Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 26 июля 2022, вопрос №70041 150₴

Перетин кордону військовозобов'язаним, якиї не підлягає призову відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Доброго дня!

Я військовозобов'язаний і маю матір з інвалідністю ІІ групи, яка є непрацездатною, вона розлучена, у мене братів/сестер немає і я єдиний годувальник у сім'ї. Мати вже знаходиться за кордоном, мені треба їхати до неї для догляду і вона не має фізичної можливості мене супроводжувати під час перетину кордону.

Абзацом одинадцятим Частини першої Статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" (Документ 57-95-п, чинний, поточна Редакція від 14.06.2022), Пунктом 2-6. передбачено:
"2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )."

Державна прикордонна служба відповіла на моє звернення, що перетин кордону в моєму випадку можливій лише для супроводу особи з інвалідністю І-ІІ групи посилаючись на роз'яснення на своєму офіційному сайті https://dpsu.gov.ua

Підкажіть будь ласка, чи правомірна відповідь ДПС, та чи маю я законне право на перетин кордону без супроводу на підставі Закону України про мобілізацію та Постави КМУ №57?

Ответы юристов (17)

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    На жаль, прикордонники у ситуації, подібній Вашій, не звертають увагу на Пункт 2-6 Правил перетинання кордону, вони застосовують Пункт 2-1 Правил

    Правила перетинання державного кордону громадянами

    України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або

    обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з

    інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх

    дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки та інвалідність).

    Таким чином, у вашій ситуації вам потрібно спробувати перетнути кордон, отримати офіційну відмову у перетині кордону та оскаржувати її.

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби України, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    2. Скарга до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    3. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Теоритично, виходячі з зазначених норм права, Ви маєте можливість виїзду за кордон.

    Практично - Вам буде відмовлено. Є досить позитивна судова перспектива, але це не дуже швидко.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрію!

    Ви маєте право на виїзд за кордон, але на жаль тільки супроводжуючи свою матір інваліда 2 групи! Так що відповідь Держприкордонслужби на Ваш запит з приводу необхідності супроводу відповідає чинному законодавству.

    Згідно роз’яснень Держприкордонслужби від 03 травня 2022 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Зокрема саме з Вашого приводу в них зазначається:

    «З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    6. Для супроводу:

    1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);;

    Для виїзду будуть енобхідні такі документи:

    паспорт,

    Ваше свідоцтво про народження,

    документ, який підтверджує інвалідність матері (посвідчення інваліда, пенсійне посвідчення або довідка МСЕК).

    Також повідомляю Вас, що виїхати з України на цій підставі Ви можете лише один раз.

    Будуть питання, тисніть зелену кнопку біля мого профілю. Буду радий надати правову допомогу!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юрій!

    НА ЖАЛЬ, МОЖЕ І ТЕОРЕТИЧНО ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ БЕЗ МАТЕРІ, ОДНАК ПРАКТИЧНО ВАС ПРОПУСТЯТЬ ТІЛЬКИ ТОДІ, КОЛИ ВИ БУДЕТЕ ЇЇ СУПРОВОДЖУВАТИ ЗА КОРДОН.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    “2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    ПЕРЕТИН КОРДОНУ САМОСТІЙНО МАЛОЙМОВІРНИЙ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Юрій!

    Підкажіть будь ласка, чи правомірна відповідь ДПС - ні. Згідно зі ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    Відповідь ДПС України повинна грунтуватися на нормах законодавства (в даному випадку - Постанови N 57), а не на власних роз'ясненнях, викладених на сайті, так як ті не є нормативно-правовив актом та носять лише рекомендаційний (роз'яснювальний характер), тобто необов'язкові для застосування (на відміну від Постанови № 57).

    Тому вважаю, що Ви маєте право на перетин державного кордону згідно п. 2-6 Правил.
    Бажано ознайомитися з текстом відповіді (звичайно, якщо вона була письмовою).

    Закон України "Про Державну прикордонну службу України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/661-15#Text):

    Стаття 4. Правова основа діяльності Державної прикордонної служби України

    Правовою основою діяльності Державної прикордонної служби України є Конституція України, Закон України "Про державний кордон України", цей Закон, інші закони України, видані на їх виконання акти Президента України, Кабінету Міністрів України, а також міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Стаття 5. Діяльність Державної прикордонної служби України і забезпечення прав людини

    Діяльність Державної прикордонної служби України провадиться на основі дотримання прав і свобод людини і громадянина. Органи, військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України зобов’язані поважати гідність людини, виявляти до неї гуманне ставлення.

    Неправомірне обмеження прав і свобод людини неприпустиме і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "..2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації...";

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон...

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);...".

    Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "..С т а т т я 20

    Консул зобов'язаний вживати заходів для того, щоб юридичні особи та громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, а також міжнародними звичаями.

    Консул зобов'язаний вживати заходів для відновлення порушених прав юридичних осіб і громадян України. У випадку, якщо після звернення консула до властей держави перебування не будуть відновлені порушені права юридичних осіб і громадян України, консул зобов'язаний повідомити про це Міністерство закордонних справ України та главу дипломатичного представництва України в державі перебування...

    С т а т т я 26

    Консул має право без окремого доручення представляти в установах держави перебування громадян України, якщо вони є відсутніми і не доручили ведення справи якійсь особі або не можуть захищати свої інтереси з інших причин. Це представництво триває доти, поки особи, яких представляють, не призначать своїх уповноважених або не візьмуть на себе захист своїх прав та інтересів...

    С т а т т я 32

    Консул вживає заходів для встановлення опіки (піклування) над неповнолітніми, недієздатними або обмеженими в дієздатності громадянами України, які перебувають в його консульському окрузі і залишилися без опіки (піклування).

    Опіка (піклування), встановлена над громадянами України, що проживають за межами України, визнається дійсною в Україні, якщо щодо встановлення опіки (піклування) або її визнання немає заперечень консульської установи, в консульському окрузі якої проживають такі громадяни...".

    ---

    Доброго дня, Юрію! Ключовими у п.2-6 Правил перетинання кордону є слова: "крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил" - у Вашому випадку перетин кордону передбачено п.2-1 Правил, тому до застосування підлягає п.2-1, а не п.2-6 Правил. Таким чином, Ви маєте право на перетин кордону за Ваших обставин лише в якості супроводу матері як особи з інвалідністю ІІ групи - дії службовців ДПС щодо відмови Вам у перетині кордону я вважаю законними і правомірними, відповідають Правилам перетинання кордону. Щодо перебування матері за кордоном у стані, що потребує догляду, вважаю за необхідне повідомити Консульство України в країні її перебування.

    Юрій Клиент год назад

    Дуже вдячний всім фахівцям за відповіді !

    Виходячи з Ваших відповідей та відповіді ДПС складається враження, що ДПС має негласне та неофіційне розпорядження не пропускати громадян України на підставі пункту 2-6 Постанови.

    Пункт 2-1 має відношення до випадків перетину кордону особами з інвалідністю та регламентує хто саме може їх супроводжувати. Я безпосередньо спираюсь на пункт 2-6, який не пов'язаний з пунктом 2-1, і регламентує інші випадки, які не перелічені в пункті 2-1, тому не розумію як ДПС може посилатися тільки на 2-1 та не звертати увагу на 2-6.

    Спираючись на нормативні акти я маю законне право перетину кордону, але я не розумію, як я можу довести це право працівникам ДПС безпосередньо на кордоні, можливо хтось має розуміння з цього приводу?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Юріє, по суті, обмеження Вас у праві перетину кордону у даному випадку може оскаржуватись тільки через суд.

      Інших варіантів дії в рамках правового поля немає!

      Успіхів!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Юрій!

      Ви можете, звичайно, оскаржити це в судовому порядку, але, на жаль, це буде більше схоже на війну з повітряними млинами.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович год назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Юрій!

      ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, Є НЕЗАКОННИМИ.

      У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

      ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про прикордонний контроль

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

      Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

      "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

      1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

      2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

      3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

      4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

      1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

      2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

      Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

      5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

      1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

      2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

      ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

      Контакти (dpsu.gov.ua)

      Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

      вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

      adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

      Громадська приймальня:

      пн-чт: 09:00 - 17:00

      пт: 09:00 - 16:00

      обід: 13:00 - 14:00

      Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

      вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

      zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

      пн-чт: 09:00 - 17:00

      пт: 09:00 - 16:00

      обід: 13:00 - 14:00

      Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

      Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

      1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

      dovira@dpsu.gov.ua

      Подання запитів на отримання публічної інформації

      ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

      (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

      Publicinfo@dpsu.gov.ua

      Подання звернень громадян

      ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

      При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

      Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд за мамою на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що мама потребує постійного догляду, у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, подасте - рішення органу соц захисту, довідку про інвалідність мами МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з мамою та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат) з правом виїзду.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 03.05.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

    Оскаржити можна начальнику адміністрації дпсу , або до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Юрій, будь ласка!

    1) В якій формі Вам було надано відповідь: усній чи письмовій?

    2) Спираючись на нормативні акти я маю законне право перетину кордону, але я не розумію, як я можу довести це право працівникам ДПС безпосередньо на кордоні, можливо хтось має розуміння з цього приводу? - Ви своє право на перетин кордону можете доводити п. 2-6 Правил, абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та відповідними документами (паспортом громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтвом про ваше народження, копією паспорта та документа про інвалідність матері).

    Тепер питання: чим працівники ДПС будуть доводити обставини, на яких ґрунтується їхня відмова?

    Сумніваюсь, що якщо Ви попросите надати письмову відмову, то в своєму рішенні вони посилатимуться на так звані роз'яснення на офіційному сайті https://dpsu.gov.ua

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    • Юрій Клиент год назад

      Дякую за відповідь!1) Відповідь ДПС була надана в письмовій формі на електронну пошту, ДПС посилається на сайт і свої сторінки в FB. На моє повторне звернення і прохання надати інформацію, опираючись на нормативні акти, відповідь ще не надійшла.2) Логічна послідовність, дякую.Буду звертатись.Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Юрий!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ, ЧТО ПРЕДУСМОТРЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ.

    ПО ПОВОДУ ПРАВА НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ:

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ МАТЬ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ МАТЕРИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - СПРАВКИ МСЭК О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НЕЮ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);…».

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" .

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    • Юрій Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь!

      Але я не можу зрозуміти, чому Ви пов'язуте пункт 2-1 та 2-6 ?

      В моєму розумінні пункт 2-1 регламентує перетинання кордону саме особою з інвалідністю, він говорть про те, що особи з інвалідністю мають право перетинати кордон за наявності відповідних документів.

      Додатково цей пункт говорить нам про те, що перетин кордону може здійснюватись окремими категоріями осіб з інвалідністю також у супроводі інших осіб, але цей супровід не є обов'язвоким для осіб з інвалідністю наприклад ІІ групи, які можуть і самостійно перетинати кордон, так саме це не говорить нам про те, що ці інши супроводжуючі особи не можуть мати своїх окремих законних підстав для перетину кордону окремо без осіб з інвалідністю.

      Пункт 2-6 регламентує всі інші випадки, які не перелічені в 2-1 та 2-2.

      Чи Ви мали на увазі, що без відмітки про відсрочку перетин можливий по пункту 2-1, а з відміткою про відсрочку по пунтку 2-6 ?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Юрій!

        Будь ласка!

        Саме так як Ви зазначили про те, що без відмітки про відсрочку перетин можливий по пункту 2-1, а з відміткою про відсрочку по пунтку 2-6, відповідно для п.2-6 не має значення кількість перетинів та обов'язковий супровід.

        У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору Звернутися.

        Всього Вам доброго!

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович год назад

        Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

        Порушу своє правило не втручатись на питання до іншого юриста задля економії Вашого часу та зусиль домагатись перетину кордону за Ваших обставин. Для перетину кордону за п.2-6 Правил військовозобов'язаний має мати іншу підставу, ніж з підстави п.2-1 - в даному випадку не в порядку супроводу батьків з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи; точніше, не з підстави наявності у нього одного з батьків з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, на що я звертав увагу: "крім осіб, зазначених у пунктах 2-1...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України