Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 18 августа 2022, вопрос №71559 150₴

Отказ от доли наследства гражданина россии

Здравствуйте.
У моей родственницы умирает муж. Наследники она и сын. И ещё один сын от первого брака из россии.
До начала войны в начале февраля сторона россии присылает официальное письмо на получение своей доли наследства. Узнав это начались переговоры с их стороной, чтобы они сделали отказ от своей доли, а мы им денежную компенсацию.
Диалог вобщем-то идёт. НО НАШ НОТАРИУС, КОТОРАЯ ВЕДЁТ ДЕЛО ГОВОРИТ, ЧТО НЕ ПРИМЕТ ОТ НИХ ОТКАЗ, ТАК КАК СЕЙЧАС ЗАПРЕЩЕНО ВЕСТИ ЛЮБЫЕ НОТАРИАЛЬНЫЕ ОПЕРАЦИИ С ГРАЖДАНАМИ россии.
А проконсультировавшись с другим знакомым нотариусом, она объяснила, что получение письма с их отказом не является нотариальным действием и может быть принято.
И не понятно как сейчас вести диалог с рос. стороной и как общаться с нотариусом, которая ведёт наследственное дело. До конца сроков остался 1 месяц ( 6+4 месяца).

Основной целью является добиться отказа от своей доли рос стороны, чтобы из-за их доли наследство не зависло как непродаваемое.

Ответы юристов (24)

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    З варіантів розв'язку Вашого питання:

    Звернутись до іншого нотаріуса.

    Призупинити всі дії, щодо оформлення спадщини, так як обрахунок процесуальних строків на період ведення воєнного стану зупинений.

    Я так розумію, що Спадкодавець - живий тобто, нехай оформить заповіт та не зазначає спадкоємцями родичів, з росії, якщо у них є правові підстави для отримання спадщини, то це їхнє право вступати в неї.

    Вам бажано зараз взяти паузу та проаналізувати, який результат Вам потрібен, та відповідно проводити дії до зазначеного Вами плану та у власних інтересах, тим паче, що теперішня ситуація, це дозволяє.

    Успіхів

    • Александр Клиент год назад

      У моей родственницы умер муж. 21.11.21. Завещания не было. Сроки насколько я понимаю уже сдвинулись.

      Основная цель получить от них отказ от своей доли, тк если они останутся мы же понимаем, что они ещё годами сюда не смогут приехать, а имущество зависнет как непродаваемое.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Юридически корректный для Украины документ Вы из России в ближайшее время получить не сможете. Единственный вариант, что бы имущество не "зависло" - это суд

        • Александр Клиент год назад

          Тоесть Вы считаете, что Договариваться с ними сейчас про отказной докумен и денежную компенсацию с нашей стороны просто не имеет смысла?

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Решать кончно Вам, но официально узаконить это, Вы мейчас не сможете

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    26.7%

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану", незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1272), зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні. Ці обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюються на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації та посвідчення заповіту військовополоненого, а також на звернення юридичних осіб, визначених абзацами п’ятим - восьмим підпункту 1 пункту 1 зазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

    Тобто заборонено вчиняти будь-які дії нотаріальні дії, у тому числі і прийом відмови від спадщини.

    Крім того Ви повинні мати на увазі, що Україною призупинено двосторонній договір по правовій допомогі з Росією.

    Жоден з документів виданий та посвідчений в Росії не має юридичної сили в Укарїні

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    В умовах воєнного стану нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей:

    1) незавершені нотаріальні дії за зверненням громадянина Російської Федерації, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства Російської Федерації, або юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин Російської Федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації, зупиняються до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором;

    2) у разі звернення за вчиненням нотаріальної дії громадянина Російської Федерації, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства Російської Федерації, або юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин Російської Федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії. Це обмеження діє до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором, та не поширюється на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації;

    3) засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білому аркуші паперу з нанесеними на ньому за допомогою комп'ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти;

    4) у разі появи загрози неправомірного вилучення чи втрати спеціальних бланків нотаріальних документів, які не були витрачені, такі бланки підлягають невідкладному знищенню, про що нотаріусом складається акт, електронна копія якого з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса надсилається державному підприємству "Національні інформаційні системи" або його філії протягом п'яти робочих днів після складення акта. У разі неправомірного вилучення чи втрати спеціальних бланків нотаріальних документів нотаріус надсилає про це повідомлення в електронній формі з накладеним кваліфікованим електронним підписом державному підприємству "Національні інформаційні системи" або його філії протягом п'яти робочих днів;

    5) у разі появі загрози неправомірного вилучення чи втрати печатки приватного або державного нотаріуса вона підлягає невідкладному знищенню, про що складається акт, електронна копія якоо з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса надсилається відповідному територіальному органу Міністерства юстиції протягом п'яти робочих днів після складення акта. У разі неправомірного вилучення чи втрати печатки приватного або державного нотаріуса нотаріус надсилає про це повідомлення в електронній формі з накладеним кваліфікованим електронним підписом відповідному територіальному органу Міністерства юстиції протягом п'яти робочих днів;

    6) дозволяється передавання спеціальних бланків нотаріальних документів між нотаріусами, у тому числі поза межами нотаріального округу, із складенням акта приймання-передачі у двох примірниках, електронна копія якого з накладеними кваліфікованими електронними підписами нотаріусів надсилається державному підприємству "Національні інформаційні системи" або його філії протягом п'яти робочих днів після складення акта;

    7) визначений законодавством строк для внесення нотаріусом відомостей до єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції, продовжується на підтверджений державним підприємством "Національні інформаційні системи" час їх неналежного функціонування.

    Тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    На жаль, станом на зараз дійсно нотаріус не може прийняти заяву про відмову від спадщини від громадянина рф.

    До моменту зняття всіх обмежень частка, що належить громадянину РФ, просто "зависне", нотаріус на неї не зможе ні видати спадщину, ні прийняти відмову.

    Фактично, після спливу цього строку нотаріус видасть громадянину РФ його долю, а він потім може її переоформити на вас.

    При виникненні питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Якщо наші відповіді Вам допомогли, завершить, будь ласка, питання

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Александр.

    Скорее всего нотариус который ведет наследственное дело перестраховуется чтобы не попасть под органичения, предусмотренные постановлением КМУ № 164 от 28.02.2022, а именно:

    "1. Установити, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей (заборон):

    1) незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1272), зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні. Ці обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюються на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації та посвідчення заповіту військовополоненого, а також на звернення юридичних осіб, визначених абзацами п’ятим - восьмим підпункту 1 пункту 1 зазначеної постанови Кабінету Міністрів України".

    Согласен со вторым нотариусом который указывает что принятие заявления наследника с РФ об отказе от наследства не является нотариальным действием. Нотариальные действия указаны в статье 34 Закона Украины "О нотариате", там предусмотрена выдача свидетельства о праве на наследство. Но в том то и дело, что если будет отказ от наследства, то понятное дело, что нотариус никакого свыдетельсвта выдавать не будет. Никакого нотариального действия не будет в отношении этого наследника. Но вопрос конечно спорный.

    В любом случае пусть присылают нотариусу отказ, а Вы получайте свидетельство на вашу часть наследства. После окончания военного положения решиться вопрос с оставшейся частью.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Можливо нехай громадянин РФ напише нотаріальну відмову на користь громадянина України у нотаріуса РФ, готову нотаріальну відмову надсилає поштою Вам до України.

    Ви робите нотаріальний переклад на українську і саме цей документ долучається у справу ,надалі нотаріус вчиняє дії лише у інтересах спадкоємців України.

    До завершення воєнний стан процесуальні строки всіх спадкових справ зупинено і буде продовжено після його завершення чи скасування.

    Наразі все ,що може нотаріус це сформувати справу.

    Або через суд визнаєте його факт відмови і приносити рішення суду про це ,яке набрало сили нотаріусу.

    Або знайдіть іншого нотаріуса, хоча навряд чи знайдеться такий ,який забажає потрапити під перевірку доброчесності від органу нотаріату.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Александр Клиент год назад
      Спасибо за ответ. Вполне реалистичный вариант.
      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Основная проблема. Ни один нотариус Украины сегодня не признает доверенность удостоверенную нотариусом России. Передать дело другому нотариусу невозможно

        • Александр Клиент год назад

          Да, но мы ведь можем получить этот отказ сейчас, для того, чтобы его использовать в будущем например как аргумент в суде, если не будет доп разъяснений для нотариуса.

          • Гончаренко Константин

            С нотариальным переводом на украинский -это будет хорошим доказательство в судах и органах.

            Задача нотариуса ,засвідчити правильність перекладу лінгвіста ,щоб інші керуючись ним вчиняли в Україні юридичні дії і це мало законність .

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Юридически корректный для Украины документ Вы из России в ближайшее время получить не сможете. Единственный вариант, что бы имущество не "зависло" - это судНо вопрос в том, что нотариус Вам не откажет. Відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану", незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1272), зупиняються. Т.е. нотариус просто не будет совершать никаких действий с этой наследственной массой. Установить через суд факт отказа как самостоятельного требование также не получиться. В суд можно обращаться за признанием права собственности, но после окончания срока на вступления в наследство

      • Гончаренко Константин

        Нотариальный перевод делается специалистом бюро переводов и украинский нотариус ставит визу под переводом бюро ,а не на доверенности рф.

        Вы можете письменно отказаться от услуг нотариуса ,заявление регистрация в журнале официально.

        Далее новому нотариусу под регистрацию подаете заявление через журнал ,о том ,что хотите получить его услуги.

        После этого новый нотариус обязан в ваших интересах вытребовать дело у старого нотариуса ценной почтой , запросами и продолжить вести ваше дело согласно порядка проведения нотариальных действий.

        Каждый клиент имеет право отказаться и выбрать более компетентного нотариуса.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

        • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

          Передача наследственного дела от одного нотариуса другому возможна только в случаях предусмотренных положениями п.п 2.7 п.2 главы 10 раздела ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 22 лютого 2012 року № 296/5. И такого основания как отказ от услуг там нет. Процедура ведение наследственного дела несколько отличается от, например удостоверения договора дарения, там где сторона. действительно может отказаться от нотариальных услуг. Нельзя передать наследственное дело от нотариуса к нотариусу по желанию одного из наследников.

          Что касается перевода заявления. Вопрос не в переводе. Ранее нотариусы принимали документы удостоверенные нотариусами России на основании Конвенции стран участниц СНГ о правовой помощи в гражданских, семейных и уголовных делах. В настоящее время Украина прекратила свое членство в СНГ. Соответственно положения данной Конвенции о прямом принятии документов не действуют и документы имеющие своим источником РФ не могут служить в качестве основания для юридически значимых действий в Украине

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text(:

    "Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців...

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.".

    "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%B...):

    "1. Установити, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей (заборон):

    1) незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1272), зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні..".

    ---

    Доброго дня, Олександре! Після закінчення строку на прийняття спадщини, "особа, пов’язана з державою-агресором" повинна вважатись такою, що не прийняла спадщину, а нотаріус має, зобов'язаний оформити спадщину іншим спадкоємцям, які прийняли спадщину, подали заяви про прийняття спадщини. Ніякої колізії не має. Є законна підстава у відмові вчинення нотаріальної дії "особі, пов’язанії з державою-агресором", є (буде) пропущення строку на прийняття спадщини, є наслідки пропущення строку, є підстава оформлення спадщини спадкоємцям, що залишились, спадкове майно перейде у власність спадкоємців з правом його розпорядження (продажу), "не повисне як непродаване". Ніякої бурі в стакані я не бачу.

    • Александр Клиент год назад

      Так дело в том, что рос сторона как раз до войны успела отправить письмо о желании вступить в наследство и нотариус его принял. А сейчас получается отказаться не может, и висит его доля ни туда ни сюда.

      • Крикун Сергій  Павлович

        Наведеним підпунктом 1) п.1 пост.КМУ №162/2022 передбачено, що незавершені нотаріальні дії припиняються, а в подальших зверненнях нотаріус у вчиненні нотаріальних дій відмовляє. При цьому відмова у вчиненні нотаріальної дії не припиняє перебіг строку для прийняття спадщини іншими спадкоємцями. Якщо б це мало місце щодо громадян України, то спадкоємець, якому відмовлено у нотаріальній дії, мав би право на оскарження рішення нотаріуса у відмові нотаріальної дії, але це не зупиняло б прийняття спадщини іншими спадкоємцями - так і тут. Тому все законно, нотаріус має, зобов'язаний оформити спадщину спадкоємцям в Україні, без "особи, пов’язаної з державою-агресором".

        • Александр Клиент год назад

          Благодарю Вас за ответ.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Александр!

    Вопрос в условиях военного положения и абсолютного ограничения по гражданам рф по всем сферам.

    Исходя из описанного вижу больше перспектив в том, что бы вопрос "подвис" и после вы его решили в судебном порядке.

    Будут вопросы, набирайте.

    • Александр Клиент год назад

      Благодарю за ответ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України