Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 15 октября 2022, вопрос №74431

Размер пособия по безработице

До войны стояла на бирже. С 15.09.22. восстановилась. Сейчас стажируюсь. Сказали: за этот месяц 70% пособия. Если меня не возьмут на работу и я буду дальше стоять в центре занятости, на какой размер пособия рассчитывать?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго Вам дня!

    Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку (вік особи за два роки до дати, з якої особа буде мати право на пенсію на умовах, визначених статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування") - не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

    Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують місяцю реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, допомога по безробіттю визначається у відсотках до її середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266, залежно від страхового стажу:

    → до 2 років - 50 відсотків;

    → від 2 до 6 років - 55 відсотків;

    → від 6 до 10 років - 60 відсотків;

    → понад 10 років - 70 відсотків.

    Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру:

    • перші 90 календарних днів - 100 відсотків;
    • протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків;
    • далі - 70 відсотків.

    Мінімальний розмір допомоги по безробіттю у даному випадку становить 1800 гривень (постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України від 20 лютого 2020 року № 197/34480 "Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю").

    Допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі особам, визнаним в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування:

    1. мають страховий стаж менше шести місяців;
    2. звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7 і 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами;
    3. особи, які закінчили або припинили навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилися із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і які потребують сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних;
    4. внутрішньо переміщена особа (до отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю);
    5. працівники та гіг-спеціалісти юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", після звільнення чи припинення гіг-контракту (стаття 23 Закону України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття").

    Мінімальний розмір допомоги по безробіттю у даному випадку становить 650 гривень (постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України від 20 лютого 2020 року № 197/34480 "Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю").

    Виникнуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши відповідну зелену кнопку біля мого фото!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України