Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 17 вересня 2022, питання №73106

Дзвонки колекторів в військовий час іншим особам

Доброго дня. У мене є кредит в фірмі Монетка РІАЛЬТО(43492595) вони з суми боргу 5000 зробили 18200 і зараз почали дзвонити всім навіть кого я не знаю, розголосили інформацію і требують закрити борг за 10200. На розмови вони не йдуть. Вони повідомили, що я не військовослужбовець, і щоб я не надіялась закрити кредит за його тіло. На питання чому я не можу дозвонитися, вони написали вас не смутило що сьогодні субота. Їх то це не смутило.Розпочали вони це в п'ятницю ввечері, і буде напевно продовжуватись всі вихідні. Чи можете допомогти? Що з цим можна зробити? Як вирішити це питання? До суду подавати?

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Перш за все, необхідно пересвідчитись, що ті хто Вам дзвонять та надсилають повідомлення дійсно діють на підставі договору про переуступку боргу.

    Відповідно до діючого законодавства, під час першого контакту з колектором останній зобов’язаний повідомити власне ім’я, назву компанії, яку представляє, контакти для зв’язку, правову підставу взаємодії, розмір боргу та неустойки за прострочення тощо.

    Кредитодавець, новий кредитор, колекторська компанія можуть взаємодіяти зі споживачем, його близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем, майновим поручителем або третіми особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію. Але прописані чіткі рамки такої взаємодії, а саме колектор може:

    • проводити телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі. Проведення особистих зустрічей можливе виключно з 9 до 19 години, за умови що особа, з якою здійснюється взаємодія, не заперечує проти проведення з нею зустрічі та попередньо надала на це згоду;
    • надсилати текстові, голосові та інші повідомлення засобами телекомунікацій. Це також стосується “автодозвону”, який є законним методом, але обмежений 30 хвилинами на день;
    • надсилати поштові відправлення з позначкою "Вручити особисто" за місцем проживання чи перебування або за місцем роботи фізичної особи;
    • колектор може взаємодіяти зі споживачем не більше двох разів на добу.

    Щоб надати докладну консультацію щодо можливих варіантів дій, потрібно отримати від Вас додаткову інформацію.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дар'я!

    У випадку, коли мочинають діставати колектори, слід пам'ятати кілька загальних правил.

    Будь-які погрози боржникам із боку колекторів — це неприйнятна і заборонена законом форма спілкування. З 2021 року законодавчо закріплено принципи взаємодії колекторів із боржниками, у рамках яких чітко прописано, що така взаємодія передбачає:

    • невтручання в особисте життя боржника (це означає, що не можна йому погрожувати, телефонувати вночі або турбувати дзвінками родичів боржника);
    • сумлінність колекторів (це означає, що вони при своїй роботі можуть вказувати лише реальні заборгованості, підтверджені документами про борг);
    • нерозповсюдження інформації про особу споживача (тобто нерозголошення відомостей про борги людини на роботі, серед родичів, знайомих тощо).

    При цьому колектори можуть проводити з вами телефонні переговори про заборгованість чи особисті зустрічі лише в присутності адвоката. Важливий пункт — колектори не мають права приїжджати до вас додому, на роботу, до ваших рідних тощо.

    У разі будь-якого із зазначених вище порушень боржник має право скаржитися до суду, а доведення вини колектора у таких випадках загрожує йому кримінальною відповідальністю за здирництво.

    Останніми роками, попри те, що в роботі колекторів намагаються навести лад, їхні методи не надто покращилися. При цьому рівень заборгованості населення перед мікрофінансовими організаціями та банками за споживчими кредитами зростає, отже, збільшується і кількість порушень, допущених колекторами в роботі. Втім, обізнаність громадян із їхніми правами, як і готовність до конструктивного діалогу допомагають вивести спілкування із колекторами на більш цивілізований рівень.

    Насамперед, якщо вам дзвонить колектор, потрібно чітко описати ситуацію з наявністю коштів, планами на заробіток і принаймні спробувати зазначити чіткі часові рамки, коли борг може бути погашений.

    В ідеальному світі гарантовано убезпечити себе від нав'язливих дзвінків колекторів можна лише шляхом виплати за боргом. Але останнім часом у багатьох цілком платоспроможних позичальників фінансова ситуація змінилася докорінно, це зрозуміло будь-кому, в тому числі і банкам, для яких цивілізована реструктуризація боргу завжди краща, ніж його списання як безнадійного, із подальшим залученням колекторів до стягнення. Тож, якщо ви потрапили у скруту, не ховайтеся, не зволікайте — повідомте про це банк, і вам підуть назустріч.

    На жаль, крім банків, кредити видають також мікрофінансові організації, які здебільшого не так прискіпливо оцінюють платоспроможність клієнта, пропонують швидкі позики під неймовірні відсотки, здебільшого не розкривають повною мірою умов цих позик. Їх вина у примноженні накопичених населенням боргів не менша, ніж вина тих боржників, які, вже беручи кредит, не планували його повертати. Тож логічним і важливим кроком у боротьбі за цивілізовані відносини на ринку кредитування буде посилення регуляторних вимог до таких організацій і покарання тих із них, які не здатні працювати, не розширюючи фронту робіт для колекторських організацій.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біял мого профілю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України