Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 22 августа 2022, вопрос №71775 150₴

Оформлення генеральної довіреності для подальшого переоформлення авто на себе?

І я і я продавець є поліцейськими. Не знаходимось ані в підпорядкуванні, ані в родинних зв'язках, взагалі ніяк не перетинаємося по службі. Питання в тому, чи не буде порушень антикорупційного законодавства в наступних діях. Він виписує мені довіреність на свою автівку, а я потім на основі цієї довіреності переоформлю авто на себе.

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Порушень антикорупційного законодавства тут не буде, але оформити на себе автівку Ви не зможете. Відповідно до ч. 3 ст. 238 ЦК України, Представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. В довіреності потрібно вказати іншу людину, щоб можливо було зареєструвати право власності на Вас.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%

    Доброго дня Миколо.

    Оформлення довіреності Вам не підходить якщо Ви бажаєте в подальшому оформити авто на себе. Користуватися авто Ви можете і без довіреності на підставі техпаспорта. До того ж у разі оформлення довіреності Вам доведеться щорічно декларувати право користування цим авто.

    Для реєстрації авто Вам треба або нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, тоді Ви можете без присутності продавця оформити авто або ж Вам обом треба їхати у сервісний центр (центр адмінпослуг) укладати та оформляти безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договір купівлі-продажу, після чого реєструвати авто на своє ім"я.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Порушень антикорупційного законодавства не буде по дуже простій причині: запропонована Вами оборутка не спрацює, оскільки Ви не можете водночас бути довіреною особою і майбутнім власником авто! Схема повинна бути інакшою. Умовний продавець оформлює довіренність не Вам, а комусь іншому, тобто людині, якій Ви повністю довіряєте, а вже та людина укладає з Вами договір купівлі-продажу. Лише після того Ви можете переоформлювати машину на себе.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Корупційного правопорушення не буде,але довірена особа не може переоформити на себе майно , необхідно, аби третя особа згідно довіреності переоформила авто на Вас , або власник дарує Вам авто і ви на підставі дарственної переоформлюєте , авто на себе.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю, Миколо!

    І я і я продавець є поліцейськими. Не знаходимось ані в підпорядкуванні, ані в родинних зв'язках, взагалі ніяк не перетинаємося по службі. Питання в тому, чи не буде порушень антикорупційного законодавства в наступних діях. Він виписує мені довіреність на свою автівку, а я потім на основі цієї довіреності переоформлю авто на себе.

    ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ОФОРМИТИ НА СЕБЕ АВТІВКУ ПО ДОВІРЕНОСТІ. ДОВІРЕНІСТЬ МАЄ БУТИ ВИДАНА ТОЧНО НЕ НА МАЙБУТНЬОГО ПОКУПЦЯ, ДИВНО, ЩО ВИ ЦЬОГО НЕ РОЗУМІЄТЕ.

    НАВІЩО ВЗАГАЛІ УСКЛАДНЮВАТИ. ВИ МОЖЕТЕ АБО ПРОСТО ЇЗДИТИ ЗА ТЕХНІЧНИМ ПАСПОРТОМ, АБО ОДРАЗУ ПЕРЕОФОРМИТИ АВТІВКУ НА СЕБЕ ШЛЯХОМ УКЛАДЕННЯ У НОТАРІУСА ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ.

    НАРАЗІ НАВІТЬ НЕМАЄ ОБОВ'ЯЗКУ ПОДАННЯ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ІСТОТНІ ЗМІНИ СУБ'ЄКТА ДЕКЛАРУВАННЯ. ПЛЮС ДО ТОГО, АВТІВКУ ВИ ПОВИННІ БУДЕТЕ ВКАЗАТИ У ДЕКЛАРАЦІЇ ТІЛЬКИ У 2023 РОЦІ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    1. НІЯКИХ КОРУПЦІЙНИХ РИЗИКІВ НЕМАЄ.

    2. ЯКЩО ДОРУЧЕННЯ БУДЕ ОФОРМЛЕНЕ НА ВАС, ТО ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ АВТО ЗАРЕЄСТРУВАТИ НА СЕБЕ. ТРЕБА РОБИТИ ДОРУЧЕННЯ НА ТРЕТЮ ОСОБУ, А ОСТАННЯ ПЕРЕОФОРМЛЮЄ АВТО НА ВАС.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброї ночі, Микола!

    НЕ БУДЕ ПОРУШЕНЬ БУДЬ-ЯКОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА.

    ПРИ ЦЬОМУ, РЕКОМЕНДУЮ ЗАМІСТЬ ОФОРМЛЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ДОВІРЕНОСТІ, УКЛАСТИ ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ АВТОМОБІЛЯ, ПОСВІДЧЕНИЙ У ТСЦ МВС.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ПРАВОРУЧ ВІД ФОТО).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "..8...Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    договір купівлі-продажу транспортного засобу, укладений між покупцем та суб’єктом господарювання, який є власником зареєстрованого за ним транспортного засобу і здійснює оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, підписаний уповноваженою особою такого суб’єкта господарювання та скріплений печаткою (у разі наявності);

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 245. Форма довіреності

    1. Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин...";

    " Стаття 238. Правочини, які може вчиняти представник...

    3. Представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

    ---

    Доброго дня, Миколо! По-перше, на вимогу наведеного Порядку реєстрації ТЗ про нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу ТЗ, довіреність на його продаж також має бути нотаріально посвідченою (з урахуванням наведеного колегами та ст. 238 ЦК обмеження - заборонено вчиняти дії довіртеля повіреним у своїх інтересах). По-друге, купівля-продаж ТЗ повіреним підлягає нотаріальному посвідченню.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України