Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 вересня 2022, питання №73636

Выезд за границу военнообязанного мужчины с женой инвалидом 2 группы.

Добрый день! Cупруга инвалид 2 группы, в уходе не нуждается, официально трудоустроена, опекунство не оформляли, никаких выплат по уходу я не получаю. Имеем удостоверение об инвалидности (МСЕК) 2 группа и свидетельство о регистрации браке. Мы имеем право ПОВТОРНО выехать вдвоём за границу во время военного положения в Украине после 24 февраля 2022 года ? Согласно нововведениям кабинета министров от 27.09.2022 какие нужны документы для сопровождения жены инвалида 2 группы военнообязанным мужем?

Відповіді юристів (8)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    ВІдповідно до абз.3 п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України № 57 (зі змінами Постанови 1044 від 10.09.22 р., набули чинності 27.09.22 р.) у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

    Фактично, при супроводі чоловіка або дружини вже не важливо, яка у особи група інвалідності (може бути й 3), тому достатньо надати документи, що підтверджують родинні відносини (свідоцтво про шлюб), та довідку до акту МСЕК држини (або альтернативні документи).

    Щодо виїзду повторно - змінами було виключено положення щодо одноразового виїзду, тому зараз Ви маєте право супроводжувати дружину та перетинати кордон хоч кожен день. Єдиною умовою є те, що ви зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України особи, яку ви супроводжували.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Антоне!

    По ідеї Ви такого права вже не маєте, оскільки це сталося до виходу згаданої Вами постанови КМУ, але я на Вашому місці спробував би. Раптом вийде.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Антон Клієнт рік тому

    Спасибо большое за ответы. Жаль, что ответы юристов разошлись и нет точного понимания ситуации.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Прошу! Звертайтесь за потреби! Якщо не складно, натисніть зелену птичку біля мене на знак подяки. ))

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Піл час таких змін в законі це нормальне явище. Поки розберуться...

    • Дубовенко Володимир Володимирович
      Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

      Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

      Пане Антоне!

      Якщо мова йде про те, що Ви раніше виїжджали за кордон з дружиною та потім повернулись в Україну, то наразі не бажу жодних перешкод для того, щоб Ви змогли зараз виїхати повторно. За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті 58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Тобто, Ваш останній виїзд за кордон "регулювався" положеннями Постанови 57 (правила перетину) в редакціЇ. що передбачали можливість одноразово виїхати для супроводу особи з інвалідністю. Після відповідних змін абзац щодо "одноразового" виїзду був виключений із Постанови 57, тому при спробі відмовити Вам у перетині кордону будь-які посадові особи (прикордонники) будуть, фактично, керуватися положеннями норми, яка втратила юридичну силу. Звичайно, наразі може бути будь-яка ситуація на кордоні, оскільки присутній суб'єктивний фактор, тому таку заборону виїзду (якщо вона буде), на мою думку, достатньо легко буде оскаржити у судовому порядку.

    Антон Клієнт рік тому

    Спасибо большое за понятные ответы. Стало намного яснее ситуация.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Антоне!

    Мы имеем право ПОВТОРНО выехать вдвоём за границу во время военного положения в Украине после 24 февраля 2022 года ? Согласно нововведениям кабинета министров от 27.09.2022 какие нужны документы для сопровождения жены инвалида 2 группы военнообязанным мужем?

    ЯК НА МЕНЕ, У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ЗАЗНАЧЕНИМИ ЗМІНАМИ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВИЇХАТИ ПОВТОРНО.

    Звертаю увагу, що 27 вересня 2022 року набрала чинності постанова КМУ від 10.09.2022 № 1044, якою було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1044-2022-%D0%...

    Постанова передбачає зокрема наступні зміни:

    1. Пункт 2-1 викласти в такій редакції:

    “2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України