Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 14 июля 2022, вопрос №69300

Виписка з квартири заочно

Добрий день. Я українка, мій чоловік громадянин Туреччини, зараз вимушено живемо в Німеччині. Мій чоловік, маючи тимчасову посвідку на приживання в Україні, діє до кінця жовтня цього року, був прописаний у моєї мами. Мені потрібно тепер його звідти виписати. Але заочно, оскільки приїхати ми не можемо в Україну. Що йому потрібно робити? Довіреність...Чи можливо після закінчення терміну дії його посвідки, його прописка також анулюється? Дякую.

Ответы юристов (4)

    Ангеліна
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день, Ірино!

    Прописка не анулюється після закінчення дії посвідки. Виписати Вашого чоловіка можна двома шляхами:

    1) Він може піти до німецького нотаріуса і посвідчити довіреність, де уповноважить якусь особу, наприклад, Вашу маму, зняти себе з реєстрації у квартирі. Довіреність треба буде надіслати в Україну і зробити нотаріально засвідчений переклад на українську мову. Після цього особа на підставі довіреності піде в Центр надання адміністративних послуг і подасть заяву про зняття Вашого чоловіка з реєстрації.

    2) Ваша мама, як власник житла, може подати позовну заяву в суд про визнання Вашого чоловіка таким, що втратив право користування житловим приміщенням. В цьому разі треба докази, що Ваш чоловік понад один рік не проживає в квартирі. В разі позитивного судового рішення, з ним потрібно буде так само піти в Центр надання адміністративних послуг і подати заяву про зняття Вашого чоловіка з реєстрації.

    Кожен варіант має свої ризики, плюси та мінуси.

    В разі додаткових запитань, звертайтесь!

    • Ірина Клиент год назад

      Скажіть, будь-ласка, це можна зробити тільки у нотаріуса чи в консульстві країни мого чоловіка також? І якщо я написала довіреність для вирішення певних питань чи може мій чоловік написати довіреність також на ту саму людину чи потрібно на іншого писати?

      • Ангеліна
        Ангеліна год назад

        Юрист, г. Киев, 4 года опыта

        Можна і в консульсьтві країни Вашого чоловіка. В нотаріуса зазвичай швидше, бо в консульстві черги можуть бути. Немає обмежень щодо особи, на яку треба видати довіреність. Головне, щоб в довіреності було чітко прописано, що Ваш чоловік уповноважує особу здійснити дії щодо зняття його з реєстрації у квартирі чи будинку, розташованому за адресою... (вказати адресу). Тобто головне максимально конкретизувати повноваження в довіреності, бо якщо будуть загальні фрази, ЦНАП може відмовити.

    Головатюк Іван Миколайович
    Головатюк Іван Миколайович год назад

    Адвокат, г. Ивано-Франковск, 9 лет опыта

    Добрий день, вам необхідно подати позовну заяву про визнання особу такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Зможу підготувати та подати позовну заяву до суду та отримати відповідно судове рішення. Потрібно, щоб ви надіслали мені документи (копії права власності, паспорт, посвідки, акти скажу якої форми необіхдно зробити) і уклали договір про надання правової допомоги, щоб я зміг вас представляти в суді. Звертайтеся, детальніше розкажу під час консультації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України