Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 19 августа 2022, вопрос №71605 250₴

Оспаривание в суде, административного нарушения правил дорожного движения

Год назад был случай, неправомерного штрафа, за «порушення правил проїзду перехрестя», который был выписан за отсутствие указателя поворота, за езду по главной дороге, без совершение какого либо манёвра. В силу неопытности, штраф не оспорил, и полицейские грозились насчитать ещё нарушений. Теперь же, из-за этого неправомерного штрафа, не меняют удостоверение водителя, по причине наличие больше 2ух административных правонарушений.
Можно ли оспорить в суде, штраф годовой давности, и что для этого нужно?

Ответы юристов (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Добрый день.

    В соответствии со ст. 289 КоАП Жалоба на постановление по делу об административном правонарушении может быть подана в течение десяти дней со дня вынесения постановления, а по постановлений по делам об административных правонарушениях в сфере обеспечения безопасности дорожного движения, зафиксированные в автоматическом режиме, безопасности на автомобильном транспорте, зафиксированные с помощью средств фото- и киносъемки, видеозаписи, в том числе в автоматическом режиме, постановлений по делам об административных правонарушениях, предусмотренных статьей 132-2 настоящего Кодекса, и / или о нарушении правил остановки, стоянки, парковки транспортных средств, зафиксированные в режиме фотосъемки (видеозаписи) - в течение десяти дней со дня вступления постановления в законную силу. В случае пропуска указанного срока по уважительным причинам этот срок по заявлению лица, в отношении которого вынесено постановление, может быть восстановлен органом (должностным лицом), правомочным рассматривать жалобу.

    Если Вы своевременно были уведомлены о наложении на Вас этого взыскания и у Вас нет доказательств уважительности срока - тяжелая болезнь, перемена места жительства в связи с военными действиями и т.д. обжаловать это постановление не получиться.

    Но в ситуации необходимо разбираться более подробно.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Данило!

    На жаль, оскарженння постанови про накладення адміністративного стягнення можливе протягом 10 днів з дня вручення або отримання такої постанови.

    Загалом є випадки оскарження і після 10-денного терміну, для цього має подаватись заява до суду про поновлення пропущеного строку через поважні причини.

    Тобто у Вашому випадку можна спробувати подати позовну заяву до суду про скасування постанови та додати заяву про поновлення пропущеного строку. Однак чи буде вона прийнята та розглянута - питання до суду.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Буду радий відповісти на додаткові питання. Для цього тисніть зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Даниил.

    Оспорить в суде штраф годовой давности будет крайне сложно, поскольку пропущены сроки обращения в суд. Нужны уважительные причины по которым можно убедить суд восстановить сроки. Но пропущенный срок очень большой, шансов мало.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрый день!

    Кодекс України про адміністративні правопорушення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text

    Стаття 289. Строк оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови... В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Таким образом, если у вас есть уважительные причины (болезнь, командировка за границу) теоретически спустя год штраф можно обжаловать, но гарантировать принятие жалобы к рассмотрению в данной ситуации нельзя.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text

    Стаття 289. Строк оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови... В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Стаття 39. Строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню

    Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Даниле!

    Це питання регулюється статтею 289.Кодексу України про адміністративні правопорушення (строк оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення):

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    (1) Згідно статті 289 КУАП, скарга на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подана протягом десяти днів з дня винесення постанови.

    (2) В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу. Чіткого і вичерпного переліку поважних причин не існує, тому, враховуючи, що орган (посадова особа) в провадженні по справі про адмінправопорушення керується вимогами закону і внутрішнім переконанням, визнавати чи не визнавати причини пропуску строку для оскарження постанови по справі про адмінправопорушення поважними, належить до компетенції органу (посадової особи), якому подано скаргу на постанову.

    (3) Для відновлення пропущеного строку для оскарження постанови по справі про адмінправопорушення скарга подається разом із заявою (клопотанням) про відновлення пропущеного строку із зазначенням причин пропущення строку та додаванням доказів (здебільшого, документальних) на підтвердження поважності наведених у заяві (клопотанні) про відновлення строку причин.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України