Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 16 ноября 2022, вопрос №75902

Подовження відпустки за власний рахунок

Добрий вечір.Дайте , будь ласка, відповідь на таке питання . Я працюю в школі учителем . Написала заяву за власний рахунок без збереження заробітної плати з 15.08 по 20.11 на 68 днів . Чи можу я зараз із 21.11 у зв’язку з продовженням воєнного стану написати заяву за власний рахунок ще на 90 днів до 19.02 , до закінчення воєнного стану без втрати робочого місця . Дякую за відповідь .

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте на це право.

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олеся!

    Роботодавець може надати працівникові відпустку без збереження зарплати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону "Про відпустки", тобто, протягом дії воєнного стану, більше ніж 15 календарних днів ( ч. 3 ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" ).

    01 липня 2022 року Президент України підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин", який оптимізує трудові відносини у період воєнного стану. Цей закон вніс зміни до КЗпП, Закону "Про відпустки" та Закону про організацію трудових відносин, що діють тимчасово на період воєнного стану.

    Статтю 12 Закону про організацію трудових відносин доповнено ч. 4, яка передбачає обов’язкове надання відпустки без збереження зарплати працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 ч. 1ї ст. 9 Закону "Про відпустки".

    Така відпустка без збереження зарплати надається тільки тим працівникам, які виїхали з України або набули статусу внутрішньо переміщеної особи. Якщо такий працівник просить надати йому цю відпустку, то роботодавець не має права відмовити.

    Усі інші працівники, як і раніше, мають право на відпустку без збереження зарплати на період воєнного стану на підставі ч. 3 ст. 12 Закону про організацію трудових відносин.

    Ця норма залишається незмінною з набуттям чинності Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" (далі — Закон про оптимізації трудових відносин), а саме з 19.07.2022, і в ній немає обмеження "не більше 90 календарних днів", тобто така відпустка може бути надана на строк до закінчення воєнного стану. Цей вид відпустки надається за згодою, досягнутою між роботодавцем і працівником, а надання такого виду відпустки є правом керівника, а не обов’язком.

    Важлива відмінність між цими відпустками: період відпустки, наданої на підставі ч. 4 ст. 12 Закону про організацію трудових відносин, не включається до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, а на підставі ч. 3 ст. 12 Закону про організацію трудових відносин – включається до такого стажу згідно п. 4 ст. 9 Закону “Про відпустки”.

    Оскільки Закон про оптимізацію трудових відносин набув чинності з 19.07.2022, всі нові правила слід застосовувати із зазначеної дати.

    На сьогоднішній день законодавство України передбачає надання таких видів відпусток без збереження зарплати під час воєнного стану:

    Протягом періоду дії воєнного стану (ч. 3 ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану").

    90 календарних днів під час воєнного стану (ч. 4 ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

    Вибір відпустки під час військового стану повністю залежить від обставин, в яких опинилася людина.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти! Якщо ж ця консультація Вас задовільнила, активуйте галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Леся.

    Чи можу я зараз із 21.11 у зв’язку з продовженням воєнного стану написати заяву за власний рахунок ще на 90 днів до 19.02 , до закінчення воєнного стану без втрати робочого місця .

    Я так зрозумів, Ви виїхали за кордон. У даному випадку із 21.11 Ви маєте право написати відпустку ще на 22 календарні дні, а не на 90.

    Якщо Ви напишете на 90, то це на розсуд адміністрації, а от на 22 - обов'язково.

    Звертайтесь для детальної консультації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України