Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 17 августа 2022, вопрос №71512 250₴

Лизинг, мои права во время военного положения ?

В связи с военными действиями перестал производить оплату , подал заявление на реконструкторизацию в связи военным положением больше месяца нету ответа , банк требует деньги

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю, Олександре!

    НА ЖАЛЬ, СПЛАЧУВАТИ ЗА ДОГОВОРОМ ПОТРІБНО.

    Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі - Закон) доповнено Цивільний кодекс новими положеннями, відповідно до яких у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 Цивільного кодексу, а також від обов'язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Також, установлено, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

    Отже, на період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування позичальник:

    - звільняється від відповідальності за прострочення сплати кредиту;

    - звільняється від сплати неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, які передбачені договором за прострочення сплати кредиту;

    - неустойка (штраф, пеня), які були нараховані з 24 лютого 2022 року підлягають списанню.

    АЛЕ ЦЕ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВАС ВІД ОБОВ'ЯЗКУ СПЛАТИ ОБОВ'ЯЗКОВИХ АНУЇТЕНТНИХ ПЛАТЕЖІВ.

    ТОМУ 2 ВАРІАНТИ:

    1. СПЛАЧУВАТИ.

    2. СПРОБУВАТИ ДОМОВЛЯТИСЬ ІЗ БАНКОМ ПРО РЕСТРУКТУРИЗАЦІЮ АБО РОЗСТРОЧЕННЯ ЗДІЙСНЕННЯ ВИПЛАТ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Без огляду на військовий стан Ви не звільнені від обов'язку, сплачувати грощі за договором лізингу!

    Проте осб закон, який звільнює Вас від штрафів, неустоєк та процентов:

    Закон України Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану

    "2) розділ "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., № 40-44, ст. 356) доповнити пунктами 18 і 19 такого змісту:

    "18. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем)".

    Ось зміст згаданої статті ЦКУ:

    Стаття 625 Цивільного кодексу України (відповідальність за порушення грошового зобов'язання).

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

    У разі виникнення питань, звертайтесь особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Вдачи Вам!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    22%

    Доброго ранку!

    Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі - Закон № 2120-IX) доповнено, серед іншого, розділ "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України пунктом 18.

    Зокрема, наразі вказаним пунктом визначено, що у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов'язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Також, вказаним пунктом установлено, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

    Також, Законом № 2120-IX доповнено розділ IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" пунктом 61.

    Вказаним пунктом визначено, що у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування у разі прострочення споживачем виконання зобов'язань за договором про споживчий кредит споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. У разі допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов'язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов'язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин інших, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов'язань за договором про споживчий кредит у період, зазначений у цьому пункті.

    Також установлено, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за таким договором, підлягають списанню кредитодавцем".

    Водночас ст. 625 ЦКУ Відповідальність за порушення грошового зобов'язання.

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

    Промський Євгеній Сергійович
    16%

    Добрый день!

    Как верно отметили мои коллеги выше, военное положение не освобождает Вас от погашения лизинговых платежей, но освобождает от штрафных санкций (неустойка, пеня и т.д.) за несвоевременную оплату.

    1. Вам нужно узнать что с Вашим заявлением о реструктуризации, получили ли они его, рассмотрели, почему отказали и т.д.

    2. Вам нужно проверить, что включает та сумма, которая указана в досудебном требовании (включает ли она штрафные санкции за период после 24.02.2022, что незаконно).

    3. Вам нужно подготовить доказательную базу, почему вы не могли платить по договору (банковские выписки, справка о доходах из налоговой, если вы ФОП и т.д.) на случай, если банк решит обратиться в суд. Вам нужно будет подтвердить, что в связи с непредвиденными форс-мажорными обстоятельствами (коими есть война), вы потеряли возможность платить по договору, но не отказываетесь от выполнения условий договора после нормализации ситуации.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Гончаренко Константин
    12%

    Добрій день!

    17 марта 2022 года вступил в силу Закон от 15.03.2022 № 2120-IX "О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины и другие законодательные акты Украины относительно действия норм на период действия военного положения", сообщает Нотариальная палата Украины.

    Подпунктом 2 пункта 3 Раздела ІІ "Заключительные и переходные положения" данного Закона раздел "Заключительные и переходные положения" Гражданского кодекса был дополнен пунктами 18 и 19, согласно которым:

    1. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения и в 30-дневный срок после его прекращения или отмены в случае просрочки заемщиком исполнения денежного обязательства по договору, в соответствии с которым заемщику был предоставлен кредит (займ) банком или другим кредитодателем (заимодателем), заемщик освобождается от:

    - ответственности, определенной статьей 625 ГКУ (часть вторая статьи 625 ГКУ предусматривает, что должник, просрочивший исполнение денежного обязательства, по требованию кредитора обязан уплатить сумму долга с учетом установленного индекса инфляции за все время просрочки, а также три процента годовых от просроченной суммы, если другой размер процентов не установлен договором или законом);

    - обязанности уплаты в пользу кредитодателя (заимодателя) неустойки (штрафа, пени) за такую просрочку. Неустойка (штраф, пеня) и другие платежи, уплата которых предусмотрена соответствующими договорами, начисленные включительно с 24 февраля 2022 года за просрочку исполнения (неисполнение, частичное исполнение) по таким договорам, подлежат списанию кредитодателем (заимодателем).

    2. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения продлеваются на срок его действия сроки, определенные следующими статьями ГКУ:

    - 257 - 259 (исковая давность, специальная исковая давность);

    - 362 (реализация преимущественного права покупки доли в праве общей долевой собственности);

    - 559 (прекращение поручительства);

    - 681 (исковая давность, которая применяется к требованиям в связи с недостатками проданного товара);

    - 728 (исковая давность, которая применяется к требованиям о расторжении договора дарения);

    - 786 (исковая давность, которая применяется к требованиям, следующим из договора найма);

    - 1293 (право на обжалование действий исполнителя завещания).

    Подпунктом 8 Раздела ІІ "Заключительные и переходные положения" Закона № 2120-ІХ Заключительные положения Закона "Об ипотеке" дополнены пунктом 5-2, в соответствии с которым в период действия в Украине военного, чрезвычайного положения и в 30-дневный срок после его прекращения или отмены относительно недвижимого имущества (недвижимости), принадлежащего физическим лицам и находящегося в ипотеке по потребительским кредитам, приостанавливается действие:

    - статьи 37 (в части реализации права ипотекодержателя на приобретение права собственности на предмет ипотеки),

    - статьи 38 (в части реализации права ипотекодержателя на продажу предмета ипотеки),

    - статьи 40 (в части выселения жителей из жилых домов и помещений, переданных в ипотеку, по которым есть судебное решение об обращении взыскания на такие объекты),

    - статей 41, 47 (в части реализации предмета ипотеки на электронных торгах) данного Закона.

    Согласно пункту 11 части первой статьи 1 Закона "О потребительском кредитовании" потребительский кредит (кредит) - денежные средства, предоставляемые потребителю (заемщику) на приобретение товаров (работ, услуг) для удовлетворения потребностей, не связанных с предпринимательской, независимой профессиональной деятельностью или исполнением обязанностей наемного работника.

    Указанные изменения не распространяются на недвижимое имущество (недвижимость), оформленное в ипотеку с целью обеспечения исполнения обязательств по договорам:

    1) заключенным после дня вступления в силу Закона № 2120-ІХ;

    2) в которые после дня вступления в силу Закона № 2120-ІХ по согласованию сторон вносились изменения в части продления сроков исполнения обязательств и/или уменьшения размера процентов, штрафных санкций.

    Направте ценное письмо кредитору с такими аргументами.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    12%

    Добрый день Александр.

    Вы можете не платить до конца военного положения сославшись на форс-мажор. При этом применить штрафные санкции (штрафы и пени) к Вам не смогут. Разорвать договор в одностороннем порядке также не смогут поскольку невыполнение обязательств стало следствием непредвиденных обстоятельств. Но для того чтобы форс-мажор заработал Вам необходимо письменно уведомить лизингодателя о том, что Вы не можете выполнять свои обязательства до окончания военного положения и приложить письмо Торгово-промышленной палаты, которое Вы можете скачать по ссылке

    Завантажте зразок перейшовши за посиланням - Зразок у форматі PDF

    Документы отправляйте на юридический адрес банка ценным письмом с описью вложения в конверт и письменным уведомлением о его доставке.

    Но этого не достаточно. Необходимо также обратиться в Торгово-промышленную палату и получить индивидуальное заключение о форс-мажоре, которое в последствии также предоставить в банк.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Повторно зверніться за реструктуризацією боргу зазвичай процедура реструктуризації виглядає наступим чином

    1.Надсилаєте електронний лист з вказанням необхідності реструктуризації, в якому прикріпіть заповнену Форму на реструктуризацію в форматі Word – Скачати Форму Або просто заповніть цю Форму онлайн за посиланням: https://bit.ly/3txM4AY

    2.За умови позитивного рішення щодо реструктуризації ми підготуємо полегшений графік виплат лізингових платежів для Вас (для фіз. осіб) чи Вашого бізнесу (для юр. осіб та ФОП).

    3.Рішення щодо реструктуризації ми надсилається на електронну адресу.

    Зазвичай До подачі заявки на реструктуризацію, Ваш лізинговий платіж за Лютий та Березень має бути сплачений.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    К сожалению, военное положение не покрывает риски физических лиц по фин.лизингу. Поэтому оперировать только фактом военного положения для невыполнения обязательств по договору, вы не сможете.

    Если военное положение на прямую воздействовало на вас и ваш бизнес (жилье), и вы сможете это доказать, можно попробовать пойти по пути форс-мажорных обстоятельств.

    Но для этого необходимо понимать картину ваших взаимоотношений с банком, с объектом лизинга в целом. Один лишь факт войны не освобождает вас от обязательств.

    Набирайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України