Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 вересня 2022, питання №73014

Чи можна військово зобов'язанома виїхати за кордон по навчанню?

Прочитав нову статтю про те що випускають закордон тільки тих студентів які поступили в іноземний вуз до 24 лютого? Наскільки це правда? це якісь нововведення?

Відповіді юристів (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Євгене!

    Формально такий виїзд нічим нібито не обмежений!

    Згідно з роз'ясненнями ДПСУ від 8.08.22 року:

    "Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном.

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    1. студентського квитка або студентської візи;

    2. перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    3. військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    4. довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)".

    Але по факту прикордонники під різними надуманими причинами не пропускають через кордон тих, хто вступив до іноземного вишу після 24.02.!

    Це питання зараз вирішується, і я сподіваюсь, що воно буде вирішено на користь закону, а не на догоду якимось законопорушникам від Уряду.

    Наразі залишається лише почекати!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    • Евген Клієнт рік тому

      ДОброго дня , я читав новини. ,де речник голови ДПС заявив що більше нікого не випускають у звязку з підробленими документами , це так ? Бо заходжу на сайт там просто пише виїзд студентам заборонено.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Євгене!

        Висловлювання речника ДПСУ в данному випадку - це лише його особиста думка, яка не має ніякого значення і тим більше правових наслідкив. Поки що всім ясно, що ДПСУ це робить незаконно! Тим більше, що точка зору ДПСУ не є останньою у вирішенні цього питання.

        Чекаємо, сподіваємося і не поспішаємо робити остаточні висновки!

        • Евген Клієнт рік тому

          Добрий день , мені хоче ВУЗ польський надати документи про зарахування , але питаються чи потрібно робити апостиль?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            так, треба зробити апостіль і завірити переклад нотариально! З приводу студентів , які перетинать кордон для навчання в іноземних вишах, зараз є певні проблеми. Але чекаємо скоршого їх вирішення!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Остання трактовка ДПСУ від 07.09.2022 р. є наступною:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, але дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

    А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

    Виїзд з України громадяни України здійснюється з урахуванням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі – Правила).

    Відповідно до пункту 2-6 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема, здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Євгене.

    Так, це правда.

    На жаль, такою є позиція Державної прикордонної служби України. яка спирається на недосконалість чинного законодавства в питанні виїзду студентів за кордон.

    Але тим не менше, є багато інших підстав.

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    • Евген Клієнт рік тому

      А які є інші можливості , можете підказати?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Євген!

        Інші можливості можна побачити тут:

        https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Ознайомтеся із останніми роз’ясненнями щодо перетину кордону на сайті ДПСУ або тисніть кнопку Звернутися

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1) Потрібно бачити всі ваші документи.

    2) Якщо Ви є призовником, а не військовозобов'язаним, то відмова у виїзді за кордон буде незаконною (незалежно від того, коли саме поступили - до чи після 24 лютого).

    3) Можна спробувати перетнути кордон в інший день або через інший пункт пропуску. Раджу роздрукувати відповідні норми законодавства, які закріплюють ваше право на перетин кордону навіть під час воєнного стану, а якщо все-одно не пропускатимуть - вимагати письмову відмову та оскаржувати її начальнику пункта пропуску.

    Якщо буде потрібна моя допомога, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України