Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 24 сентября 2022, вопрос №73409 250₴

Які документи потрібно для прикордонної служби супроводжуючому батька інваліда 2 групи і самому інваліду для виїзду за кордон і сам

Які документи потрібно для прикордонної служби супроводжуючому сину батька - інваліда 2 групи і самому інваліду для виїзду за кордон

Ответы юристов (10)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно аб. 3 п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність)

    Таким чином, окрім паспортних документів, потрібна мати наступні документи:

    Інваліду - довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" , в яких зазначено групу та причину інвалідності.

    Синові - свідоцтво про народження.

    Надання інших документів вказаними Правилами не передбачено. Відповідно до ст. 19 Конституції України, прикордонники на мають права вимагати надання інших документів, але від себе додам, що б було добре, якщо син та батько були зареєстровані за однією адресою. Вказана обставина виключає додаткові питання щодо "утримання".

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Галина!

    По-перше, згідно з останніми роз'ясненнями Держприкордонслужби від 7.09.22 року

    "Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

    Перетин державного кордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи законодавством України непередбачено".

    По-друге, і це прямо стосується Вашого питання, для виїзду сина, супроводжуючого батька, інваліда 2 групи, потрібні такі документи:

    паспорт сина (закордонний чи внутришній),

    свідоцтво про його народження,

    паспорт батька (закордонний чи внутришній),

    документ, який підтверджує інвалідність батька (посвідчення інваліда або довідка МСЕК або пенсійне посвідчення).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    • Галина Клиент год назад

      Дякую за відповідь!!!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Прошу! Звертайтесь за потреби! Завжди радий допомогти! Якщо моя консультація Вам сподоболась, Ви могли б зайти у мій профіль, натиснувши зелену птичку, і розподілити гонорар. Або вчинити якось інакше, враховуючи інші відповіді, але в тому ж котексті. ))

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    1.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЯК ОСОБА, ЯКА МАЄ БАТЬКА, КОТРИЙ Є ІНВАЛІДОМ ДРУГОЇ ГРУПИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    Документів, що підтверджують інвалідність (один з них):

    • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
    • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    2. З ПРИВОДУ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, ЯК ОСОБА, КОТРА СУПРОВОДЖУЄ ІНВАЛІДА:

    Если Вы являетесь родственником инвалида 1 и 2 группы, т.е. его родителем, супругом, ребенком или супругом ребенка, то согласно положений Правил выезда Вам для выезда за границу необходимо иметь Ваш паспорт, удостоверение или документ об инвалидности лица 1 и 2 группы, которого Вы сопровождаете, и документы, подтверждающие родственные связи Вас с инвалидом.

    Однако, не все так просто. И органы Госпогранслужбы упорно не замечают нормы Правил выезда в случае выезда инвалида с родственниками и трактуют данную статью на свой манер.

    Помимо вышеперечисленных документов согласно Правил выезда Госпогранслужба будет при пересечении границы с инвалидом 1 и 2 группы будет у Вас требовать еще и свидетельство или справку о получении Вами компенсации (помощи или надбавки) за то, что Вы досматриваете инвалида. И тут сразу возникает проблема. Данную справку о компенсации не так просто получить. Ее дают социальные службы только после того, как Вас назначат ответственным за уход за инвалидом. Для этого нужно пройти непростую процедуру. И социальные службы часто в этом назначении препятствуют и пытаются назначить для ухода какого-то постороннего социального работника, но не близкого родственника.

    Также для инвалидов 2 группы еще часто требуют справку о том, что они нуждаются в постоянном уходе, чего также действующий закон не требует. Но органы Госпогранслужбы хотят.

    Я с данной позицией Госпогранслужбы не согласен, так как они фактически не замечают, или не хотят замечать, нормы про выезд из Украины мужчин, которые являются близкими родственниками инвалидов 1 и 2 группы. Эти нормы, на мой взгляд, отдельных справок о компенсации за уход не требуют, так как родственники по закону и так должны ухаживать друг за другом. Но Госпогранслужба с этим не соглашается.

    Поэтому, если Вы хотите настоять на своем, то готовьтесь к серьезному отстаиванию своей точки зрения с сотрудниками Госпогранслужбы на границе, требуйте письменный отказ в пересечении границы, звоните на горячую линию. И готовьтесь к тому, что скорее всего данный письменный отказ придется обжаловать в судебном порядке.

    ххх

    КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ :

    Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    ххх

    Тих вимог які висуває прикордонна служба України, немає в жодному НОРМАТИВНОМУ АКТІ.

    Іноді роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо категорій громадян, яким дозволено перетинати кордон в умовах воєнного стану, не співпадають з переліком категорій, що визначені у Правилах перетинання державного кордону.

    Звертаю увагу, що голова Адміністрації Держприкордонслужби не наділений повноваженнями видавати листи з роз'ясненнями нормативних актів Кабінету Міністрів України, оскільки Положенням про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 533, це не передбачено.

    Ви можете на кордоні отримати відмову в перетині кордону, а потім його оскаржити.

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

    ПРАВИЛА

    перетинання державного кордону громадянами України

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

    державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

    ххх

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

    1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

    Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

    Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

    2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    ПЕРВОНАЧАЛЬНО (ПОСЛЕ ОТКАЗА) ОБРАЩАЙТЕСЬ К НАЧАЛЬНИКУ ПОГРАНЛТРЯДА, А ПОСЛЕ ЕГО ОТКАЗА ИДИТЕ В СУД.

    Вимоги до звернень:

    З А К О Н У К Р А Ї Н И

    Про звернення громадян

    від 2 жовтня 1996 року

    (Витяг)

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об'єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

    Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

    Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв'язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним.

    Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Звернення про надання безоплатної правової допомоги розглядаються в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

    ЗРАЗОК ОСКАРЖЕННЯ

    НАЧАЛЬНИКУ __ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ

    Державної прикордонної служби України

    від___

    (П.І.Б., громадянство, дата народження,

    реквізити паспортного документу)

    ___

    ___

    ___

    ___

    (адреса проживання)

    Заява

    Прошу Вас скасувати рішення від 26.05.2022 року про відмову мені в перетині державного кордону.

    Прошу Вас надати інформацію про можливе існування відносно мене тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

    Додаток на ___ аркушах.

    1. ___

    (ксерокопія документа, який посвідчує особу)

    2.

    ___ ___

    (дата) (підпис)

    Хххх

    Статьей 55 Конституции Украины каждому предоставляется право на обжалование решений, действий либо бездеятельности органов государственной власти. Рассмотрение дел об обжаловании незаконных решений осуществляется по правилам, установленным Кодексом административного судопроизводства Украины (КАСУ).

    При зверненні до адміністративного суду краще скористатися послугами адвоката на місці.

    Відмова в перетині кордону територіально підсудна суду, який знаходиться там, де пункт пропуску.

    В ВАШОМУ ВИПАДКУ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ЙТИ НЕ ПОТРІБНО.

    Корнійчук Євген Іванович

    Добрий день, на ваше запитання доповідаю наступне:

    1.паспорти

    2. Свідоцтво про народження (для підтвердження сімейних відносин)

    3. Справка МСЕК + акт обследования (для подтверждения инвалидность.)

    4. Пенсійне посвідчення (додатково)

    Номер Горячої лінії державної прикордонної служби для отримання консультацій. 1598

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго ранку.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 571) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    Ви маєте право на виїзд за кордон у супроводі батька один раз.

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ВИЇЗДУ: паспорт, свідоцтво про народження, документ, який підтверджує інвалідність батька.

    Для перетину кордону, супроводжуючи батька з інвалідністю, не потрібно додатково отримувати відстрочку.з воєнкомату.

    У разі відмови у перетині кордону працівниками прикордонної служби - можна звернутися до начальника прикордонної служби або оскаржити письмову відмову прикордонної служби у судовому порядку.

    Для права на виїзд необхідно, щоб Ви виїхали разом із батьком та з усіма вище вказаними документами. Відмовити при виїзді не мають права.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Галино!

    Будуть потрібні паспорти громадян України для виїзду за кордон, свідоцтво про народження сина та будь-який документ про інвалідність батька (довідка до акту огляду МСЕК чи пенсійне посвідчення). Ніяких документів про здійснення опіки чи постійного догляду в даному випадку непотрібно, так само непотрібні військово-облікові документи чи довідки з військкомату. На практиці прикордонники таких документів навіть не запитують. Тому проблем при перетині кодону не буде.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в якихзазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    2-1. Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    ТОБТО, ЗАКОНОДАВСТВОМ ЧІТКО ВИЗНАЧЕНО, ЩО ПОТРІБНІ ЛИШЕ ДОКУМЕНТИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ РОДИННІ ЗВ'ЯЗКИ ТА ІНВАЛІДНІСТЬ.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

    Роз'яснення ДПС України від 07.09.2022 - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Однак, зверніть увагу на наступне.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    ОТЖЕ, законодавством визначено дві різні підстави для виїзду за кордон:

    - як супроводжуюча особа (згідно з п. 2-1 Правил)

    - як особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації (згідно з п. 2-6 Правил).

    Однак, прикордонники чомусь тлумачать законодавство на власний розсуд та застосовують пункт 2-1 Правил, відмовляючи у виїзді за кордон. Наприклад, вони стверджують, що виїхати можна лише як супроводжуюча особа і не пропускають без дитини з інвалідністю чи без дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    В той же час, в своїх рішеннях в якості правової підстави для відмови в перетинанні державного кордону України вони майже завжди зазначають: «Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 (особа підлягає призову під час оголошення мобілізації)». Звичайно це є повним абсурдом.

    При цьому, також пишуть, що не було надано всіх документів (без вказівки яких саме), необхідних для підтвердження права на перетин кордону в умовах воєнного стану.

    На щастя, вже існує позитивна судова практика по таких випадках (наприклад, https://reyestr.court.gov.ua/Review/105784340).

    Таким чином, повнолітній син буде мати право виїжджати за кордон без супроводу свого батька. Документи: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про народження, паспорт батька та документ про інвалідність (довідка до акту огляду МСЕК чи пенсійне посвідчення). Також раджу роздрукувати декілька судових рішень, щоб у разі відмови у виїзді - показати їх на кордоні. Ну і звичайно військово-обліковий документом із записом про відстрочку буде додадтковою гарантією.

    Якщо раптом це не допоможе, вимагати письмове рішення та оскаржувати його начальнику пункту пропуску та до суду (або спробувати виїхати через інший пункт пропуску чи в інший день).

    Тому раджу все-таки подати, а краще направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення, на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву про внесення відповідних відомостей до Реєстру та формленняя відстрочки від мобілізації окремою довідкою чи шляхом внесення запису до військово-облікового документа. Всі мої клієнти в таких випадках отримували відстрочку, оформлення якої дозволить також уникнути вручення повісток.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Галино.

    Які документи потрібно для прикордонної служби супроводжуючому сину батька - інваліда 2 групи і самому інваліду для виїзду за кордон.

    РОЗДІЛЯТИ ЇХ ДОКУМЕНТИ Я БИ НЕ СТАВ, ОСКІЛЬКИ ЇХ ВИЇЗД МОЖЛИВИЙ ТІЛЬКИ ВДВОХ І ЗА НАЯВНОСТІ ПЕВНОГО ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ.

    ЗАГАЛОМ ЗГІДНО З НОРМАТИВНИМИ ДОКУМЕНТАМИ ВАМ ВИЇЗД МАЄ БУТИ БЕЗПРОБЛЕМНИМ, ОДНАК НА ПРАКТИЦІ БУВАЮТЬ РІЗНІ ВИПАДКИ. АБИ НІЧОГО НЕОЧІКУВАНОГО НЕ СТАЛОСЬ, МЕТУ ВИЇЗДУ ПОТРІБНО ПОЯСНЮВАТИ ЯК СУПРОВІД НА МЕДИЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ ЗА КОРДОН.

    ЇМ ІЗ СОБОЮ ПОТРІБНО МАТИ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1. ПАСПОРТИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    2. СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ СИНА.

    3. ПІДТВЕРДЖЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ БАТЬКА (ДОВІДКА МСЕК, ПОСВІДЧЕННЯ ТОЩО).

    Зверніть увагу, що наразі такий супровід можливо робити тільки 1 раз, але скоро в цьому питанні очікуються зміни.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Галина!

    ОН СМОЖЕТ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У НЕГО ЕСТЬ ОТЕЦ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ЕГО ИМЯ И НА ИМЯ ЕГО ОТЦА (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ЕГО РОЖДЕНИИ;

    - СПРАВКИ МСЭК О ИНВАЛИДНОСТИ ЕГО ОТЦА.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ОН КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НИМ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану);

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України