Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 августа 2022, вопрос №71664

Развод и увоз ребенка за границу

Добрый день! С женой пока что не в разводе, в процессе оформления (кстати, как я могу подать документы на развод, если жена в другом городе?). Скажите, в случае развода, имею ли я право запретить выезд за границу ребенку, а если нет, как, с учетом военного положения я смогу видиться с ребенком?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Відповідно до Конвенції в разі незаконного переміщення або утримування дитини за кордоном, необхідно подати заяву про повернення дитини до країни постійного проживання.

    Заява подається в Центральні органи влади, яким в Україні є Міністерство Юстиції.

    Перед поданням необхідно упевнитися, що країна в якій знаходиться дитина приєдналася до Конвенції. На даний момент Конвенцію підписали 55 країн.

    Заяву буде прийнято, навіть якщо на момент виїзду заявник дав дозвіл на виїзд або тимчасовий виїзд дитини, але зараз вимагає повернення дитини.

    У заяві вказується вся наявна інформація щодо обставин справи:

    докази прав опіки;

    рішення суду або договору що стосуються справи;

    дані про дитину;

    підстави для вимоги повернення дитини;

    інформація про місцезнаходження та особу з якою знаходиться дитина.

    Міністерство юстиції України має сприяти поверненню дітей і надавати допомогу заявникам.

    Міністерство юстиції відхилить заяву якщо дитині виповнилося 16 років.

    Заява та всі додатки до неї повинні бути переведені на мову країни де буде розглядатися справа, або в разі якщо це неможливо на англійську або французьку мову.

    Слід розуміти, що остаточне рішення про повернення дитини приймає суд країни в якій знаходиться дитина.

    Розгляд справи про повернення викраденої або незаконно вивезеної (що утримується) дитини

    Заяву краще подати в термін до одного року після виїзду дитини з країни постійного проживання, інакше при наявності доказів суд може вирішити, що дитина вже адаптувався у новій країні за цей час і відмовити в черговому переміщенні дитини.

    Є інші умови за яких суд може відхилити заяву про повернення, при наявності на це підстав. Наприклад якщо дитина вже досягла того віку в якому її думка може враховуватися, то така думка може бути доказом у суді.

    В ході розгляду справи будуть встановлюватися обставини виїзду дитини:

    чи дійсно виїзд відбувся без згоди другого з батьків (або особи / установи що має право опіки);

    чи здійснювались заявником батьківські права і обов'язки перед виїздом дитини;

    чи є ризик нанесення фізичної або моральної шкоди дитині в результаті повернення;

    враховується інформація про соціальне становище дитини.

    Правові наслідки повернення дитини

    Рішення про повернення дитини виключно направлено на повернення дитини до постійного місця проживання і не порушує інші питання, такі як:

    опіка над дитиною;

    позбавлення батьківських прав;

    визначення місця проживання дитини з одним з батьків;

    аліменти;

    майнові та будь-які інші питання.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    • Влад Клиент год назад

      "Суть конвенции заключается в том, что один из родителей (или любое другое лицо, которому принадлежит право заботиться о ребенке) не имеет права единолично принимать решение о смене местожительства ребенка и, в частности, вывозить его в другое государство"

      Даже в случае войни, мои права, как отца ребенка, сохраняются на запрет единоличного вывоза за границу ребенка его мамой?

    • Влад Клиент год назад

      "Суть конвенции заключается в том, что один из родителей (или любое другое лицо, которому принадлежит право заботиться о ребенке) не имеет права единолично принимать решение о смене местожительства ребенка и, в частности, вывозить его в другое государство"

      Даже в случае войны, мои права, как отца ребенка, сохраняются на запрет единоличного вывоза за границу ребенка его мамой?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Доброго дня.

        Для того что бы запретить выезд ребенка за границу, Вам необходимо направить Администрации Госпогранслужбы нотариально заверенное заявление о запрете выезда ребенка за границу. Для этого расторжение брака не требуется. Вы можете это сделать в любой момент

        Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України