Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 сентября 2022, вопрос №73355 150₴

Мобилизация, снят с учета.

Здравствуйте! Сегодня на работе нам под роспись выдали копии "Розпорядження" на имя организации от военкомата (Додаток 23 ПКМ Украины от 07.12.2016г. №921) В нем есть требование обеспечить прохождение медкомиссии работниками предприятия. Мне 52 полных года. В 1990 году я был комиссован со срочной службы по болезни. Язвенная болезнь 12 палой кишки. Признан негодным к строевой в мирное и годным к не строевой в военное время. В феврале 2015 г. меня вызывали в военкомат, где и поставили на странице учета и снятия печать и запись " За виком". На сколько правомерны требования военкомата явиться для медкомиссии? И имеют ли право меня мобилизовать? Надо ли подтверждать диагноз свежей выпиской из стационара больницы? Спасибо.

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю.

    На сколько правомерны требования военкомата явиться для медкомиссии?

    ВИ ЗНАЄТЕ, ЦЕ РИТОРИЧНЕ ПИТАННЯ ЩОДО ТИХ ОСІБ, ЯКІ БУЛИ ЗНЯТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЗА ВІКОМ У СВІЙ ЧАС.

    НАРАЗІ ВІК ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗМІНИВСЯ, І ВІДПОВІДНО ВИНИКАЮТЬ ПИТАННЯ ЩОДО ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ РАНІШЕ ЗНЯТИХ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ.

    НА МОЮ СУБ'ЄКТИВНУ ДУМКУ, ТАКІ ОСОБИ ПІДЛЯГАЮТЬ ВІДНОВЛЕННЮ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК. Є НАВІТЬ РІШЕННЯ СУДУ, ЯКЕ ПІДТВЕРДЖУЄ ЦЮ ТЕЗУ.

    ТОМУ ВІДПОВІДНО І РІШЕННЯ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК - ТАКОЖ ЗАКОННЕ.

    ОДНАК НЮАНС В ЧОМУ? ТАКИЙ ВИКЛИК ДО ТЦК та СП Є НЕ ЗОВСІМ ЗАКОННИМ ОСЬ ЧОМУ:

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    ...

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    {Частина третя статті 22 в редакції Законів № 2926-VI від 13.01.2011, № 5404-VI від 02.10.2012; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1127-VII від 17.03.2014, № 267-VIII від 19.03.2015; в редакції Закону № 1357-IX від 30.03.2021; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2228-IX від 21.04.2022}

    И имеют ли право меня мобилизовать? - ТАК, АЛЕ ЯКЩО ВИ ПРОЙДЕТЕ ВЛК ТА У ВАС НЕ БУДЕ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ.

    Надо ли подтверждать диагноз свежей выпиской из стационара больницы?

    НА ВЛК ЗВИЧАЙНО БАЖАНО МАТИ "СВІЖІ" МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ НАЯВНІСТЬ ТИХ ЧИ ІНШИХ ХВОРОБ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    До́брого дня!

    Якщо виключення за віком, то поновлення лише добровільно за заявою

    якщо навіть Знятий з обліку за строковою службою(в мирний час), не означає , що вас виключили і з резервістів.

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    ---

    Якщо працюєте (бронювання)

    Скажіть вашому директору нехай видасть наказ по підприємству про бронювання робітників для виконання суспільно-корисної роботи в умовах мобілізації від імені підприємства - волонтери.

    Роздати цей наказ призовникам , вони подають його до тцк сп і їх беруть на спец військовий облік дають посвідчення та довідку про відстрочку від мобілізації з цією метою (для суспільно-корисних робіт).

    Серед іншого можете знайти на фейсбук Ганну Маляр – заступник Міністра оборони України можливо вона зможе допомогти Вашому чоловікові.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 03.05.22

    h͚t͚t͚p͚s͚://d͚p͚s͚u͚.g͚o͚v͚.u͚a͚/u͚a͚/p͚e͚r͚e͚t͚i͚n͚a͚n͚n͚y͚a͚-d͚e͚r͚z͚h͚a͚v͚n͚o͚g͚o͚-k͚o͚r͚d͚o͚n͚u͚-v͚-u͚m͚o͚v͚a͚h͚-p͚r͚a͚v͚o͚v͚o͚g͚o͚-r͚e͚z͚h͚i͚m͚u͚-v͚o͚n͚n͚o͚g͚o͚-s͚t͚a͚n͚u͚/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович
    23.3%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Єдиною підтставою для Вашої явки до військкомату є вручення Вам повістки. Ознайомлення з розпорядженням не створює для вас обов'язку прибути до військкомату.

    Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...

    56. ... Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Розпорядження керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки розсилається відповідним органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти.

    Таким, чином, поки вам не вручать повістку встановленої форми, ви не зобов'язані прибути до військкомату.

    Існують законні (поважні) причини для неявки в військкомат

    Так, найпоширенішою поважною підставою для неявки в військкомат є хвороба (будь-яка).

    Ви можете:

    • викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик
    • звернутися до лікарні та отримати довідку про хворобу
    • лягти на стаціонарне лікування лікарню та отримати відповідну довідку.

    Зазначені документислід направити до військкомату зручним способом (пошта, електронна пошти).

    Якщо у вас немає поважних причин для прибуття до військкомату (хвороба чи смерть когось з членів родини), ви можете бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Все залежить від того, до кого буде передана справа у випадку її ініціювання.

    Закон України Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Стосовно віку, питання дискусійне, вам потрібно наголошувати на тому, що відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, тому ви не підлягаєте мобілізації як невійськовозобов'язаний.

    Окрім того, раджу вам пройти самостійно медичне обстеження, щоб у випадку виклику до військкомату належним чином ви могли підтвердити свої проблеми зі здоров'ям.

    Якщо співробітники військкомату порушуватимуть Ваші права, потрібно скаржитися до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Як тільки виникнуть питання – звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    1. Оповещение через место работы о прибытии в военкомат является повесткой. Игнорирование этого оповещения приведет к административной ответственности (первый раз).

    Согласно статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях, штраф в таком случае может быть равен 5100 гривень.

    2. Действия ТЦКСП (военкомата) соответствуют законодательству Украины.

    Сейчас военное время, соответственно Вы не имеете права на отсрочку от мобилизации, на основании Вашего диагноза.

    Пригодность к воинской службе определяет только военно-врачебная комиссия.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3.8.

    Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

    Если военнообязаный попадает под категорию ограниченной годности или полной негодности к военной службе по состоянию здоровья, то следует обратиться в поликлинику по месту прописки и попросить участкового врача сделать выписку об имеющейся болезни. Выписка выдается бесплатно, ее нужно обязательно заверить подписью врача и печатью медицинского учреждения.

    Необходимо сделать несколько ксерокопий этого документа. Когда проходит медкомиссия в военкомате, врач, по профилю которого имеется заболевание, военнообязаный должен сразу рассказать о своей болезни, предоставить выписку.

    Важно! Врач после изучения документа приобщает его копию к личному делу. Затем специалист направляет военнообязаного на дополнительное обследование в городскую или областную поликлинику. В канцелярии выдадут повестку на следующее освидетельствование.

    После его прохождения в поликлинике дадут заполненные акты о состоянии здоровья, подпишут, поставят печати и с этими документами нужно снова вернуться в военкомат в указанное в повестке время.

    Важно! Сразу нужно обратиться к профильному врачу, который выдал направление на дополнительное обследование. Он изучит акты и определит категорию годности.

    Признание гражданина негодным к воинской службе призывная комиссия принимает на основании следующей документации:

    • листок медицинского освидетельствования с заключением всех врачей;
    • акт исследования состояния здоровья молодого человека с указанием всех проведенных анализов, диагнозом, выпиской из истории болезни;
    • карта медосвидетельствования.

    После этого гражданин получает военный билет. С военно-врачебной комиссией у призывника могут возникнуть спорные вопросы.

    Врачи на медкомиссии в военкомате не заинтересованы в освобождении военнообязаных от воинской обязанности, поэтому осмотр проводят поверхностно, часто не обращают внимания на жалобы людей и признают их годными.

    Если призывник не согласен с результатами освидетельствования, он может подать жалобу председателю призывной комиссии или заказать непредвзятую военно-врачебную экспертизу за свой счет. Если врач неправильно поставит категорию годности (даст отсрочку от призыва вместо того, чтобы комиссовать), призывник вправе обжаловать это решение в суде.

    Во время прохождения медкомиссии каждый врач, осматривавший призывника, ставит «оценку» его здоровью. После окончания медкомиссии на основании заключений врачей призывник получает некоторую категорию годности. Она определяет, годен ли человек к службе, и если годен, то в каких войсках.

    Порядок оскарження висновку військово-лікарської комісії Збройних Сил України

    Нормативна база

    Загальна інформація

    Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям (п. 1.1. Положення).

    Військово-лікарська експертиза - це:

    • медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строковоївійськової служби); військовозобов'язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів Міністерства оборони України, учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців; працівників Збройних Сил України, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці та залучаються до роботи з джерелами іонізуючого випромінювання, компонентами ракетного палива, джерелами електромагнітних полів, лазерного випромінювання, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами; працівників допоміжного флоту Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
    • визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;
    • установлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів.

    Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

    Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК) приймають постанови.

    Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення).

    Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання (п.2.1 глави 2 розділу І Положення).

    Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

    Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК (підпункт 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення).

    Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

    Досудовий порядок оскарження

    Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

    • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;
    • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
    • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК

    Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

    Судовий порядок оскарження

    Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

    Скарга на дії військкомату складається за певним зразком:

    назва установи (без скорочень) — призовна комісія суб'єкта України;

    ваші ПІБ, контактні дані (номер телефону) — анонімки не розглядаються;

    претензії до співробітників комісаріату з докладним описом проблеми;

    список необхідних документів, довідок, що підтверджують правоту.

    Навіть невеликі нюанси можуть кардинально вплинути на вердикт комісії.

    ЯК вести себе в різних ситуаціях:

    зробити все, щоб заяву було прийнято (вона має бути розглянута протягом 5 днів з моменту подачі);

    добитися повторного медичного обстеження;

    довести некомпетентність лікарів;

    простежать за дотриманням правил проведення експертизи.

    Також зі скаргою можна звернутися:

    "Гарячі лінії" МО України : https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...

    Сайт МО України: https://www.mil.gov.ua/

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Валерію!

    Не знаю, на жаль чи ні, але дії ТЦК та СП в данному випадку абсолютно правомірні.

    ПО-ПЕРШЕ, згідно Указу президента про загальну иобілізацію, під останню підпадають усі чоловіки у віці від 18 до 60 років.

    ПО-ДРУГЕ, для того, аби мати відстрочку від мобілізації, треба щоби були для того передбачені законом підстави.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    як раз надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Серед них є, зокрема, і звільнення від мобілізації за станом здоров'я. Але така підстава повинна бути підтверджена відповідним висновком військово-лікарської комісії, яка по закону проводиться 1 раз на п'ять років.

    Питання медичного огляду регулюється розділом ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008№ 402.

    Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара військово-лікарські комісії (далі – ВЛК) військових комісаріатів.

    Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

    До початку огляду ТЦКСП (військовий комісаріат) на всіх військовозобов’язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, – витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, – дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання. До цього також додається довідка МСЕК, яку військовозобов’язаний повинен отримати самостійно.

    Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

    У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, які можуть бути вилікувані, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз у 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу — ЛЛК військових комісаріатів (абз. 3 п. 3.2 Положення № 402).

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

    Якщо будуть питання, зверніться до мене, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    "56...Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій,..

    Додаток 17 до Положення

    "...РОЗПОРЯДЖЕННЯ № ___

    На виконання Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”:

    1) здійснити оповіщення таких громадян, які підлягають призову на строкову військову службу:

    ___

    (прізвище та ініціали громадян)

    ___

    ___

    про їх виклик до ___

    (найменування районного (міського) військового комісаріату)

    та забезпечити їх прибуття до призовної дільниці у строки, зазначені в повістках, за адресою: ___

    (адреса призовної дільниці)

    Додаток: повістки ___ штук;

    2) про результати виконання розпорядження поінформувати до ___ ___ 20___ р.;

    3) звернення щодо громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, подавати територіальним органам Національної поліції для їх розшуку, затримання і доставки,...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    ---

    Доброго дня, Валерію! Розпорядження Сумського РТЦК та СП є незаконним. По-перше, в розпорядженні мали бути зазначені конкретні працівники підприємства з наведенням повного імені: прізвище, ім'я, по-батькові. По-друге, до розпорядження мали були прикладені повістки щодо кожного окремо працівника, які і мали бути вручені адміністріацією підприємства, а не видавати копії розпорядження під розписку. Ви не зобов'язані з'являтися до РТЦК та СП з підстав даного розпорядження.

    Щодо зняття Вас з віськового обліку у лютому 2015р. з відміткою "за віком", відповідно до ст.28 Закону про військову службу у редакції станом на лютий 2015р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2014...):

    "Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд - до 60 років...

    4. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві.". -

    тобто, до досягення віку 60 років Ви перебуваєте в запасі і можете бути мобілізованими, якщо при медичному огляді на ВЛК не будете визнані непридатними до військової служби.

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, из своего опыта скажу, что вас не мобилизуют с вашим диагнозом. Но для избежания проблем у организации и у вас за неявку РЕКОМЕНДУЮ явиться в военкомат и подтвердить свой диагноз.

    Если есть возможность лучше со свежей выпиской с больницы. Потому как военкомат вас может направить пройти обследование в больнице.

    Надеюсь консультация была полезной для вас.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Валерий!

    Изучил Вашу информацию и военный билет.

    В данной ситуации действия териториального центра комплектования и социальной поддержки (военкомата), являются законными.

    Так, Вы сняты с воинского учёта, как призывник и переведены в запас, как военнобязанный запаса, иное дело если бы Вы были исключены с воинского учёта.

    Учитывая то, что Вы находитесь в запасе, то Вы должны проходить медкомиссию в териториальном центре комплектования и социальной поддержки (военкомате) 1 раз в 5 лет:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказМіністра оборони України14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯпро військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    "Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів".

    На медкомиссию, лучше идти с вновь проведёнными обследованиями и медицинскими документами.

    По мобилизации могут призвать, если нет оснований для получения отсрочки от призыва по мобилизации которые предусмотрены статьей 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України