Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 24 августа 2022, вопрос №71863 150₴

Перетин кордону України

Доброго дня, перетинав кордон України в червні цього року з дружиною на сином інвалідом 1 групи, вони повернулися назад а я залишився працювати, планую повернуться в Україну в жовтні та виїхати в Европу знову в кінці 2022 чи на початку 2023, чи можливо це зробити? На кордоні не пояснили скільки раз я можу користуватися правом на виїзд, потрібна інформація чи постійно чи одноразово. Дякую.

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олександре!

    У роз’ясненнях Держприкордонслужби від 03 травня 2022 щодо змін, внесенних до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    з цього приводу чітко зазначено:

    «З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    6. Для супроводу:

    5) дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями).

    Виїзд за межі України осіб для супроводу може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування".

    Виникнуть уточнення чи додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Бабенко Олександр Юрійович
    Общаться в чате Бабенко Олександр Юрійович год назад

    Юрист, г. Днепр, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Виїзд за межі України осіб для супроводу може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування".

    Тобто після повернення на територію України повторно виїхати, навіть під час супроводження дитини не зможете.

    Але відстрочка від призову за Вами зберігається.

    Тож врахуйте дані обставини

    Карпенко Андрей Владимирович
    23.3%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    ОСТАННЄ ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ

    «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи,

    а також

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми:

    Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

    ВИСНОВОК:

    СКОРИСТАТИСЯ ПРАВОМ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯК ОСОБА КОТРА СУПРОВОДЖУЄ ДИТИНУ-ІНВАЛІДА, В ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО ЧАСУ, МОЖНА ОДИН РАЗ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Олександре!

    Доброго дня, перетинав кордон України в червні цього року з дружиною на сином інвалідом 1 групи, вони повернулися назад а я залишився працювати, планую повернуться в Україну в жовтні та виїхати в Европу знову в кінці 2022 чи на початку 2023, чи можливо це зробити? На кордоні не пояснили скільки раз я можу користуватися правом на виїзд, потрібна інформація чи постійно чи одноразово. Дякую.

    ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ПИТАННЯ ПЕРЕДБАЧЕНА У ПОСТАНОВІ КМУ ВІД 27.01.1995 № 57. ДИВНО, ЧОМУ ПРИКОРДОННИКИ НЕ ПОЯСНЮЮТЬ ТАКУ ПРОСТУ НОРМУ.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. ...

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, ... за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями).

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

    ...

    ТАКИМ ЧИНОМ, ВАМ КРАЩЕ НЕ ПОВЕРТАТИСЬ, АДЖЕ ВИЇХАТИ ЗНОВУ ЗА ЦІЄЮ ПІДСТАВОЮ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ.

    МОЖЛИВО У ВАС Є ІНШІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВИЇЗДУ, ТОМУ РАДЖУ ОЗНАЙОМИТИСЬ ІЗ ОСТАННІМИ РОЗ'ЯСНЕННЯМИ ДПСУ ВІД 08.08.2022.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    ...

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Як супроводжуючий маєте право лише раз перетнути, тому вам не бажано повертатися бо будуть складності з виїздом в ЄС , КРАЩЕ жінка нехай перетинає кордон у неї є таке право безмежно

    29 березня 2022 р. Постановою № 383 КМ України прийняті зміни, що вносяться до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Та від 01 квітня 2022 р. № 399..

    По-перше, там внесені доповнення до переліку громадян-інвалідів, які мають право виїхати з України у супроводі іншої особи. Зокрема: "Перетин державного кордону може здійснюватися: Особою з інвалідністю 1, 2 груп - у супроводі сина дочки, (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);" у супроводі дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);" - особою з інвалідністю ІІІ групи — самостыйно, (за наявності документів, що підтверджують інвалідність);" По-друге, в цій же постанові КМУ визначається перелік документів, які для цього потрібні: "довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)". 1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ) - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА») (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС) - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС) - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери: (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Нові правила перетину з 03.05.22https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ З повагою, Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Олександре.

    Після повернення в Україну Ви не зможете більше виїхати як супроводжуючий дитину.

    Зокрема Правилами перетинання державного кордону України визначено, що виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

    Треба буде інша підстава для виїзду за кодон. Обставини, що дають право на відстрочку від призову по мобілізації зазначені у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Олександр!

    ПОКА ЛУЧШЕ НЕ ВОЗВРАЩАТЬСЯ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2-1. ...У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межіУкраїни може здійснюватися матір’ю та/або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Нажаль такий виїзд можливий лише раз в якості саме супроводжуючого дитини з інвалідністю.

    Подальші виїзди вже необхідно шукати з інших підстав. Вїзд в країну без обмежень.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України