Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 16 октября 2022, вопрос №74462

Свидетельство о рождении ребёнка через суд

Вопрос из Крыма!
Могу ли я через суд получить украинское свидетельство о рождении ребёнка, если в укр паспорте и справке о рождении ребёнка указаны разные мои фамилии?
Так как в Крыму я в браке и у всех фамилия мужа. А в Украине документы мои под девичьей фамилией и я незамужняя.
Может ли отказать суд, из-за конфликта моих фамилий?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня Вам!

    Треба знати, коли саме народилась дитина, і чи є вже у неї свідоцтво про народження РФ?

    • Каролина Клиент год назад

      Ребёнку 3 года. Родилась в Крыму при рф (2019 год). Есть рус свидетельство о рождении. Знаю, что можно обратиться в Украине в суд и на основании решения суда сделать укр свидетельство о рождении. На основании того, что я гражданка Украины. Но! Получается, что в Крыму ребёнок записан на мать с фамилией Смирнова. А в укр документах мать Петрова. Что с этим делать?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Каролина!

        Тут дійсно склалася дуже цікава ситуація...

        З одного боку, згідно з пунктом 2 глави 1 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 N 52/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 за N 719/4940 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.12.2010 № 3307/5), підставами для проведення державної реєстрації народження є, зокрема, медичне свідоцтво про народження (форма N9 103/о), медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), медичний документ, виданий компетентним суб'єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

        З іншого боку, при відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою. Заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

        В то же час, Крим не є російською територією, й тому суд по ідеї повинен визнати свідоцтво про народження дитини, видане РФ, недійсним і таким, що не має законної сили! Таке рішення дасть Вам можливість оримати українське свідоцтво.

        Що стосується зміни Вами прізвищ, то це не має принципового значення. Прізвище може бути таким, як Ви вкажте в свідоцтві.

        Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України