Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 20 жовтня 2022, питання №74685 150₴

Пересечение границы. Консульский учет.

Всем доброго времени суток.Мне 25 лет,в августе выехал из Украины с мамой инвалидом 1й группы нуждающейся постоянного ухода. На консульский учет не становились, только оформились на временную защиту (если я правильно понимаю). Сейчас в связи с новым разъяснением,а именно выездом за границу к инвалиду, может ли мой отец, официальный муж моей матери, приехать к нам? Если можно, то как это сделать? Просто даже чтобы нам поменяться,кто-то должен постоянно быть с мамой.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Владиславе.

    "...может ли мой отец, официальный муж моей матери, приехать к нам? Если можно, то как это сделать? Просто даже чтобы нам поменяться,кто-то должен постоянно быть с мамой..."

    Приїхати до Вас без повернення матері в Україну неможливо.

    Питання цікаве, оскільки чинне законодавство України не передбачає заборон супроводжувати особу з інвалідністю різними членами сім'ї.

    Але без повернення мами в Україну, про виїзд точно мови йти не може. Нехай Ваша мама повернеться, і потім вони разом зможуть виїхати.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Відповідно до аб. 3 п . 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    Згідно аб. 12 вказаної норми, виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 22 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 22 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Ваш батько може виїхати до Вас за умови. якщо мати зараз стане на консульській облік.

    Для постановки на ТИМЧАСОВИЙ консульський облік, громадяни України подають до консульської установи особисто або надсилають засобами поштового зв'язку

    ОРИГІНАЛ ТА КОПІЮ:

    • паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також копію сторінки паспорта, що містить персональні дані (перша сторінка);
    • паспортного документа законного представника та документів, що підтверджують повноваження законного представника особи, яка приймається на облік (лише для постановки на тимчасовий/постійний консульський облік особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом недієздатною);

    КОПІЮ:

    • документа, до якого внесена інформація про місце народження особи (внутрішнього паспорта громадянина України / свідоцтва про народження / витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини);
    • довідки про реєстрацію адреси місця проживання в Україні або відповідних сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки, що містять таку інформацію;
    • документу що підтверджує інвалідність;

    А ТАКОЖ

    • заповнену заяву про прийняття на облік
    • заповнену облікову картку ;
    • одну фотокартку, розміром 10 х15 см (білий фон, зображення обличчя - 70-80% загальної площі фото);
    • від сплати консульського збору Ваша мати звільнена як інвалід 1 групи.

    Про взяття на облік видається довідка, яка є підставою для Вашого батька для виїзду за кордон.

    При проходженні кордону йому потрібно буде пред'явити:

    паспортний документ, свідоцтво про шлюб, довідка про взяття дружини на консульський облік.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня.

    Выезд мужчин, по уходу за больными родителями, женой, детьми не возможен без больного

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися або Задавайте додаткові питання.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Маме нужно стать на консульский учет по месту проживания, после чего отец сможет приехать и подменить Вас по уходу.

    Правила перетинання державного кордону України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: - абзац 1

    особи з інвалідністю за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність); - абзац 2

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність - абзац 3

    ...

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Таким образом, маме нужно стать на консульский учет и получить справку о пребывании на учете. После чего отец с этой справкой (которую Вам нужно ему заблаговременно выслать), оригиналом или нотариальной копией свидетельства о браке и справки МСЭК сможет пересечь границу. Вам для пересечения нужно будет вместо свидетельства о браке предъявить свидетельство о рождении.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго Вам дня та мирного неба!

    Ваш батько, звичайно, матиме право на виїзд, якщо його дружина (Ваша матір) повернеться, і він буде супроводжувати її за кордон. Проте, не забуваймо, що згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років... ...які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували".

    Втім, звертаю також Вашу увагу на ту обставину, що прямої відповідальності за таке правопорушення поки що не передбачено, а якщо вона і з'явиться, то закон в даному випадку, як загальновідомо, не матиме зворотньої сили.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Владислав!

    На доповнення до моєї відповіді...

    ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ (ВСЕ БУВАЄ), ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    ДО ВАШОГО ВІДОМА, Я ТАКОЖ ЗМОЖУ ПО ДИСТАНЦІЙНО СУПРОВОДЖУВАТИ ВАШ ВИЇЗД З УКРАЇНИ В БУДЬ-ЯКИЙ ЧАС ДОБИ. В МЕНЕ Є ТАКА ПОСЛУГА.

    Якщо у Вас будуть до мене уточнюючі питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно змін, що внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України і затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044, підстава чоловіка для виїзду викладена так:

    1. Пункт 21 викласти в такій редакції:

    “У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    ВИСНОВОК:

    Для виїзду чоловіку потрібні, звичайно, паспорт, його свідоцтво про народження (для підтвердження факту першого ступеня спорідненності), та довідка з висновком ЛКК про необхідність постійного догляду за мамою.

    Мама з інвалідністю має стати на консульський облік закордоном , і доглядач батько також

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна
    23.3%
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Абз. 2 п. 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі:

    • довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку,
    • документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.
    • довідка про перебування дружини (особи з інвалідністю) на консульському обліку;
    • документи (нотаріально завірені копії) про родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб) та інвалідність дружини.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Тобто для того, щоб ваш батько міг перетнути кордон без дружини у нього мають бути наступні документи:

    • довідка про перебування дружини (особи з інвалідністю) на консульському обліку;
    • документи (нотаріально завірені копії) про родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб) та інвалідність дружини.
    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна рік тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здраствуйте Владислав.

    Мужчины могут выехать к вышеуказанным лицам за границу, если те находятся на консульском учете.

    При этом граждане Украины, подлежащие призыву во время мобилизации, обязаны вернуться из-за границы не позже, чем лица, которых они сопровождали.

    Постановление четко регламентирует категории лиц и документы, необходимые для пересечения границы. Следует отметить, что для разных категорий лиц определены разные документы, подтверждающие степени родства или факты осуществления ухода. Во избежание отказов в пропуске рекомендуем лицам, планирующим пересечение границы, перед прибытием в пункты пропуска тщательно ознакомиться с требованиями Правил пересечения границы и иметь все предусмотренные документы. Особенно это касается сопровождающих граждан Украины мужского пола в возрасте от 18 до 60 лет.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України