Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 16 сентября 2022, вопрос №73065

Земля яку повина була отримати бабуся але не отримала

Добрй день, підскажіть будь ласка. Моя бабуся давно померла років 15 тому, найблищі родичі її був я - внуком, так-як батько помер(ще до неї). Але бабуся була сліпа і не ходяча. З часом, через багато років, в селі в якому вона прожила більшість своїх років за неї була закріплена земельная ділянка "Пай" Який вона так і не отримала а нас не повідомили, так-як мені тоді було 10 років, а мама і не знала. З часом ми відправили запит в Районий відділ по земельним ділянкам, і на неї був виділений ордер на землю отримання, але так і не отримала вона його, Чи маю я право на отримання Земельної ділянки яка була виділена ордером на бабусю, але вона так і не увійшла у власника та не отримала земельну ділянку "пай" після 15 років. Чи по строку давності, ця вже земельна ділянка находиться у власності Держави, та поверненню законим власникам, які повині були увійти в спадок - не підлягає ? Бабулю ми доглянули та поховали, була приписана до нашої оселі.

Ответы юристов (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Питання потребує уточнення. Ордери на земельні ділянки с/г призначення. Міг бути отриманий сертифікат на земельну частку (пай). Якщо такий сертифікат був отриманий то можливо говорити про спадкування, але потрібна додаткова інформація.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Все залежитеме від того, в якому правовому статусі знаходився пай бабусі на лень її смерті.

    Для відкриття спадкової справи надайте нотаріусу оригінал свідоцтва про смерть людини, яка залишила спадок.

    Водночас потрібно документально підтвердити те, що у померлого був пай, який, відповідно, і має перейти Вам у спадщину.

    Документи, які підтверджують право спадкодавця на пай

    Те, що померлий володів паєм, і тепер його земельна частка може перейти Вам як спадок, засвідчать такі документи:

    1. Державний акт на право власності на пай. Цей документ посвідчує право власності на землю, яка вже сформована у ділянку, тобто закріплено її межі і присвоєно кадастровий номер.
    2. Сертифікат про право на пай. Такий документ надає право на те, щоб виділити і сформувати земельний наділ. Він засвідчує право на витребування паю.

    Що робити, якщо спадкодавець не залишив документи на землю

    Якщо документи на земельний пай не збереглися, це ускладнює процедуру спадкування. Адже потрібно довести, що у спадкодавця було право на частину колективної землі.

    Для цього необхідно звернутися із запитом у земельний відділ і встановити:

    • чи входив померлий у перелік осіб, які володіли правом на пай. Такий список формувався щодо кожного населеного пункту і додавався до державного акта на право колективної власності на паї;
    • чи був виданий на ім’я спадкодавця державний акт чи сертифікат на пай.

    Як діяти, якщо документи на пай були видані, але втрачені

    Якщо вдасться з’ясувати, що документи на частку землі все-таки були видані людині, яка померла, утім, не збереглися, спадкоємцеві потрібно подбати про їх відновлення.

    Якщо втрачено державний акт на землю, охочому вступити у спадок на пай треба звернутися у відділ Держгеокадастру – там зберігається архівна копія зазначеного акта.

    У разі втрати сертифіката на пай завдання ще ускладнюється – в архіві немає таких даних. Відповідно, єдиний для спадкоємця спосіб вирішити таку проблему – звернутися до суду щодо визнання права власності на пай.

    Як оформити перехід права власності на пай

    Завершивши підготовку і збір документів у справі спадкування земельної частки, необхідно знову навідатися до нотаріуса. Він зафіксує те, що право на пай перейшло Вам у спадок.

    За наявності державного акта на землю, у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно нотаріус на прізвище спадкоємця внесе дані щодо переходу права власності на пай.

    Якщо на пай у спадок є лише сертифікат, нотаріус надасть свідоцтво про право на спадщину. А спадкодавцеві надалі потрібно здійснити процедуру виділення землі у натурі. Йдеться про присвоєння паю кадастрового номера і реєстрацію права власності на землю.

    Отже, щоб оформити спадщину на пай, потрібно не пізніше півроку з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса із клопотанням про прийняття земельної частки у спадок.

    Нотаріусу потрібно надати документи, які підтверджують те, що у померлого було право на користування паєм.

    Якщо документи на пай було втрачено, їх неодмінно треба відновити – отримати копію державного акта на пай у Держгеокадастрі. Якщо втрачено сертифікат на пай, спадкоємцеві слід звертатися до суду.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись". Готовий на них відповісти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України