Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 26 июля 2022, вопрос №70032 250₴

Отримання довідки в ЖЕКУ про відсутність заборгованості

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Я хочу продати свою квартиру і одним з документів, який я повинен оформити є довідка про відсутність заборгованості по квартирі, яка видається в ЖЕКУ. Я маю декілька рахунків, які обслуговують різні організації: за водопостачання одна організація, за газопостачання інша організація, за електроенергію інша організація і т.д.
Напишіть будь ласка чи може ЖЕК мати доступ до цих всіх рахунків цих організацій та надати мені зведену довідку по моїх рахунках про відсутність заборгованості або ж мені потрібно звертатися до кожної організації окремо та брати довідки про відсутність заборгованості. Буду вдячний Вам за відповідь.
З повагою, Тарас.

Ответы юристов (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Тарасе!

    НІ, ЖЕК УНІФІКОВАНОЇ ДОВІДКИ ПРО ВІДСУТНІСТЬ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО ВСІМ ПЛАТЕЖАМ НЕ НАДАСТЬ.

    Загалом ситуація така, що для угоди купівлі-продажу квартири мати довідку про відсутність заборгованості від комунальних служб не обов’язково, проте вона все ж необхідна покупцеві.

    Оскільки єдиної довідки про відсутність заборгованості немає, покупцеві необхідно самостійно перевірити відсутність заборгованості за комунальні послуги перед виконавцями комунальних послуг. Перевірити заборгованість можна шляхом звірки даних нарахувань, оплат та кінцевої суми боргу (переплати), які відображаються у квитанції на оплату комунальних послуг за останній розрахунковий період, або безпосереднього звернувшись до виконавця комунальної послуги.

    ТАКИМ ЧИНОМ, АБО ПОКУПЕЦЬ ПЕРЕВІРЯЄ ВІДСУТНІСТЬ ЗАБОРГОВАНОСТЕЙ ПО КВИТАНЦІЯ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, АБО ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЬ ДО КОЖНОГО ПОСТАЧАЛЬНИКА КОМ ПОСЛУГ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ПОРЯДКУ.

    Тарасе, але тим не менше, можна спробувати звернутись і до ЖЕК. Можлива Ваша обслуговуюча організація будинку такі довідки видає.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен год назад

    Адвокат, г. Киев

    Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Я хочу продати свою квартиру і одним з документів, який я повинен оформити є довідка про відсутність заборгованості по квартирі, яка видається в ЖЕКУ. Я маю декілька рахунків, які обслуговують різні організації: за водопостачання одна організація, за газопостачання інша організація, за електроенергію інша організація і т.д.

    Напишіть будь ласка чи може ЖЕК мати доступ до цих всіх рахунків цих організацій та надати мені зведену довідку по моїх рахунках про відсутність заборгованості або ж мені потрібно звертатися до кожної організації окремо та брати довідки про відсутність заборгованості. Буду вдячний Вам за відповідь.

    Доброго дня, ЖЕД є тільки обслуговуючою організацією, і не має доступу до цих рахунків, тому потрібно звертатися до кожної організації окремо, та брати окермі довідки.

    Винограденко Антон Анатолійович
    10%
    Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня! Ні, якоїсь то зведеної довідки не існує, вам потрібно звернутися до всіх цих організацій з окремими заявами. В заявах вільно сформулювати прохання, накшталт "Прошу вас надати довідку про відсутність заборгованості".

    Адвокат Денисов Олександр Сергійович
    10%
    Адвокат Денисов Олександр Сергійович год назад

    Адвокат, г. Першотравенск, 12 лет опыта

    Доброго дня! ЖЕК це організація яка здійснює обслуговування будинку та прибудинкових територій.

    Тобто, вони не мають відношення до електропостачання, водопостачання, і так далі.

    Вони можуть дати Вам довідку про відсутність заборгованості лише перед ними , тобто, за обслуговування будинку та прибудинкової території.

    Усі інші довідки видають ті організації, з якими у Вас укладені договори на відповідні послуги.

    Тимченко Анастасия Александровна
    10%
    Тимченко Анастасия Александровна год назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Доброго дня. ЖЕК не має доступу до Ваших рахунків у перерахованих організаціях. Якщо у Вас укладені окреми договори на постачання води, газу та електроенергії, то довідки про відсутність заборгованості Вам потрібно брати саме в ціх організаціях. Зведену довідку Вам не зможуть видати

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    1. Довідка про відсутність заборгованості не є обов'язковим документом, без якого нотаріус не посвідчить договору купівлі-продажу.

    2. У відповідності до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", надання послуг здійснюється на підставі або одного договору з обслуговуючою організацією (надавачем послуг), яка самостійне укладає договори з надавачами послуг або кожний споживач укладає договір окрем з кожним надавачем.

    Якщо Ви укладали договори з постачальниками окремо та отримували рахунки від кожної з організацій окремо, то і інформації про наявність або відсутність заборгованості в ЖЕКу не має.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тарасе!

    На даль в переважній більшості випадків ЖЕК не видає якусь універсальної форми довідку про відсутність заборгованності за комунальні платежі. Власне, і не має такого обов'язку перед жильцями будинків, які знаходяться у його обслуговуванні.

    Згідно Закону України "Про житлово-комунальні послуги", надання послуг здійснюється або на підставі договору з обслуговуючою організацією, яка самостійне укладає договори з надавачами послуг або кожний споживач укладає договір окрем з кожним надавачем, або з кожною службою окремо - по газу, по воді, електричеству тощо, в яких існує власна форма довідки про надання послуг, через те, що такі служби мають не тільки свою специфіку роботи, але і іноді різні форми власності.

    Отже в кожномому окремому випадку до кожної такої служби, скорше за все, прийдеться звертатися окремо.

    Хоча при тому не треба забувати, що існують квитанції, які доводять наявність щомісячної оплати за комунальні послуги, як також більшість служб відкривають для своїх клієнтів так звані особисті кабінети, де можна подивитись поточні платежі за газ, воду, електричество тощо.

    Втім, я не виключаю того, що деякі ЖЕКи, особливо приватні, надають подібні послуги централізовано за певну плату. Таку послугу також можуть надавати виконавчі органи ОСББ (наприклад, правління чи директор).

    Якщо виникнуть питання, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Камілова Марина  Сергіївна
    Камілова Марина Сергіївна год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Доброго дня! Ні, ЖЕК не має зможе видати Вам зведену довідку щодо наявності та відсутності заборгованості по іншим послугам, оскільки, це є різні установи, які надають різний вид послуг!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Перший спосіб отримання інформації по комунальним платежам - з використанням сайту Приват24 (https://next.privat24.ua/). Якщо у Вас є відкритий у банку рахунок, здійснюєте вхід за номером телефону, далі за посиланням: Платежі - Комунальні платежі - на сторінці будуть викладені суми боргів за всіма комунальними послугами.

    Другий спосіб - з використання сайту "Коростенська міська рада" (https://korosten-rada.gov.ua) - функція "Кабінет мешканця" - Оплата комунальних послуг.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо у всіх випадках постачання послуги, ЖЕК як юридична особа виступає постачальником, то ви можете просити відповідну зведену довідку.

    У запиті саме про це і просіть, вказуючи мету її отримання.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Такої довідки не затверджено тому вам необхідно , аби покупець сам подав заяви у вільній формі особисто , або поштою на ім я директорів комунальних компаній , аби новому власнику надали інформацію, або ознайомитись з квитанціями за попередні 3 місяці.

    Рекомендую зареэструвати письмову заяву у абонентському відділі, аби Вам надали письмову відповідь про вжиті заходи у 15-ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Тарас!

    ТАК, ИМЕЕТЕ ПРАВО.

    ЧТОБЫ ПОЛУЧИТЬ ОФИЦИАЛЬНЫ ЙОТВЕТ ОТ ЖЭК, РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОДАТЬ ОФИЦИАЛЬНОЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В ЖЭК.

    В ЗАЯВЛЕНИИ, ССЫЛАЙТЕСЬ НА ТАКИЕ НОРМАТИВНО-ПРАВОВЫЕ АКТЫ:

    Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

    Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

    Відповідно до вимог ст.4 Закону України «Про звернення громадян» - «Рішення, дії (бездіяльність), які можуть бути оскаржені. До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, належать такі у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно покладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незаконно притягнуто до відповідальності».

    Згідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

    Відповідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

    Так, за вимогами ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

    Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

    Відповідно до вимог ст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Тарасе!

    Я хочу продати свою квартиру і одним з документів, який я повинен оформити є довідка про відсутність заборгованості по квартирі, яка видається в ЖЕКУ. - така довідка видається не ЖЕКом, а виконавцями житлово-комунальних послуг. Для її отримання потрібно подати заяву, оформлену відповідно до вимог ст. 5 ЗУ "Про звернення громадян".

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#n86):

    Стаття 5. Перелік житлово-комунальних послуг

    1. До житлово-комунальних послуг належать:

    1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

    Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

    забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

    купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

    поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

    інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку;

    2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

    Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:

    11) без додаткової оплати отримувати інформацію про проведені управителем, виконавцем комунальної послуги нарахування плати за житлово-комунальні послуги (з розподілом за періодами та видами нарахувань) та отримані від споживача платежі;

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України