Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 августа 2022, вопрос №71656 150₴

Как развестись если нахожусь в другой стране?

Как развестись и подать на алименты? Какая процедура? Какой нужно пакет документов? Нахожусь в Чехии, а муж в Украине. Граждане Украины. Совместный ребёнок 8 лет. Деньгами муж не помагает.

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    Вы можете обратиться в суд через систему Электронного суда, сама процедура довольно сложная, но возможная. Из документов понадобиться свидетельство о браке и рождении ребенка, ваш паспорт, код.

    Но Вы можете обратиться за помощью к адвокату, это будет проще. Готов помочь Вам в этом вопросе.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Оксано!

    У Вас є два варіанти у даному випадку:

    1. Звернутись самостійно до суду через Електронний суд.

    2. Звернутись до суду через адвоката.

    Документи для розірвання шлюбу:

    • позовна заява про розлучення
    • копія свідоцтва про народження дитини/дітей (при наявності дітей)
    • квитанція про оплату судового збору
    • оригінал Свідоцтва про шлюб
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду Позивача та Відповідача
    • копія позовної заяви та всіх додатків для Відповідача

    Стягнення аліментів можливе 2 варіантами:

    1. Для звернення до суду із заявою про видачу судового наказу слід зібрати такий пакет документів:

    • заява, що подається у письмовій формі за вимогами встановленими ст. 163 ЦПК із посиланням на ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», що звільняє стягувача від сплати судового збору
    • копія паспорта стягувача
    • копія ідентифікаційного коду заявника, боржника;
    • копія свідоцтва про розірвання шлюбу
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • довідка про доходи боржника (у випадку відсутності довідки, в заяві слід зазначити клопотання про витребування судом такої довідки у боржника)
    • копія заяви та додатків для боржника.

    2. Для звернення до суду із позовом про стягнення аліментів слід зібрати такий пакет документів:

    • позовна заява, що подається у письмовій формі за вимогами встановленими ст. 175 ЦПК із посиланням на ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», що звільняє позивача від сплати судового збору
    • копія паспорта стягувача
    • копія ідентифікаційного коду заявника, боржника;
    • копія свідоцтва про розірвання шлюбу
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • довідка про доходи боржника (у випадку відсутності довідки, в позові слід зазначити клопотання про витребування судом такої довідки у боржника)
    • копія заяви та додатків для боржника.

    ПРОЦЕДУРА ЗАГАЛОМ СКЛАДНА, АЛЕ ЦІЛКОМ МОЖЛИВА.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оксана!

    Почну з ситуацій без наявності дітей.

    Отже, варіант перший - чоловік і дружина, громадяни України, перебуваючи в шлюбі, при цьому проживаючи за її межами, вирішили цей шлюб розірвати. Враховуючи той факт, що шлюб укладався за законами України, то відповідно і розриватися він повинен теж за її законами. Природно, в такому випадку сімейна пара не може звернутися до місцевого органу, який реєструє шлюб для реєстрації його розірвання. При цьому нормативно-правові акти України, які регулюють процедуру реєстрації шлюбу та його розірвання все ж вимагають подачу заяви до відповідного органу за місцем проживання. У даній ситуації необхідно звертатися в консульство (посольство) України в державі перебування. Після подачі заяви встановленого зразка з доповненнями, дипломатична організація передає документи до органу, який проводив реєстрацію на Україні, а той у свою чергу провидить реєстрацію розірвання шлюбу з подальшою передачею свідоцтва про розірвання шлюбу назад в консульство, яке видає його вже колишнім чоловіку та дружині.

    Далі розглянемо ситуацію, коли один з подружжя проживає на території України, а другий є резидентом іншої держави, але при цьому зберігає українське громадянство. У такій ситуації є два виходи.

    Розглянемо перший. Той з подружжя, який проживає закордоном, становить нотаріальна заява встановленого зразка про бажання розірвати шлюб. Далі він передає його тому, хто проживає на території України, і останній подає його разом зі своєю заявою в ЗАГС. Далі ЗАГС реєструє розірвання шлюбу. Варто відзначити, що іноземне заява має бути переведена та легалізована. Однак цей метод може виявитися ненадійним, оскільки передати заяву з-за кордону просто не буде можливо.

    Другий спосіб полягає в залученні консульства до процесу розлучення. Той з подружжя, який проживає за кордоном, складає і підписує заяву на реєстрацію припинення шлюбу в українському консульстві, другий же, який проживає на території України подає відповідну заяву в ЗАГС за місцем реєстрації. Далі консульство передає заяву нерезидента в цей самий ЗАГС, який і проводить реєстрацію розірвання шлюбу. Далі одне свідчення видається тому, хто проживає в Україні, друге відправляється в консульство і видається ним.

    Тепер розглянемо ситуацію, коли шлюб розривається за рішенням суду. Реалізація такого процесу більш трудомістка і має значну кількість перепон. Але відразу слід зазначити, що такого роду процес можливий тільки в державах, з якими Україна має двосторонні міжурядові договори про правову допомогу. В іншому випадку реалізація такого процесу неможлива.

    Розглянемо ситуацію з розірванням шлюбу за рішенням суду, коли один з подружжя перебуває на території України, а другий за її межами. Забігаючи трохи вперед, відразу відзначимо, що реалізація цього процесу вкрай скрутна. Отже, для початку візьмемо за основу ситуацію, коли чоловік, який знаходиться на території України, вирішив подати в суд документи на розлучення. Не забуваємо, що суд зобов'язаний повідомити відповідача про подачу позову проти нього, а враховуючи, що відповідач знаходиться за кордоном - це вкрай важко зробити. Однак, повторимо вже сказане, в разі надання взаємної правової допомоги Україні і державою, в якому знаходиться відповідач, можливо провести судовий процес, в іншому випадку його реалізація неможлива. При подачі позову найголовніше - це знати постійне місце знаходження відповідача за кордоном. Якщо воно відоме і, він реально там знаходиться, то український суд може дати запит в суд іноземної держави відповідної юрисдикції з метою виклику останнім відповідача та з'ясування його позиції по справі. Після з'ясування необхідних фактів, іноземний суд відправляє інформацію, викладену в процесуальних документах назад в український суд. Український же суд в разі достатньої кількості фактів, задовольняє позов і розриває шлюб.

    Відштовхуючись від ситуації, в якій навпаки, чоловік, що живе за кордоном, подає позов на розірвання шлюбу, процес абсолютно такий же, тільки відбуватиметься у зворотному порядку, тобто іноземний суд буде давати запит в суд український. Вкотре повторимося, що описані вище процеси розірвання шлюбу громадянами України через суд можливі виключно в державах, з якими Україна уклала міжурядові договори про правову допомогу, в інших випадках, одному з подружжя, хто живе за кордоном, доведеться завітати в Україну з метою відвідування судових засідань. Природно, можливо звести кількість поїздок до однієї, уповноваживши певну особу довіреністю на представлення інтересів.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , вкажіть, що заперечень не маєте та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    У Вашому випадку тільки через суд так як є заперечення та дитина права , якої треба визначити та захистити.

    https://id.court.gov.ua

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    Або є окремий сервіс з розлучень тут https://www.rozluchennya.com

    ---

    Згідно ст. 180 СК України обовязок батьків є утримувати дитину , навіть коли один з батьків проживає окремо, або позбавлений батьківських прав за рішенням суду.

    Тому сплата аліментів на утримання дитини це обов язок , а не право , порядок їх сплати встановлюється судом згідно ст.181 СК України у визначеному вигляді, як:

    відсоткове відношення з доходу боржника.(,батька)

    або чітка сума щомісячного платежу.

    Виплачується у строк до 18 років або до 23 років, якщо дитина вступає на навчанння.

    Також якщо дитина має обмежені можливості підтверджені медично, аліменти встановлюються на постійній основі незалежно від батьківських прав.

    В соответствии с Семейным кодексом (ч. 2 ст. 182) на одного ребенка не может быть меньше, чем 50 % прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    -

    від 1.01.2022 року - 2100 грн

    • від 1 липня 2022 року — 2 201 гривня для дітей віком до 6 років та 2 744 гривні для дітей віком 6-18 років відповідно;
    • від 1 грудня 2022 року — 2 272 гривні та 2 833 гривні.

    Проект № 3881 от 26.01.22 Законопроект предусматривает увеличение алиментов для детей до 6 лет – 1050 гривен и для детей 6-18 лет – 1309 гривен.

    Речь идет о дополнительных алиментных обязанностях, которые возлагаются на других членов семьи и родственников детей в том случае, если родители не могут их выплачивать. Таким образом установлен единый минимальный размер алиментов независимо от вида алиментных обязательств.

    Максимальный размер алиментов составляет 10 прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста (согласно ч. 5 ст. 183 Семейного кодекса тот из родителей или других законных представителей ребенка, вместе с которым проживает ребенок, имеет право обратиться в суд с о взыскании алиментов в размере на одного ребенка - одной четверти (25 %) заработка (дохода) плательщика алиментов, но не больше десяти прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста. . Соответственно, в таком случае будет составлять:

    для детей в возрасте до 6 лет - 17 790 грн.;

    Для детей, у которых проблемы со здороьем, родитель должен принимать участие в лечении, развитии и т..д.

    Родители могут составить договор (соглашение в котором указать определенную сумму, такой договор можно составить в любое время, до развода, при разводе, после развода.

    Почти все о соглашении на содержание ребенка смотрите ниже

    Об этом можно прочесть в статье 189 Семейного кодекса Украины, где и затрагивается вопрос договора об уплате алиментов, оговаривающий размер, сроки выплат.

    В этой же статье упоминается также и об условиях договора, которые нарушать непозволительно.

    Подобное соглашение заключается в письменном виде, после чего заверяется нотариусом.

    В случае, когда одна из сторон не соблюдает условия и обязанности соглашения, алименты с нее будут взиматься, основываясь на исполнительной надписи нотариуса.

    Составление данного договора возможно не смотря на то, планировали ли вы расторгнуть брак или нет.

    Мировое регулирование данного вопроса имеет ряд преимуществ – возможность избегания судебной волокиты и дополнительной траты средств, если придется обращаться за помощью к юристам, сохранение нерв и времени в целостности и сохранности.

    Стоит не забывать о том, что составление соглашения об уплате алиментов осуществляется в письменном виде.

    После чего последует обращение к нотариусу, чтобы тот заверил документ. Это закреплено частью 1 статьи 189 СК Украины.

    Если будет не выполнено хотя бы одно правило, это может привести к тому, что договор будет признан недействительным, что приведет к неприятным последствиям для обеих сторон.

    Если вы не хотите, чтобы права вашего ребенка нарушались, необходимо внимательно подойти к составлению соглашения об уплате алиментов.

    Перед тем как обратиться к нотариусу, обязательно обратите внимание на моменты, которые необходимо будет оговорить с супругом касательно того, какие подводные камни этого соглашения достойны вашего внимания.

    Также побеспокойтесь о том, какие документы вам понадобятся, чтобы заключить договор на содержание ребенка.

    В договоре должны будут указаны следующие моменты:

    1) Масштаб алиментов. Перед тем как определиться с размером алиментов, необходимо не забывать о минимальном размере, который был установлен законодательством.

    В случае, когда алименты устанавливаются в денежной сумме, обязательным будет добавление пункта об их индексации.

    Когда сторонами был установлен размер алиментов в процентах от дохода, в таком случае обязательно добавьте пункт, где будет определено, с которых именно доходов будет осуществляться выплата алиментов, а с каких нет.

    2) Порядок оплаты. Решите между собой и определитесь, какой способ осуществления платежей для вас является наиболее оптимальным.

    Необходимо определиться с методом совершения выплаты алиментов, чтобы тот предотвратил возникновение конфликтных моментов между обеими сторонами.

    Среди них присутствуют следующие:

    наличный расчет;

    почтовый перевод.

    3) Сроки. В данном случае стороны договариваются друг с другом по срокам, в которые одна из сторон принимает на себя обязательство по выплате алиментов.

    Выплаты могут осуществляться ежегодно, ежемесячно, ежеквартально. В этом случае также должна быть оговорена периодичность выплат, к примеру, оплата должна производиться до какого-то определенного числа месяца.

    4) Способы обеспечения выполнения обязательств касательно алиментов. В данном случае указываются сведения о неустойке, если имеет место быть просрочка в выплате алиментов.

    5) Определение сроков договора. В данном документе должен быть указан срок, не нарушающий прав ребенка. К примеру, по достижению восемнадцати лет.

    Составляя договор на содержание ребенка, кроме вышеперечисленных условий, можно прописать также и порядок, согласно которому будет осуществляться плата по дополнительным расходам (лечение ребенка, какие-либо образовательные курсы и так далее). Однако если такого пункта не будет в договоре, это не значит, что кто-то из родителей освобождается от участия в расходах на содержание ребенка.

    Для грамотного составления договора по уплате алиментов понадобятся следующие документы, которые вы предоставите нотариусу:

    Свидетельство о рождении ребенка;

    Паспорта обоих родителей;

    Идентификационные коды родителей.

    После того как были оговорены все условия предстоящего соглашения, после того как были собраны нужные документы – можно смело обращаться к нотариусу для составления договора.

    Когда договор об оплате алиментов будет заключен, стороны договора будут обязаны выполнять все условия, прописанные в данном документе.

    Правда, случается и такое, что одна из сторон прекращает выполнять условия, прописанные в договоре.

    Тогда вторая сторона в праве вновь обратиться к нотариусу, чтобы тот предоставил исполнительную надпись, которая будет служить основанием к принудительному взысканию алиментов.

    Это означает, что получатель алиментов может не обращаться в суд ради того, чтобы взыскать алименты с недобросовестного неплательщика.

    Семейный кодекс не располагает порядком изменения или прекращения договора об оплате алиментов. Это значит, что чтобы урегулировать подобный вопрос, необходимо ссылаться на статьи 651 ГКУ (по аналогии закона).

    Договор на содержание ребенка, соглашение по уплате алиментов можно изменить или прекратить его действие исключительно по взаимному согласию сторон или согласно решению суда, имеется в виду гражданское законодательство Украины.

    Договор может быть прекращен на основании следующих условий:

    если договор расторгается по обоюдному согласию сторон;

    когда один из участников договора умирает;

    если договор признают недействительным;

    когда наступают условия, что были предусмотрены обеими сторонами в соглашении. К примеру, срок действия договора заканчивается или ребенок достиг определенного, ранее оговоренного в договоре возраста.

    Изменить договор на содержание ребенка или прекратить действие данного соглашения об оплате алиментов возможно исключительно в письменной форме с обязательным нотариальным заверением.

    Если плательщик алиментов безработный:

    Необходимо оплачивать

    • 50% прожиточного минимума на ребенка•

    В соответствии с Закона Украины «О государственном бюджете Украины на 2022 год»

    Также будет учитываться средняя заработная плата этого региона где Вы зарегистрированы (прописаны) в Украине.

    2. ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: залишається те, що дано при народженні, змінити можливо з 16 -ти років. Обо за заявою матері.

    3. Поки батько належним чином виконує обов язки позбавити його прав на дитину неможливо.

    Це робиться через суд рішенням за письмового погодження органу опіки.

    Аліменти нараховують з моменту реєстрації позову у суді , раніше неможливо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Оксана!

    МОЖЕТЕ ЭТО СДЕЛАТЬ НАПРЯМУЮ ЧЕРЕЗ ЭЛЕКТРОННЫЙ СУД:

    Електронний суд (court.gov.ua)

    ЛИБО ОТПРАВИТЬ ПО ПОЧТЕ, ЛИБО ПО ДОВЕРЕННОСТИ ЧЕРЕЗ ПРЕДСТАВВИТЕЛЯ.

    Вы имеете право на подачу иска в суд о разводе, не смотря на военное положение в Украине, тем более если это вызвано интересами ребенка.

    В Семейном кодексе Украины предусмотрены следующие основания для того, чтобы состоялся развод через суд.

    -Наличие у супругов общих детей, которым еще не исполнилось 18 лет.

    -Отсутствие согласия супруга на расторжение семейного союза.

    Кроме того, расторжение брака через суд требуется в тех случаях, когда одна из сторон не возражает против развода, но уклоняется от выполнения соответствующей процедуры в органах ДРАЦС.

    Чтобы сделать развод через суд, необходимо обращаться: в районный (городской) суд, если одновременно подается требование осуществить раздел общего имущества супругов; в районный (городской) суд, если есть спор о детях (о лишении родительских прав одного из родителей, об определении их места жительства, взыскании алиментов и т.п.).

    Также важно определить, в какой именно суд необходимо обращаться.

    В большинстве случаев подавать иск следует в суд по месту жительства ответчика.

    По месту своего проживания можно подавать иски только тем истцам, у которых есть несовершеннолетние дети, или тем, кто болен и физически не может, например, ехать в другой район или город.

    Если место жительства ответчика истцу неизвестно, подавать заявление нужно по последнему известному его местожительству.

    Документы для расторжения брака в суде:

    Главным документом, который подается для развода в суде, является исковое заявление, которое должно быть составлено в трех экземплярах (для истца, для ответчика и непосредственно для судебного органа).

    Среди прочих для развода через суд нужно подготовить такие документы, как: -оригинал свидетельства о браке;-копию паспорта и кода налогоплательщика истца;-копию свидетельства рождения ребенка (детей);-документ, подтверждающий оплату судебного сбора.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    30%

    Позовну заяву можна через електронний суд.1)Для розірвання шлюбу вам необхідно подати до суду:1) примірник позовної заяви про розірвання шлюбу2) оригінал квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік.3) оригінал свідоцтва про шлюб або копію свідоцтва про шлюб.4) копію вашого паспорта.2)Для стягнення аліментів вам необхідно подати до суду:1) примірник позовної заяви про розірвання шлюбу, 2) копію свідоцтва про шлюб.3) копію вашого паспорта ) копію свідоцтва про народження дитини.Судовий збір за позов про стягнення аліментів платити не потрібно..Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.Після того як ви подасте позов, вам прийде зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно.

    Крикун Сергій  Павлович

    "Договір між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справа " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/203_018#Text):

    "Стаття 1 Визначення понять

    1. Для цілей цього Договору розуміється, що:

    a) цивільними вважаються такі справи, які виникають із цивільних, трудових, сімейних і комерційних правовідносин;

    b) органами юстиції визнаються органи Договірних Сторін, які мають право приймати рішення та здійснювати відповідні дії у справах, зазначених у підпункті a) пункту 1 цієї статті Договору (повноваження цих органів визначені законодавством кожної з цих країн);

    Стаття 2 Правовий захист

    1. Громадяни однієї Договірної Сторони користуються на території другої Договірної Сторони таким же правовим захистом особистих і майнових прав, як і громадяни другої Договірної Сторони.

    2. Громадяни однієї Договірної Сторони мають право вільно та безперешкодно звертатися до органів юстиції другої Договірної Сторони, до компетенції яких належать цивільні справи, можуть захищати у цих органах свої права на таких же умовах, як і громадяни іншої Договірної Сторони...

    Стаття 6 Звільнення від сплати судових витрат

    Громадяни однієї Договірної Сторони на території другої Договірної Сторони звільняються від сплати судових витрат на тих же підставах і в тому ж обсязі, що і власні громадяни останньої...

    Стаття 30 Розірвання шлюбу

    1. У справах про розірвання шлюбу застосовується законодавство Договірної Сторони, громадянами якої є подружжя на час подачі заяви про розлучення.

    2. Якщо на час порушення справи один із подружжя є громадянином однієї Договірної Сторони, а другий - громадянином другої Договірної Сторони, у справі про розірвання шлюбу застосовується законодавство Договірної Сторони, на території якої подружжя має спільне місце проживання. Якщо один із подружжя має місце проживання на території однієї Договірної Сторони, а другий - на території другої Договірної Сторони, застосовується законодавство тієї Договірної Сторони, орган юстиції якої отримав заяву про порушення справи.

    3. У справах про розірвання шлюбу у випадку, передбаченому пунктом 1 цієї статті, компетентними є органи юстиції Договірної Сторони, громадянами якої подружжя є на час подачі заяви про розлучення. Якщо на час подачі заяви про розлучення обоє з подружжя є громадянами однієї Договірної Сторони і проживають на території другої Договірної Сторони, то компетентними є органи юстиції обох Договірних Сторін, які при розгляді справи застосовуватимуть матеріальне право тієї Договірної Сторони, громадянами якої є подружжя.

    4. У справах про розірвання шлюбу у випадку, передбаченому пунктом 2 цієї статті, компетентними є органи юстиції Договірної Сторони, на території якої проживають обидва з подружжя. Якщо один із подружжя проживає на території однієї Договірної Сторони, а другий - на території другої Договірної Сторони, у справах про розірвання шлюбу компетентні органи юстиції обох Договірних Сторін. При цьому органи юстиції обох Договірних Сторін, що розглядатимуть справу про розірвання шлюбу, застосовуватимуть матеріальне право своєї держави.

    5. Якщо справу про розірвання шлюбу розглядає суд, він також є компетентним у вирішенні питань виховання й утримання неповнолітніх дітей подружжя, що розлучається...

    Стаття 33 Правовідносини між батьками та дітьми

    1. Правовідносини батьків і дітей регулюються законодавством тієї Договірної Сторони, громадянином якої є дитина.

    2. Компетентним при постановлені рішення відносно правовідносин батьків і дітей є суд тієї Договірної Сторони, громадянином якої є дитина.

    3. У невідкладних випадках орган юстиції однієї Договірної Сторони може на підставі свого законодавства сам ужити попередні заходи, необхідні для охорони неповнолітньої дитини та її майна, і негайно письмово сповіщає про це з одночасним прикладенням копій відповідних документів органу юстиції другої Договірної Сторони, громадянином якої є ця дитина...

    Стаття 52 Предмет визнання та виконання

    Договірні Сторони за умов, установлених цим Договором, визнаватимуть і виконуватимуть на своїй території наступні рішення, прийняті відповідними органами юстиції другої Договірної Сторони:

    a) рішення у цивільних справах, визначених у статті 1 цього Договору, майнового та немайнового характеру, які були постановлені компетентними органами юстиції, у тому числі рішення судів в частині судових витрат у справах, визначених у цьому підпункті;...".

    Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 20

    Консул зобов'язаний вживати заходів для того, щоб юридичні особи та громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, а також міжнародними звичаями.

    Консул зобов'язаний вживати заходів для відновлення порушених прав юридичних осіб і громадян України. У випадку, якщо після звернення консула до властей держави перебування не будуть відновлені порушені права юридичних осіб і громадян України, консул зобов'язаний повідомити про це Міністерство закордонних справ України та главу дипломатичного представництва України в державі перебування.

    С т а т т я 21

    Консул зобов'язаний приймати як письмові, так і усні звернення юридичних осіб та громадян України...

    С т а т т я 25

    Консул інформує громадян України, які тимчасово перебувають у його консульському окрузі, про законодавство держави перебування, а також про місцеві звичаї.

    Розпорядження консула, видані в межах його повноважень з питань, що стосуються перебування громадян України за кордоном, мають для них обов'язкову чинність.

    С т а т т я 26

    Консул має право без окремого доручення представляти в установах держави перебування громадян України, якщо вони є відсутніми і не доручили ведення справи якійсь особі або не можуть захищати свої інтереси з інших причин. Це представництво триває доти, поки особи, яких представляють, не призначать своїх уповноважених або не візьмуть на себе захист своїх прав та інтересів...

    С т а т т я 29

    Консул провадить реєстрацію укладення шлюбу, розірвання шлюбу відповідно до законодавства України...".

    ---

    Доброго дня, Оксано! По-перше, передбачене Консульським статутом право консула на розірвання шлюбу стосується, відповідно до Сімейного кодексу України випадку, коли подружжя не має неповнолітніх дітей. По-друге, Ви маєте право подати до суду Чеської Республіки позов про розірвання шлюбу, при цьому, враховуючи громадянство України Вашого подружжя, до застосування підлягає законодавство України. По-третє, Ви маєте право звернутись до Консульства України в Чеській Республіці як в порядку консультації, так і для Вашого представництва в суді у справі про розлучення шлюбу.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    Развод только через суд, при наличии ребенка.

    Место подачи иска определяйте исходя из вашего проживания сейчас.

    Набирайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України