Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 августа 2022, вопрос №70845 250₴

Підтвердження про зарахування до європейського вузу: чи достатньо фотокопії документа?

Добрий день. Стать чоловіча, 38 років. Поступив на магістратуру до європейського вузу. Планую отримати відстрочку на навчання, аби виїхати за кордон. Питання в тому, що вуз відправив мені документи: підтверждження про зарахування та підтвердження оплати за семестр - в електронному вигляді. Не знаю, чи це скани документів, чи фотокопії: бачу печатки і підписи ректора. Чи мають такі документи (звісно, роздруковані, перекладені, та завірені нотаріально, юридичну силу?) Чи достатньо їх буде для отримання відстрочки у територіальному центрі комплектування і для перетину кордону? Я намагаюся отримати оригінали, але пересилання займає чимало часу.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Олексію!

    Чи мають такі документи (звісно, роздруковані, перекладені, та завірені нотаріально, юридичну силу?) - НІ, ОДНОЗНАЧНО ПОТРІБНО МАТИ І КРАЩЕ МАТИ ВИКЛЮЧНО ОРИГІНАЛИ. ЯКЩО ЩЕ У ТЦК та СП МОЖЕ ПРОЙТИ Й З КОПІЯМИ (ХОЧА НЕ ФАКТ), ТО НА ПУНКТІ ПЕРЕТИНУ ТРЕБА МАТИ САМЕ ОРИГІНАЛИ.

    Чи достатньо їх буде для отримання відстрочки у територіальному центрі комплектування і для перетину кордону? Я намагаюся отримати оригінали, але пересилання займає чимало часу - ЦЬОГО СКОРІШЕ ЗА ВСЕ БУДЕ НЕДОСТАТНЬО.

    ВАМ У БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ ТРЕБА МАТИ ОРИГІНАЛИ НА КОРДОНІ. ТОМУ ОБОВ'ЯЗКОВО ОТРИМУЙТЕ ЇХ.

    ВИЇЗД ЗА КОРДОН ЗАРАЗ ДУЖЕ СКЛАДНА ТА СКУРПУЛЬОЗНА СПРАВА, ТОМУ ВАЖЛИВО НЕ НАРОБИТИ ОДРАЗУ ПОМИЛОК, АБИ ПОТІМ НЕ ВИТРАЧАТИ ЧАС НА ОСКАРЖЕННЯ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ.

    ...

    «Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    25 липня 2022 15:59

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 25 липня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

    ...

    36. Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    37. Виїзд студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які, навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    38. Які документи необхідні студенту для виїзду за кордон

    Під час перетинання державного кордону України мають пред’явити відповідні документи, які підтверджують факт такого навчання, а саме:

    студентський квиток або студентська віза;

    або

    перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    та

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    та

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    МОЖУ ПРОКОНСУЛЬТУВАТИ ДЕТАЛЬНО ПО ДАНОМУ ПИТАННЮ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ПОРЯДКУ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олексію!

    Однозначно всі документи повинні бути оригінальними! Особливо у ТЦК та СП, де проходить найважливіший етап - отримання відстрочки!

    Саме правильне оформлення документів та їх достатність є запорукою успіху при перетинанні кордону за цією підставою!

    Але давайте про все по порядку...

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза, або міжнародний студентський квиток ISIC

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    ЩОДО ОТРИМАННЯ міжнародного студентського квитка ISIC:

    він має таку саму правову силу, що і студентська віза або студ. квиток, але його набагато легше та дешевше оформити!

    Це можна зробити тут:

    https://isic.org.ua/?fbclid=IwAR3Yj086j9RT6psQllDe...

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військкомату пройти медичну комісію (або обійтися без проходження комісії) та отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання в іноземному ВУЗі для Держапогранслужби.

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь нервує у разі виникнення необхідності звернутися до територіального центру комплектування, але ніякого ризику в тому для Вас не існує! Нічого складного в цій процедурі також не передбачається. Якщо у Вас відсутній ВК (чи приписне), то працівники ТЦКСП повинні Вам його оформити.

    ПРО ВСЯК ВИПАДОК ВАМ ТАКОЖ СЛІД ПАМ’ЯТАТИ ЩО

    законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Крім повної консультації надам також необхідні зразки документів, що належали моїм клієнтам, по яких вони вже успішно виїхали за кордон!

    Вдачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір, Олексій!

    ТРЕБА ОБОВ"ЯЗОВОГО ОРИГІНАЛИ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО ВСТУПУ НА ДЕННУ ФОРМУ НАВЧАННЯ ДО ІНОЗЕМНОГО ВН

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОГО ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЦЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    З СОБОЮ ДО ТЦКСП ВЗЯТИ:

    ПЕРЕКЛАДЕНІ ТА ПОСВІДЧЕНІ НОТАРІАЛЬНО:

    - студентський квиток або студентська віза (ПО МОЖЛИВОСТІ);

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі.

    ОТРИМАТИ В ТЦКСП:

    - військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ТАК, ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    25 липня 2022 15:59...Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які, навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)».

    НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ВЗЯТИ:

    ОРИГІНАЛИ ТА КОПІЇ, ЯКІ ПЕРЕКЛАДЕНІ ТА ПОСВІДЧЕНІ НОТАРІАЛЬНО:

    - СТУДЕНСЬКИЙ КВИТОК;

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    ОРИГІНАЛИ ТА ЗВИЧАЙНІ КОПІЇ:

    - ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН;

    - ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - ДОВІДКА видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: Зможете виїхати , але довідку з іноземного ВНЗ , треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.)Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.• здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні. • ---

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    8%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    ПЕРЕЛІЧЕНІ ВАМИ ДОКУМЕНТИ НЕ НАДАЮТЬ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    НИЖЧЕ, ЩО ВАМ ТРЕБА ЗРОБИТИ.

    ВІК НА ПРАВО НАВЧАННЯ ЗНАЧЕННЯ НЕ МАЄ.

    ТРЕБА ЩОБ В ЗАПРОШЕННІ ВАШ СТАТУС БУВ ВИЗНАЧЕНИЙ:

    • АБО СТУДЕНТ;
    • АБО АСИСТЕНТ-СТАЖИСТ;
    • АБО АСПІРАНТ;
    • АБО ДОКТОРАНТ.

    ОСТАННЄ ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу:

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які, навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    ххх

    Вам потрібно було надати до ТЦКСП (військомат) письмову заяву на відстрочку від мобілізації та на перетин кордону.

    Заяву на відстрочку необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, треба забрати собі.

    Зразок заяви:

    До ___РТЦК та СП

    ___

    Адреса: ___

    Від: ___

    ___року народження

    Адреса проживання:

    Тел.:

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти, у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в

    університеті___-що знаходиться___.

    Вказані вище обставини підтверджуються: копією довідки №___від___, копією студентського квитка___, копією контракту___.

    Додатки:

    1. Копія Довідка №___від___,
    2. Копія студентського квитка___,
    3. Копія контракту___.
    4. ___

    ___.2022р. ___ ___

    Відповісти на Ваше звернення ТЦКСП повинен на протязі місяця.

    В ДОКУМЕНТАХ ПІДТВЕРДЖУЮЧИХ НАВЧАННЯ В ЗАКОРДОННОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ПОВИННО БУТИ ОБОВ'ЯЗКОВО ВКАЗАНО, ЩО ВАС ЗАРАХОВАНО НА ДЕННУ ФОРМУ НАВЧАННЯ.

    ДОКУМЕНТИ ВІД ІНОЗЕМНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ:

    1. студентський квиток або студентська віза;
    2. перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі (контракт, сповіщення про зарахування, виклик на навчання).

    ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ВЛК БУДЕ РОЗГЛЯНУТО ВАШУ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3.8.

    Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ВЛК БУДЕ РОЗГЛЯНУТО ВАШУ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВАША ЗАЯВА ПОВИННА БУТИ РОЗГЛЯНУТА ПІСЛЯ ВЛК, ТА ПОВИННО БУТИ ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ (ЧИ НІ) ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ЯКЩО ВІДСТРОЧКУ НЕ НАДАДУТЬ, ВИ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ.

    ДЛЯ ЗАХИСТУ ВАШІХ ПРАВ, КРАЩЕ УКЛАСТИ УГОДУ З АДВОКАТОМ.

    ДОЗВІЛ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ПОВИНЕН МІСТИТЕ НАСТУПНЕ:

    • ЯКИЙ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ВИДАВ;
    • КОМУ ВИДАВ;
    • НА ПІДСТАВІ ЧОГО ВИДАВ;
    • СРОК ДІЇ ВІДСТРОЧКИ;
    • ПЕЧАТКА, ПІДПИС.

    ГОЛОВНЕ! ПОКИ У ВАС НА РУКАХ НЕ БУДЕ БЕЗДОГАННИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ НАВЧАННЯ ЗА КОРДОНОМ, ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) НЕ ЙДІТЬ - ЗАМІСТЬ НАВЧАННЯ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ!!!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    ххх

    ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про оборону України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

    воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

    Послідовність дій (без цього ніяк):

    • Звернутися в ТЦКСП (військомат).
    • Надати військово-обліковий документ та підтверджуючи документи про навчання за кордоном (якщо у Вас документа немає - оформлять).
    • Пройти військово-лікарську комісію.
    • Отримати військово-обліковий документ із запис про відстрочку.
    • Отримати дозвільні документи на перетин кордону.

    Останнім часом в військоматах вимагають підтвердження від Міносвіти що це навчання в рамках міжнародних договорів України про навчання у навчальних закладах інших держав.Згідно ст.17 ЗУ «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» ця вимога стосується осіб, котрі призиваються на строкову службу, а зараз йде призов по мобілізації.

    ххх

    ВАЖЛИВО!ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ ВІД ІНОЗЕМНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ПОВИННІ БУТИ АПОСТІЛІРОВАНИ В КРАЇНІ ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ТА ПЕРЕВЕДЕНІ ОФІЦІЙНЕ В УКРАЇНІ.

    АПОСТІЛІРОВАТЬ БАЖАНО, ТОМУ ЩО ВІЙСЬКОМАТИ ЦЕ ЧАСТО ВИМАГАЮТЬ.

    ПЕРЕЛАД ПОВИНЕН БУТИ ЗАВІРЕНИЙ НОТАРІУСОМ.В ДОКУМЕНТАХ ПІДТВЕРДЖУЮЧИХ НАВЧАННЯ В ЗАКОРДОННОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ПОВИННО БУТИ ОБОВ'ЯЗКОВО ВКАЗАНО, ЩО ВАС ЗАРАХОВАНО НА ДЕННУ ФОРМУ НАВЧАННЯ.

    АПОСТИЛЬ[1] (фр. apostille) — международная стандартизированная форма заполнения сведений о законности документа для предъявления на территории стран, признающих такую форму легализации. Штамп «Апостиль» ставится на оригиналы и копии документов.Основная статья: Гаагская конвенция 1961 года.

    Долина  Людмила Григорівна
    12%
    Общаться в чате Долина Людмила Григорівна год назад

    Юрист, г. Александрия, 7 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора! Олексію, вам не тільки потрібні оригінали цих документів, а ще й при перекладі і завірянні нотаріусом зробити в двох екземплярах. 1 екземпляр- оригінал забирають у воєнкоматі, 2 - показуєте при перетині кордону. Якщо у вас немає воєного білету, Вам потрібно буде зробити у воєнкоматі і пройти комісію. Після цього Ви разом з перекладом, воєним білетом подаєте заяву до військового комісаріату, якщо треба зразок можу скинути. Бажано в заяві вказати перелік документів, які надаєте і її зареєструвати. Вам повинні повідомити коли буде розгляд вашого звернення комісією. Ми вже зверталися за дозволом, проблем ніяких не виникало. Важче всього перетнути кордон!

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Олексій!

    1) Не знаю, чи це скани документів, чи фотокопії: бачу печатки і підписи ректора. Чи мають такі документи (звісно, роздруковані, перекладені, та завірені нотаріально, юридичну силу?) - так, однак для перекладу та нотаріального завірення потрібно подавати електронний документ. Тому що роздрукований примірник такого документа в паперовому вигляді не вважається оригіналом. Відповідно до статті 5 Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями електронний документ – документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.

    Статтею 1 Закону № 851 визначено, що обов’язковий реквізит електронного документа – обов’язкові дані в електронному документі, без яких він не може бути підставою для його обліку і не матиме юридичної сили. Одним із таких реквізитів є електронний підпис, яким завершується створення електронного документа.

    Згідно з ст. 7 Закону № 851 оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

    У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа.

    Якщо автором створюються ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу.

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/conv#n...):

    Стаття 47. Вимоги до документів, що подаються для вчинення нотаріальної дії

    Документи, викладені на двох і більше аркушах, що подаються для вчинення нотаріальної дії, повинні бути прошиті у спосіб, що унеможливлює їх роз’єднання без порушення цілісності, а аркуші пронумеровані (крім випадків, коли такі документи видані (отримані) за допомогою єдиних та державних реєстрів, відомості яких обов’язково використовуються нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії).

    Тексти нотаріально посвідчуваних правочинів, заяв, засвідчуваних копій (фотокопій) документів і витягів з них, тексти перекладів та заяв повинні бути написані зрозуміло і чітко, дати, що стосуються змісту посвідчуваних правочинів, повинні бути позначені хоча б один раз словами, а назви юридичних осіб та їх ідентифікаційний код за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - без скорочень із зазначенням їх місцезнаходження. Прізвища, імена та по батькові фізичних осіб, їх місце проживання та ідентифікаційний номер за даними Державного реєстру фізичних осіб платників податків, крім уповноважених представників юридичних осіб, повинні бути написані повністю, а у випадках, передбачених законами, - із зазначенням дати їх народження.

    Для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

    2) Чи достатньо їх буде для отримання відстрочки у територіальному центрі комплектування і для перетину кордону? - Ви повинні розуміти, що до ТЦСКП (військкомату) подаються не оригінали документів на іноземній мові, а їхні перекладені та нотаріально завірені копії. Тому проблем не буде.

    Однак, з практики раджу звертатися не усно, а подавати на ім'я керівника ТЦКСП (військкомату) письмову заяву про надання Вам відстрочки та дозволу на виїзд за кордон разом із документами, що підтверджують ваше право на їхнє отримання. Заяву краще готувати в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний номер/індекс.

    МОЖУ СКИНУТИ ВАМ ЗРАЗОК ТАКОЇ ЗАЯВИ ТА ПОЯСНИТИ ЯК ДІЯТИ У ВІЙСЬККОМАТІ.

    Роз'яснення Державної прикордонної служби України від 25.07.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/):

    "Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).".

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n852):

    Стаття 4. Право на вищу освіту

    1. Кожен має право на вищу освіту.

    Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Степаненко Артем Тарасович
    Общаться в чате Степаненко Артем Тарасович год назад

    Адвокат, г. Гуляйполе, 2 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Вам однозначно потрібні оригінали і їх нотаріально завірений переклад. Але враховуйте, що відношення до осіб, які вступили на навчання в закордонні ВНЗ після введення воєнного стану дуже прискіпливе, з практики, навіть при наявності у Вас всіх документів і відстрочки від ТЦК та СП прикордонна служба викликає поліцію, в зв'зку із підозрою на підробку документів, документи у Вас вилучають і можуть довго довго розслідувати цю подію, але ж виїхати Ви не зможете.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Оригінал документу обов'язковий для надання та підтвердження зарахування.

    Саме він буде підставою для отримання відстрочки у військоматі.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України