Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 04 ноября 2022, вопрос №75329 150₴

Заставляют платить контракт под угрозой отчисления

Здравствуйте,учусь на 3 курсе.Из за войны переехал в другой город,денег что бы оплатить контракт нет,семья осталась на территории боевых действий и выехать оттуда не может.Университет пишет письма о скором отчисление за неуплату.Если сможете,то опишите какая статья обязывает меня оплатить или не оплачивать контракт во время войны

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Віталію!

    З цього приводу є такі роз'яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

    ::https://ombudsman.gov.ua/news_details/mon-ukrayini...

    МОН України рекомендовано відтермінування оплати за навчання для студентів-контрактників, чиї батьки втратили роботу через війну

    У зв’язку зі збройною агресію російської федерації проти України чимало громадян втратили роботу, що спричинило погіршення їх матеріального стану та зменшення платоспроможності.

    Водночас до Уповноваженого надходять звернення щодо сплати за навчанням студентів/учнів, які навчаються на контрактній основі. Заявники, зокрема, зазначають, що навчальні заклади вимагають невідкладної оплати за освітні послуги та попереджають про відрахування студентів/учнів із навчального закладу у разі несплати за навчання.

    За зверненням Уповноваженого до Міністерства освіти і науки України отримано грунтовне роз’яснення щодо процесу оплати за освітні послуги в умовах воєнного часу.

    Зокрема у листі МОН йдеться про те, що Міністерство рекомендувало керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти вжити заходів щодо реструктуризації або відтермінування оплати за надання освітньої послуги, встановленої в договорі (контракті), що укладений між закладом освіти та фізичною (юридичною) особою та своїм рішенням встановити строк оплати завмотивованою заявою особи з урахуванням підтверджених фактів суттєвого тимчасового зниження доходів або ж припинення роботи.

    Крім того, запропоновано (за необхідності) внести зміни до типових договорів (угод тощо), затверджених закладом освіти, стосовно надання послуг на проживання здобувачів освіти у гуртожитку та передбачити звільнення сторін від відповідальності за невиконання зобов’язань у випадку дії обставин непереборної сили.

    Як варіант, можете ще домовитись с ректоратом та спробувати взяти академвідпустку, посилаючись на військовий стан. Принаймні це точно не буде відрахування!

    Якщо у Вас виникнуть уточнення з приводу наведеної інформації, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Я допоможу Вам відмовити ваш ВУЗ від поспішних, неправомірних кроків!

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Віталий!

    ВИ ПОВИННІ ОПЛАЧУВАТИ, АЛЕ ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВО ВІДРАХУВАТИ, З ВРАХУВАННЯМ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ФРОС-МАЖОРНИХ ОБСТАВИН.

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    23.3%
    Общаться в чате Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 64/2022 від 24.02.2022 р. (зі змінами) на території України введено воєнний стан. Відповідно до листа Торгово-промислової палати України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 р. у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та введенням воєнного стану було засвідчено форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) починаючи з 05 години 30 хвилин 24.02.2022 р.

    Тобто, особа, яка порушує свої зобов’язання, у зв’язку із обставинами пов’язаними із військовою агресією Російської Федерації проти України, в період дії введеного воєнного стану, має право долучати до свого повідомлення про форс-мажорні обставини, які унеможливили виконання зобов'язань за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів у встановлений термін для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов’язань та вирішення спірних питань мирним шляхом.

    При цьому, у разі необхідності, сторона, яка порушила свої зобов’язання в період дії форс-мажорних обставин, також має право звертатися до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП за отриманням відповідного Сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) дотримуючись порядку встановленого Регламентом https://ucci.org.ua/dokumienti-dlia-zavantazhiennia за кожним зобов’язанням окремо.

    Згідно ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України та умовами укладеного Договору про надання освітніх послуг – форс-мажорні обставини не звільняють від виконання зобов’язань (своєчасно сплачувати за освітні послуги) по Договору в цілому, а дають право не виконувати їх на період дії форс-мажорних обставин, та звільняють від відповідальності за невиконання таких зобов’язань у визначений Договором строк. Тобто, настання форс-мажорних обставин впливає лише на звільнення від відповідальності за прострочення виконання зобов’язань (не нараховуються штрафні санкції).

    Відповідно якщо одна сторона Договору продовжує надавати освітні послуги та продовжує виконувати умови Договору, то інша сторона Договору в свою чергу теж зобов’язана виконувати умови цього Договору та оплачувати навчання. Навчальний заклад, як сторона Договору не має права змінювати самостійно строки сплати за Договором без особистого звернення здобувача освіти, тому здобувач для оформлення відповідних документів повинен сам звернутися до навчального закладу для вирішення питання про відстрочення/розстрочення оплати за надання освітніх послуг у зв’язку з форс-мажорними обставинами, що виникли після введення воєнного стану в Україні.

    Тобто сплачвати потрібно буде, але відраховувати на період воєнного стану Вас не можуть, у зв'язку з форс-мажорними обставинами.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Віталій.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 37-38, ст.2004)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    {Пункт 4 частини першої статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2145-VIII від 05.09.2017}

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    ФОРМАЛЬНО ПРАВО НА ВІДРАХУВАННЯ У НИХ Є. АЛЕ З МОРАЛЬНОЇ ТОЧКИ ЗОРУ ЦЕ БУДЕ НЕПРАВИЛЬНО.

    У першу чергу потрібно аналізувати Ваш контракт на здобуття освіти.

    По-друге, я б Вам радив звернутись до ВУЗу із письмовою заявою про відстрочення/розстрочення оплати за надання освітніх послуг.

    Якщо вони відмовлять у задоволенні цього і натомість Вас відрахують, МОЖНА БУДЕ СПРОБУВАТИ ОСКАРЖИТИ ТАКЕ РІШЕННЯ ЧЕРЕЗ СУД ЯК ФОРС-МАЖОР.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Існує таке Розпорядження Кабінету Міністрів "Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету з метою компенсації витрат закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, на підготовку фахівців" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/611-2022-%D1%8...) згідно якого з метою компенсації витрат закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, на підготовку фахівців, які здійснювалися за рахунок надходження коштів від фізичних осіб, місцем реєстрації проживання яких є території, розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають (перебували) в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), і які мають заборгованість за надані освітні послуги, що виникла через збройну агресію Російської Федерації проти України, виділити Міністерству освіти і науки у 2022 році 86814, 4 тис. гривень.

    Для реалізації зазначеного рішення Уряду МОН розробило проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку та умов надання закладам вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, компенсації витрат на підготовку фахівців, які навчаються за рахунок коштів фізичних осіб». Такий проект був затверджено (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1138-2022-%D0%...)

    Компенсація надається закладам вищої освіти з метою погашення заборгованості фізичних осіб, місцем реєстрації проживання яких є території, розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають (перебували) в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), та які одночасно відповідають таким вимогам:

    -до 24 лютого 2022 р. уклали відповідно до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” договір між закладом вищої освіти та фізичною особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати, на підготовку здобувачів вищої освіти освітніх ступенів молодшого бакалавра, бакалавра або магістра (далі - договір);

    -в умовах воєнного стану втратили платоспроможність у частині здійснення відповідно до договору оплати за платну освітню послугу, що надавалася закладом вищої освіти у другому семестрі 2021/22 навчального року, внаслідок чого станом на 30 червня 2022 р. утворилася дебіторська заборгованість відповідного закладу вищої освіти, що включена до його звіту про заборгованість за бюджетними коштами за перше півріччя 2022 р., поданого в установленому порядку до Казначейства (далі - заборгованість).

    Для надання компенсації відповідно до цих Порядку та умов втратою платоспроможності особи вважається наявність середньомісячної суми доходів на одну особу (сім’ї здобувача вищої освіти, сім’ї батьків здобувача вищої освіти та фізичної особи, яка уклала договір), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” станом на 1 січня 2022 року.

    Підставою для надання компенсації є заява здобувача вищої освіти, який зарахований до закладу вищої освіти на підставі договору, укладеного із закладом вищої освіти фізичною особою, яка відповідає вимогам, визначеним пунктом 2 цих Порядку та умов.

    Заява подається на ім’я керівника закладу вищої освіти. До заяви додаються отримані в установленому порядку документи, що підтверджують неможливість здобувача вищої освіти, його батьків та фізичної особи, яка уклала договір, здійснювати зазначену оплату.

    Такими документами є відомості з державних реєстрів за період з 1 березня по 30 червня 2022 р., а саме:

    -з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків - про суми виплачених доходів та утриманих податків здобувача вищої освіти;

    -з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків - про суми виплачених доходів та утриманих податків:

    - батьків здобувача вищої освіти - якщо здобувач не перебуває у шлюбі;

    - чоловіка або дружини здобувача вищої освіти - якщо здобувач перебуває у шлюбі;

    -з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків - про суми виплачених доходів та утриманих податків фізичної особи, яка уклала договір;

    -з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - про наявність (відсутність) юридичних осіб, зареєстрованих на ім’я здобувача вищої освіти, його батьків (якщо здобувач не перебуває у шлюбі, або дружини (чоловіка) здобувача вищої освіти - якщо здобувач перебуває у шлюбі) та фізичної особи, яка уклала договір, а у разі наявності таких юридичних осіб - відомості з Реєстру платників податків юридичних осіб - про суми отриманих доходів та утриманих податків.

    Крім того, у разі наявності до заяви можуть додаватись:

    -витяг з Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, щодо відповідних облікових даних здобувача вищої освіти, його батьків, фізичної особи, яка уклала договір;

    -довідка про взяття на облік (реєстрацію) батьків здобувача вищої освіти та/або фізичної особи, яка уклала договір, видана міжрегіональним (регіональним або їх філіями) центром зайнятості за місцем реєстрації таких осіб.

    Якщо здобувач вищої освіти надав документи, визначені пунктом 3 цих Порядку та умов, і такі документи свідчать про:

    1) втрату платоспроможності фізичною особою, яка уклала договір, а також про втрату платоспроможності здобувачем вищої освіти та його батьками;

    2) пошкоджене та/або знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, майно здобувача вищої освіти, його батьків, фізичної особи, яка уклала договір;

    3) взяття на облік (реєстрацію) батьків здобувача вищої освіти та/або фізичної особи, яка уклала договір, як безробітних, внаслідок чого заборгованість не може бути погашена, до відповідного договору вносяться зміни шляхом підписання додатка, що є невід’ємною частиною договору.

    Зміни до договору вносяться після отримання закладом вищої освіти компенсації шляхом зменшення вартості платної освітньої послуги, отриманої за період з 1 березня по 30 червня 2022 р., на суму заборгованості.

    У разі коли у договорі зазначена вартість за 2021/22 навчальний рік або за другий семестр 2021/22 навчального року, вартість платної освітньої послуги, отриманої за період з 1 березня по 30 червня 2022 р., визначається пропорційно в розрахунку на місяць.

    Кошти, отримані закладом вищої освіти як компенсація, спрямовуються на фінансування видатків, пов’язаних з наданням платної освітньої послуги, в установленому законодавством порядку.

    Вважаю, що вам необхідно донести цю інформацію до відома вашого ВНЗ.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    постановление, благодаря которому студенты старших курсов университетов и профтехучилищ, которые сейчас учатся на контракте, смогут перейти в бюджет.

    Во-первых, это касается детей погибших защитников и защитниц Украины, участников боевых действий и их детей. Во-вторых, это также касается внутренне перемещенных лиц, которые переехали из общин, находящихся в оккупации, или где ведутся активные боевые действия", -

    Пювсе студенты из этих категорий, зачисленные на контракт до 2021 года включительно, смогут продолжать обучение за средства государства.

    "

    Как пояснили в Минреинтеграции, возможность перевестись на обучение за государственные средства получили следующие категории студентов:

    лица, проживающие на временно оккупированной территории в условиях военного положения, на территории общин, расположенных в районе проведения военных (боевых) действий или находящихся во временной оккупации, окружении (блокировании) на территории общин, по состоянию на 15 октября и 15 февраля соответствующего года включены в список, утвержденный Минреинтеграции;

    лица, выехавшие из таких территорий;

    дети погибших защитников Украины;

    участники боевых действий и дети;

    лица, получившие инвалидность в результате войны, и их дети.

    Для перевода на бюджет соискатели образования, входящие в утвержденный постановлением перечень, должны обратиться с заявлением к руководителю учебного заведения. Выш осуществляет верификацию поданных документов, подтверждающих право на перевод, пояснили в министерстве.

    Также студенты будут получать социальную стипендию. Ее размер в зависимости от категории стипендиатов и вида учебного заведения определен Министерством образования и науки.

    "Перевод будет производиться за счет неиспользованных мест государственного заказа в 2022 году, а также наличия вакантных (высвобожденных) мест. При отсутствии последних возможно увеличение объема государственного заказа", путем отдельный решений МОН Украины.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Панове, юристи, які взяли участь у відповіді на це питання!

    Чи не досить Вам бавитись стрілочками?

    Хіба вони існують на сайті для того, аби ви "натягували" рейтинги один одному?!

    Не соромно?

    На мою думку, для нормального "клімату" на сайті мусимо домовитись про такі очевидні речи:

    стрілочки без діла не чипати (в кінці кінців, щоби там не було написано у правилах, це скорше інструмент клієнтів, а не правників);

    відповіді клієнтам на питання не до себе не давати, або принаймні надавати лише через деякий час!

    Зі свого боку я готовий дотримуватись таких умов...

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 617. Підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання

    1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

    Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів...

    Стаття 625. Відповідальність за порушення грошового зобов'язання

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання...".

    Роз'яснення ТПП України (https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/vidsutn...): "Відсутність коштів не може вважатися форс-мажором...

    Важливо розуміти, що лише наявність події форс-мажору автоматично не звільняє від відповідальності сторону, що посилається на неї.

    Стороні, яка посилається на форс-мажор, необхідно довести, що вона не могла уникнути наслідків події форс-мажору, на яку вона посилається.

    Звертаємо увагу, відповідно до законодавства України та міжнародної практики до форс-мажору не відносяться: відсутність необхідних коштів або відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов’язань; недодержання своїх обов’язків контрагентом боржником.

    Тому, відповідаючи на стандартні запитання щодо неможливості виконання кредитних, лізингових, орендних зобов’язань та ін., пов’язаних із відсутністю коштів, це не буде вважатися форс-мажорними обставинами.

    У такому випадку ТПП України рекомендує, посилаючись на форс-мажорні обставини, звертатися до банків, Державної фіскальної служби та інших організацій, перед якими ви не можете виконувати фінансові операції в зв'язку з відсутністю коштів...".

    ---

    Доброго дняЮ, Віталію! По-перше, відповідно до ст.617 ЦК у зв'язку з війною в Ураїні як обставникою форс-мажору Ви не можете нести відповідальність у вигляді відрахування з університету. По-друге, відповідно до ст.625 ЦК Ви (платник по договору) не звільняєтесь від грошових зобов'язань по оплаті навчаня, в тому числі, за обставин форс-мажору. По-третє, у випадку отримання університетом компенсації відповідно до наведеного колегою Винограденком Порядку Ви маєте бути звільнені від оплати за період наданої компенсації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України