Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 08 октября 2022, вопрос №74165 400₴

Які документи потрібні для відкриття магазину (офлайн)

Хочу відкрити зоомагазин. Цікавлюсь які документи для цього ще потрібні, бо до цього займалась продажем онлайн.
Зареєстрована як ФОП 2 групи.
Приміщення буду орендувати.

Ответы юристов (7)

    Гончаренко Константин
    13.8%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам проще всего необходимо зарегистрировать ФОП.

    Есть два пути зарегистрировать ФОП.

    Зарегистрировать ФОП онлайн через Дом Юстиции Украины (

    https://kap.minjust.gov.ua/) или iGov (

    https://igov.gov.ua/), указав в заявлении адрес, по которому Вы хотите зарегистрировать. В таком случае Вам предварительно необходимо будет получить электронную цифровую подпись.

    Отправить по почте нотариально заверенное заявление о государственной регистрации ФОП и необходимые документы, указав в заявлении адрес, по которому Вы хотите зарегистрировать ФОП.

    Документы для регистрации.

    Требования к оформлению документов, представляемых для государственной регистрации

    Документы, представляемые для государственной регистрации, должны отвечать следующим требованиям:

    1) документы должны быть изложены на государственном языке и дополнительно, по желанию заявителя, - на другом языке (кроме заявления о государственной регистрации);

    2) текст документов должен быть написан разборчиво (машинописью или от руки печатными буквами)

    3) документы не должны содержать подчистки или приписки, зачеркнутые слова и иные исправления, не оговоренные в них, орфографические и арифметические ошибки, заполняться карандашом, а также содержать повреждения, которые не позволяют однозначно истолковать их содержание;

    4) документы в электронной форме должны быть оформлены в соответствии с требованиями, определенными законодательством;

    Для государственной регистрации физического лица предпринимателем представляются следующие документы:

    1) заявление о государственной регистрации физического лица предпринимателем;

    2) идентификационный код налогоплательщика.

    3) заявление об избрании физическим лицом упрощенной системы налогообложения и / или регистрационное заявление о добровольной регистрации в качестве плательщика налога на добавленную стоимость по форме, утвержденной центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной налоговой и таможенной политики, - по желанию заявителя;

    Ну и необходимо встать на учет в фискальной службе.

    Конкретно по Вашей деятельности необходимо приобрести РРО (реєстратор розрахункових операцій), зарегистрировать его в налоговой по месту регистрации ФОП (ЗАПОЛНИТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ ПО УКАЗАНОЙ ФОРМЕ) и выдавать покупателям чеки на продукцию(или отправлять их вместе с посылкой почтой).

    Относительно группы налогообложения ФОП:

    Разница между 2-й и 3-й группой:

    2 группа доход не более 5 421 000 млн.грн. в год, единый налог - 20% от минимальной зарплаты;

    До 10 –ти наемных работников.

    3 группа доход не более 7 545 500 млн.грн., налог за себя и налог 5% от дохода с учетом ПДВ И 3% без ПДВ( 2% на период военного положення)

    Ограничений по работникам нет.

    Чтобы идти по упрощённой системе налогообложения, подать заявление в налоговую нужно в течении 10 дней с момента регистрации, если выбрали 3 группу, и до конца месяца, если выбрали 2.

    Помимо этого вам нужно будет вести Книгу доходов, в которой обязательно нужно указывать даты и суммы поступлений денег на ваш счёт. Эту книгу также нужно будет зарегистрировать в налоговой.( СЕЙЧАС КНИГУ ОТМЕНИЛИ И ВЕСТИ ЕЕ в бумажном виде МОЖНО ПО ЖЕЛАНИЮ ФОП)

    Отчётность в налоговую нужно подавать ежеквартально и за год.

    В Пенсионный фонд нужно будет платить ЕСВ - единый социальный взнос ( будет идти стаж), размер взноса на сегодня - 1320 грн. (22% от минимальной зарплаты).

    Так же ПДФО - 18%(ЗА НАЕМНЫХ РАБОТНИКОВ) и ВЗ -1,5%

    Рекомендую ФОП 3 ГРУППЫ.

    Далее если доходы возрастут необходимо решить вопрос о открытии ООО (там обязательно нужен директор и бухгалтер с оплатой заррплаты)

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.8%

    Вітаю, Олександро.

    ПИТАННЯ НЕ ПРОСТЕ, АЛЕ ТИМ НЕ МЕНШЕ, ІНФОРМАЦІЇ ВИСТАЧАЄ. Я БИ ВЗАГАЛІ ВАМ РАДИВ ПОСПІЛКУВАТИСЬ З ПРИВОДУ ЦЬОГО ПИТАННЯ ТА ІНШИХ ДЕТАЛЕЙ З ЛЮДИНОЮ, ЯКА ЦЕ ВЖЕ ПРОЙШЛА.

    АЛЕ ВІДПОВІДАЮЧИ НА ВАШЕ ПИТАННЯ, НАВОДЖУ ПРИБЛИЗНИЙ ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ

    - реєстрація як ФОП (вже є). Слід звернути увагу, що при виборі сфери діяльності, варто вказати не тільки роздрібну торгівлю, але також і надання послуг населенню.

    - облік в Пенсійному фонді і Податковій інспекції;

    - слід врахувати, що якщо ви вирішите розширити свій асортимент різними ветпрепаратами, то слід отримати ряд дозвільних документів. Для того щоб здійснювати реалізацію ліків вимагає ліцензія, яку можна отримати тільки при наявності в штаті ветеринара. Якщо ж ви вирішите продавати тварин, то вам знадобиться отримати відповідні довідки. Необхідно відзначити той факт, що список необхідних документів постійно змінюється. Тому для його уточнення слід звернутися в місцеві реєстраційні органи.

    Не раджу забувати, якщо мова йде про оренду майна, документи щодо пожежної безпеки, санепідемстанції, куточку для споживача і так далі.

    АЛЕ Б ВСЕ Ж РАДИВ ПЕРЕГОВОРИТИ З ЦИМ ПИТАННЯ З ТИМ, ХТО ВЖЕ ЦЕЙ ШЛЯХ ПРОЙШОВ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Винограденко Антон Анатолійович
    13.8%
    Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня! У вас повинні бути:1) «Пожежна» декларація. Цю декларацію складають і реєструють згідно із частиною 2 статті 57 Кодексу цивільного захисту України (КЦЗ), а також Порядком подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2013 № 440

    Нормативні документи не вимагають, аби в місці торгівлі обов’язково була ця декларація чи її копія. Утім, під час перевірки її можуть зажадати органи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Тому для власного спокою ФОП має сенс завжди тримати в себе хоча б копію зареєстрованої декларації.

    Зважте: у законодавстві згадані ситуації, коли декларації може й не бути. Зокрема, декларацію не подають (ч. 4 ст. 57 КЦЗ, п. 1 Порядку № 440):

    • на використання торговельних місць, кіосків і контейнерів, якщо вони розміщені на ринку згідно зі схемою, погодженою з органом державного пожежного нагляду;
    • орендарі об’єкта нерухомості (особи, які використовують об’єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, що не передбачає переходу права власності на цей об’єкт) за умови, що власник зареєстрував декларацію на об’єкт нерухомості;
    • на використання об’єктів, що їх у встановленому законодавством порядку приймають в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

    2) Експлуатаційний дозвіл. Отримують оператори ринку, які виробляють та/або зберігають харчові продукти тваринного походження (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР

    Не отримувати експлуатаційний дозвіл можуть заклади громадського харчування і роздрібної торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим Кабміном (ч. 2 ст. 23 Закону № 771). Позаяк таких вимог уряд досі не затвердив, наразі таким закладам отримувати експлуатаційний дозвіл не потрібно.

    3) Документи на товар. Податківці не перший рік наполягають, щоб у ФОП були первинні документи на отриманий товар (листи ДФС від 17.05.2016 № 10714/6/99-99-13-04-02-15, ГУ ДФС в Одеській області від 04.04.2018 № 1362/ІПК/15-32-13-01-09; ЗІР, категорія 107.11). Такими документами є прибуткові (видаткові) накладні, товарно-транспортні накладні, чеки, закупівельні акти тощо.

    Правила не вимагають, аби ФОП тримав ці документи обов’язково у місці торгівлі. Він може їх зберігати в офісі або вдома. Утім, деякі ФОП (особливо єдинники) не згодні, що вони взагалі повинні мати такі документи. Але тут ситуація неоднозначна.

    За відсутності документів про надходження товару контролери загрожують штрафами за порушення вимог пункту 44.1 ПК. Нагадаємо, що ця норма вимагає вести облік доходів, витрат та інших показників. Цей облік грунтується на первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, фінансовій звітності, інших документах, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування, обчисленням і сплатою податків і зборів.

    Здавалося б, на ФОП-єдинників — неплатників ПДВ ці норми не поширюються, позаяк вони не ведуть обліку своїх витрат. Утім, фіскали вважають, що і ФОП-єдинники повинні мати первинні документи на оприбуткування товару. Тут сперечатися складно, позаяк ФОП-єдинники мають на загальних підставах зазначати у формі № 1ДФ відомості про дохід, що виплатили, в т. ч. ФОП, у якого купували товари.

    За порушення приписів пункту 44.1 ПК податківці застосовують штраф у розмірі 1020 грн (п. 121.1 ПК). За повторного порушення штраф збільшиться до 2040 грн.

    3) Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи (гігієнічний сертифікат, висновок СЕС, санітарно-гігієнічний висновок). Це документ установленої форми, що засвідчує відповідність об’єкта державної санітарно-епідеміологічної експертизи медичним вимогам безпеки для здоров’я і життя людини.

    Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи може бути виданий на будь-яку діяльність, технологію, продукцію, сировину, проекти нормативних документів, які можуть вплинути на здоров’я людини (іграшки та інші товари для дітей, одяг, взуття, товари медичного та гігієнічного призначенн, косметика, посуд, промислові та господарські товари і багато іншого). Даний документ є обов’язковим як для імпортованої продукції, так і для продукції, виготовленої в Україні.

    Висновок СЕС можна класифікувати за трьома видами:

    • Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи на вид діяльності (роботи, послуги);
    • Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи на продукцію;
    • Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи на технічну документацію (ТУ).

    Висновок може бути виданий на 5 років для імпортної продукції або на термін дії нормативного документа – для вітчизняної. Висновок на нормативний документ (ТУ, зміни до ТУ і т.д.) видається на термін дії нормативного документа.

    На харчову продукцію Висновок СЕС в Україні не видається.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    ДОКУМЕНТИ ЯКІ МАЮТЬ БУТИ ТА СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ ЇХ НА ПІДПРИЄМСТВІ:

    Пошук документації і строків її зберігання потребує чимало часу, тому в табл. ­1 систематизовано найпоширеніші документи за строками їх зберігання з посиланнями на відповідні статті наказу № 578/5. Приклад наведено на вибірковій основі, для кожного підприємства цей перелік формуватиметься виходячи зі специфіки його роботи.

    Таблиця 1

    Перелік документів

    Номер статті згідно

    з наказом № 578/5

    Строк зберігання — один рік:

    Правила внутрішнього трудового розпорядку (1 р. — після заміни новими)

    397

    Табелі обліку використання робочого часу

    408

    Документи (графіки, заяви, відомості) про надання та використання щорічних, творчих, соціальних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати

    515

    Строк зберігання — три роки

    Документи (програми, технічні завдання, доповіді, довідки, текстові звіти, списки) про відрядження у межах України

    63

    Оперативні звіти про витрачання валюти на закордонні відрядження

    316

    Документи (копії звітів, витяги з протоколів, висновки, заяви, довідки, списки працівників) про виплату допомоги, пенсій, оплату листків непрацездатності з фонду соціального страхування

    320

    Протоколи взаємозаліків*

    325

    Договори про повну матеріальну відповідальність

    332

    Документи (акти, процентовки, довідки, рахунки) про приймання виконаних робіт*

    334

    Первинні документи і додатки до них, що фіксують факт виконання господарських операцій і стали підставою для записів у регістрах бухгалтерського обліку та податкових документах (касові, банківські документи, ордери, повідомлення банків і переказні вимоги, виписки банків, корінці квитанцій, банківських чекових книжок, наряди на роботу, акти про приймання, здавання і списання майна й матеріалів, квитанції і накладні з обліку товарно-матеріальних цінностей, рахунки-фактури, авансові звіти тощо)*

    336

    Податкові накладні*

    338

    Строк зберігання — п’ять років

    Накази директора підприємства про надання працівникам щорічних оплачуваних відпусток та відпусток у зв’язку з навчанням

    16-б

    Накази директора підприємства про направлення працівників у довгострокові відрядження в межах України та за кордон

    Накази директора підприємства про стягнення, направлення працівників у короткострокові відрядження в межах України та за кордон

    Посадові та робочі інструкції працівників підприємства (5 р. —після заміни новими)

    43

    Документи (заяви, рішення, довідки, листи) про оплату відпусток у зв’язку з навчанням, одержання пільг з податків тощо

    321

    Документи (акти, відомості) про переоцінку товарно-матеріальних запасів, незавершеного виробництва

    344

    Документи (звіти, довідки, висновки, доповідні записки) про переведення працівників на скорочений робочий день або неповний робочий тиждень (5 р. — крім важких, шкідливих, небезпечних умов праці)

    401

    Строк зберігання — 10 років

    Документи (програми, технічні завдання, доповіді, довідки, текстові звіти, списки) про відрядження за кордон

    63

    Документи (звіти, довідки, списки) про травматизм на виробництві

    455

    Строк зберігання — 50 років

    Оригінали особистих документів офіційного походження (дипломи, атестати, посвідчення, свідоцтва, трудові книжки)**

    508

    Строк зберігання — 75 років

    Накази директора підприємства з кадрових питань (про прийняття на роботу, переміщення за посадою, переведення на іншу роботу, сумісництво, звільнення; атестацію, підвищення кваліфікації, стажування, присвоєння розряду; зміну біографічних даних; заохочення (нагородження, преміювання), оплату праці, нарахування різних надбавок, доплат, матеріальної допомоги)

    16-б

    Накази директора підприємства про надання відпусток працівникам з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці

    16-б

    Накази директора підприємства про надання відпусток по догляду за дитиною і відпусток за власний рахунок

    16-б

    Накази директора підприємства про направлення працівників у довгострокові відрядження в межах України та за кордон

    16-б

    Розрахунково-платіжні відомості (особові рахунки) працівників

    317

    Документи (звіти, довідки, висновки, доповідні записки) про переведення працівників на скорочений робочий день або неповний робочий тиждень у разі важких, шкідливих, небезпечних умов праці

    401

    Трудові договори (контракти, угоди), що замінюють накази з кадрових питань (особового складу)

    492

    Строк зберігання — до ліквідації підприємства

    Документи (свідоцтва, акти, договори) на право власності на землю, споруди, майно; на право володіння, користування, розпорядження майном; на право реєстрації і перереєстрації фірмових назв, товарних знаків, знаків обслуговування тощо

    87

    Документи (протоколи, акти, звіти, відомості переоцінки й визначення зношеності основних засобів) про переоцінку основних фондів, нематеріальних активів, незавершеного будівництва

    343

    Колективні договори, угоди (генеральна, галузеві та регіональні), зміни та доповнення до них за місцем складення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    КВЭД 47.76 (розничная торговля цветами, растениями, семенами, удобрениями, домашними животными и кормами для них в специализированном магазине) и 46.21 (оптовая торговля, в том числе, кормами для животных).

    На 2-й групі ЄП можна торгувати на ринках, у магазинах, в інтернеті, займатися ресторанним бізнесом і торгувати пивом, надавати побутові послуги, виробляти товари й займатися фрілансом. Можна навіть здавати в оренду нерухомість за КВЕДом 68.20.

    Податківці надають перелік видів діяльності, якими можна займатись на 2-й групі.

    Не можна займатися видами діяльності, забороненими на спрощеній системі.

    Працюєте за схемою: реєструєте КВЕД — і тільки потім отримуєте за ним дохід. Зареєструвати можна скільки завгодно КВЕДів, головне, щоб вони були дозволені на 2-й групі.

    Надавати послуги, у тому числі побутові, ви можете тільки населенню й єдинникам —підприємцям і юрособам. Не можна здати приміщення під склад ФОП на загальній системі, тому що податківці прирівняли оренду до послуги; не можна укласти агентський договір з юридичною особою на ЗС, тому що посередництво — послуга також.

    Якщо уклали договір про надання послуг із фізособою, акт підписала ця фізособа, а оплату отримали від юрособи — неплатника ЄП, це не порушення. Порушення — це коли послугу надали не єдиннику, він її оплатив і підписав акт (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01).

    Візьміть собі за правило завжди просити у контрагента підтвердити статус єдинника.

    Ви можете отримувати послуги за договорами ЦПХ від інших ФОП, це можуть бути як єдинники, так підприємці на ЗС.

    А от якщо займаєтесь ресторанним бізнесом, торгівлею, виробництвом — можете продавати товари загальносистемникам й іноземними контрагентами. Якщо отримаєте оплату від ФОП на ЗС або на рахунок надійде валютний платіж від клієнта із Німеччини чи Польщі за ваші товари — це не порушення правил роботи на 2-й групі.

    За умовами роботи на 2-й групі ЄП ви можете отримати 5 421 000 грн доходу за календарний рік. Це 834 розміри мінімальної зарплати, що діє на початок року (6500грн × 834 = 5 421 000 грн).

    На спрощеній системі ведуть лише облік доходів — це вся ваша готівкова і безготівкова виручка, а не дохід мінус витрати.

    Тобто якщо на закупівлю товару витратили 12 тис. грн, а продали його за 20 тис. грн, у дохід включаєте саме 20 тис. грн, а не 8 тис.

    З 2021 року вести книгу обліку доходів не обов'язково, але це не означає, що облік не потрібно вести взагалі.

    Вести облік потрібно, просто можна це робити у довільній формі, у зручному для вас форматі, у паперовому або електронному вигляді, записувати отримані доходи (лист ДПС № 16).

    Період відображення даних можна вибрати на свій розсуд: обов'язково відображати підсумкові суми за місяць.

    Зберігати книгу треба три роки з моменту закінчення звітного періоду, у якому був зроблений останній запис.

    Первинка

    При складанні звітності потрібно спиратися на первинні документи.

    Якщо буде перевірка, податківці мають право вимагати у вас документи, які підтвердять дані в декларації, тож записів з вашого блокнота або таблиці Excel буде недостатньо.

    Готівкові й безготівкові доходи

    Ви можете працювати як лише з готівкою, так і з безготівковими оплатами, а можете використовувати ті й інші.

    Дохід у валюті від іноземних контрагентів отримувати можна.

    Наймані працівники

    За умовами роботи на 2-й групі дозволено найняти не більше ніж 10 працівників. Мова про тих, із ким уклали трудові договори.

    Якщо захочете перейти на 2-у групи з 3-ї або із ЗС і працівників більше 10, вас не переведуть.

    А якщо на 2-й наймете більше 10 осіб — це порушення, і вас позбавлять реєстрації єдинника.

    Також ви можете отримувати послуги за договорами ЦПХ з фізособами, але в загальну кількість працівників їх не включаєте.

    Скільки і коли сплачувати ЄП

    На 2-й групі ставка ЄП — 20% від мінімалки (п. 293.2 ПКУ). У 2022 році треба платити 1300 грн на місяць.

    Платити ЄП слід щомісяця, останній день сплати — 20-е число поточного місяця, тобто за січень маєте сплатити податок до 20 січня включно.

    Останній день сплати може бути вихідним, тоді треба встигнути сплатити податок у попередній робочий день.

    Так, останній день сплати єдиного податку за лютий — 18 лютого, адже 20 лютого— це неділя.

    Якщо не платите ЄП або сплатили пізніше, ніж треба, податкова нарахує штраф — 50% місячного платежу (п. 122.1 ПКУ), це 650 грн.

    Податківці стежать за платежами і надсилають боржникам повідомлення-рішення із сумою, яку слід сплатити, — це сам податок, штраф і пеня. Пеня нараховується з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати ЄП (пп. 129.1.1 ПКУ).

    Платити ЄП треба, навіть якщо не отримуєте доходу.

    Як платити ЄСВ на 2-й групі

    Мінімальний платіж із ЄСВ — це 22% від мінімальної зарплати.

    Мінімальний платіж з ЄСВ у 2022 році складатиме:

    • із січня по вересень включно — 1430 грн/міс. (6500 грн × 22%), у квартал — 4290 грн.
    • з жовтня по грудень включно — 1474 грн/міс., й 4422 грн в квартал.

    ЄСВ треба платити, навіть якщо ви не ведете діяльності, не отримуєте доходу, перебуваєте на тривалому лікарняному чи в декреті.

    Можуть не платити ЄСВ лише підприємці — пенсіонери за віком і ФОП з інвалідністю.

    Також можуть не сплачувати ЄСВ підприємці, які одночасно є найманими працівниками, за яких внесок платить роботодавець, якщо (ч. 6 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»):

    • ФОП працює за основним місцем роботи.
    • Звільнення від сплати ЄСВ за себе діє тільки за ті місяці, коли внесок за такого ФОП сплатив роботодавець, й розмір внеску не менше мінімального, в 2022 році це 1430 грн в місяць. Якщо ви, припустимо, пішли у відпустку без збереження зарплати, роботодавець вам ніяких виплат не нарахував і ЄСВ не сплатив, за такий місяць внесок ви повинні сплатити самі за себе.

    Коли сплачувати внесок. Внесок нараховується щомісячно, обов'язково потрібно сплатити квартальну суму ЄСВ включно до 19-го числа місяця, який настає за календарним кварталом.

    Останній день сплати ЄСВ у 2022 році:

    • за I квартал — 19 квітня;
    • за II квартал — 19 липня;
    • за III квартал — 19 жовтня;
    • за IV квартал 2022 року — 19 січня 2023 року.

    Як оштрафують, якщо прострочили сплату чи зовсім не платили єдиний соціальний внесок. Треба буде сплатити борг із внеску: штраф — 20% від суми боргу та пеню — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»).

    Реєстрацію єдинника анулюють, якщо порушите правила роботи на ЄП.

    Перейти на ЗС і сплатити 15% ЄП вам доведеться з доходу, який:

    1. Отримали від заборонених на єдиному податку видів діяльності.
    2. Отримали за КВЕДом, який не зареєстрували в реєстрі платників єдиного податку.
    3. Отримали від видів діяльності, заборонених на 2-й групі.
    4. Використовували негрошові розрахунки, наприклад бартер. Вартість такої операції оподатковується 15% ЄП.

    Граничний строк, коли треба подати заяву про перехід на ЗС, — за 10 календарних днів до кінця кварталу, в якому було порушення (пп. 298.2.1 ПКУ).

    Якщо перевищили ліміт доходу в 5 421 000 грн, теж потрібно сплатити із суми перевищення 15% єдиного податку.

    Щоправда, на ЗС переходити не обов'язково — можна подати заяву і перейти на 3-ю групу ЄП не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому було перевищення. Із заявою подають і декларацію за квартал, у якому перевищено дохід, — протягом 40 днів після закінчення кварталу.

    Якщо ліміт перевищили, але добровільно не залишили спрощену систему, податківці можуть перевести вас на ЗС заднім числом.

    Перевищили ліміт на найманих працівників. Якщо уклали трудові договори більше ніж із 10 співробітниками — це порушення, і треба переходити на ЗС із першого числа місяця нового кварталу, який іде за кварталом, у якому було порушення.

    Борг із ЄП два квартали поспіль. Податківці самі переведуть вас на загальну систему.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Документи для відкриття магазину знадоляться такі:

    Оформлення документів довгий і кропіткий процес, але без нього робота магазину буде незаконною. Щоб цього уникнути необхідно підготувати такі документи:

    • свідоцтво про державну реєстрацію фірми — ФОП;
    • дозвіл на торгівлю;
    • свідоцтво платника податків;
    • договір оренди приміщення;
    • сертифікати на продукцію;
    • ліцензія на торгівлю алкоголем, тютюновою продукцією, нафтопродуктами, медикаментами; для торгівлі одягом, будматеріалами не знадобиться;
    • документ на право власності приміщення;
    • сертифікат відповідності — видається на основі Акту введення в експлуатацію нежитлового приміщення;
    • висновок СЕС;
    • висновок пожежної служби;
    • сертифікат придатності вогнегасника;
    • документ, що підтверджує, що ви прослухали курс пожежної безпеки;
    • акти придатності пожежної сигналізації;
    • договір обслуговування пожежної сигналізації.

    Щоб збір документів не перетворився на тортури — запитайте у податкового агента, юриста і місцевої адміністрації який пакет потрібен саме для вашого бізнесу.

    Дуже важливо не помилитись з фомою оподаткуванн і хоча, як я бачу, Ви вже обрали ФОП і спосіб сплати податку, я все одно радив би Вам звернути увагу на цю проблему з усіх боків!

    Досить умовно, всі податки з бізнесу можна розділити на 4 групи:

    Прямі податки,

    Непрямі податки,

    Податки, пов’язані з оплатою праці,

    та Інші податки.

    Розмір прямих податків залежить від фінансових результатів діяльності (прибутку або доходу). До них належать податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб – підприємців та єдиний податок.

    Непрямі податки не пов’язані з прибутковістю бізнесу. Їх розмір залежить від обсягів виробництва та реалізації товарів або послуг. До них належать податок на додану вартість (ПДВ) та акцизний податок.

    Коли йде мова про вибір системи оподаткування, то на увазі перш за все маються прямі податки, а також непрямі податки. Податки, пов’язані з оплатою праці найманих працівників, та більшість інших податків не залежить від обраної системи оподаткування, а визначається наявністю чи відсутністю у компанії відповідних об’єктів оподаткування.

    У вас є такий вибір:

    Загальна система оподаткування (з ПДВ або без – залежить від обсягів реалізації);

    Єдиний податок без ПДВ;

    Єдиний податок 3-ї групи з ПДВ.

    Слід мати на увазі, що деякі види діяльності не дозволяють застосування єдиного податку (спрощеної системи оподаткування). До них належать всі види фінансового посередництва, виробництво та продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пива та столових вин), видобуток корисних копалин, виробництво дорогоцінних металів, реалізація антикваріату, та деякі інші види діяльності.

    ФОП

    ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Фізична особа – підприємець, який обрав загальну систему оподаткування сплачує такі податки з чистого доходу (тобто різниці між виручкою та документально підтвердженими витратами):

    податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків,

    єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за ставкою 22 відсотки, та

    військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

    Сукупна ефективна ставка оподаткування чистого доходу підприємця становить 34 відсотки (в силу специфічних правил розрахунку, вона дещо менша за суму ставок трьох податків).

    Крім цього, підприємець на загальній системі оподаткування має сплачувати ПДВ, але тільки після того, як сума його виручки перевищить 1 мільйон грн. за 12 місяців. До того моменту він може або не платити податок на додану вартість взагалі, або добровільно зареєструватися платником ПДВ.

    Ставка ПДВ складає 20 відсотків різниці між вартістю реалізованих товарів та послуг та вартістю товарів та послуг, придбаних у платників ПДВ. На медикаменти діє пільгова ставка 7 відсотків. На практиці сума ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету, обчислюється за досить складними правилами. Але доволі приблизно можна вважати, що вона дорівнює 1/6 (16,67%) суми чистого доходу (до вирахування прямих податків) та витрат на оплату праці (включаючи податки на фонд оплати праці).

    Як бачите, сукупне податкове навантаження підприємця на загальній системі оподаткування досить велике. Крім того, сам розрахунок суми податків доволі складний. Тому у багатьох випадках є сенс розглянути застосування спрощеної системи оподаткування.

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Для ФОП існує три групи єдиного податку, ставка єдиного податку залежить від обраної групи.

    ПЕРША ГРУПА – це підприємці без найманих працівників, що здійснюють роздрібну торгівлю на ринках або надання побутових послуг населенню. Друга група єдиного податку – підприємці, що мають не більше 10 найманих працівників та займаються торгівлею, виробництвом, наданням побутових послуг населенню та платникам єдиного податку, утримують кафе та ресторани. Всі інші підприємці належать до третьої групи.

    Крім обмежень за видами діяльності та кількістю найманих працівників, існують і обмеження щодо максимальної річної суми виручки підприємців – платників єдиного податку:

    1 група – 300 тис. грн.;

    2 група – 1 млн. 500 тис. грн.;

    3 група – 5 млн. грн.

    Для ФОП 3-ї групи ставка єдиного податку встановлена у відсотках від виручки (5 відсотків), а для ФОП 1-ї та 2-ї груп – у фіксованій щомісячній сумі, що встановлюється органами місцевого самоврядування (не більше 10% прожиткового мінімуму для 1-ї групи та не більше 20% мінімальної зарплати для 2-ї групи ФОП).

    Крім єдиного податку, підприємці всіх груп сплачують ЄСВ у фіксованій сумі, що дорівнює 22 відсотка мінімальної заробітної плати (станом на 1 січня 2018 року це становить 819.06 грн. на місяць).

    Підприємці – платники єдиного податку не зобов’язані сплачувати податок на додану вартість, але ФОП 3-ї групи може добровільно зареєструватися платником ПДВ. В такому випадку він сплачуватиме єдиний податок за зменшеною ставкою (3 відсотка замість 5).

    ВИБІР СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Яка система оподаткування є найбільш привабливою для використання?

    На перший погляд відповідь є очевидною – спрощена система оподаткування. Але це не завжди вірно. Щоб більш-менш точно розрахувати суму податків, яку треба буде заплатити у випадку обрання тієї чи іншої системи оподаткування, необхідно знати прогнозні суми виручки та витрат, що не завжди можливо. Але для типових випадків ми можемо надати рекомендації, базуючись на знанні типових економічних показників, навіть без проведення точних розрахунків.

    Якщо ви плануєте надавати бізнес-послуги, обирайте 3 групу єдиного податку, без ПДВ (за ставкою 5 відсотків), а якщо виключно побутові послуги – то першу або другу групу, залежно від наявності найманих працівників та запланованого обсягу виручки.

    У разі здійснення роздрібної торгівлі (крім торгівлі алкоголем, тютюном, пальним, автомобілями, ювелірними виробами), обирайте 2 групу єдиного податку. Якщо ви здійснюєте роздрібну торгівлю пивом або столовими винами, ви теж можете обрати цю групу.

    Якщо ви плануєте продавати підакцизні товари (алкоголь, тютюн, автомобілі), вам доведеться здійснювати цю діяльність на загальній системі оподаткування, але якщо виручка за 12 місяців не перевищує 1 млн. грн., то вам при цьому не обов’язково реєструватися платником ПДВ.

    Якщо ви плануєте продавати ювелірні вироби, то вам буде вигідніше бути платником єдиного податку 3-ї групи (за умови, що ваша націнка складає не менше за 20 відсотків роздрібної ціни).

    Також обирайте 2 групу, якщо плануєте здійснювати виробництво товарів (крім підакцизних) у невеликих обсягах (менше 1,5 млн. грн. на рік). Якщо ж ваші обсяги перевищують цей показник (але не більше 5 млн. грн. на рік), доцільно обрати:

    єдиний податок 3-ї групи за ставкою 3 відсотки, зі сплатою ПДВ, у разі придбання сировини та матеріалів у платників ПДВ;

    єдиний податок 3-ї групи за ставкою 5 відсотків, без сплати ПДВ, у разі придбання сировини та матеріалів у неплатників ПДВ.

    У разі здійснення оптової торгівлі у обсягах більше 5 млн. грн. на рік вам доведеться обрати загальну систему оподаткування з ПДВ, але якщо виручка не перевищує цю суму, ви маєте вибір – обрати загальну систему або спрощену. В такому разі:

    Оберіть загальну систему оподаткування, якщо ваша маржа менша за 15 відсотків ціни продажу;

    Якщо вашими покупцями є неплатники ПДВ, а ваша маржа більша за 20 відсотків ціни продажу, обирайте спрощену систему за ставкою 5 відсотків (без ПДВ);

    Якщо ви придбаваєте товари у платників ПДВ та реалізуєте також платникам ПДВ, а ваша маржа більша за 20 відсотків ціни продажу, оберіть спрощену систему із сплатою ПДВ, ставка єдиного податку складатиме при цьому 3 відсотка

    ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ НА ЧАС ВІЙНИ

    У зв'язку з військовою агресією рф проти України Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу доповнено пунктом 9, який визначає особливості справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України.

    З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням особливостей, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути ФОП та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Без обмежень щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

    Не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2% доходу:

    суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи- підприємці), які здійснюють:

    - діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

    - обмін іноземної валюти;

    - виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

    - видобуток, реалізацію корисних копалин;

    страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи - накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

    представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

    фізичні та юридичні особи - нерезиденти.

    Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

    Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання термін для подання Заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб'єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

    Діючі суб'єкти господарювання з метою обрання спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2% доходу також можуть подати до контролюючого органу Заяву.

    У спеціальному полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

    Відсоткова ставка для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, визначені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, встановлюється у розмірі 2% доходу.

    Такі платники звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

    1) податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абзацами другим і третім підпункту 133.1.1 та підпунктом 133.1.4 пункту 133.1 статті 133 Кодексу;

    2) ПДФО у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV Кодексу;

    3) ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;

    4) земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

    Крім того, платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї)), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

    Для платників податків, у т. ч. для платників єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу, передбачено звільнення від нарахування та сплати:

    -загального мінімального податкового зобов'язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки;

    -екологічного податку за об'єкти оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

    Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

    Таким чином, застосування ставки податку у розмірі 2 відсотки доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5 відсотків доходу).

    Суб'єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою.

    При цьому такі платники податку позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування за операціями, дата виникнення податкових зобов'язань за якими припадає (припадала) на період перебування такого суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу.

    Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом.

    Крім того, платники єдиного податку мають право самостійно відмовитись від використання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення, або втрачають право на використання таких особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було перевищено передбачений Кодексом граничний обсяг доходу (10 млрд гривень).

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    На відміну від підприємців, які можуть застосовувати одну з трьох груп єдиного податку, юридичні особи обмежені у своєму виборі лише 3-ю групою. Ставка податку для них складає 5 відсотків від обороту, а у разі добровільної реєстрації платником ПДВ – 3 відсотки.

    Обмеження щодо максимальної річної суми виручки для юридичних осіб – платників єдиного податку таке саме, як і для ФОП 3-ї групи, тобто 5 млн. грн.

    ВИБІР СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    Для юридичної особи правильний вибір системи оподаткування є більш складним завданням, ніж для підприємця – фізичної особи. Найбільш точно це можна зробити шляхом порівняння результатів розрахунків кількох альтернативних варіантів з використанням прогнозних сум доходів та витрат. За відсутності таких даних можна лише надати рекомендації загального характеру. Отже:

    Якщо ваша маржа (різниця між виручкою та витратами) менша за 10-12 відсотків – завжди обирайте загальну систему;

    Якщо ваша маржа більша за 25-30 відсотків – однозначно оберіть спрощену систему;

    Якщо ваша маржа складає 15-20 відсотків – оберіть загальну систему, якщо ви не є платником ПДВ, у разі ж сплати ПДВ краще буде обрати спрощену систему.

    ОТЖЕ У ВАЩОМУ ВИПАДКУ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТОГО, ЯКУ САМЕ СПЕЦИФІКУ МАЄ ВАШ БІЗНЕС:

    ЦЕ ТОРГІВЛЯ, ВИРОБНИЦТВО ЧИ ПОСЛУГИ?

    ЧИ БАГАТО У ВАС ПОТОЧНИХ ВИТРАТ ЧИ НАВПАКИ?

    ТОЩО.

    ДУМАЮ, В ТОМУ, ЩО Я ВАМ НАПИСАВ, РОЗІБРАТИСЯ НЕ СКЛАДНО, Й КІНЦЕВИЙ ВИБІР ВИ ЗМОЖЕТЕ ЛЕГКО ЗРОБИТИ САМІ.

    Якщо будуть питання, звертайтесь, натиснувши кнопку біля мого фото. Успіхів Вам!

    Токмач Галина Николаевна
    8.8%

    Олександра, по- перше, треба подадавати зміни до КВЕДів, якщо там не всі, наприклад: 47.76 «Роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах», 47.75 Роздрібна торгівля косметичними товарами та туалетними приналежностями в спеціалізованих магазинах.

    Для цього зареєструвати зміни кведів (це можливо зроюити через дію або через державного реєстратора ЦПАП).

    Договір оренди зберігайте у себе. Також для перевірок фіскальних органів потрібен куточок споживача (там повинні юути ваша виписка с реєстру, витяг про те, що ви на спрощеній системі (витяг про єдиний налог).

    Також потрібно зберігати всі квитанції звітів та самі звіти, які ви надсилаєте до податкової служби). Так само звітувати і по оренді по формі №20-ОПП

    ФОП 2 групи можуть працювати (надавати послуги) з юридичними особами та підприємцями тільки якщо вони знаходяться на єдиному податку. З підприємцями на загальній системі працювати не дозволяється.

    напишіть мені через кнопку "Звернутись". Тому що я би ще роздивилась можливість перехода на 3-ю групу ЄП.

    І РРО потрібно обов'язково.

    З повагою, юрист Галина Токмач


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України