Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 05 октября 2022, вопрос №74026 150₴

Чи буду діяти в Україні видана в Молдові довіренність на нерухомість?

У зв'язку з бойовими діями я знаходжуся на території Республіки Молдова. Можливості виїхати до Україну немає. В мене є нерухомість в Україні, навпіл з моїм братом, громадянином Молдови, а я є громадянином України. Брат хоче віддати мені свою половину нерухомості, але часу обмаль. Який є найшвидший спосіб передати мені цю половину? Чи може брат мені виписати молдавську довіреність на право розпорядження його частиною власності у присутності нотаріуса, чи буде вона діючою в Україні, якщо так, то за яких умов? Який строк довіреності, яка видається у Молдові?

Ответы юристов (12)

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Краще ,аби громадянин молдови склав у консульстві договір дарування на Ваше ім'я в Україні зробите нотаріальний переклад на укр мову даного договору та станете новим власником майна в Україні

    За довіреністю Ви зможете лише користуватися майном вказаний у ній строк. Розпоряджатися прямо не зможете.

    Але якщо це вказати у довіреності то зможете за згодою власника.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре Івановичу!

    Звичайно буде діяти! Її тільки треба перекласти на українську мову, а переклад завірити в українського нотаріуса. Також можна зробити довіренність в українському консульстві. Довіренність в Молдові можна оформити на рік. Погоджуюсь також з колегою, що як варіант можна оформити дарчу. Це буде простіше!

    Що стосується термінів... Якщо з дня видачі довіреності минуло більше місяця (більше двох — якщо вона засвідчена за кордоном), требао надати заяву довірителя про підтвердження дії довіреності, засвідчену українським нотаріусом не раніше ніж за сім днів, а консульською установою (дипломатичним)представництвом) України чи відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за місяць до укладання відповідного договору.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Промський Євгеній Сергійович
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Довіреність буде діяти, її потрібно буде перекласти українською та посвідчити переклад у нотаріуса. але слід врахувати один нюанс.

    29 червня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/719-2022-%D0%B....

    Починаючи з цього дня, українці, у тому числі й ті, що перебувають за кордоном, матимуть змогу відчужити нерухоме майно, видавши довіреність. Представник за такою довіреністю може оформити угоду та підписати договір замість власника.

    Якщо з дня видачі довіреності минуло більше одного місяця (більше двох — якщо вона засвідчена за кордоном), додатково потрібно надати заяву довірителя про підтвердження дії довіреності, засвідчену українським нотаріусом не раніше ніж за 7 календарних днів, а консульською установою (дипломатичним)представництвом) України чи відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за 1 місяць до дня укладання (підписання) відповідного договору/акту.

    Таким чином, угода про передачу частини квартири має бути оформлена протягом 2 місяців з дня видачі довіреності, інакше потрібно буде додатково оформлювати заяву про підтвердження дії довіреності.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Ваш брат може надати Вам довіреність на розпорядження своєю часткою нерухомості. Але Ви повинні мати на увазі що відповідно до вказаної довіреності Ви не зможете оформити на себе право власності на зазначене майно, так як довірена особа не може проводити дії на свою користь з майном переданим йому. Виходом з цього є надання доручення на іншу особу, або надання Вам доручення з правом передоручення, тобто Ви зможете згодом передоручити право відчуження майна іншій особі і вже вона, від імені Вашого брата укладе з Вами договір дарування.

    Довіреність посвідчена нотаріусом в Молдові буде дійсна на території України.

    Відповідно до ст. 247 ЦК України, Строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

    Під час воєнного стану діє обмеження щодо застосування довіреностей.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України, нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи - відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі, коли така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Ігоре Івановичу. Довіреність на право розпоряджатися частиною квартири яку ваш брат посвідчить у нотаріуса у Молдові буде діяти в Україні на строк її видачі, зазначений у самій довіреності. Довіреність в Україні переведете на українську мову і підпис перекладача має бути завірений нотаріусом. Якщо Ви будете відчужувати квартиру під час дії воєнного стану і з часу видачі довіреності пройде вже два місяці, то нотаріус в Україні ще попросить заяву від брата підпис на якій має бути завірений нотаріально про те що видана ним довіреність є чинною. Така заява буде чинною два місяці.

    • Общаться в чате Ігор Іванович Клиент год назад

      Заява від брату також повинна бути випущена у Молдові? Або можна в будь-якій інший країні? Брат просто постійно мешкає в Ізраїлі.

      • Промський Євгеній Сергійович
        Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

        Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Країна в даній ситуації значення не має.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Олексій!

        Доречи можна в будь-якій іншій країні.

      • Корнійчук Євген Іванович
        Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

        Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Шановний Ігор Іванович Найкращій для вас варіант це зробити договір дарування у консульстві України в Молдові.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре Івановичу.

    Який є найшвидший спосіб передати мені цю половину? - НАЙШВИДШИЙ І НАЙБЕЗПЕЧНІШИЙ ВАРІАНТ - ВИДАЧА НОТАРІАЛЬНОЇ ДОВІРЕНОСТІ В НОТАРІУСА РЕСПУБЛІКИ МОЛДОВА НА ТРЕТЮ ОСОБУ, АЛЕ НЕ НА ВАШОГО БРАТА. ІНАКШЕ ВІН ПОТІМ НЕ ЗМОЖЕ БУТИ СТОРОНОЮ В ДОГОВОРІ.

    ПІСЛЯ ВИДАННЯ ДОВІРЕНОСТІ, ПЕРЕКЛАДУ ЇЇ В УКРАЇНІ, ДОВІРЕНА ОСОБА МАЄ УКЛАСТИ, НАПРИКЛАД, ДОГОВІР ДАРУВАННЯ НА ВАШУ КОРИСТЬ.

    Чи може брат мені виписати молдавську довіреність на право розпорядження його частиною власності у присутності нотаріуса, чи буде вона діючою в Україні, якщо так, то за яких умов? - НА ВАС НЕ ТРЕБА ЦЬОГО РОБИТИ, АДЖЕ ПОВТОРЮСЬ, ВИ ПОТІМ НЕ ЗМОЖЕТЕ УКЛАСТИ ДОГОВІР ДАРУВАННЯ НА СВОЮ КОРИСТЬ. КРАЩЕ ВИДАТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ЯКУСЬ ІНШУ НАДІЙНУ ОСОБУ.

    Який строк довіреності, яка видається у Молдові? - ЦЕ МАЄ ВИЗНАЧАТИСЬ У САМІЙ ДОВІРЕНОСТІ. АЛЕ ПІСЛЯ ЇЇ ВИДАЧІ ДІЯТИ ПОТРІБНО ТЕРМІНОВО. ТОМУ БАЖАНО ОДРАЗУ ДОВІРЕНІЙ ОСОБІ В УКРАЇНІ ПІДГОТУВАТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ.

    НЕОБХІДНО ПІТИ ДО НОТАРІУСА ДЛЯ ПРЕДМЕТНОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Шановний Ігор Іванович Найкращій для вас варіант це зробити договір дарування у консульстві України в Молдові.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Ігор Іванович!

    Рекомендую оформити договір дарування частини нерухомого майна у Консульському відділі Посольства України Республіці Молдова, якщо не треба буде присутність одарованого, це буде законно і надійно.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору Звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України