Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 ноября 2022, вопрос №75910

Вера и служба на войне

Добрый день. Я военнообязанный, в прошлом учился в университете и получил звание на кафедре. После окончания вуза обратился в веру, и с приходом войны передо мной стал вопрос: мне нельзя брать в руки оружие, но моя Церковь даже не входит в списки, которые дают право на альтернативную службы даже в мирное время. Летом я решил поступить в другой университет, не богословский, на такой же уровень, очное отделение. Военкомату не сообщал пока что, хотя документы на руках есть. Я ограниченно годный.

Вопрос в том, что говорят второе образование никак не освобождает от службы по мобилизации, что на самом деле военкоматы руководствуются законом про ВО и ВС, угрожая таким людям и находя предлоги отправить их на войну. Я не могу, даже если меня посадят. Членовредительство и подобные вещи не вариант.

Насколько я понимаю, верующий человек в данной ситуации не имеет шансов. Тем более я читал в реестре судебных решений о парне, который раньше жил в Узбекистане и проходил альтернативку по убеждениям, а в Украине суд приговорил его к мере ниже нижней границы и отправил в колонию на 1 год за отказ.

Мобилизуют ли верующих людей или студентов второго высшего с кафедрой?
Подскажите, грозит ли мне призыв и суд? Как поступить в рамках закона и совести?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ілля!

    Як людина, яка отримує вищу освіту на очній формі навчання, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації! В даному випадку закон не обмежує кількість вищих освіт, які може отримати громалянин України, а отже і право на відстрочку для таких категорій віськовозобов'язаних ніяким чином в законі не обмежено!

    Тому не бачу у Вашій ситуації жодних причин для хвилювання. Готовий відповідати за кожне слово, яке тут написав.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти! Якщо ж ця консультація Вас задовільнила, активуйте галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ілля.

    Мобилизуют ли верующих людей или студентов второго высшего с кафедрой?Подскажите, грозит ли мне призыв и суд? Как поступить в рамках закона и совести?

    Ви цілком праві і прекрасно розібрались в ситуації. Як віруючий, Вам відстрочку точно ніхто не надасть. Однак як здобувач освіти, Ви маєте право на відстрочку, хто б Вам там що не говорив.

    Я маю таких клієнтів, які здобувають не першу освіту. Керуватись потрібно не Законом України "Про ВОіВС", а Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". А там нічого не сказано про кількість здобутих освіт.

    Тому як тільки отримаєте повістку, звертайтесь, вирішимо Ваше питання.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку на підставі здобування другої вищої освіти. Для отримання відстрочки треба написати заяву на ім'я комісара ТЦК де вы стоїте на обліку, до заяви додати декілька документів з перераховано. студентський квиток, договір про навчання, довідку про навчання з навчального закладу, чек про сплату навчання та інші докази що можуть підтвердити навчання в університеті.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    У разі зарахування до ВНЗ Ви будете мати право на відстрочку згідно ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

    Однак, на практиці існують випадки незаконної мобілізації студентів, особливо якщо це вже не перша освіта для особи. Тому в разі вручення повістки раджу подати, а краще направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення, на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву про внесення до Реєстру відомостей про навчання та оформлення відстрочки від мобілізації.

    Всі мої клієнти в подібних випадках без проблем отримували відстрочку.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви на відстрочку, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України