Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 18 июля 2022, вопрос №69551

Как получать пенсию.

Я супруга инвалида войны, В случае (не ДАЙ БОГ) его смерти его пенсия переходит мне? я пока не на его фамилии? И каким законом пользоваться?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    ВІтаю!

    У вашому випадку розраховувати можливо лише на отримання пенсії по втраті годувальника, якщо на момент смерті особи Ви будете непрацездатним членом його сім’ї та на його утриманні. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім'ї - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника.

    Медведев Владимир Владимирович
    Общаться в чате Медведев Владимир Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Розміри пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

    Пенсія у разі втрати годувальника за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» призначається у таких розмірах:

    - 70 відсотків грошового забезпечення загиблого годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї;

    - 90 відсотків грошового забезпечення загиблого годувальника на двох і більше членів сім’ї, але не менше ніж 40 відсотків на кожного непрацездатного члена сім‘ї. Тобто якщо пенсія в разі втрати годувальника призначається на 2-х утриманців – на кожного 45%, на 3-х і більше 40 %.

    Мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника на кожного члена сім’ї становить два прожиткові мінімуми, встановлених для осіб, що втратили працездатність. (на даний час 2494грн. (1247грн. х2).

    Для призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника за нормами «військового» закону подаються наступні документи:

    - грошовий атестат;

    - довідка про додаткові види грошового забезпечення;

    - наказ про виключення зі списків особового складу військової частини (звільнення з військової служби);

    - довідка з військкомату, що особа була призвана по мобілізації та з якого часу;

    - копії паспорта, ідентифікаційного номеру;

    - копія свідоцтва про смерть;

    - копія свідоцтва про народження (в разі призначення пенсії дитині);

    - копія свідоцтва про шлюб;

    - довідка про навчання (в разі призначення пенсії дитині);

    - довідка про відкриття рахунку у відділенні АТ “Ощадбанк”;

    - заява.

    Лише по Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» дружині, яка зайнята доглядом за дітьми загиблого (померлого внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби ), до досягнення ними 8-річного віку незалежно від факту роботи призначається пенсія в разі втрати годувальника.

    Лише по Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» батьки та дружини (якщо вони не взяли повторний шлюб) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули, померли чи пропали безвісти в період проходження військової служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні службових обов'язків, мають право на пенсію не раніш як за 5 років до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", або якщо вони є інвалідами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України