсотків, податків, мито, тощо ?
Якщо так, то в якому розмірі і від якої суми (від повної суми чи від суми перевищення ліміту ввозу)?

4) В разі декларування чи потрібні підтверджуючі документи?
Якщо так, то які саме? Чи треба їх перекладати на українську мову, чи треба завіряти документ/переклад у нотаріуса?

Дякую.

Ответы юристов (12)

    Промський Євгеній Сергійович
    10%

    Добрий день!

    Обмежень щодо ввезення на територію України валюти не існує. Тобто, ви можете завезти в Україну кошти будь-якого розміру. Обмеження існують лише на вивезення коштів з України.Якщо під час вивезення цінностей з країни підтвердні документи надавати потрібно, то подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну нормативно-правові акти НБУ не вимагають.

    Таким чином, ви можете ввезти в Україну з-за кордону необмежену кількість валюти, будь-яких підтверджуючих документів для цього не вимагається.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Адвокат Денисов Олександр Сергійович
    10%

    1) Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро;

    2) Ввозити валюту без декларування мають право усі, зокрема неповнолітні, розмір - однаковий, 10 000 євро;

    3)Письмове декларування здійснюється, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі необхідно декларувати повну суму.

    4) Нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну (якщо до 10 000 тисяч євро). Якщо сума перевищує в еквіваленті 1000 євро, необхідна наявність документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах), та квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, якщо така мала місце, виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 1000 євро.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    10%

    Доброго дня!

    1. Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

    2. Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством, тобто різниці між повнолітньою особоб та неповнолітньою не має.

    3. Сплата мита та інших платежів при ввезенні готівки на митну територію України чинним законодавством України не передбачена.

    4. Нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей з країни підтвердні документи надавати потрібно.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гуща Юрій Миколайович
    10%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), зокрема документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

    Нагадуємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

    Звертаємо вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

    Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

    https://bank.gov.ua/ua/news/all/gromadyani-mayut-n...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    1) Яку сумму валюти (дол/євро) може ввезти одна особа без декларування?

    Не більш як 1000 євро (в еквіваленті)

    2) Сумма без декларування розраховується тільки на повнолітніх осіб, чи на осіб будь-якого віку?Наприклад, відповідь до пункту 1 - сумма Х;в країну в'їзджає доросла людина і дитина 5 років - ми можемо без декларації провезти Х чи Х*2 ?

    Сумма без декларування розраховується на повнолітніх і неповнолітніх осіб, у останньому випадку, якщо особи досягли 16-рфчного віку, вони мають заповнювати декларацію самостійно3) Чи подання декларації тягне за собою сплату якихось відсотків, податків, мито, тощо ?Якщо так, то в якому розмірі і від якої суми (від повної суми чи від суми перевищення ліміту ввозу)?

    Ні, під час перетину кордону не тягне.

    4) В разі декларування чи потрібні підтверджуючі документи?Якщо так, то які саме? Чи треба їх перекладати на українську мову, чи треба завіряти документ/переклад у нотаріуса?

    нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтверджуючих документів про зняття/придбання/обмін валютних цінностей для їх ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей із країни підтверджуючі документи треба надавати.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Артем Олександрович
    10%

    Доброго дня, Марія

    Стосовно Ваших запитань можу пояснити наступне:

    1) Яку сумму валюти (дол/євро) може ввезти одна особа без декларування?

    За роз’ясненням Національного банку України https://t.me/nbu_ua/846

    Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро. 2) Сумма без декларування розраховується тільки на повнолітніх осіб, чи на осіб будь-якого віку? Наприклад, відповідь до пункту 1 - сумма Х; в країну в'їзджає доросла людина і дитина 5 років - ми можемо без декларації провезти Х чи Х*2 ?

    Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. Тобто так само потрібно декларувати валютні цінності, якщо їх вартість перевищує 10 000 євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником. 3) Чи подання декларації тягне за собою сплату якихось відсотків, податків, мито, тощо ? Якщо так, то в якому розмірі і від якої суми (від повної суми чи від суми перевищення ліміту ввозу)?

    Сплата відсотків, податків, мита при ввезенні готівки на митну територію України чинним законодавством України не передбачена.

    Письмове декларування здійснюється, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі необхідно декларувати повну суму 4) В разі декларування чи потрібні підтверджуючі документи? Якщо так, то які саме? Чи треба їх перекладати на українську мову, чи треба завіряти документ/переклад у нотаріуса?

    Нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей з країни підтвердні документи надавати потрібно. Під час переміщення валютних цінностей необхідно враховувати вимоги постанови КМУ від 27.02.2019 № 203, яка визначає окремі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю!

    1) Яку сумму валюти (дол/євро) може ввезти одна особа без декларування?

    До 1000 євро!2) Сумма без декларування розраховується тільки на повнолітніх осіб, чи на осіб будь-якого віку?Наприклад, відповідь до пункту 1 - сумма Х;в країну в'їзджає доросла людина і дитина 5 років - ми можемо без декларації провезти Х чи Х*2 ?

    Х*2

    3) Чи подання декларації тягне за собою сплату якихось відсотків, податків, мито, тощо ?Якщо так, то в якому розмірі і від якої суми (від повної суми чи від суми перевищення ліміту ввозу)?

    Ні. Форма декларації такого не передбачає.

    Якогось окремого порядку заповнення декларації про валютні цінності урядовці не затверджували, є лише шпаргалка на зворотному боці декларації, де все розписано. Звертаємо вашу увагу на основні моменти:

    • відмітки в полях ставимо за допомогою знака “Х”;
    • заповнюємо лише поля світлі (білі);
    • заповнюємо всі поля лише ВЕЛИКИМИ літерами темного кольору;
    • наявну валюту вказуємо у повній сумі (а не тільки ту, що перевищує 10 тис. євро). Якщо валют декілька, то вказуються також усі валюти, включаючи гривню;
    • обов’язково дублюємо суму в дужках прописом (пишеться “25000 (ДВАДЦЯТЬ П’ЯТЬ ТИСЯЧ) ДОЛАРІВ США” – великі прописні літери тут обов’язкові); також див. приклад);
    • вказуємо джерело походження валюти: заощадження, спадок тощо;
    • зазначаємо мету використання: придбання власності, капіталовкладення тощо;
    • вказуємо одержувача: це може бути й інша фізична, чи юридична особа;
    • у графі “номер для посилань” вказуються номер рейсу або реєстраційний номер борту.

    4) В разі декларування чи потрібні підтверджуючі документи?

    Якщо так, то які саме? Чи треба їх перекладати на українську мову, чи треба завіряти документ/переклад у нотаріуса?

    ПОТРІБНО ТІЛЬКИ ЗАЗНАЧАТИ ДЖЕРЕЛО ПОХОДЖЕННЯ ВАЛЮТИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    9.1%

    Доброго дня!

    Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), зокрема документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

    Нагадуємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

    Звертаємо вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

    Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

    Рекомендую розділити вказану суму траншами до 10 тис евро та розподідити між родичами , які перетинатимуть кордон.

    у такому разі декларування не вимагається. і документи про походження коштів.

    Якщо більше то необхідно декларування та документи про походження коштів( нотаріальний договір дарування з нотаріальним перекладом, копія трудового договору за яким ви отримували зарплату цими коштами , договір купівлі валютних цінностей з банком, депозитний договір з банком , договір поворотної чи безповоротної фінансової допомоги на ваше ім я у письмовій формі таа банківська виписка про зарахування цих коштів і у подальшому зняття.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    9.1%

    Доброго дня Марія.

    Сподіваюсь наступна інформація буде для Вас корисною https://news.dtkt.ua/finance/currency-and-securiti...

    Які правила переміщення через кордон України валютних цінностей при в’їзді в Україну?

    Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

    Письмове декларування – форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі точних даних про валютні цінності через заповнення на кордоні митної декларації встановленої форми.

    Письмове декларування здійснюється, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі необхідно декларувати повну суму.

    Чи можуть здійснювати переміщення валютних цінностей через кордон України неповнолітні особи?

    Так. Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. Тобто так само потрібно декларувати валютні цінності, якщо їх вартість перевищує 10 000 євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

    Чи є обмеження щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України?

    Такі обмеження не передбачені законодавством.

    Пуха Наталія ТендерОк
    8.2%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до постанови НБУ від 27.05.2008 № 148 без письмового декларування митному органу фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро. Правовою підставою для застосування такої санкції митники, а слідом за ними і значна частина суддів, вважають ст. 471 Митного кодексу України. Відповідно до її положень порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

    Постанова НБУ від 27.05.2008 № 148, на яку посилаються органи митниці при вилученні готівки та складенні протоколів про порушення митних правил не забороняє ввезення на територію України валютних цінностей і не обмежує їх максимальний розмір.

    Відповідно до глави 2 вказаної постанови фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу.

    Фізична особа - нерезидент має право ввозити в Україну готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

    Отже, постанова НБУ від 27.05.2008 № 148 лише встановлює додаткові вимоги до ввезення валютних цінностей в обсягах, що перевищують 10 000 євро у вигляді письмового декларування.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    3.6%

    Доброго дня, Марія!

    1) Обмеження на ввезення не має. Є обмеження на вивезення.

    Але митники вправі зупинити будь-яку особу, що переміщяється з запитом на підтверджуючі документи, тим більше якщо це готівка.

    2) Декларування не означає податок. Для митниці принанні. Але в подальшому є обмін з базою ДПС, і питання походження коштів виникне.

    3) Відповідно факт + дитина при вїзді значення не має.

    У випадку питань, звертайтесь

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    1) Яку сумму валюти (дол/євро) може ввезти одна особа без декларування? - фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 1000 євро, без письмового декларування митному органу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0520-08#Text).

    2) Сумма без декларування розраховується тільки на повнолітніх осіб, чи на осіб будь-якого віку? - діти віком до 18 років при виїзді з України за кордон вважаються окремими особами. Тому формально кожна дитина може вивезти готівку до 10 тис. євро в еквіваленті.

    3) Чи подання декларації тягне за собою сплату якихось відсотків, податків, мито, тощо? - ні, не тягне. Можете ознайомитися:

    ПОЛОЖЕННЯ про митні декларації - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/450-2012-%D0%B...

    ПОРЯДОК заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1372-12#Text

    4) В разі декларування чи потрібні підтверджуючі документи? - ні, непотрібні. Це вимагається лише під час переміщення валютних цінностей за межі України, а не в Україну.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України