Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 октября 2022, вопрос №73989

Решение суда с аппостилем

Здравствуйте. Мне нужно решение суда с аппостилем. Номер решения знаю и дату, что можно сделать?
С уважением, Виктория

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    Рішення суду можна отримати в його канцелярії чи поштою за відповідним запитом, а апостіль в будь-якому бюро перекладів.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах, що надходять від держав-учасниць Конвенції. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.

    Відповідно до статей 2, 3 Конвенції кожна з Договірних держав звільняє від легалізації документи, на які поширюється ця Конвенція і які мають бути представлені на її території. Єдиною формальною процедурою, яка може вимагатися для посвідчення автентичності підпису, якості в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, є проставлення апостиля компетентним органом держави, в якій документ був складений.

    Згідно з положеннями Конвенції документ, на якому проставлено апостиль, не потребує ніякого додаткового оформлення чи засвідчення і може бути використаний в будь-якій іншій державі-учасниці Конвенції.

    Серед компетентних органів, які уповноважені проставляти апостиль на документах для дії за кордоном, в країнах, які приєдналися до вказаної Конвенції, у своїй більшості це центральні органи виконавчої або судової влади (Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Реєстратори Верховного суду тощо).

    По результату розгляду справи суд виносить рішення, яке набирає законної сили через 30 днів, якщо це загальна юрисдикція.

    Для апостилювання ухвали або рішення суду на них мають були присутні такі елементи:

    • надписи, що копія вірна, оригінал рішення знаходиться в архіві, саме рішення уже набрало законної сили;
    • підпис і ПІБ судді;
    • гербова печатка.

    Рішення суду повинно бути обовязково бути підписано суддею, а не помічником чи секретарем, а в Україні в більшості випадків копію рішення завіряє секретар, тому потрібно при отримані рішенні зазначати це.

    Бюро переводів може перекласти рішення суду разом з апостилем, і завірити цей переклад нотаріально. Це звичайна практика для використання будь-якого документа за кордоном.

    Роз'яснення мінюста https://minjust.gov.ua/m/str_35779

    Юсько Іван Михайлович
    Юсько Іван Михайлович год назад

    Юрист, г. Ровно, 7 лет опыта

    Вікторія, доброго дня!

    Можу допомогти отримати копію судового рішення та зробити апостиль.

    Для отримання детальної інформації - звертайтесь через мій особистий профіль.

    ___


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України