Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 18 августа 2022, вопрос №71557

18+ гра в 14, чи дозволено?

Добрий день, мені 14, і я роблю свої ігри (2D), в мене є одна ідея, але я хочу спитати чи можна. Гра яку я придумав вийде 18+ (не через порнографію, а через те що там є вбивства без мотиву, кров і т.д.). Можна мені її робити? Мені ж 14, а гра для вікової категорії 18+. Якщо не можна, то добре, не буду її робити. Дякую.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Вік в цьому випадку ролі не грає. Вам буде також цікаво знати, що...

    Людина вже з народження наділена правом інтелектуальної власності, яке складаються із особистих немайнових прав, в тому числі авторського права. Конвенція з прав дитини від 20.11.1989 р., ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91р. (надалі — Конвенція), визначає дитину як людську істоту до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, застосовуваним до даної особи, вона не досягає повноліття раніше.

    Українське законодавство, на відміну від Конвенції, визначає дві категорії осіб (дітей) до 18 років:

    — особа, яка не досягла чотирнадцяти років, тобто малолітня особа,

    — фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, тобто неповнолітня особа.

    В залежності від віку, діти в Україні мають певні можливість для здійснення своїх прав, в тому числі і авторських прав.

    Так, малолітня особа має право здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

    У своє чергу, неповнолітня особа вже має право самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

    Такий поділ на вікові категорії дітей зумовлений обсягом їх цивільної дієздатності.

    Так, відповідно до ст. 13 Конвенції дитина має право вільно висловлювати свої думки. Це право включає свободу шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї будь-якого роду незалежно від кордонів в усній, письмовій чи друкованій формі, у формі творів мистецтва чи за допомогою інших засобів на вибір дитини.

    Таким чином, законом не встановлено мінімального вікового бар’єру для набуття цивільної дієздатності в сфері особистих немайнових авторських прав.

    Тоді, як розпорядження майновими правами автора, дитина самостійно може здійснювати лише з 14-річного віку.

    Відповідно до ч. 1 статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Згідно зі статтею 418 Цивільного кодексу України особа має особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності.

    На здатність автора-дитини укладати авторські договори розповсюджується загальне правило про цивільну дієздатність фізичної особи.

    Малолітні і неповнолітні фізичні особи, які створили об’єкти інтелектуальної власності, визнаються не тільки авторами своїх творінь, у них виникає і право на ці результати інтелектуальної діяльності. Більше того, у таких осіб виникає комплекс авторських або патентних прав на будь-які результати інтелектуальної, творчої діяльності, починаючи від оформлення прав на ці результати. Вони також мають право укладати авторські і ліцензійні договори.

    Проте слід мати на увазі, що зазначені майнові права виникають лише в осіб віком від 14 до 18 років.

    Малолітні діти в силу відсутності у них всього обсягу цивільної дієздатності, не можуть самостійно розпоряджатись майновими авторськими правами, тому і не можуть самостійно укладати авторські договору. Майновими правами цих осіб розпоряджаються їх законні представники. Саме вони укладають від імені малолітніх авторів авторські договори, та виступають представниками в суді при порушення прав малолітніх.

    А відтак, розпоряджаючись майновими правами авторів-дітей батькам слід докладати значної уваги до того, щоб авторські договори в повній мірі відповідали інтересам дитини.

    Захист авторських прав дітей.

    Відповідно до ст. 55 Конституції України право на судовий захист прав інтелектуальної власності є конституційним правом кожної особи. Захист авторських прав дітей нічим не відрізняється від захисту прав повнолітніх осіб, з єдиним винятком, що діти не можуть самостійно бути позивачем або відповідачем в суді, вони діють через представників.Захист прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей здійснюють їх законні представники: батьки, усиновлювачі, опікуни.

    У батьків є саме обов’язок захищати права та інтереси малолітніх та неповнолітніх дітей. Адже у випадку порушення авторських прав дитини, зокрема і самими батьками, дитина не може захиститися самостійно, оскільки не може виступати в суді позивачем.

    Але і держава повинна приймати активну участь в захисті авторських прав дітей.

    Будуть питання, тисніть кнопку ""звернутись біля мого фото.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Формально, як токової заборони не має. Але дуже тонка грань від цілої низки супутніх злочинів (заклику до насильницьких дій тощо). тому потрібно дуже ретельно продумувати сценарій таких ігор.

    Але з створення ігор і їх розповсюдження витікає цілий ряд інших супутніх проблем і Ви маєте мати це на увазі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України