Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 05 сентября 2022, вопрос №72531 300₴

Оформления сервиса мобильных прокси в Украине

Добрый день, планируем вести деятельность в сфере мобильных прокси. Она подразумевает под собой аренду клиентами модемов, в каждом модеме стоит сим карта с которой модем выходит в интернет.
Т.е. это онлайн сервис в котором любой человек может купить доступ к модему и использовать его в целях получения украинского ip адреса для доступа к многим рекламным аккаунтам с одного компьютера, SMM, других маркетинговых задач и тп.

Вопрос такой: как правильно оформить данную деятельность и как смотрит наше законодательство на предоставление третим лицам доступа в интернет с помощью модемов с симкартами, украинских операторов связи?

Подходит ли под это деятельность категории 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у. или 61.20 Діяльність у сфері безпроводового електрозв'язку?

И могут ли инкриминировать ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинених повторно за попередньою змовою) Кримінального кодексу України?

Ответы юристов (7)

    Давидко Ігор Анатолійович

    Щодо виду діяльності зверніться з листом до фіскальноі служби. Щодо КК України - куди у Вас направлений умисел, те Вам і інкримінують.

    Промський Євгеній Сергійович
    100%

    Добрый день!

    Вам необходимо открыть ФОП выбрав упрощенную систему налогообложения (3 группа: 5 % (2 % во время военного положения)). ФОП можно открыть через Дию либо ЦНАПе.

    Вам будут необходимы следующие КВЕДы:

    62.01 Комп'ютерне програмування

    63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    62.09 ІНША ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І КОМП'ЮТЕРНИХ СИСТЕМ

    63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність

    63.12 Веб-портали

    Деятельность пограничная, особенно если потоки будут идти с РФ, деятельность может попасть под надзор СБУ и других правоохранительных органов.

    При возникновении вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо зазначена діяльность зазначена в статуті ТОВ та КВЕД 63.12 є у державному реєстрі, то цього достатньо для створення веб-сайту.

    сайт є результатом комп’ютерного програмування, його можна розцінити об’єктом авторського права як комп’ютерна програма (ст. 433 ЦКУ та ст. 8 ЗУ Про авторське право);

    Обираєте мету створення сайту, та витрати на утримання сайту проводите, як фактичні витрати підприємства.

    Згода на обробку персональних даних є обов язковою згідно ст.8 ЗУ Про захист персональних даних

    Також необхідно розробити правила користування сервісом та розмістити їх на сайті доступною мовою, аби користувач міг погодитися з ними.

    Інформацію про перерахування відсотка за користування послугами сервісу теж потрібно прописати у правилах та чітко зазначити, що відсоток - винагорода компанії за користування послугами та сервісами на сайті. Користувач має поставити відповідну "галочку" про згоду з правилами та обробкою персональних даних.

    Кошти можете отримувати на рахнок товариства , ВІД БУДЬ-ЯКОГО КОНТРАГЕНТА (Країни), необхідно лише відкрити валютні рахунки зареєстровані на ТОВ, окрім РФ.

    Така діяльність може підпадати під вказані вами статті.

    Кримінальний Кодекс України

    Стаття 361. Несанкціоноване втручання в роботу електронно- обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку

    Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого по­рядку її маршрутизації, -

    карається штрафом від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або по­збавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчине­но несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.

    Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбав­ленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допо­могою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.

    П римітка. Значною шкодою у статтях 361-363[40], якщо вона полягає у запо­діянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    (Стаття 361 у редакції Закону України № 2289-ІУ від 23 грудня 2004 р.) ності. У цьому відношенні базовими нормативними актами в Україні є закони Украї­ни: «Про захист інформації в автоматизованих системах» від 5 липня 1994 р. (ВВРУ. - 1994. - № 31), у редакції від 31 травня 2001 р. (ВВРУ.- 2005. - № 26), «Про зв’язок» від 16 травня 1995 р. (у редакції від 5 червня 2003 р.) (ВВРУ. - 1995. - № 20), «Про телекомунікації» від 18 листопада 2003 р. (ВВРУ. - 2004. - № 12), а також низка під- законних актів: «Положення про технічний захист інформації в Україні», затверджене Указом Президента України від 27 вересня 1999 р. № 1229 (ОВУ. - 1999. - № 39), наказ Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ від 24 грудня 2001 р. № 76 «Про затвердження Порядку захисту державних інфор­маційних ресурсів у інформаційно-телекомунікаційних системах» (ОВУ. - 2002. - № 3).

    У розділі ХУІ КК у статтях 361, 3611, 3612, 362, 363, 3631 передбачена відповідаль­ність за злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), їх систем чи комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Андрей.

    Ваша деятельность может быть легальной (выбрать КВЕД можете любой, главное деятельность чтобы не подлежала лицензированию согласно закона https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#Text) при условии, что предоставляемая вами анонимность будет использоваться без нарушения закона. Вы я так понимаю не можете этот процес контролировать (возможно я ошибаюсь в данном техническом моменте).

    Но если вашими услугами воспользуются лица по которым ведется уголовное преследование, то ваша компания может стать фигурантом уголовного дела и даже если не будет предъявлено соучастие, то могут быть такие негативные моменты как обыски, арест имущества (оборудования), допросы и т.д.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    Вы немного неправильно классифицировали свою деятельность. Предоставление доступа к модему, в данном случае является вторичной деятельностью. Основное это передача модемов в аренду, как физического объекта, это вид деятельности 77.33 и второе - это предоставление доступа к модему это 62.09.

    Ваша деятельность, не может быт расценена в соответствии со ст. 361 УК Украины, так как непосредственного вмешательств в деятельность информационных систем Ваша деятельность не предполагает.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Вашими КВЕДами під зазначену діяльність можуть бути такі:

    62.01 Комп'ютерне програмування

    63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    62.09 інша діяльність у сфері шнформаційних технологій.

    63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність

    Проте такий Вам слід пам'ятати, що цей бізнес не зовсім легальний (пограничний), оскільки межує із зовсім "проблемними" напрямками інтернет-активності - наприклад, із ботофермами. СБУ досить пильно стежить за такою діяльністю, і я Вам обіцяю, що з якогось моменту Ви точно будете під пильним поглядом тої контори! Особливо, якщо раптом це буде опосередковано відбуватися через РФ!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звнернутись" біля моєї аватарки. Буду радий Вам допомогти!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Андрей!

    Вопрос такой: как правильно оформить данную деятельность и как смотрит наше законодательство на предоставление третим лицам доступа в интернет с помощью модемов с симкартами, украинских операторов связи?

    Лучше всего выбрать ФЛП на 3 группе. Но деятельность, согласен с коллегами, не является прозрачно чистой, поэтому со временем могу возникать вопросы. Но все таки это зависит от географии работы.

    Подходит ли под это деятельность категории 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у. или 61.20 Діяльність у сфері безпроводового електрозв'язку?

    Не совсем так. Вашими основными КВЕДами должны быть:

    62.09 | Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних системКВЕД ДК 009:2010 (Действует с 01.01.2012)

    Цей клас включає іншу діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем, а також не класифікованих вище послуг, таких як:

    • відновлення комп'ютерів після ушкодження
    • установлення (настроювання) персональних комп'ютерів
    • інсталяцію програмного забезпечення, які не пов'язані із торгівлею комп'ютерною технікою
    62.01 Комп’ютерне програмування

    Цей клас включає:

    Розроблення структури та контенту та/або розроблення системи команд, необхідних для створення та виконання:1.1. Системного програмного забезпечення (у т.ч. оновленого й актуалізованого)1.2. Прикладних програм (у т.ч. оновлених і актуалізованих)1.3. Баз даних1.4. Веб-сайтів

    Налаштування програмного забезпечення, тобто модифікацію та конфігурацію існуючих програмних додатків, таким чином, щоб воно функціонувало в рамках інформаційної системи клієнта.

    63.11 | Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльністьКВЕД ДК 009:2010 (Действует с 01.01.2012)Цей клас включає:

    надання інфраструктури для розміщення (хостингу), оброблення даних і пов'язану із цим діяльність

    надання спеціалізованих послуг з розміщення (хостингу), такі як:

    веб-хостинг

    потокові послуги

    надання простору для розміщення програмних додатків

    надання веб-послуг із доставки програмних додатків

    надання центральних ЕОМ клієнтам

    оброблення даних:

    повне оброблення даних, отриманих від клієнта

    складання спеціалізованих звітів на основі даних, отриманих від клієнта

    надання послуг з уведення даних

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України