Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 августа 2022, вопрос №71861

Чоловік не дає гроші на дитину.

Добрий вечір! Перебуваючи у шлюбі, чи може дружина подати на аліменти чоловіка, який є ФОП? Якщо чоловік не забеспечує дитину та дружину харчуванням та всім необхідним, чи є це домашнім насиллям?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ви можете подати до суду на стягнення аліментів, і для цього не обов’язково розривати шлюб. Можна визначити розмір виплати аліментів в договірному порядку, проте це потребує бажання двох сторін і нотаріального посвідчення такого договору.

    Відповідно до частини другої статті 51 Конституції України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Також згідно з частиною другою статті 150 Сімейного кодексу України (далі – СК України) батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

    Згідно з частиною третьою статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

    Тобто Ви можете подати до суду позовну заяву про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі (наприклад, 3000 грн) або у частці від доходу (1/3, 1/5, 30 % тощо.)

    Який спосіб обрати, вирішувати вам, адже кожна така справа має свої особливості. Проте саме розмір частки та тверду суму визначатиме суд з врахуванням всіх обставин кожної справи, майнового стану, здоров’я, потреб дитини і т. д. Законодавством не визначено максимального розміру аліментів, та є мінімум, за яким розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ви заявляєте вимогу про стягнення аліментів у відсотках від заробітку.

    Позовну заяву необхідно подавати до суду за місцезнаходженням відповідача. Разом з тим передбачено право позивача подавати заяву в суд за своїм місцезнаходженням при наявності на те поважних причин.

    Кожна справа є індивідуальною. Оскільки на позивача покладається обов’язок доведення тих чи інших обставин, визначення чіткого переліку документів є недоцільним. Але в будь-якому випадку необхідно долучити: копії паспортів Позивача та Відповідача, копії їх РНОКПП (ідентифікаційний код), копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про шлюб та інші документи, які Ви будете вважати необхідним довести до суду (довідка з місця роботи відповідача тощо).

    Відповідно до пункту 3 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі – у справах про стягнення аліментів.

    Крім того, зазначу, що відповідно до статті 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Сімейним кодексом України визначаються випадки звільнення (припинення) батьків від обов'язку утримувати дитину (статті 188, 190 СК України).

    1. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

    Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

    1. Крім того, існує поняття припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно.

    Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

    Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

    У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

    Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    В усіх інших випадках батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Проте в деяких випадках навіть коли дитина досягла повноліття сімейним законодавством встановлюється зобов’язання для батьків з утримання повнолітньої дитини.

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати (стаття 198 СК України).

    Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу (стаття 199 СК України).

    Висновок

    Виходячи з Вашої ситуації, можна стверджувати, що за будь-яких обставин Ви можете вимагати від Вашого чоловіка виплату аліментів на утримання дитини як у судовому порядку, так і в позасудовому, з розлученням, чи без розлучення.

    Проте участь позивача (представника позивача) на судових засіданнях бажана, адже неявка позивача на судове слухання без поважних причин може слугувати підставою закриття судової справи.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна

    Ви можете звернутися до суду із позовом про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі або із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України