Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 вересня 2022, питання №72483

Легальне проживання та праця в Чехii

Доброго ранку. Хочу дiзнатися, чи можна буде законно (легально) проживати в Чехii пiсля 31.03.2022?
Я приiхав до Чехii з Украiни на пiдставi супроводу матiр iнвалiда 2 групи. Оформили тимчасовий захист, медичну страховку, вiзу до 31 березня.
Зараз працюемо через агенство (посередника).
Хочемо легально залишитися жити та працювати пiсля 31 березня. Нам продовжать вiзи?
Буду вдячний всiм адвокатам за надану вiдповiдь.

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Оформіть тимчасовий захист. Це надасть Вам право на постійне проживання в Чехії (спочатку на рік, потім ще на півроку). Це найкращий варіант.

    Або продовжуйте візу.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Ось роз'яснення з цього приводу українського посольства в Чехії:

    Тимчасовий захист для громадян України в Чехії

    В’їзд на територію Чеської Республіки громадян України здійснюється на підставі відновленого безвізового режиму. Для громадян України, які перетинають кордон до Чеської Республіки, не потрібно мати ані сертифікат про вакцинацію проти covid-19 ані результати ПЛР-тесту. Після приїзду Вам потрібно повідомити міграційні органи Чехії про свій приїзд. Ви можете це зробити або в одному з регіональних центрів під час оформлення Тимчасового захисту, або в Поліції у справах іноземців у найближчому до вас відділенні.

    Громадяни України та іноземці з постійним місцем проживання в Україні, що постраждали від російської агресії, можуть після приїзду до Чеської Республіки звернутися в Регіональний центр допомоги українцям, який є в кожному обласному місті, для оформлення Тимчасового захисту. Адреси окремих регіональних центрів ви знайдете за посиланням.

    У центрі оформлюють візу тимчасового захисту терміном до 31.03.2023 року, безкоштовнe медичнe страхування (на 150 днів), у разі потреби допомогають з пошуком житла, роботи, школи для дітей, тощо. Абсолютно всі послуги, які ви отримуєте в цьому центрі, є безкоштовними. Детальну інформацію про роботу центрів ви знайдете за посиланням.

    Реєстрація громадян України у регіональних центрах допомоги здійснюється за будь-яким документом, що посвідчує особу:

    • закордонний паспорт,
    • біометричний закордонний паспорт,
    • внутрішній паспорт громадянина України,
    • ID картка,
    • для дітей в разі відсутності паспорту – за свідоцтвом про народження,
    • для людей старшого віку - пенсійне посвідчення.

    Якщо у вас чи Вашої дитини немає ані закордонного, ані внутрішнього паспорта, вам потрібно спершу звернутися до Посольства України в Празі чи Консульства України в Брно для оформлення тимчасового сертифікату на посвідчення особи. Детальна інформація за посиланням.

    Тимчасовий захист для громадян України - це не статус біженця. Ви зможете у будь-який час повернутися назад в Україну. Маючи тимчасовий захист, ви також маєте право легально працювати в Чехії. Детальну інформацію ви отримаєте за посиланням.

    Вам не обов'язково оформлювати Тимчасовий захист. Ви можете перебувати на території Чехії до 90 днів на основі безвізового режиму. У цьому разі потрібно придбати комерційне медичне страхування.

    Усі громадяни України, які прибувають до Чеської Республіки, зобов'язані упродовж 3 днів після приїзду повідомити про своє місце проживання Поліцію у справах іноземців Чеської Республіки.

    Перебування у Чехії в такому випадку після збігання 1 року можна продовжити ще на 1 рік.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України