Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 24 августа 2022, вопрос №71868

Как наказать человека который распространяет клевету о семье?

Человек тероризирует всю семью, ходит на работы знакомых, друзей, семьи поливает грязью, выдумывает страшные вещи что бы нас считали за не людей. Как можно наказать человека и притянуть до ответственности?

Ответы юристов (3)

    Бобров Олександр Миколайович

    Доброго дня. У випадку виявлення інформації, що порушує честь, гідність та ділову репутацію, особа, права якої імовірно порушено, має право безпосередньо звернутися до особи, яка здійснила дане порушення, з вимогою про спростування такої інформації, а також до суду з відповідним позовом.

    Відповідно до статті 30 Закону України «Про інформацію» ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями, за винятком наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, зокрема з огляду на характер використання мовно-стилістичних засобів (вживання гіпербол, алегорій, сатири).

    Отже, перед зверненням до суду для вирішення будь-якого спору щодо захисту честі, гідності та ділової репутації, необхідно розділяти оціночні судження від фактичних тверджень, які можуть бути правдивими або недостовірними. І тільки твердження, що є недостовірними, можуть бути спростовані в судовому порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Дл захисту своєї честі та гідності Ви можете звернутись до суду, а у разі, якщо особа буде Вам погрожувати - дополіції.

    Для надання більш предметної консультації я мушу мати від Вас більше інформації.

    Буде бажання продовжити розмову, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Босак Назар Орестович

    Доброго Вам вечора. Такі дії з оббріхування прийнято називати наклепом. Наклеп-це поширення завідомо неправдивих негативних ганьблячих відомостей про особу. У випадку наклепу потерпілий має право подати до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Потерпілим потрібно скаржитись до судово-правоохоронних органів якомога швидше, щоб правоохоронці самі не почали виходити на них під впливом оббріхування.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з даного запитання та написати текст позовної заяви.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України