Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 09 ноября 2022, вопрос №75563

При какой месячной прибыли можно не регистрировать фоп?

Здравствуйте!
Планирую начать предоставлять услуги в сфере айти, но не хочу проблем с законом, если заказчик решит нажаловаться в налоговую. Кроме того, не хотелось бы регистрировать фоп, платить налоги и терять из за этого деньги ещё до того, как получится что то заработать. Есть ли какой то размер месячной прибыли, который не обязывает регистрировать фоп? Недавно слышала, что меньше 5 тыс грн в мес можно не открывать фоп, но не нашла подтверждения этой информации.
Заранее спасибо!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ніяких обмежень з приводу суми доходу на місяць, в тому числі, мінімальної, для відкриття ФОП не існує. Будь-яка підприємницька діяльність потребує законного оформлення та сплати податків.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Законодавство не встановлює жодних меж щодо необхідності реєстрації ФОП. Для того , щоб діяльність була визнана підприємницькою і підлягала реєстрації провадиться особою безпосередньо самостійно, систематично (не менше ніж три рази протягом одного календарного року) і на власний ризик.

    Тобто якщо Ви більш ніж три раза на рік отримали прибуток від виробництва чи реалізації продукції, виконанням робіт, наданням послуг, то Ви повинні зареєструватися в якості ФОП.

    З порушення вимог щодо реєстрації як суб'єкта господарювання, особа може біти притягнена до відповідальності за ст. 164 КУАП - Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України