Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 серпня 2022, питання №71492

Догляд за бабусею за квартиру

Моя рідна тітка живе у Німеччині 20 років. Жодного разу не приїжджала в Україну, щоб навідати свою стару матір (мою бабусю). Тітка - власниця квартири, в якій проживала бабуся. Кілька років тому тітка попросила доглянути бабусю в обмін на цю квартиру. Уся переписка щодо цього питання велася у вотсап, я їй довірилася, квартиру на мене ніхто не переписував, просто була усна домовленість. Я кілька років старанно доглядала бабусю, була з нею у лікарнях, возила на обстеження, допомагала по господарству, готувала, прибирала, купала. Одним словом, зробила зі свого боку все, про що домовлялася з тіткою. Про намір тітки подарувати мені квартиру знали сусіди, вони ж і були свідками мого сумлінного догляду за бабусею. От бабуся померла і я вирішила продати квартиру, тітка дала мені доручення на продаж, але тепер з однією умовою: я можу взяти собі лише 1/4 від вартості. Пояснила вона це тим, що "плани міняються".
Скажіть, будь ласка, чи є у мене шанс довести в суді, що тітка не дотримала свого слова і квартира належить мені, хоч і угода була усною по суті? Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. В таких випадках укладають договір довічного утримання (догляду). Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Переписки у вотсап, звісно, замало для претендування на майно. Власником квартири, в якій проживала Ваша бабуся залишається Ваша тітка і прав на ту квартиру Ви не маєте.

    За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. Якщо тітка досі є власницею тої квартири, то спадкування не має відбуватись.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з даного питання. Вона включала б письмовий виклад цілого ряду юридичних послуг з цього Вашого питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України