Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 ноября 2022, вопрос №75387 300₴

Как начать бракоразводный процесс находясь за границей

Я нахожусь в Германии, муж также за границей. Имеем общего ребенка 5 лет, проживает со мной. Общего имущества нет. Как начать бракоразводный процес?

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Ірино.

    Как начать бракоразводный процес?

    Наскільки я зрозумів, Ви хочете розлучитись і не приїздити до України. При наявності дитини до 18 років, розлучення повинно відбуватись виключно через суд.

    У такому випадку у Вас є 2 варіанта:

    1. Подати позовну заяву про розлучення через Електронний суд самостійно.

    2. Укласти договір про надання правничої допомоги із адвокатом з України, який буде вести Вашу справу.

    Перший варіант більш економний, другий суттєво зекономить Ваш час.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Винограденко Антон Анатолійович
    13.3%

    Доброго дня! Вам потрібно подати позовну заяву з наступними документами:

    • копія свідоцтва про народження дитини
    • квитанція про оплату судового збору
    • оригінал Свідоцтва про шлюб
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду Позивача та Відповідача
    • копія позовної заяви та всіх додатків для Відповідача

    Таку заяву можно подати або Укрпоштою або через сервіс "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/ якщо у вас є електронний цифровий підпис. Якщо такого підпису немає, але є картка, наприклад, Приватбанку, то ви можете безкоштовно та швидко такі ключи сгенерувати по інструкції

    Тобто вам не потрібен адвокат за місцезнаходження суду, ви можете самостійно здійснити розлучення через суд, але якщо ви не впевнені в тому, що ви здатні самостійно це зробити - найкращий вариант знайти адвоката за місцемзнаходження суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ірина!

    Почати процес розлучення через суд (а в даному випадку при наявності маленької дитини це може бути тільки суд!) навіть за умови, якщо Ви знаходитесь за кордоном, зовсім не складно!

    Якщо і Ви, і чоловік не проти розлучення, то зробити це краще за все за спільною заявоою!

    Судова справа, у випадку, коли подружня пара подає спільну заяву про розлучення разом з угодою про виховання та утримання дитини, розглядається в порядку окремого провадження і доповолі швидко - ВСЬОГО ЗА МІСЯЦЬ!.

    Розглядаючи справу суд перевіряє зміст договору, та, якщо його умови не порушують прав дитини – виносить рішення про розлучення. Таке рішення виноситься судом не раніше, чим через 30 днів після подання заяви.

    Справи окремого провадження, згідно з законодавством, розглядаються за участю заявника та усіх зацікавлених осіб. Суд зобов’язаний пояснити учасникам процесу їх права та обов’язки. Для захисту інтересів дитини суд має право залучити до процесу орган опіки та піклування, в якості зацікавленої особи.

    Договір про утримання та виховання дитини – зміст та умови

    Договір про здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, який подається разом з заявою про розлучення, має бути складений відповідно до вимог Сімейного кодексу України, інакше суд може відмовити в прийнятті заяви до розгляду в порядку окремого провадження.

    В договорі обов’язково має бути вказано:

    • з ким із батьків буде жити дитина після розлучення
    • яку участь братиме у забезпеченні умов її життя, той з батьків, який буде проживати окремо;
    • умови здійснення права на виховання дитини того з подружжя, який проживатиме окремо;
    • аліменти на дитину у твердій грошовій сумі або у частці від доходу.

    Зразок такої заяви я Вам надам.

    Заява про розірвання шлюбу за спільним рішенням подружжя подається у суд за зареєстрованим місцем проживання чоловіка або дружини.

    Позовна заява про розірвання шлюбу за спільним рішенням подружжя має містити наступну інформацію:

    • найменування суду, в який подається позов;
    • персональні дані позивачів або їхніх представників (якщо заява подається через представників), а саме: прізвище, ім’я, по батькові, адреса проживання або перебування, номера телефонів, якщо такі відомі;
    • інформацію про дату та час реєстрації шлюбу, наявність дітей, рішення про розірвання шлюбу (причини та мотиви рішення вказувати не обов’язково).

    Зразок позову я Вам надам!

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    • оригінал свідоцтво про шлюб;
    • копія свідоцтва про народження;
    • копія паспорту та ідентифікаційного коду заявників;
    • довідка про склад сім’ї з місця прописки заявників;
    • копія нотаріально-засвідченого договору про участь у вихованні та утриманні спільної дитини;
    • доказ сплати судового збору у вигляді квитанції;
    • копія заяви та всіх прикріплених до неї документів для зацікавленої особи.

    За таких умов Ви можете просити суд розглядати справу за відсутності сторін, тобто у Вашому випадку, перебуваючи за кордоном і передавши свої повноваження за дорученнями законим представниками або адвокатам! Документи можна переслати поштою.

    Більше детально ми можемо оговорити уце в приватному форматі після того, як Ви звернетесь до мене персонально, натиснувши відповідну зелену кнопку біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    13.3%

    Доброго дня!

    Ви можете подати позовну заяву про розлучення через Електронний суд.

    У випадку наявності згоди подружжя на припинення шлюбу процес розлучення швидший. Подужжя також має укласти нотаріально завірений договір стосовно місця проживання та утримання спільних дітей – тоді навіть в судовому порядку процес розірвання шлюбу пройде без проблем.

    У більшості випадків без допомоги адвоката по сімейних справах не обійтися. Труднощі можуть виникнути, якщо обидві сторони перебувають за кордоном або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу. Адвокат може проконсультувати стосовно розлучення, скласти позовну заяву, підготувати необхідні документи та за потреби здійснити представництво інтересів особи в суді. Саме адвокат в галузі сімейного права допоможе з вирішенням складних питань між подружжям та повним супроводом процесу розірвання шлюбу.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так це цілком можливо, треба звертатись до суду з позовною. Заявою, якщо у вас є електронний підпис вы можете звернутись до суду через електронний суд, якщо ні тоді вам прийдеться звернутися до адвоката. Я можу вирішити вашу проблему натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    , варто знати, що є два способи. Через суд і через РАЦС. Якщо у шлюбі є діти або один з подружжя не бажає розлучатися — тоді через суд. Для цього є зручний сервіс «Розірвання Шлюбу Онлайн», де можна отримати всі необхідні документи для подання до суду.

    Якщо дітей немає та обоє згодні на розлучення — тоді через РАЦС. Для цього не обов'язково йти в РАЦС і стояти в довгій черзі. У наш час подати заяву на розлучення можна через Інтернет.

    Заяву такое можна подати через систему эллектронний суд та додати заяви сторін ,що немає заперечень на розгляд без Вас ,також зазначте де та з ким проживатиме дитина і заяву другого з батьків , що він згоден з цим фактом , відскануйте та завантажте документи у систему разом з позовом про розірвання шлюбу.

    Вкажіть контакти для листування з електронною поштою та очікуйте ухвалу про відкриття провадження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ірина!

    Не варто заморочуватись з ЕС. Вам просто треба скласти спільну заяву про розлучення та угоду про умови проживання та утримання дитини (зразки і першого, і другого я надам), зібрати всі необхідні документи, завіривши їх включно із заявою та угодою в українському консульстві, або у місцевих нотаріусів та переслати їх DHL своєму представнику (або представникам) в Україні. Це все! Далі представник все зробить сам!

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Здравствуйте,. Ирина!

    Поцесс развода зависит от наличия обоюдного желания сторон, наличия/отсутствия детей.

    Расторгнуть брак возможно:

    • по заявлению одного из супругов. Оно может быть подано в ЗАГС на основании п. 1 ст. 107 СКУ, если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен;
    • подав совместное заявление.

    Через ЗАГС разводят бездетных супругов (п. 1 ст. 106 СКУ). Наличие между ними имущественных претензий при этом во внимание не принимается (п.3. ст. 106).

    Если обе стороны согласны, то подаётся обоюдное заявление в ЗАГС и рассматривается в течении 30 дней.

    Если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен, тогда развод происходит в течении 1 дня.

    В остальных случаях правила развода в Украине предписывают расторгать брак через суд.

    Если нет согласия или есть дети, тогда вопрос решается путём подачи иска в суд о разводе, что может длиться от месяца до рассмотрения дела судом.

    Если супруги не предоставили суду удостоверенные нотариусом договоры о содержании детей, размере алиментов, как того требуют нормы пп. 2,3 ст. 109 СКУ, то рассмотрение дела о расторжении брака затянется. Судья изучит обстоятельства, примет во внимание решения, исходящие от органа опеки. Отметим, что правила развода в Украине-2022 в большей степени стали учитывать, что родители наделены равными правами в отношении детей.

    Развод можно провести онлайн:

    https://guide.diia.gov.ua/view/derzhavna-reiestrat...

    Вы имеете право на подачу иска в суд о разводе, не смотря на военное положение в Украине, тем более если это вызвано интересами ребенка.

    В Семейном кодексе Украины предусмотрены следующие основания для того, чтобы состоялся развод через суд.

    -Наличие у супругов общих детей, которым еще не исполнилось 18 лет.

    -Отсутствие согласия супруга на расторжение семейного союза.

    Кроме того, расторжение брака через суд требуется в тех случаях, когда одна из сторон не возражает против развода, но уклоняется от выполнения соответствующей процедуры в органах ДРАЦС.

    Чтобы сделать развод через суд, необходимо обращаться:в районный (городской) суд, если одновременно подается требование осуществить раздел общего имущества супругов;в районный (городской) суд, если есть спор о детях (о лишении родительских прав одного из родителей, об определении их места жительства, взыскании алиментов и т.п.).

    Также важно определить, в какой именно суд необходимо обращаться.

    В большинстве случаев подавать иск следует в суд по месту жительства ответчика.

    По месту своего проживания можно подавать иски только тем истцам, у которых есть несовершеннолетние дети, или тем, кто болен и физически не может, например, ехать в другой район или город.

    Если место жительства ответчика истцу неизвестно, подавать заявление нужно по последнему известному его местожительству.

    Документы для расторжения брака в суде:

    Главным документом, который подается для развода в суде, является исковое заявление, которое должно быть составлено в трех экземплярах (для истца, для ответчика и непосредственно для судебного органа).

    Среди прочих для развода через суд нужно подготовить такие документы, как:-оригинал свидетельства о браке;-копию паспорта и кода налогоплательщика истца;-копию свидетельства рождения ребенка (детей);-документ, подтверждающий оплату судебного сбора.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    15%

    Добрый день!

    Самый простой для Вас вариант - обратиться к адвокату в Украине, который полностью самостоятельно подаст все необходимые документы в суд и доведет дело до решения суда. От вас никаких действий не требуется.

    Если же хотите заниматься делом самостоятельно - это можно сделать дистанционно через систему "Электронный суд" https://id.court.gov.ua/

    Наша компания занимается бракоразводными процессами под ключ. Нажимайте кнопку "Обратиться" для связи.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    15%

    Позовну заяву можна подати через електронний суд.1)Для розірвання шлюбу вам необхідно подати до суду:1) примірник позовної заяви про розірвання шлюбу2) оригінал квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік.3) фото-копію свідоцтва про шлюб або копію свідоцтва про шлюб.4) копію вашого паспорта.2)

    Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.Після того як ви подасте позов, вам прийде зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно.Підсудність визначається за місце реєстрації чоловіка.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Для громадян України, котрі перебувають за кордоном, є можливість розірвати шлюб, не повертаючись до країни та не приймаючи участь в судових засіданнях. Такий варіант можливий, якщо залучити до процесу розлучення саме кваліфікованих адвокатів. Всі етапи процедури відбуваються у дистанційному режимі. Участь подружжя у відео конференції забезпечується Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою. Можливість застосування режиму відеоконференції визначається технічними можливостями суду, про що вказується в постанові про відкриття судового провадження про розірвання шлюбу.

    Розлучення за кордоном можливе також шляхом звернення в консульство України. Консул має повноваження зареєструвати розірвання подружніх стосунків між громадянами України, котрі перебувають за кордоном, у наступних випадках:

    за взаємним рішенням пари, в якої немає спільних неповнолітніх дітей;

    за позовом партнера, якщо інший визнаний безвісно зниклим згідно з рішенням суду;

    за позовом одного з подружжя, якщо інша особа визнана недієздатною за судовим рішенням.

    Реєстрація розлучення за взаємним рішенням пари за межами нашої країни відбувається згідно з статтею 106 Сімейного Кодексу в консульстві України за місцем реєстрації одного з партнерів.

    Успіхів (ಠ‿↼)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України