Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 18 августа 2022, вопрос №71522

Как прогнать сожительницу брата

Живем с братом в квартире матери (она владелец и отказывается принимать сторону) втроем: я, брат и его сожительница. Скажите, пожалуйста, на основе каких правовых норм у меня есть возможность выгнать ее из квартиры, потому что у меня с ней конфликт. В квартире прописан я и брат, его сожительница нет, собственница квартиры -- мать

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    По суті, якщо вона не зареєстрована в даній квартирі, жодних прав на проживання вона не має. Як правило, такі ситуації вирішуються за допомогою поліції.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    • Александр Клиент год назад

      Щіро дякую, а скажить, будь ласка, якщо приїджала поліція та сказали, що рішення о знаходженні у квартирі подруги брата приймає виключно власниця квартири, то є неправільно? Бо мати не хоче приймати сторону конфлікту і відгороджується від участі. Це треба йти до суду або писати заяву у полицію?

    • Александр Клиент год назад

      Та на основі яких документів розв'язуються подібного роду суперечкі?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Олександре!

    Фактично так, виключно власник має право на виклики поліції щодо виселення такої особи. Тому все має вирішуватись саме власником.

    Якщо матір буде згодна, одного виклику поліції буде достатньо. Вони мають встановити, що дана особа не має зареєстрованого місця проживання за даною адресою і все.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Бабенко Олександр Юрійович
    Бабенко Олександр Юрійович год назад

    Юрист, г. Днепр, 10 лет опыта

    Вітаю.

    Стороня особа може мешкати в квартирі зі згоди власника квартири, або згоди іншої особи, котра мешкає в квартирі у разі "мовчазної згоди" власника - мати не виражає заперечень щодо факту проживання.

    До суду йти сенсу не бачу, оскільки Ви не маєте права власності в данній квартирі.

    До поліції можна звернутись з завяою про конфлікти, які заподіюють Вам шкоду психологічному здоров'я, та вчиняється правопорушення за ст 173-2 КУпАП, оскільки Ви проживаєете за одним місцем мешкання та пов'язані побутом. Та вимагати у працівників поліції випис тимчасового забороного припису. В рамках розгляду даної справи, вже можна подати до суду для встановлення зоборонного припису про мешкання особи в квартирі.

    У разі детальної консультації - звертайтесь

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. В даній ситуації багато що залежить від позиції власника того житла-матері. Вона може змінити свою позицію та взяти участь в реєстрації (прописці) в тому житлі співжительці її сина. Також вона може не дозволити тій жінці проживати в її квартирі у випадку зміни обставин. На практиці для виселення з житла звертається до органів державної влади в більшості випадків власник того житла.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України