Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 августа 2022, вопрос №72018 150₴

Статус мужчины в военное время , если не проходил службу и в данный момент проходит ВЛК

Какой статус имеет парень , если не проходил военную службу, не имел военной кафедры. Как ВПО пришёл в ВК и проходит в данный момент ВЛК.
В связи с обострением заболевания отправлен на стац. Лечение на 7дней, после этого должен явиться в ВК для заключения ВЛК. На момент явки в ВК было 27 лет( призывник?), но после несогласия с первым выводом ВЛК( без опротестования) назначена перекомиссия, кот. длится уже 2 мес. ( очень долго ждать очереди на обследования бесплатно) За это время исполнилось 28 лет( уже военнообязанный или какой статус?) в данный момент после постановки диагнозов направлен в стационар на 7 дней. После этого времени явиться для получения вывода ВЛК.
В каком статусе находится человек и какие санкции будут применены, если больше не явится в ВК?

Ответы юристов (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%

    Здравствуйте!

    С 27 лет мужчина становится военнообязаным.

    Законом “О военной обязанности и военной службе” регламентировано, что на срочную военную службу призываются мужчины – граждане Украины, достигшие 18-летнего возраста и до 27 лет, если иное не предусмотрено нормативными правовыми актами.

    За неявку в военкомат может быть применена административная или уголовная ответственность.

    Как правило, если Вы 1 или 2 раза не явились в военкомат по повестке, - это будет административная ответственность, а если 3 раза и больше – уголовная.

    Но в некоторых случаях уголовная ответственность может применяться сразу, это зависит еще и от вида врученной Вам повестки, к чему она Вас обязывает, просто к явке в военкомат или уже к самой мобилизации.

    Самая распространенная административная ответственность за неявку в военкомат предусмотрена в ст. 210 КУоАП, и в ней говорится, о том, что:

    - нарушение призывниками, военнообязанными, резервистами правил военного учета влечет наложение штрафа от тридцати до пятидесяти НМД, т.е. от 510 грн. до 850 грн. Этот вид ответственности может быть применен к Вам, если Вы первый раз в течение года получили повестку и первый раз не явились в военкомат;

    - повторное в течение года совершение нарушения, предусмотренного частью первой настоящей статьи, за которое лицо уже было подвергнуто административному взысканию, а также совершение такого нарушения в особый период, влекут наложение штрафа от пятидесяти до ста не облагаемых налогом минимумов доходов граждан, т.е. от 850 грн. до 1700 грн. Этот вид ответственность может быть применен к Вам, если Вы 2-й раз в течение года не явились по повестке в военкомат. Но, учитывая ссылку в статье на особый период, считаю, что в период действия военного положения в Украине этот административный штраф можно применять в увеличенном размере от 850 грн. до 1700 грн. уже сразу, и при первой неявке, т.к. у нас сейчас особый период.

    По какой части статьи Вас привлекать к ответственности будут решать уже сотрудники военкомата. А Ваше дело будет или согласиться и оплатить штраф, или оспаривать его в судебном порядке, если на это есть основания.

    Также есть и другая статья 210-1 КУоАП, которой предусмотрена ответственность за нарушение законодательства об обороне, мобилизационной подготовке и мобилизации. По данной статье за первое нарушение для граждан предусмотрен штраф от 100 до 200 НМД, т.е. от 1700 грн. до 3400 грн., а для должностных лиц – от 200 до 300 НМД, т.е. от 3400 грн. до 5100 грн.

    За повторное нарушение по этой же статье в течение года предусмотрен штраф от 200 до 300 НМД, т.е. от 3400 грн. до 5100 грн. для граждан, и от 300 до 500 НМД, т.е. от 5100 грн. до 8500 грн. для должностных лиц.

    Статья 211 КУоАП предусматривает ответственность за порчу военно-учетных документов или потерю по неосторожности. Т.е. за небрежное хранение призывниками, военнообязанными и резервистами военно-учетных документов (удостоверений о приписке к призывным участкам, военных билетов, временных удостоверений военнообязанных). За такое нарушение первый раз штраф от 510 грн до 850 грн., при повторном нарушении в течении года, а также при нарушении в особый период, что дает возможность сразу взыскивать повышенный штраф в период военного положения, – штраф от 850 грн. до 1700 грн.

    Повторным нарушением по каждой из статей КУоАП считается ситуация, когда уже Вы один раз были привлечены к административной ответственности, это решение не оспорили, оно вступило в силу, и с его момента не прошло 1 года, и Вас снова привлекают к административной ответственности по данной статье.

    Но учтите, что не факт, что Вы обойдетесь просто административным штрафом.

    При получении повестки лица, подлежащие мобилизации, обязаны явиться в военкоматы или территориальные центры комплектования и социальной поддержки (ТЦК). В случае, если человек относится к категории лиц, не подлежащих мобилизации, следует предоставить центру документы, подтверждающие основания для освобождения от мобилизации.

    Какая ответственность предусмотрена за неявку в военкомат:

    • Согласно ст. 210 Кодекса об административных правонарушениях Украины за неявку по вызову в ТЦК для определения назначения в военное время установлена административная ответственность в виде штрафа 3 400-5 100 грн с последующим доставлением лица.
    • Согласно ст. 336 Уголовного кодекса Украины в случае дальнейшего уклонения военнообязанным от выполнения мобилизационного распоряжения о направлении на прохождение военной службы (в том числе после прохождения медкомиссии) — лицо может быть привлечено к уголовной ответственности в виде лишения свободы на срок от 3 до 5 лет.

    Национальной полиции предоставлено право осуществлять административное задержание военнообязанных при нарушении ими законодательства о мобилизационной подготовке и мобилизации и доставлять их в территориальный центр комплектования (ст.ст. 259, 262 КУоАП, ч. 3 ст. 38 Закона Украины О воинской обязанности)

    Национальная полиция в установленном законом порядке обязана по обращениям доставить в территориальные центры комплектования и социальной поддержке Центрального управления или региональных органов СБУ таких лиц, совершивших административные правонарушения, предусмотренные статьями 210, 210-1 КУоАП (ч. 3 ст. 38 ЗУ « О воинской обязанности и военной службе»).

    В Украине есть четыре вида повесток:

    • повестка для уточнения учетных данных военнообязанного;
    • повестка для прохождения врачебной комиссии, т.е. медосмотра с дальнейшим определением, годен ли человек для службы в армии;
    • повестка, которая призывает человека на военную службу;
    • мобилизационное распоряжение, которое вручается только военнообязанным и обязывает их прибыть в военкомат в течение 24 часов с начала мобилизации.

    При этом игнорирование любой повестки может расцениваться согласно ст. 336 УК Украины - уклонение от призыва на военную службу по мобилизации, что чревато пятью годами заключения.

    Мужчин, дважды проигнорировавших повестки в военкомат, привлекают к уголовной ответственности.

    В то же время, законодательством не предусмотрена отсрочка от мобилизации для нарушителей.

    Все, кто был осужден по статье "Уклонение от призыва по мобилизации", могут подлежать мобилизации и повторно получить соответствующие повестки.

    В Едином реестре судебных решений на 15 июля уже восемь приговоров по этой статье. Каждому из обвиняемых суд назначил наказание с испытательным сроком от одного года до трех лет.

    Такие судебные дела есть в Закарпатской, Волынской, Львовской, Сумской областях. К примеру, в Волынской области осудили мужчину. Ему назначили один год испытательного срока. Похожая ситуация была во Львовской области, когда мужчина проигнорировал повестку, а впоследствии – требование явиться на медкомиссию.

    В Ивано-Франковской области Коломыйский горрайонный суд определил залог за "ухилянта" в размере более 24 тыс. грн. Мужчина прибыл из Каменска Днепропетровской области, стал на учет в военкомат, прошел медкомиссию и получил повестку для отправки в воинскую часть. Но проигнорировал ее.

    • Тетяна Клиент год назад

      Спасибо большое А после решений суда, которые Вы описали, эти мужчины снова были призваны или больше не призывались? и если нет на данный момент повестки, а просто в направлении в стационар написано, что после лечения явиться такого -то числа, это меняет дело

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    Дивіться, наскільки я розумію, він ще не отримав "на руки" тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Тому до отримання такого документа формально він ще є призовником, але фактично у момент, коли йому виповнилось 27 років, він втратив статус призовника та став військовозобов'язаним.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ’ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Глава I

    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    1. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України.

    ...

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    {Абзац шостий частини дев'ятої статті 1 в редакції Закону № 1127-VII від 17.03.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 265-VIII від 19.03.2015; в редакції Закону № 1357-IX від 30.03.2021}

    ...

    В каком статусе находится человек и какие санкции будут применены, если больше не явится в ВК?

    ВІН ВЖЕ ФАКТИЧНО ЗНАХОДИТЬСЯ У СТАТУСІ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОГО.

    ЗА НЕПРОХОДЖЕННЯ У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ ЙОМУ МОЖЕ ЗАГРОЖУВАТИ АДМІНІНСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ШТРАФ 3400-5100 ГРН. ТОМУ ПОТРІБНО ДО КІНЦЯ ПРОХОДИТИ ВЛК.

    Сказати точно, яке рішення прийме ВЛК, юристи не можуть і не мають такого права, адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але тим не менше, на основі аналізу наказу Міністра оборони № 402 можна мати певне уявлення про той висновок, яки повинна зазначити ВЛК.

    Якщо має ситуація, коли ВЛК порушує вимоги законодавства та зазначає неправильний діагноз, потрібно пам'ятати, що у випадку незгоди з рішенням ВЛК, відповідно до пункту 2.4.10 Положення № 402, постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена до Центральної військово-лікарської комісії або до суду.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Як би там не було, і які б повторні військово-лікарські комісії не були проведені та не оскаржені в центральній комісії чи судах, рішення про придатність чи непридатність чоловіка все одно знаходяться в остаточній компетенції ВЛК! І від цього ніде не подітися.

    Нагадаю, питання медичного огляду регулюється розділом ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008№ 402.

    Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара військово-лікарські комісії (далі – ВЛК) військових комісаріатів.

    Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

    До початку огляду ТЦКСП (військовий комісаріат) на всіх військовозобов’язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, – витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, – дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання. До цього також додається довідка МСЕК, яку військовозобов’язаний повинен отримати самостійно.

    Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

    У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, які можуть бути вилікувані, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз у 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу — ЛЛК військових комісаріатів (абз. 3 п. 3.2 Положення № 402).

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку. Ну це чоловік знає не гірше за мене, як я зрозумів, оскільки в нього вже є досвід оскарження.

    ЄДИНИМ НЕЗАЛЕЖНИМ ОРГАНОМ, ЗДАТНИМ ЗРОБИТИ БІЛЬШ-МЕНШ НЕЗАЛЕЖНЕ ОБСТЕЖЕННЯ (НЕЗАЛЕЖНЕ ВІД ВІЙСЬКОМАТУ), Й ВОДНОЧАС СТРИМУЮЧИМ ДЛЯ ВЛК ФАКТОРОМ МОЖЕ БУТИ МЕДИЧНО-СОЦІАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ (МСЕК) АБО Ж НАВІТЬ ЗВИЧАЙНА ЛІКАРСЬКО-КОНСУЛЬТАТИВНА КОМІСІЯ (ЛКК)!

    Як і ВЛК, МСЕК чи ЛКК складаються зі спеціалістів ріжних медичних профілів та після обстеження роблять висновки, які мають для особи практичні наслідки: призначення інвалідності, рекомендації щодо постійного догляду тощо. В деяких випадках рішення таких комісій позбавляють сенсу проведення ВЛК - наприклад, вирішення питання по інвалідності особи.

    Тому я вважаю, що вихід із цього замкнутого кола є! Треба лише трохо розширити горизонти.

    ТЕПЕР, ЩО СТОСУЄТЬСЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЯВКУ НА КОМІСІЮ... СКАЖУ ПРОСТО: ЦЕ НЕ ДУЖЕ ДОБРА ІДЕЯ, ЯКА МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ АЖ ДО КРИМІНАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    "Перспективи" можуть бути такі:

    Можлива адміністративна відповідальність за подібне передбачена ст. 210 та 210-1 КУпАП.

    Відповідальність за неявку по повістці можлива лише у разі Ваших винних дій: отримали повістку, але не з'явились; надали неправдиву інформацію про себе; відмовились виконувати приписи воєнного комісара тощо.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 210-1 КУпАП Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Нагадую, що відбуття покарання не тягне за собою звільнення від виконання обов’язку, внаслідок не виконання якого накладено покарання.

    Кримінально караним порушенням законодавства про військову службу є ухилення від призову на строкову військову (ст. 335 КК України), Ухилення від призову за мобілізацією (ст. 336 КК України), Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів ( ст. 337 КК України), покараннями є:

    обмеженням волі на строк до трьох років, позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, відповідно.

    ТОМУ ПЕРШ, НІЖ ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ПРО НЕЯВКУ ДО ТЦК, РАДЖУ ЧОЛОВІУОВІ ДУЖЕ ДОБРЕ ПОДУМАТИ, І ЯКЩО І РОБИТИ ТАКЕ, ТО МАТИ ДЛЯ ЦЬОГО ПОВАЖНУ ПРИЧИНУ - НАПРИКЛАД, ЛІКАРНЯНИЙ...

    Якщо будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий відповісти на них більш детально!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Спасибо большое А после решений суда, которые Вы описали, эти мужчины снова были призваны или больше не призывались? и если нет на данный момент повестки, а просто в направлении в стационар написано, что после лечения явиться такого -то числа, это меняет дело

    ххх

    1. Осуждение по этим СТАТЬЯМ не освобождает от мобилизации.

    2. Если направление на стационар подписано представителем военкомата, ТО выполнять его обязательно.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Татьяна!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;... ".

    Так, с 27 лет у него стал статус "военнобязанного" и такой будет до того момента пока он не будет призван до прохождения воинской службы (если будет призван), вне зависимости от того проходит ли он военно-врачебную комиссию (медкомиссию), обследование по направлению от неё, получит отсрочку от призыва на воинскую службу по мобилизации или нет.

    Таким образом, на данный момент его статус - "военнобязанный".

    Только после того как он будет призван на прохождение воинской службы, у него появится статус - "военнослужащего".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації:( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    "..17. Взяттю на військовий облік призовників державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають громадяни у віці від 17 до 27 років, які:

    не приписані до призовних дільниць та не перебувають у запасі Збройних Сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки;

    приписані до призовних дільниць;

    прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) або з-за кордону на нове місце проживання;...

    18. Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають:...

    особи, які досягли граничного віку (27 років) перебування на військовому обліку призовників;..".

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    "ІІ. Медичний огляд...

    3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період...

    3.11. У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    3.12. Якщо військовозобов'язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від прийняття на військову службу, збір), то за поданням військового комісаріату місцеві органи охорони здоров'я направляють військовозобов'язаного на лікування до відповідного лікувального закладу. Після закінчення лікування військовозобов'язаний оглядається ВЛК військового комісаріату...".

    ---

    Доброго дня, Тетяно! Наступного після 27-го дня народження особа автоматично переходить у статус військовозобов'язаного. Припис у направленні на лікування про явку до РТЦК та СП (для проходження медичної комісії, огляду) є формально повісткою про явку на визначний момент, подію, тобто після лікування у стаціонарі, не потребує окремої повістки; ігнорування припису буде порушенням аналогічно до врученої повістки.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Статус військовозобов'язаний

    Щодо питання рекомендую на період воєнного стану розглянуть можливість отримання відстрочки, яка передбачена с. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    {Абзац п’ятий частини першої статті 23 в редакції Законів № 1614-VII від 25.07.2014, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2226-VIII від 06.12.2017; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2169-IX від 01.04.2022}

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    {Частину доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом п’ятим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    {Частину доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    {Частину доповнено абзацом восьмим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    {Частину третю доповнено абзацом дев’ятим згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022}

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1575-VII від 03.07.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 277-VIII від 07.04.2015; в редакції Закону № 570-VIII від 01.07.2015}

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - дев’ятому частини третьої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022}

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    {Статтю 23 доповнено частиною згідно із Законом № 259-VIII від 18.03.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 413-VIII від 14.05.2015}

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України