Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 21 августа 2022, вопрос №71709 150₴

В решении суда о разводе не правильная дата бракосочетания , что делать?

Добрый день. В решении суда о разводе, указанная дата о бракосочетании не верна. И не опечатка, а совсем другая дата указана. С этим что-то нужно делать или исправлять?

Ответы юристов (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Марія!

    В принципі, якщо є рішення про розлучення між конкретними особами, така помилка не буде грати суттєвої ролі і на сам факт розлучення не впливає!

    За бажання Ви можете звернутись до суду про виправлення технічної помилки!

    Всього доброго! Успіхів

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Питання у відповідь: на що це впливає?

    Винограденко Антон Анатолійович

    Добрый день! в принципе ничего страшного не будет, но лучше конечно исправить. Для того чтобы исправить подайте в суд "клопотання" о том, чтобы суд исправил опечатку.

    "Клопотання" будет приблизительно следующего содержания: "Прошу виправити помилку в рішенні суду щодо дати дня укладання шлюбу від___.___.2022 року. А саме виправити помилково вказану дату __.__.___р на __.__.___ р., яка вказана в свідоцтві про шлюб."

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Добрый день!

    Статьей 269 Гражданского процессуального кодекса предусмотрено, что суд может по собственной инициативе или по заявлению участников дела исправить допущенные в решении или определении описки или арифметические ошибки.

    Соответствующие положения содержатся и в статьях 253 Кодекса административного судопроизводства и в ст. 243 Хозяйственного процессуального кодекса.

    Обратиться в суд с заявлением о внесении исправлений можно независимо от того, вступило судебное решение в законную силу или нет.

    ри этом в пункте 19 постановления Пленума Верховного Суда Украины от 18 декабря 2009 года № 14 "О судебном решении по гражданскому делу" указано, что решая вопрос об исправлении описок или арифметических ошибок, допущенных в судебном решении (решении или определении), суд не имеет права изменять содержание судебного решения, он только устраняет такие неточности, которые влияют на возможность реализации судебного решения или его правосудности.

    Обычно вопрос о внесении исправлений решается без уведомления участников дела, о чем постановляется определение. По инициативе суда вопрос о внесении исправлений решается в судебном заседании при участии участников дела, однако их неявка не препятствует рассмотрению вопроса о внесении исправлений.

    Заявление о внесении исправлений рассматривается в течение десяти дней после его поступления.

    Определение о внесении исправлений направляется всем лицам, которым выдавалось или направлялось судебное решение, содержащее описки или арифметические ошибки.

    За подачу заявления об исправлении описки или арифметической ошибки судебный сбор не уплачивается.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    26.7%

    Доброго дня!

    Відповідно до частин 1, 2 статті 243 ГПК України суд може виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки:

    1. з власної ініціативи
    2. або за заявою учасників справи.

    В даному випадку Ви можете звернутися в суд із клопотанням про виправлення описки в рішенні.

    Статтею 269 Цивільного процесуального кодексу передбачено, що суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки або арифметичні помилки.

    Відповідні положення містяться й у статтях 253 Кодексу адміністративного судочинства та у ст. 243 Господарського процесуального кодексу.

    Звернутися до суду із заявою про внесення виправлень можна незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні.

    Які ж строки розгляду заяви про внесення виправлень?

    Зазвичай питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

    Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

    Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

    За подання заяви про виправлення описки чи арифметичної помилки судовий збір не сплачується.

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%

    Здравствуйте!

    Логическим завершением судебного процесса является вынесенное судом решение. Судебное решение должно быть точным. Однако иногда при вынесении решения допускаются описки или арифметические ошибки, что может затруднить, а иногда сделать невозможным его исполнение.

    Законодатель предусмотрел право сторон в любом процессе на исправление допущенных в решении суда описок, опечаток. Суд может исправить только те арифметические ошибки и описки, которых он сам допустил.

    В соответствии с пунктом 19 постановления Пленума Верховного суда Украины от 18 .12.2009 года № 14 «О судебном решении по гражданскому делу», решая вопрос об исправлении описок или арифметических ошибок, допущенных в судебном решении (решении или определении), суд не вправе изменять содержание судебного решения, он лишь устраняет такие неточности, которые влияют на возможность реализации судебного решения или его правосудность.

    Описка — это сделанная судом механическая (невольная, случайная) грамматическая ошибка в решении, которая допущена во время его письменно-вербального изложения (ошибка в правописании, в знаках препинания и т.д.). Это ошибки обусловлены неправильным написанием слов, цифр и тому подобное. Исправлению подлежат только те описки, которые имеют существенный характер. К таким относится написание фамилий и имен, адресов, наименований спорного имущества, указания дат и сроков. Не являются описками грамматические ошибки, которые не искажают текст судебного решения и не приводят к его неправильному восприятию: неправильное расположение знаков препинания, неверные падежи слов и тому подобное.

    Вопрос исправления ошибок может рассматриваться в судебном заседании с предоставлением возможности лицам, участвующим в деле, высказать мнение по этому вопросу. Поэтому суд обязательно уведомляет лиц, участвующих в деле, о времени и месте судебного заседания. Неявки в судебное заседание лиц, которые были надлежащим образом уведомлены, не останавливает рассмотрение вопроса.

    Постановление о внесении поправок в судебное решение или отказ во внесении исправлений направляется всем лицам, которым казалось или направлялось соответствующее судебное решение.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Якщо це має для Вас принципове значення, Ви підставі статті 269 ЦПК України можете звернутись до суду, аби він виправив описки та арифметичні помилки у судовому рішенні

    "1. Суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

    2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

    3. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

    4. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки".

    Будуть питання, натискайте кнопку "зеврнутись" біля мого фото. Буду радий допомогти!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен год назад

    Адвокат, г. Киев

    Общаться в чате

    Ну можна подати заяву, про виправлення описки у рішенні суду

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте!

    ВЫ МОЖЕТЕ ОБРАТИТЬСЯ В СУД ЗА ИСПРАВЛЕНИЕМ ОШИБКИ.

    ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ:

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 269. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

    1. Суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

    2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

    3. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

    4. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Жупинский Николай Андреевич

    Если в исковых требованиях была указана правильная дата регистрации брака то это описка , которая легко исправляется отдельной ухвалой. Но если ошибка в дате была допущена истцом в иске о расторжении брака то никакой описки нет и в том, что случилось, вина истца.

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    " Стаття 82. Підстави звільнення від доказування...

    4. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

    5. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені...

    Стаття 269. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

    1. Суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

    2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

    3. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

    4. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.".

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#n557):

    " Стаття 115. Державна реєстрація розірвання шлюбу...

    2. Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб...".

    ---

    Доброго дня, Маріє! Для запобігання можливих ускладнень в майбутньому вважаю за необхідне звернутись до суду із заявою про виправлення допущеної помилки (описки) у рішенні суду.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Ви подаєте заяву до суду про виправлення описок/помилок.

    Суд виносить ухвалу та виправляє.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Добрий день.

    Стаття 269 Цивільного процесуального кодексу України Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

    1. Суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

    2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

    3. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження.

    4. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України