Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 10 листопада 2022, питання №75612

Что делать, когда в Пумбе пришел овердрафт после транзакции?

Пришел долг в Пумбе, после транзакций на валютной карте, я этого не делал, дал доступ к своему кабинету, но меня при этом уверяли что все будет хорошо, и что не будет ничего подобного

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Для грунтовної консультації необхідно отримати від Вас більш докладну інформацію. Можливо, Вам необхідно звернутися до поліції по факту шахрайства, а можливо є інші шляхи вирішеня ситуаціїї.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Віталію!

    1 листопада цього року я вже давав відповідь на питання особи, яке дивним чином практично повністю по своїй суті співпадіє з Вашим. Тож не буду себе сильно утруднювати і просто перенесу мою відповідь сюди. Може вона Вам щось нагадає?

    "Насправді, спочатку Ви, а потім, і в більшій мірі, ПУМБ стали неочікуваними учасниками звичайнісінького шахрайства, яке зветься останнім часом модним науковим терміном "соціальна інженерія". Причимо Ви були лише інструментом в руках шахрая, а головною його ціллю став згаданий банк.

    Невеличкий відступ. В ПУМБі вже далеко не в перше трапляються подібні історії... Так в 2019 році шахраї вивели з цієї, одної, доречи, з найбільших фінустанов України, близько 170 тисяч кредитних коштів через поповнення двох десятків мобільних номерів. В той час це стало справжньою сенсацією на фінансовому ринку країни. З цього приводу тоді спочатку пішла плітка, що в справі «працювали» хакери, що виявили уразливість в системі захисту мобільного додатка ПУМБу. Але, як пізніше з'ясувалось, в цій оборутці не було нічого незвичайного: абсолютно реальний клієнт банку знайшов спосіб обійти обмеження з використання кредитного ліміту (той самий овердрафт, про який згадуєте у своєму питання Ви!); він просто поповнював свій мобільний рахунок, а потім пересилав гроші на 23 різних номера — всі з системи оператора Київстар Проте вона нагадала всім учасникам ринку: паралельно з розвитком банківських технологій, еволюціонують і шахраї.

    Про цю справу із ПУМБом стало відомо завдяки Печерському районому суду Києва. Він задовольнив клопотання слідчих Нацполіції, які запитували доступ до непублічних документів та інформації про абонентів Київстар. На жаль, слідство у цій справі поки що не дало остаточної відповіді, чи брав участь він усвідомлено, як член злочинного угруповання або ж шахраї скористалися його особистими даними і з їх допомогою отримали доступ до рахунку. І це лише один випадок, який цілком припадково отримав публічний розголос. Насправді їх набагато більше!

    Але повернемося до Вас і Вашої дивної історії.

    Той приклад, вже ставший класикою серед новітньої української історії шахрайства у банківській сфері, я навів не для того, щоби прочитати Вам коротеньку лекцію про те, як не треба робити, або для того, щоби нагадати про існування покарання...

    У ВАС В ЦІЙ СИТУАЦІЇ НЕ МАЄ ЖОДНОЇ ПРИЧИНИ ДЛЯ ХВИЛЮВАННЯ, ОСКІЛЬКИ ВИ НЕ ЗРОБИЛИ НІЧОГО ПРОТИЗАКОННОГО ЧИ НАВІТЬ ОСУДЛИВОГО З ТОЧКИ ЗОРУ ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКОЇ МОРАЛІ! ЛЮДИНУ НЕ МОЖНА ПРИТЯГАТИ ДО БУДЬ-ЯКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НОРМАЛЬНЕ БАЖАННЯ ЗАРОБИТИ ГРОШІ!

    Але що тоді Вам робити в цій ситуації, невже сидіти, склавши руки, і пасивно чекати подальшого розвитку подій? Ні, і ще раз ні!

    Почнемо з того, що проблема, про яку йдеться у Вашому питанні, є виключно ПУМБівською і аж ніяк не Вашою. Тому, я категорично проти Вашого гипотетичного походу до поліції, як радять тут деякі мої колеги! Насправді, який сенс Вам подавати заяву про злочин? По-перше, коли Ви виконували вказівки невідомого шахрая, Ви діяли несвідомо, тобто не знали (та й не могли знати!), що відбувається злочин. По-друге, спосіб зароблення грошей, який Вам запропонували, не ніс у собі абсолютно нічого неправомірного. По-третє, Ви навіть не можете вважати себе ошуканим чи комусь щось винним, оскільки не тільки нічого на тому не втратили (і не втратите!), але і цілком законно заробили.

    Втім, є одна річ, яку Ви повинні обов'язково зробити. Вам треба найближчим часом зустрітись з менеджерами ПУМБа та чесно розповісти про все, що сталося. Хочу повторитися: повірте, в тому що трапилось з Вами не має жодної Вашої провини, а отже Ви не можете нести за чиїсь незаконні дії будь-яку відповідальність - кримінальну, адміністративну чи навіть фінансову. А от показати всім, що Ви чесна і добросовісна людина, Ви повинні, й в тому весь сенс такого кроку!

    Наостанок хотів би Вам запропонувати свою допомогу. Особисто мене ця справа цікавить не через можливість заробити грошей протягом її розгляду, а через чисто професійну зацікавленність. Тому, хоч на жаль я і зможу співпрацювати з Вами лише дистанційно, але готовий робити це на безоплатній основі.

    Отже, якщо моя відповідь була корисною, а ідея про запропоновану співпрацю здалася гідною Вашої уваги, натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Ви про те не пожалкуєте!

    В будь-якому разі вдачи Вам!".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України