Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 августа 2022, вопрос №72002

На какую сумму алиментов я могу рассчитывать при разводе?

Собираюсь разводится. Двое маленьких детей от 2 до 6 лет. Нахожусь в декрете. На какую сумму алиментов я могу рассчитывать при разводе?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталля!

    Розрахунок аліментів у 22 році такий:

    З 1 січня 2022 підвищено прожитковий мінімум в Україні, це впливає й на деякі соціальні виплати. Наприклад, на розмір аліментів на дитину. Отже, існує кілька крітеріїв, за якими визначаються виплати на дітей, а також змінюється розмір виплат в залежності від віку дитини (дітей):

    50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 1 липня 2022 року:

    для дітей до 6 років – 1 005 грн;

    для дітей від 6 до 18 років – 1255 грн.

    50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 1 грудня 2022 року:

    для дітей до 6 років – 1050 грн;

    для дітей від 6 до 18 років – 1309 грн

    Дані за 2020 для порівняння.

    Мінімальний гарантований розмір виплат на одну дитину до 6 років:

    з 1 січня 2020 року – 889,5 гривень;

    з 1 липня 2020 року – 929,5 гривень;

    з 1 грудня 2020 року – 960,5 гривень.

    Для дитини ВІКОМ 6 -18 років:

    з 1 січня 2020 року – 1109 гривень;

    з 1 липня 2020 року – 1 159 гривень;

    з 1 грудня 2020 року – 1 197,5 гривень.

    Мінімальна рекомендована щомісячна сума аліментів у 2022 році:

    з 1 грудня 2021 року – 1921 гривень;

    з липня 2022 року – 2 013 грн;

    з грудня 2022 року – 2100 гривень.

    Для дитини віком від 6 до 18 років:

    з 1 грудня 2021 року – 2395 гривень;

    з липня 2022 року – 2 510 грн;

    з грудня 2022 року – 2 618 гривень.

    Згідно з українським законодавством, з одного із батьків, який платить аліменти, утримується певна частина зарплати в залежності від кількості дітей:

    1/4 – на одну дитину;

    1/3 – на двох дітей;

    1/2 – на трьох.

    Більше трьох дітей – з платника вираховується половина його доходу, але сума не повина перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку.

    ЦІ дані слід враховувати роботодавцям, зокрема, якщо з заробітної плати співробітників необхідно утримувати аліментні виплати в прив’язці до прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку. Також слід знати, що роботодавець не оплачує аліментні виплати співробітника з нарахованої суми лікарняних.

    Розмір аліментів на двоїх дітей визначається й розраховується одним з двох способів.

    Аліменти по угоді:

    Взагалі угода про аліменти – найшвидший та дієвий спосіб оформити аліменти. В нотаріально завіреному документі перераховуються всі умови виконання зобов’язань по аліментах, в тому числі сума аліментних виплат.

    Відповідно до законодавства, грошові суми, які діти отримують від батька відповідно до угоди, не повинні бути меншими за ті, які він виплачував би за рішенням суду.

    Тобто мінімальний розмір аліментів, визначений угодою про аліменти, повинен бути не нижче законного мінімуму. Іншими словами:

    якщо батько працює постійно, то розмір аліментів не може бути нижче 33% від його офіційного доходу;

    якщо батько працює нерегулярно та його дохід нестабільний, тоді – не нижче фіксованої грошової суми, розрахованої на основі прожиткового мінімуму або за середнім доходом того регіону, де він проживає.

    Суть аліментного угоди – в добровільному порядку визначити всі важливі для батька й для матері правовідносини по аліментних зобов’язанням.

    Аліменти по суду.

    У тих частих випадках, коли укласти аліментну угоду не представляється можливим, мати може звернутися до суду з позовною заявою.

    Розмір аліментів буде визначатися на основі інформації про розмір доходів батьків.

    Якщо у колишнього чоловіка є офіційний та регулярний дохід, суд призначає аліменти у вигляді відсотків від його заробітної плати або іншого доходу. У цьому випадку на двох дітей необхідно виплачувати 33%.

    При цьому розмір офіційного доходу, на основі якого налічують аліменти, не може бути менше мінімального розміру оплати праці в Україні. У 2022 мінімальна зарплата становить 6500 грн. Якщо офіційний заробіток батька мінімальний, і матері не вдасться довести наявність інших, неофіційних доходів, то розмір аліментів на двох дітей буде мінімальним і складе 2145 грн на місяць.

    Але суд може змінити суму аліментів в залежності від обставин справи.

    Буває і так, що батько не працює або працює нерегулярно. Щоб визначити мінімальний розмір аліментів для двох дітей, суд бере за основу половину або навіть десяту частину прожиткового мінімуму. Все залежить від наступних обставин:

    Матеріального положення батька та матері.

    Сімейного стану батьків.

    Звичного для дітей рівня життя.

    Зміна показника прожиткового мінімуму тягне за собою обов’язкову індексацію зафіксованої судом суми аліментів.

    Якщо батько має офіційний статус безробітного, то держава виплачує йому допомогу з безробіття. З цієї допомоги і утримуються 33% – аліменти дітям. Якщо у батька немає офіційного статусу безробітного, аліменти розраховуються на основі середнього заробітку в тому регіоні, де проживає батько.

    Якщо діти були народжені від різних матерів, то вони мають абсолютно рівні права на матеріальну допомогу. Правда, загальна сума аліментів (33% від доходу) буде ділитися між ними порівну. Кожна дитина отримає 16,5% від доходу батька.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись біля мого профілю!"


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України