Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 07 августа 2022, вопрос №70834 650₴

Блокировка банковской карты родственника

Добрый день. Ситуация такая: у меня отец, который разведен с матерью и живет с сожительницей, которая удерживает его ради денег. Отец не ходит и не разговаривает, возможно вводят ему психотропные препараты. Он получает пенсию и регрес около 30 тыс. грн/мес. а сожительница снимает эти деньги с карты для своих нужд. Подскажите как можно заблокировать его карту без его участия? Могу ли я оформить опекунство или как законно забрать его самого и его документы, банковские карты и т.д. у сожительницы?

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10.8%

    Вітаю, Артеме!

    "...Ситуация такая: у меня отец, который разведен с матерью и живет с сожительницей..." - ЯКЩО СПІВМЕШКАНКА ВЗАГАЛІ НЕ Є ЙОМУ ДРУЖИНОЮ, ВОНА НЕ МАЄ ПРАВА РОЗПОРЯДЖАТИСЬ ЙОГО ГРОШИМА. ЦЕ МАЮТЬ РОБИТИ РОДИЧІ ПРЯМОЇ ГРУПИ СПОРІДНЕНОСТІ, НАПРИКЛАД, ВИ, АРТЕМЕ!

    "...Могу ли я оформить опекунство или как законно забрать его самого и его документы, банковские карты и т.д. у сожительницы...? - ЗВИЧАЙНО, ЩО МОЖЕТЕ. ПОВТОРЮСЬ, ЯКЩО СПІВМЕШКАНКА НЕ Є ЗАКОННОЮ ДРУЖИНОЮ, ВИ ВЗАГАЛІ МАЄТЕ ПРАВО ВИСЕЛИТИ ЇЇ З КВАРТИРИ.

    БАЧУ ДЛЯ СЕБЕ МОЖЛИВІ НАСТУПНІ ВАРІАНТИ (НА ЖАЛЬ, НЕ ЗНАЮ ТОЧНИХ ДІАГНОЗІВ, ТО ПРОПОНУЮ ВСІ МОЖЛИВІ СПОСОБИ ТА ДЕТАЛЬНУ ІНФОРМАЦІЮ):

    1. ОФОРМЛЕННЯ ОПІКИ НАД БАТЬКОМ.

    2. ОФОРМЛЕННЯ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ НАД БАТЬКОМ.

    3. ВИКЛИК ПОЛІЦІЇ ТА ВИЛУЧЕННЯ БАНКІВСЬКИХ КАРТОК БАТЬКА ВІД СПІВМЕШКАНКИ.

    4. ЗАБЛОКУВАТИ КАРТУ БЕЗ САМОГО БАТЬКА - НЕМОЖЛИВО. ХІБА ЩО ВИ НЕ СТАНЕТЕ ОПІКУНОМ.

    5. ПЕРЕВЕЗЕННЯ БАТЬКА ДО СЕБЕ ТА ВИЛУЧЕННЯ ЙОГО БАНКІВСЬКИХ КАРТОК (ТАКОЖ МОЖЛИВО ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ПОЛІЦІЇ).

    6. ДЛЯ ПОВНОГО ДОСТУПУ ДО ФІНАНСОВИХ РАХУНКІВ БАТЬКА ВАМ ПОТРІБНО ВИЗНАВАТИ ЙОГО НЕДІЄЗДАТНИМ.

    ...

    ТРОХИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ОФОРМЛЕННЯ ОПІКИ ТА ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

    1. ТАК, ВИ МАЄТЕ МАЄ ПРАВО СТАТИ ОПІКУНОМ. ЦЕ ЧІТКО ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЦИВІЛЬНИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 63. Призначення опікуна або піклувальника

    1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

    У ВИПАДКУ ОФОРМЛЕННЯ ОПІКИ, ВИ БУДЕТЕ ВЕСТИ ВСІ СПРАВИ ЗА НЬОГО.

    ОДНАК ВИ ПОВИННІ ВРАХОВУВАТИ ТЕ, НАД КИМ МОЖЕ ВСТАНОВЛЮВАТИСЬ ОПІКА.

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    ОТЖЕ, АБИ МАТИ ЗМОГУ ВСТАНОВИТИ ОПІКУ НАД ОСОБОЮ, СПОЧАТКУ ПОТРІБНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВИЗНАТИ ЇЇ НЕДІЄЗДАТНОЮ.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Глава 2. Розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

    Стаття 295. Підсудність

    1. Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

    2. Підсудність справ про обмеження цивільної дієздатності чи визнання недієздатним громадянина України, який проживає за її межами, визначається за клопотанням заявника ухвалою судді Верховного Суду.

    Стаття 296. Особи, які можуть бути заявниками

    1. Заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім’ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

    2. Заяву про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права може бути подано батьками (усиновлювачами), піклувальниками, органом опіки та піклування.

    3. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

    Стаття 297. Зміст заяви

    1. У заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи мають бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, поставила себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

    2. У заяві про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права мають бути викладені обставини, що свідчать про негативні матеріальні, психічні чи інші наслідки для неповнолітнього здійснення ним цього права.

    3. У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Стаття 298. Призначення експертизи

    1. Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

    2. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

    Стаття 299. Розгляд справ

    1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров’я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

    Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я.

    Для визначення фактичної можливості такої особи з’явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

    2. Судові витрати, пов’язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

    3. Суд, установивши, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, стягує із заявника всі судові витрати.

    Стаття 300. Рішення суду

    1. Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

    2. Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

    Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

    3. Скасування рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, здійснюється за рішенням суду за заявою самої фізичної особи, її піклувальника, членів сім’ї або органу опіки та піклування.

    4. Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

    5. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

    6. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

    7. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

    {Частина сьома статті 300 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2234-VIII від 07.12.2017}

    8. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

    9. Суд зобов’язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

    ...

    2. ОФОРМЛЕННЯ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

    ПРО ОФОРМЛЕННЯ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ТУТ: http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/index.php/ru/2551-zakinchuemo-rubriku-oformlennya-postijnogo-doglyadu-za-osobami-yaki-jogo-potrebuyut-2021

    АРТЕМЕ!

    ПОТРІБНО БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ ПРО СПІЛЬНЕ ЖИТТЯ ВАШОГО БАТЬКА ТА СПІВМЕШКАНКИ. ЗОКРЕМА, ПРО НАЯВНІСТЬ АБО ВІДСУТНІСТЬ ШЛЮБУ, ДЕ ВОНИ ПРОЖИВАЮТЬ, НАЯВНІСТЬ У БАТЬКА СВОЄЇ НЕРУХОМОСТІ І ТАК ДАЛІ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10.8%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Артеме!

    Банківська картка може бути заблокована за заявою її власника або у тих випадках, коли це вважається за потрібне самим банком.

    Кожен банк має власні критерії, що застосовуються для моніторингу операцій. Як приклад, коли система може викинути «червоний прапорець», можна навести такі ситуації:

    - Клієнт регулярно знімає готівку двічі на місяць в одному і тому ж банкоматі, інших операцій ніколи не здійснює. І тут за один день по його картці здійснюється кілька безготівкових операцій в мережі інтернет.

    - По картці клієнта послідовно проходять кілька спроб провести операцію зі зменшенням запитуваної суми.

    - Клієнт відкриває в банку картковий рахунок і незабаром на його картку починають приходити перекази з інших карток з наступним переведенням коштів у готівку.

    - Клієнт регулярно знімає готівку двічі на місяць в одному і тому ж банкоматі, інших операцій ніколи не здійснює. Раптово на його картку починають проходити великі перекази з іншої картки або по його картці масово йдуть безготівкові розрахунки в мережі інтернет.

    - Клієнт постійно проводить різні операції в одному регіоні України. Раптом по його картці починають проходити операції в різних регіонах країни.

    - Клієнт регулярно відвідує Європу, в інших країнах операцій не проводить. Раптово починають проходити операції, наприклад, в Австралії.

    - Протягом короткого часу по картці клієнта проходять операції в різних віддалених одна від одної країнах/регіонах.

    - По картці клієнта проходять операції в країнах/регіонах, які відносяться до ризикових з точки зору можливого шахрайства (такий список є в кожному банку).

    Крім того банківська картка поза волею власника може бути заблокована судовим рішенням або виконавчою службою на підставі судового рішення.

    Для того, аби заблокувати банківську картку Вашого батька через ті причини, на які посилаєтесь Ви, його треба визнати повністю або частково недієздатним через знову ж таки відповідне судове рішення. Таке можливе лише в одному випадку: якщо у батька є серйозні психічні рощлади, які не дають йому можливість відповідати за свої дії.

    Для того, аби надати Вам більш предметну консультацію, я мушу мати від Вас більше інформацію. Тому пропоную Вам натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Гончаренко Константин
    9.2%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо батько не визнаний судом недієздатним , то він самостійно має розпоряджатися своїми коштами та майном.

    Якщо є достатні підстави вважати , що жінка навмисно доводить батька до такого стану медичним шляхом , ви як син можете ініціювати звернення до поліції з заявою, про залишення у небезпечному стані особи з інвалідністю , та вчинення шахрайських дій , прибути з представниками поліції та органу соціального захисту за місцем проживання батька, задокументувати вказаний стан , викликати лікарів для обстежень та спільно з органами соц захисту обстежити та отримати рішення , що внаслідок значних порушень здоров я та втрати здатності розуміти свої дії батько потребує опікуна для захисту його інтересів. Таким чином отримавши рішення органу соц захисту та опіки , подаєте позов спільно , або індивідуально додавши висновки лікарів та органу опіки , позов про визнанння батька обмежено дієздатним , або недієздатним та призначення йому вас опікуном.

    Суд виносить відповідне рішення і далі ви як опікун несете відповідальність за життя та здоров я , а також майнові та немайнові права та вчинення правочинів в його інтересах, а також є розпорядником його коштів , майна та виплат , всі дії він зможе вчинити з вашого письмового погодження , далі ви зможете найняти сертифікованого спеціаліста для заходів лікування батька та догляду за ним належним чином за договорами які підпише опікун , якщо жінка встигла укласти шлюб , його треба вам як опікуну оскаржити у окремому суді.

    розпорядником рахунків з моменту прийняття рішення судом стаєте ви , у позові зазначте, що необхідно витребувати кошти батька з незаконнного володіння жінки, тоді суд видасть виконавчий документ до рішення і направить його до органу ДВС для примусового виконання , надалі ви маєте контролювати виконавця щоб він коректно здійснив розшук та вилучення коштів.

    Але спочатку треба призначити батьку опікуна, попередньо визнавши недіездатним за висновками судово- медичних експертів та лікарів у рамках справи.

    для цього суду треба подати переконливі факти, свідків та висновки органів , що батько не здатний контролювати свої дії та їх значення , що становит реальну загрозу його життю.

    ---

    Відповідно до статті 30 Цивільного кодексу України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Особа є дієздатною до моменту встановлення її недієздатності в судовому порядку.

    Єдиною підставою визнання особи недієздатною є наявність хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (стаття 39 Цивільного кодексу України).

    Куди подавати заяву про визнання фізичної особи недієздатною?

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу.

    Хто може подати заяву про визнання фізичної особи недієздатною?

    Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом (частина 3 статті 296 Цивільного процесуального кодексу України).

    У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (частина 3 статті 297 Цивільного процесуального кодексу України).

    Вартість. Судові витрати, пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться за рахунок держави (частина 2 статті 299 Цивільного процесуального кодексу України).

    Чи потрібно призначення експертизи?

    Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

    У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу (стаття 298 Цивільного процесуального кодексу України).

    Розгляд справи про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом у складі 1 судді і 2 присяжних . Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров’я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

    Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна (частина 1 статті 300 Цивільного процесуального кодексу України).

    Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

    Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною (стаття 40 Цивільного кодексу України).

    Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною:

    • над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка;
    • недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину;
    • правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун;
    • відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

    Чи можливо поновити цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною?

    За заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (частина 1 статті 42 Цивільного кодексу України).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    10.8%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про прокуратуру" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1697-18#Text):

    "Стаття 2. Функції прокуратури

    1. На прокуратуру покладаються такі функції:..

    4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян...

    Стаття 26. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян...

    2. Прокурор здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян в органах та установах, шляхом проведення регулярних перевірок, а також у зв’язку з необхідністю належного реагування на відомості про можливі порушення законодавства, що містяться у скаргах, зверненнях чи будь-яких інших джерелах. У межах реалізації зазначеної функції прокурор має право залучати відповідних спеціалістів.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0705500-14#n1...):

    "VI. Загальні вимоги до безпеки здійснення платіжних операцій та управління ризиками...

    6. Користувач після виявлення факту втрати електронного платіжного засобу та/або платіжних операцій, які він не виконував, зобов'язаний негайно повідомити банк або визначену ним юридичну особу в спосіб, передбачений договором. До моменту повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій та відповідальність несе користувач, а з часу повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій за електронним платіжним засобом користувача несе банк.

    Втратою електронного платіжного засобу є неможливість здійснення користувачем контролю (володіння) за електронним платіжним засобом, неправомірне заволодіння та/або використання електронного платіжного засобу чи його реквізитів.

    7. Емітент або визначена ним юридична особа під час отримання повідомлення та/або заяви про втрату електронного платіжного засобу та/або платіжні операції, які не виконувалися користувачем, зобов'язаний ідентифікувати користувача і зафіксувати обставини, дату, годину та хвилини його звернення на умовах і в порядку, установлених договором.

    Емітент після надходження повідомлення та/або заяви про втрату електронного платіжного засобу та/або платіжні операції, які не виконувалися користувачем, зобов'язаний негайно зупинити здійснення операцій з використанням цього електронного платіжного засобу...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n94):

    "Стаття 36. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

    1. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

    3. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    4. Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

    Стаття 37. Правові наслідки обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

    1. Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування.

    2. Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини.

    3. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються особою, цивільна дієздатність якої обмежена, за згодою піклувальника.

    Відмова піклувальника дати згоду на вчинення правочинів, що виходять за межі дрібних побутових, може бути оскаржена особою, цивільна дієздатність якої обмежена, до органу опіки та піклування або суду.

    4. Одержання заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів особи, цивільна дієздатність якої обмежена, та розпоряджання ними здійснюються піклувальником. Піклувальник може письмово дозволити фізичній особі, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно одержувати заробіток, пенсію, стипендію, інші доходи та розпоряджатися ними.

    5. Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника, та за шкоду, що завдана нею іншій особі.

    Стаття 38. Поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена

    1. У разі видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному обсязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд поновлює її цивільну дієздатність.

    2. У разі припинення фізичною особою зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо суд поновлює її цивільну дієздатність.

    3. Піклування, встановлене над фізичною особою, припиняється на підставі рішення суду про поновлення цивільної дієздатності.

    4. Порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.".

    ---

    Доброго дня, Артеме! По-перше, щодо обставин, в яких знаходиться Ваш батько (можливе застосування до нього психотропних препаратів), що обмежують його особисту свободу, вважаю за належне та необхідне звернутись до прокуратури.По-друге, щодо блокування банківської картки, подайте до банку письмову заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) про обставини справи, що користувач (батько) не керує операціями за карткою, про невідкладне, негайне зупинення операцій за рахунком, блокування картки, про відповідальність, ризик банку за операціями на картці після подання Вашої заяви. В подальшому вирішувати питання про обмеження дієздатності батька, при необхідності.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7.7%

    Доброго дня

    Дієздатна особа самостійно використовую належні йому грошові кошти в якому б вигляді вони не знаходились.

    Оформити опіку над літньою особою можливо, виключно у випадку визнання її недієздатною або обмежено дієздатною.

    Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище стаття 36 Цивільного кодексу України.

    Таким чином, самого факту вживання психотропних речовин для обмеження дієздатності є замалим. Потрібно встановити факт того, що внаслідок цього вживання не розуміє значення та наслідки своїх поступків чим ставить себе та залежних від нього осіб в скрутне становище.

    Хто має право звернутися до судових органів:

    • родичі, які проживають на одній території з літньою людиною;
    • батьки, діти, брати і сестри людини, яка потребує опіки (незалежно від місця їх прописки);
    • територіальні органи опіки та піклування;
    • психіатричні медичні установи.

    Якщо є підстави вважати, що співмешканка зловживає його довірою і користується доступом до його карти для власних потреб, Ви можете звернутися з заявою до поліції.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    9.2%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    НЕ БУДУ ВАС ПЕРЕГРУЖАТЬ ЗАКОНАМИ И НОРМАТИВНЫМИ АКТАМИ.

    ПОРЯДОК ДЕЙСТВИЙ:

    1. ОБРАТИТЕСЬ В ОРГАН ОПЕКИ МЕСТНОЙ АДМИНИСТРАЦИИ С ЗАЯВЛЕНИЕМ О ЗАЩИТЕ ПРАВ ВАШЕГО ОТЦА.

    2. ПРИ СОДЕЙСТВИИ ОРГАНА ОПЕКИ ПРИЗНАЙТЕ ОТЦА В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ НЕДЕЕСПОСОБНЫМ И УСТАНОВИТЕ НАД НИМ ОПЕКУ.

    3. НА ВРЕМЯ СУДЕБНОГО РАЗБИРАТЕЛЬСТВА, В ЦЕЛЯХ ЗАЩИТЫ ИНТЕРЕСОВ ОТЦА-ИНВАЛИДА, ПОПРОСИТЕ ОРГАН ОПЕКИ УСТАНОВИТЬ КОНТРОЛЬ НАД БАНКОВСКИМ СЧЕТОМ ВАШЕГО ОТЦА.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    4.6%
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Артем!

    Блокировка карты не возможна по основаниям, что вы указываете.

    Необходима подкрепление соответствующих служб или решения суда.

    Если отец не признан недееспособным, тогда вы вправе инициировать эту процедуру и оформить за ним уход/опеку.

    В случае вопросов, набирайте.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Артем!

    Добрый день. Ситуация такая: у меня отец, который разведен с матерью и живет с сожительницей, которая удерживает его ради денег. Отец не ходит и не разговаривает, возможно вводят ему психотропные препараты. Он получает пенсию и регрес около 30 тыс. грн/мес. а сожительница снимает эти деньги с карты для своих нужд. Подскажите как можно заблокировать его карту без его участия? Могу ли я оформить опекунство или как законно забрать его самого и его документы, банковские карты и т.д. у сожительницы?

    Как обстоят дела с Вашей проблемой? Что удалось сделать или может обстановка сменилась?

    Пробовали ли Вы оформить опекунство над отцом?

    Нажимайте кнопку "Обратиться".

    Савченко Олександр
    36.9%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Артеме!

    Блокировка банковской карты родственника - на жаль, це неможливо. Тому що така картка та кошти на ній є особистою приватною власністю вашого батька. Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Відповідно статтей 316-319 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    Згідно із статтею 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

    Згідно ст. 1073 ЦК України у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

    Відповідно до ст. 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Артеме!

    За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч. 1 ст. 1066 ЦКУ).

    Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

    Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші обмеження його права щодо розпорядження грошовими коштами, не передбачені законом, договором між банком і клієнтом або умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку. Дані положення застосовуються до інших фінансових установ при укладенні ними договору банківського рахунка відповідно до наданої ліцензії, а також застосовуються до кореспондентських рахунків та інших рахунків банків, якщо інше не встановлено законом.

    Банк має право вимагати розірвання договору банківського рахунка:

    1. якщо сума грошових коштів, що зберігаються на рахунку клієнта, залишилася меншою від мінімального розміру, передбаченого банківськими правилами або договором, якщо така сума не буде відновлена протягом місяця від дня попередження банком про це;
    2. у разі відсутності операцій за цим рахунком протягом року, якщо інше не встановлено договором;
    3. у випадках, передбачених законодавством, що регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;
    4. в інших випадках, встановлених договором або законом.

    Залишок грошових коштів на рахунку видається клієнтові або за його вказівкою чи в порядку, встановленому законом, перераховується на інший рахунок в строки і в порядку, встановлені банківськими правилами.

    Банк може відмовитися від договору банківського рахунка та закрити рахунок клієнта у разі:

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Артеме!

    У Вас тільки один варіант - звернутися до органу опіки та піклування для вирішення питання щодо обмеження цивільної дієздатності вашого батька та призначення Вас його піклувальником, після чого він не зможе розпоряджатися своїм майном без вашої згоди (відповідно до ст. 36-38 ЦК України ).

    Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад (п. 1.3 наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства праці та соціальної політики України № 387/3680 від 26.05.1999 (далі – "Наказ № 387/3680 від 26.05.1999") (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99#Text)).

    Що стосується документів, за наявності яких органи опіки і піклування призначають піклувальника, то мають бути відповідно до п. 3.4 Наказу № 387/3680 від 26.05.1999:

    • повідомлення державних, громадських організацій або заява громадянина (громадян);
    • рішення суду про визнання особи обмежено дієздатною;
    • медичний висновок про стан здоров'я особи, що потребує піклування;
    • довідка про місце проживання особи, що потребує піклування;
    • заява майбутнього піклувальника про прийняття на себе обов'язків щодо піклування.

    Тобто, для оформлення піклування над людиною похилого віку необхідно, зокрема, рішення суду про визнання особи обмежено дієздатною. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище (стаття 36 ЦК України).

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу (ч. 1 ст. 295 ЦПК України).

    Порядок розгляду справ про визнання фізичної особи обмежено дієздатною також регулюється главою 2 ЦПК України.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України